Уикипедия 15/15 години

This page is a translated version of the page Wikipedia 15/15 years and the translation is 100% complete.
Събрахме 15 от любимите ни момента и неща, случили се от 2001 г. насам, за да ги споделим на новия ни годишен доклад с целия свят. Моля, помогнете чрез корекции и коментари, добавяне на нови такива, или просто като отбележите с +1 предпочитаните от вас. (Може би сте забелязали, че вече има повече от 15.)

15 удивителни неща, откакто на 15 януари 2001 г. стартира идеята за Уикипедия

15 януари е известен сред уикипедианците като Ден на Уикипедия.

Преди 2001 г., една енциклопедия можеше да струва хиляди долари, дървета, вода и мастило, и да си го кажем, беше наистина много трудно да се разнасят насам-натам.

Днес можем да достигнем до милиони проверени статии, снимки, илюстрации, източници и дефиниции от всяка точка на света, от която имаме достъп до интернет. И доброволците, които създават това невероятно дело в продължение на 15 години, не искат да плащате нищо за него. Те искат да споделят всички знания с всеки човек. Много от нас сега носят тази възможност в джоба си.

 1. Милиони хора са събирали цялото това знание, работейки заедно от целия свят. Уорд Кънингам проектира уикито, първата платформа, която позволява на много хора да работят върху един документ по едно и също време. Той го нарича уики, хавайска дума, която означава бързо. (Има дори и уики-уики транспорт в Хонолулу.)
 2. Вие познавате енциклопедията. Знаете ли също така, че има и уикиречник, уикикниги, уикицитат, инструменти за обучение, пътеводител и други?
 3. Зад кулисите, ботовете извършват някои от повтарящите се действия, така че това не се налага да се прави от доброволците. Само в английската Уикипедия има одобрени почти 2 000 бота, и те дори си имат имена. PhotoCat Bot помага на хората да намерят статии, които се нуждаят от изображения.
 4. 17 март 2006 г.: В университетската библиотека в Гьотинген, Германия, е открита първата изложба на Уикипедия.
 5. През 2007 г. Уикипедия става един от 10-те топ интернет уебсайта в света, и единственият с идеална цел, който е близо до върха.
 6. Хората, които работят по Уикипедия, се наричат уикипедианци. Изграждането на най-голямата информационна база от данни с хора от всички краища на света е голямо предизвикателство. Уикипедианците пишат правила, насоки и есета, за да помогнат на останалите да разберат какво значи да си Уикипедианец.

Есето Без ядосани мастодонти“ подсказва, че не трябва да редактирате, когато сте гладни или опиянени.

 1.  
  Първата направена снимка в света, сега в Общомедия, е напълно неразбираема. Първата снимка, която е качена в Общомедия, е на двойка пъдпъдъци. Говорейки за птици и снимки, има и такова нещо като гълъбова фотография, "Пощенски гълъб се снабдява с алуминиев нагръдник, на който може да бъде прикрепена лека миниатюрна камера, правеща снимки на определени интервали." (Има и пощенска марка за писмата на пощенските гълъби, която е възхитителна и оформена като триъгълник.)
 2. 'Една от първите статии, написани някога е за обикновения пудел' . Тя съдържала само следното: "Куче, с което се сравняват всички останали." Сега страницата на английската Уикипедия за пудел има повече от 5 000 думи и включва много думи, които хората са измислили, за да дадат имена на пудели, кръстосани с други породи кучета: лабрадудел, пучон, кокапу, спудел, малтипу, златен пудел, шнудел, пекапу, кавапу и бърнидудел.
 3. Уикипедия помага да запазим интернет отворен и свободен: През 2012 г., общностите на Уикипедия цензурират сайта, за да протестират срещу SOPA.
 4. Изследователите успяват да прогнозират разпространението на болест по данни от Уикипедия: "Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос са успели да направят изключително точни прогнози за разпространението на тропическа треска в Бразилия и на грип в САЩ, Япония, Полша и Тайланд чрез изследване на данните за търсене в Уикипедия в продължение на три години."
 5. На един нормален човек ще отнеме повече от 21 години за да прочете цялата английска уикипедия (ако не спира за почивка и не спи).
 6. Втората най-редактирана статия в английската Уикипедия за всички времена е за кеч борба.
 7. Едно от предложенията за ново лого на Уикипътешественик беше змия на магическо килимче.
 8. Айнщайн е бил спиран толкова често на обществени места, че е отвръщал: "Извинете, съжалявам! Винаги ме бъркат с професор Айнщайн." (Роън Дар обявява това за най-интересния факт в света въз основа на данни от TIL темите на Reddit.)
 9. Препратка към статия за британския военен офицер, сър Ейдриън Картън дьо Виар е ретуитната повече от 3 500 пъти.
  Генерал-лейтенант сър Ейдриън Пол Картън дьо Виар (5 май 1880 - 5 юни 1963) е британски армейски офицер, носител на кръста "Виктория", най-високото военно отличие, присъждано за храброст "пред лицето на врага" в страните от Британската общност. Служи в Бурската война, Първата и Втората световна война; раняван е в лицето, главата, стомаха, глезена, крака, бедрото и ухото; оцелява в две самолетни катастрофи; прокопава тунел за бягството си от лагер за военнопленници; и отхапва собствените си пръсти, когато лекар отказва да ги ампутира. Описвайки преживяванията си по време на Първата световна война, той пише: "Честно казано, наслаждавах се на войната."
 10. Уикипедианците поддържат списъци с противоречия и шеги в Уикипедия. Една шега например обявява, че лорд Байрон държи като домашни любимци крокодил и меден язовец. Все пак, той наистина си е взел мечка в колежа, когато разбрал, че кучета не са разрешени.
 11. QRpedia позволява на хората, които посещават места като музеи, исторически градове, сгради или зоологически градини да посетят статите в Уикипедия на предпочитания от тях език на мобилния си телефон, само чрез сканиране на една графична икона.
 12. 'Voice Intro Project' приканва хора, чиито биографии са в Уикипедия, да направят кратък запис на гласа си, така че да знаем как звучат и как самите те произнасят името си. Те могат да направят това на всеки език, който предпочитат.
 13. Паметникът на Уикипедия.
 14. През 2011 г. конференцията "Wikipedia trifft Altertum" в Гьотинген събира научната и уикимедианската общности.
 15. Уикипедия може да се отнася за: астероид.