Wikimediahoogtepunten, Augustus 2015

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, August 2015 and the translation is 100% complete.



"Encuentro de Activistas Digitales de Lenguas Indígenas - Colombia 2015 - 3.JPG" by Diego F. Gómez, freely licensed under CC-BY-SA 4.0.; "Taipei_Wm2007_Guillaume.jpg" by Cary Bass, freely licensed under CC BY-SA 3.0.; "OrangeMoody-BubbleGraphCombined-Nolabels.jpg" by James Alexander, freely licensed under CC BY-SA 3.0.; "Coding da Vinci 2015 - Preisverleihung (18880680843).jpg" by Thomas Nitz/Open Knowledge Foundation Deutschland, freely licensed under CC BY 2.0.; "Wikimania Translathon 20150718 162444.jpg" by Amire80, freely licensed under CC BY-SA 4.0.; Collage by Andrew Sherman.

Hier zijn de hoogtepunten van de Wikimediablog van Augustus 2015.

Honderden Engelse 'black hat' Wikipedia-accounts geblokkeerd na onderzoek

 
Honderden 'black hat'-accounts op de Engelse Wikipedia werden aan elkaar gekoppeld gedurdende het onderzoek. De gebruikersnamen (groen) en IP-adressen (geel) zijn verwijderd uit de afbeelding. Graph by James Alexander, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Na weken van onderzoek kondigden vrijwillige redacteuren op 31 augustus aan dat zij 381 gebruikersaccounts hebben geblokkeerd wegens 'black hat'-bewerking. In navolging van het blokkeren van deze 'sokpop'-accounts - een term die refereert aan meerdere accounts die op misleidende of bedrieglijke wijze worden ingezet - hebben de redacteuren 210 artikelen verwijderd, die door deze accounts aangemaakt waren. Met deze acties hebben de redacteuren een duidelijk standpunt ingenomen tegen niet openbaar gemaakte betaalde voorspraak.

De jacht op Tirpitz

 
Het Duitse slagschip 'Tirpitz' kort voor de tewaterlating in zee. Toen het in 1940 in gebruik werd genomen was het een van de grootste en modernste gevechtsschepen ter wereld. Photo from the German Federal Archives, freely licensed under CC-by-SA 3.0.

Wikipediaredacteur en -beheerder Nick Dowling heeft drie artikelen geschreven op de Engels Wikipedia over de pogingen van de Royal Navy (Britse marine) om het Duitse slagschip Tirpitz tijdens de Tweede Wereldoorlog te laten zinken. Hij praat over de obstakels die hij tegenkwam en hoe hij deze overwon.

Mijn leven als autistische Wikipediaan.

 
Guillaume op een bankje. Photo by Cary Bass, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Twee jaar geleden ontdekt Wikipediaredacteur Guillaume Paumier dat hij een autismespectrumstoornis heeft. Terwijl hij leerde over zichzelf en over hoe zijn brein werkte keek Guillaume terug op eerdere ervaringen met de kennis van nu in gedachten. Hij deelt wat hij heeft geleerd over zijn successen, zijn mislukkingen, en veel andere dingen die hem in het verleden in de war brachten, met betrekking tot zijn ervaringen in de Wikimediabeweging.

Vertalingsupdates van de content van Wikimania 2015

 
Contentvertalingssessie bij Wikimania 2015. Photo by Amire80, freely licensed under CC BY-SA 4.0.

Wikimania 2015 - De elfde editie van de jaarlijkse bijeenkomst van Wikimedianen uit de hele wereld - was kortgeleden in Mexico-Stad. Het Taalontwikkelingsteam van de Wikimedia Foundation deed mee aan de Hackathon en Wikimaniasessies, organiseerde een aantal lezingen en twee vertaalworkshops. De focus lag op het Contentvertaalproject - interacteren met gebruikers, hun problemen begrijpen en de bewustwording vergroten van deze nieuwe tool om artikelen te creëren.

Contentvertaling is beschikbaar als beta-feature voor alle ingelogde gebruikers op Wikipedia, in alle talen. Om te leren hoe het werkt kun je de instructies volgen. Meer hulp is beschikbaar in de FAQ-sectie. We nodige deelnemers uit voor testsessies en je kunt ook helpen met het vertalen van de UI-berichten voor contentvertaling. Feedback geven kan via de projectpagina.

Wikipedia gebruiken om inheemse Colombiaanse talen te behouden.

 
De groep deelnemers. Photo by Diego F. Gómez, freely licensed under CC-BY-SA 4.0.

De gebruikersgroep Wikimedistas de Colombia zijn in juni in Bogotá, Colombia bijeengekomen om te vergaderen over manieren waarop Wikipedia ingezet kan worden om bedreigde inheemse talen uit het land te documenteren en te delen. Sprekers van inheemse talen kwamen vanuit heel Colombia om hun ervaringen, kennis en middelen te delen om hieraan bij te dragen.

Deelnemers brainstormden over de invloed die Wikipedia zou kunnen hebben op inheemse talen in Colombia, onder meer door de inzet van de site als manier om jongere sprekers van inheemse talen toegang te geven tot artikelen en andere media in hun eigen taal. Dit moet helpen om het gat te dichten tussen inheemse talen en educatie, waar Spaans de gebruikte taal is.

Als cultureel erfgoed een digitaal leven krijgt

 
Het coderen van Da Vinci bestond uit 20 verschillende projecten en heeft 600.000 bestanden beschikbaar gemaakt via Wikimedia Commons. Photo by Thomas Nitz/Open Knowledge Foundation Deutschland, freely licensed under CC BY 2.0.

Een aanvullend aantal 600.000 gratis bestanden is nu beschikbaar om te gebruiken op Wikimedia Commons dankzij Coding da Vinci, een recentelijk in Berlijn in het Joods Museum gehouden datahackathon. De bestanden variëren van eeuwenoude films tot opnames van mechanische piano's, foto's uit de Tweede Wereldoorlog, tot scans van gedroogde bloemen en andere kunst en erfgoed, allemaal afkomstig uit Duitse musea, archieven en bibliotheken.

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation