Hoogtepunten Wikimedia juni 2013

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, June 2013 and the translation is 100% complete.

Dit zijn de hoogtepunten uit het Wikimedia Foundation-verslag en het technische verslag voor juni 2013, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimedia-beweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Eerste workshop over het evalueren van georganiseerde Wikimedia-activiteiten

Op 22-23 juni vond de eerste workshop over het ontwerp en de beoordeling van programma's (georganiseerde activiteiten) in de Wikimedia-beweging plaats. Het evenement werd in de Hongaarse stad Boedapest georganiseerd door de Wikimedia Foundation, samen met Wikimedia Magyarország, de landelijke vereniging in Hongarije. De workshop bracht 21 programmaleiders afkomstig uit 15 landen bij elkaar om de basisconcepten van het evalueren van programma's te leren. Ook de workshop zelf werd geëvalueerd: enquêtes van voor en na de workshop toonden aan dat een meerderheid van de deelnemers naar huis ging met een beter begrip van deze termen en concepten.

 
Een van de taken die nu makkelijker te gebruiken is met VisualEditor: Bronverwijzingen kunnen nu bewerkt en toegevoegd worden op een eenvoudigere manier dan de <ref>-code in de brontekst.

Voorbereidingen voor de lancering van VisualEditor en Universal Language Selector

In juni werd het werk aan de belangrijkste nieuwe functies voor VisualEditor (de visuele tekstverwerker, waarmee wikipagina's kunnen worden bewerkt zonder gebruik van wikicode) afgerond, ter voorbereiding van de activering voor alle ingelogde gebruikers op de Engelstalige Wikipedia op 1 juli. Het wordt later in juli beschikbaar voor de meeste andere Wikipedianen.

De Universal Language Selector werd in juni geactiveerd op alle Wikimedia-projecten. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om hun taalinstellingen, zoals de taal die in de interface wordt gebruikt, fonts en invoermethodes (d.i. de wijze waarop het toetsenbord is ingedeeld) op een eenvoudige manier aan te passen. Op 1 juli was het beschikbaar op meer dan 150 wiki's.

 
Universal Language Selector: Een ingelogde gebruiker bepaalt op de Engelstalige Wikipedia in welke taal de menu's voor hem of haar worden weergegeven.

Vraag naar input vanuit de gemeenschap voor update van het privacybeleid

Ter voorbereiding van een update van het privacybeleid van de Wikimedia Foundation (voor het eerst sinds 2008) heeft het Legal and Community Advocacy-team (LCA) gevraagd naar input vanuit de gemeenschap en deelname aan een discussie, die tot 18 juli duurde. Het doel ervan was om helderheid te verkrijgen over de ideeën die leden van de gemeenschap hebben over privacy, wat zij belangrijk vinden en wat zij in de nieuwe versie van het privacybeleid willen terugzien. De gemeenschap werd ook gevraagd om input over de wijze waarop wordt omgegaan met Wikimedia-handelsmerken.

Aantal unieke bezoekers wereldwijd in Mei:

517 miljoen (+0,97% ten opzichte van april; +5,97% ten opzichte van het vorige jaar)
(comScore gegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore maakt later in Juli de gegevens van Juni bekend)

Pagina verzoeken voor Juni:

22,1 biljoen (+0,7% ten opzichte van Mei; +17,1% ten opzichte van het vorige jaar)
(Serverlog gegevens, alle Wikimedia Foundation projecten inclusief mobiele toegang)

Actieve Geregistreerde Bewerkers in Mei 2013 (>= 5 hoofdnaamruimte bewerkingen/maand, exclusief robots):

80.611 (-0,19% ten opzichte van april/-1,92% ten opzichte van het vorige jaar)
(Databank gegevens, alle Wikimedia Foundation projecten.)

Verslag (waaronder diverse statistische gegevens en tendensen over WMF-projecten):

http://reportcard.wmflabs.org/

(Definities)

Financieel

 
Wikimedia Foundation YTD Inkomsten en Uitgaven vs Plan d.d. 31 Mei 2013
 
Wikimedia Foundation YTD Uitgaven per functies d.d. 31 Mei 2013

(Financiële gegevens zijn op dit moment alleen beschikbaar voor mei 2013.)

Alle gepresenteerde financiële informatie is voor de maand-tot-datum en jaar-tot-datum 31 Mei 2013.

Inkomsten $50.559.430
Uitgaven:
Technologie (Engineering Group) $13,523,471
Fondsenwervingsgroep $3,265,731
Beurzen en projecten (Grantmaking & Programs Group) $8,284,686
Bestuur (Governance Group) $692,321
Juridisch, gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) $2,777,192
Financiën, personeelszaken, administratie (Finance/HR/Admin Group) $5,272,075
Totaal uitgaven $33,815,476
Totaal overschot $16,743,954
  • De inkomsten in de maand februari zijn $0,12 miljoen, terwijl $0,28 miljoen begroot was, dus ongeveer $159.000 of 57% meer dan gepland.
  • De inkomsten in het boekjaar liggen met USD 50,56 miljoen werkelijk ten opzichte van USD 45,79 gepland, ongeveer USD 4,77 miljoen of 10% hoger dan gepland.
  • De uitgaven in de maand Mei liggen met $2,97 miljoen werkelijk ten opzichte van $4,01 miljoen, ongeveer $1,04 miljoen of 26% lager dan gepland, voornamelijk vanwege lagere personeels uitgaven, internethosting en leningskosten (FDC leningen) en hogere uitgaven aan kapitale uitgaven, externe contractdiensten en reisuitgaven.
  • De uitgaven in het boekjaar liggen met $33,82 miljoen werkelijk ten opzichte van $38,08 miljoen, ongeveer $4,26 miljoen of 11% lager dan gepland, voornamelijk vanwege lagere personeels uitgaven, internethosting, leningskosten (FDC leningen) en reisuitgaven, en hogere uitgaven aan juridische kosten, bankkosten, externe contractdiensten en eigendomsbelastingen.
  • De liquide middelen zijn $42,7 miljoen d.d. 31 Mei 2013.
Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over Juni (11 Juli 2013)

Overige hoogtepunten in de beweging

 
María Sefidari
 
Phoebe Ayers

Verkiezings resultaat voor de voorzitting en het FDC

De resultaten van de 2013 Wikimedia bewegings verkiezing werden aangekondigd op 24 Juni. Twee nieuwe leden zullen in Augustus deelnemen aan de Raad van Bestuur van de Wikimedia Foundation: María Sefidari (User:Raystorm) en Phoebe Ayers (User:phoebe, wie al eerder een deel was van de Raad van 2010 t/m 2012). Samuel Klein (User:Sj) was herkozen.

Voor de eerste keer werden er verkiezingen gehouden voor twee plaatsen op de Fondsenbestedingscomité (FDC), welke vorig jaar gevormd was om donatie fondsen naar organizaties in het Wikimedia beweging te verdelen. Delphine Ménard (User:notafish) en Cristian Consonni (User:CristianCantoro) gaan samen met de zeven vrijwillige gemeenschap leden werken die eerder benoemd werden. De verkiezingen hebben ook Susana Morais (User:Lusitana) vastgesteld als de FDC Ombud.

1.809 geldige stemmen werden geregistreerd, vergeleken met ca. 3,368 in de 2011 verkiezingen.

"Flow Funding" ondersteund luchtfoto's van Hamburg vanuit een luchtballon

 
De Dammtor straat in Hamburg
 
Ingang tot de Oude Elbe tunnel
 
Wikipedianen die zich voorbereiden voor het ritje in de luchtballon.

Op 8 Juni gingen vijf Wikipedianen op foto-vlucht over Hamburg, Duitsland, aan boord van een luchtballon die speciaal gehuurd is voor dit project. Meer dan 2.000 foto's waren ge-upload naar Commons als resultaat van het project. Vergeleken met vliegtuigen, de langzamere snelheid and lagere hoogte van een ballon geeft voordelen voor luchtfoto's van steden.

In haar (Engels-talige) project verslag, heeft de project organisator 20 (positieve en negatieve) geleerde lessen gedeelt. Opvolgende projecten voor ballonvluchten over ander Duitse steden worden al gepland.

Het project was een van de eerste gefinancieerde delen van het "Flow Funding" experiment. Flow Funding is een gedecentraliseerd procede waar gemeenschap leden met ervaring werden toevertrouwt om beslissingen te maken over het financieren van activiteiten die de Wikimedia missie ondersteunen. In de beginfase, heeft ieder Flow Funding lid tussen de $500 en $2,000 toegekent. De Wikimedia Foundation heeft dan deze bedragen direct naar het Flow Funding lid geselecteerde subsidieontvanger overgemaakt.

 
Wetenschappelijke tekening van de uitgestorven Cryptoprocta spelea, geupload door het wikiArS project

Kunst- en design-studenten illustreren Wikipedia

 
Logo van het wikiArS initiatief

Verschillende studenten deelnemende aan het lopende wikiArS initiatief uploade hun werk in Juni naar Commons. Het idee achter wikiArS is dat studenten van kunst- en design-scholen illustraties voor Wikipedia artikelen kunnen creëren, zoals tekeningen van belangrijke mensen of uitgestorven dieren, of animaties die fysieke verschijnselen uitleggen. wikiArS werd in 2011 begonnen door Catalaanse Wikimedianen en wordt geondersteund door een Individuele Betrokkenheid Subsidie (IEG) van de Wikimedia Foundation sinds eerder dit jaar.

Offline Wikipedia voor gevangenen

Sinds Maart 2013 kunnen gevangenen van de Bellevue gevangenis te Gorgier, Zwitserland toegang krijgen tot een ongecensureerde offline kopie van de Franse Wikipedia, gebaseerd op de Kiwix software. Internet toegang is volledig beperkt voor de gevangenen, waarvan velen lange straffen uitzitten. Maar 18 gevangen zijn eigenaar van of huren een computer, en ze maken allemaal gebruik van de Wikipedia aanbieding. Het project werdt georganiseerd door het Zwitserse Wikimedia onderdeel samen met een vrijwillige Wikimediaan, in samenwerking met het gevangenis personeel. Het onderdeel meldt dat positieve feedback van de project deelnemers werdt ontvangen en hoge interesse kreeg van de Zwitserse media.