This page is a translated version of the page Bassel Khartabil and the translation is 100% complete.
Bászel Hartábíl 2010 júniusában (Joi Ito fotója)

Ki volt Bászel Hartábíl?

Bászel Hartábíl (angolosan Bassel Khartabil) palesztin-szír programozó, számos nyílt forráskódú szoftver fejlesztője, és a Wikipédia önkéntese volt.
Az arab Wikipédia első szerkesztői között volt; anoniman, de gyakran szerkesztett. Emellett közreműködött a Mozilla Firefoxban is, valamint a Creative Commons Szíria projekt vezéralakja volt; a licencek az arab világba való konvertálásában végzett munkáját kulcsfontosságúnak nevezték.
Bászel a szír internetes közösség vezéralakjának számított; 2013-ban elnyerte az Index on Censorship szervezet Digitális Szabadság díját. 2012-ben a Foreign Policy magazin a világ legnagyobb gondolkodói közé sorolta, mert „a végsőkig ragaszkodott a szíriai békés átmenetben”.

Mi történt Bászellel?

Bászelt 2012. március 15-én tartóztatta le a szír katonai rendőrség, azóta nyilvános eljárás és konkrét vád nélkül ült börtönben; ezalatt a börtönőrök többször is kínozták és megalázták, például nyolc hónapra magánzárkába küldték.
2012 decemberében Bászel megjelent egy katonai ügyész előtt, ám a rövid meghallgatás alatt nem adhatta elő álláspontját, valamint ügyvédet sem fogadhatott; ezután a Damaszkusz külvárosában fekvő Adra börtönbe szállították át.
2015. október 3-án egy meg nem nevezett helyre szállították, és azóta nem hallani róla. Novemberben néhány, a családjától származó információ szerint egy titkos katonai bíróság halálra ítélhette, és itt sem mondhatott védőbeszédet. 2017 augusztusában megerősítették, hogy Hartábilt a szír kormány végeztette ki röviddel 2015-ös eltűnése után.

Ki támogatta Bászelt?

Idén áprilisban az ENSZ önkényes fogvatartással foglalkozó munkacsoportja önkényesnek minősítette Bászel fogvatartását, és az azonnali szabadonengedésére szólított fel. A munkacsoport azt is megállapította, hogy a fogvatartása megsérti a Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányának 9., 14. és 19. pontját, mivel a szíriai kormány nem szolgáltatott semmilyen információt arra nézve, hogy Bászel „békés, erőszakmentes tevékenysége miért jelentene veszélyt a közrendre vagy a nemzetbiztonságra”.
Nemrégiben több, mint 30 emberi jogi szervezet (többek között az Amnesty International, a Human Rights Watch, az Index on Censorship és a Gulf Center for Human Rights) nyílt levélben szólította fel a szír kormányzatot, hogy árulják el Bászel hollétét, valamint engedjék haza családjához. A Creative Commons kuratóriuma is elfogadott egy határozatot, valamint az MIT Médialaboratóriuma Bászelnek kutatói állást ajánlott, így a Civil Média Központban dolgozhatna azon, hogy a világ megismerhesse Szíria történetét.
A Wikipédiát is üzemeltető Wikimédia Alapítvány is támogatta Bászel szabadlábra helyezését; a sajtó értesítése mellett nyilvános eseményeken és a közösségi médiákban is szót emeltek az eljárás ellen. 2014 márciusában a Wikipédián szerkesztői eseményt rendeztek tiszteletére, az alapítvány pedig továbbra is kapcsolatban maradt családjával.
 
#FreeBassel – Kennisland fotója

Hol olvashatok többet Bászelről?

A Wikipédia több, mint 15 nyelven ír Bászelről, többek között angolul, arabul, franciául, németül és spanyolul. (Az összes szócikk elérhető Bászel Wikidata-lapjáról.)
Ezeken a linkeken is találsz információt: