Ελευθερία στον Bassel
Outdated translations are marked like this.
We mourn the loss of our colleague Bassel Khartabil.
Ποιος είναι ο Bassel Khartabil;
- Ο Bassel Khartabil είναι Παλαιστίνιος-Σύρος προγραμματιστής ανοικτού κώδικα και εθελοντής της Wikipedia.
- Ήταν ένας από τους πρώτους τακτικούς συντάκτες της Αραβικής Βικιπαίδειας. Συνεισέφερε επίσης στην ανάπτυξη του Mozilla Firefox, ενώ δημιούργησε και ηγήθηκε του εγχειρήματος Creative Commons Syria. Η δουλειά του πάνω στην υιοθέτηση των αραβόφωνων αδειών Creative Commons έχει χαρακτηριστεί «ζωτικής σημασίας».
- Ο Bassel είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως ηγετική μορφή της αναπτυσσόμενης διαδικτυακής κοινότητας της Συρίας, και το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Ψηφιακής Ελευθερίας, που απονέμει κάθε χρόνο ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Index on Censorship. Επίσης, το 2012 το περιοδικό «Foreign Policy» τον χαρακτήρισε ως έναν από τους Κορυφαίους Παγκόσμιους Διανοητές για την «επιμονή του, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, στην υπόθεση μιας ειρηνικής επανάστασης στη Συρία».
Τι έχει συμβεί στον Bassel;
- Ο Bassel συνελήφθη από δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών του συριακού στρατού στις 15 Μαρτίου 2012. Από τότε, κρατείται στη φυλακή χωρίς να έχει περάσει από δημόσια δίκη ή να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, και έχει υποστεί σοβαρά βασανιστήρια και κακομεταχείριση από το προσωπικό των συριακών φυλακών. Μεταξύ άλλων, τέθηκε επί 8 μήνες σε απομόνωση.
- Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Bassel προσήχθη ενώπιον στρατιωτικού εισαγγελέα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης ακρόασής του ο Bassel δεν είχε τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ούτε του επιτράπηκε εκπροσώπηση από δικηγόρο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές της πόλης Adra, στα περίχωρα της Δαμασκού, για να δικαστεί.
- Στις 3 Οκτωβρίου του 2015, ο Bassel μετακινήθηκε από τις φυλακές της Adra σε μια άγνωστη τοποθεσία και από τότε δεν υπάρχουν νέα του. Το Νοέμβριο, η οικογένειά του έφερε στην δημοσιότητα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως «μπορεί να έχει καταδικαστεί σε θάνατο» από μυστικό Στρατιωτικό Δικαστήριο, χωρίς τη δυνατότητα έφεσης.
Ποιος υποστηρίζει τον Bassel;
- Φέτος τον Απρίλιο, η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Bassel από τη φυλακή, και χαρακτήρισε την περαιτέρω κράτησή του ως «αυθαίρετη». Η ομάδα διευκρίνισε πως η φυλάκιση του Bassel αποτελεί παραβίαση των άρθρων 9, 14 και 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά δικαιώματα, σημειώνοντας πως η συριακή κυβέρνηση δεν έδωσε "καμία πληροφορία που θα υποδείκνυε ότι η μη-βίαιη δραστηριότητα του κ. Khartabil αποτέλεσε απειλή για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας.
- Τον περασμένο μήνα, πάνω από 30 οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων (μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι οργανισμοί Index on Censorship και Gulf Center for Human Rights) υπέγραψαν ανοικτή επιστολή, καλώντας την κυβέρνηση της Συρίας να αποκαλύψει την τοποθεσία του Bassel και να του επιτρέψει να συναντήσει την οικογένειά του. Το διοικητικό συμβούλιο της Creative Commons επίσης ενέκρινε ψήφισμα για την απελευθέρωση του Bassel, και το MIT Media Lab προσέφερε στον Bassel τη θέση ερευνητή στο Center for Civic Media ώστε να εργαστεί σε προγράμματα που θα καταστήσουν τη Συριακή ιστορία διαθέσιμη στον υπόλοιπο κόσμο.
- Το Ίδρυμα Wikimedia, ο οργανισμός που φιλοξενεί τη Βικιπαίδεια, επίσης στήριξε την απελευθέρωση του Bassel. Εκτός από την ενημέρωση του Τύπου σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Bassel, το Ίδρυμα έχει μιλήσει για αυτήν δημοσίως σε εκδηλώσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Μάρτιο του 2014 προκήρυξε έναν μαραθώνιο επεξεργασίας Wikipedia προς τιμήν του Bassel, ενώ έχει διατηρήσει και άμεση επαφή με την οικογένειά του.
Πού μπορώ να διαβάσω περισσότερα για τον Bassel;
- Υπάρχουν λήμματα στη Βικιπαίδεια για τον Bassel σε πάνω από 15 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών, Αραβικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ισπανικών, και άλλων. (Για όλα υπάρχουν σύνδεσμοι από το αντικείμενο Wikidata του.)
- Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αυτούς τους συνδέσμους: