Hoogtepunten Wikimedia augustus 2012

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, August 2012 and the translation is 100% complete.Hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor augustus 2012, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

 
Schermafbeelding van de Wiki Loves Monuments app

Wiki Loves Monuments app zorgt voor de eerste mobiele bijdragen op Wikimedia projecten

Als voorbereiding voor de "Wiki Loves Monuments" in september heeft het team, dat daarnaast ook nog zorgt voor de ontwikkeling voor mobiele versies van Wikipedia en zusterprojecten, de nieuwe Wiki Loves Monuments app uitgebracht voor Android. Gebruikers kunnen hierdoor dichtbij gelegen monumenten vinden of deze zoeken op een lijst. Hierdoor kan men een foto van een monument nemen en gelijk uploaden naar Wikimedia Commons. Dit is de eerste keer dat een mechanisme voor mobiel bewerken officieel wordt ondersteund. Andere manieren voor het mobiel bewerken van Wikimedia-projecten worden ook overwogen.

Taalondersteunende hulpmiddelen uitgebracht door "Project Milkshake"

Het internationalisatie/lokalisatie (i18n/l10n) team meldde dat ze vooruitgang boeken bij Project Milkshake, een poging om al bestaande internationalisatie-gerelateerde JavaScript-componenten bij elkaar te voegen tot jQuery bibliotheken. Ze bevatten een i18n-framework dat zowel parametervervangingen ondersteunt als ook grammatica-, meervoud- en geslacht-afhankelijke vertalingen, een bibliotheek om WebFonts (lettertypen die niet hoeven te worden geïnstalleerd op de computer van de lezer) te ondersteunen en een bibliotheek om tekstinvoermethoden te kunnen bieden in de browser.

Request for Comment voor ondersteuning van juridische kosten

In een Request for Comment (RfC) stelt de Foundation een programma voor bedoeld om gebruikers die bepaalde ondersteunde functies uitoefenen (zoals moderator, arbiter, e-mailantwoorder of een andere bestuurlijke functie) te beschermen als deze voor het uitvoeren van hun taken voor de rechter gesleept worden.

Proefproject op de Arabische Wikipedia verhoogt het aantal bijdragen door nieuwe gebruikers

In juni werd er op de Arabische Wikipedia als een proefproject binnen het Editor Growth and Contribution Program een zogenaamd "contribution portal" gemaakt. Het biedt simpele visuele handleidingen voor zes verschillende taken bij het bewerken. Dit omvat onder andere het verbeteren van fouten in bestaande artikelen en het maken van een geheel nieuw artikel. Dit heeft er tot geleid dat er meer gebruikers zijn gaan bijdragen volgens de analyse van de eerste fase (in Engels en Arabisch)

 
Contributie portaal op de Arabische Wikipedia (fase 0)

 
Wikimedia Foundation rapportage- en activiteiten-vergadering (4 september 2012)

Wereldwijde unieke bezoekers voor juli:

451,82 miljoen (-3,80% vergeleken met juni, +14,81% vergeleken met vorig jaar)
(comScore data voor alle Wikimedia Foundation-projecten; comScore zal data van augustus vrijgeven in september)

Opgevraagde pagina's in augustus:

18,2 miljard (+2,6% vergeleken met juli; +20,7% vergeleken met vorig jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde gebruikers in juli 2012 (>= vijf bewerkingen in de hoofdruimte in een maand, met uitsluiting van bots):

80.465 (+2,59% vergeleken met juni / +1,16% vergeleken met vorig jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, exclusief Wikimedia Commons. Opmerking: Recentelijk hebben we deze meetmethode verfijnd om Wikimedia Commons en activiteit gezien over verschillende projecten in de resultaten te verwerken.)

Rapportkaart (integratie van verschillende statistische data en trends over WMF-projecten) voor juli 2012:

http://reportcard.wmflabs.org/

(Definities)

Financieel

 
Wikimedia Foundation YTD inkomsten en uitgaven vergeleken met het budget per 31 juli 2012
 
Wikimedia Foundation YTD uitgaven per onderdeel per 31 juli 2012

Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor juli 2012.

Alle gepresenteerde financiële informatie is over de periode tot en met 31 juli 2012.

Omzet $ 346.647
Uitgaven:
 Techniek (Engineering Group) $1.145.753
 Fondsenwerving (Community/Fundraiser Group) $221.223
 Globale ontwikkeling (Global Development Group) $541.308
 Bestuur (Governance Group) $96.465
 Juridisch, gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) $185.852
 Financiën, personeelszaken, administratie (Finance/Legal/HR/Admin. Group) $413.077
Totaal onkosten $2.603.678
Totaal overschot/(tekort) ($2.257.031)

De inkomsten over de maand juli bedroegen $347K ten opzichte van een geplande $1.5M, ongeveer $1.1M of 76% minder dan gepland. Dit wordt vooral verklaard door een bijdrage van Sloan Foundation die gebudgetteerd was voor juli maar in augustus is ontvangen.

Uitgaven over de maand juli bedroegen $2.6M ten opzichte van een geplande $3.2M, ongeveer $639K of 20% lager dan gepland. Dit komt vooral door lagere personeelskosten en lagere uitgaven voor beloningen die samenhangen met Wikimania DC dan aangegeven in het FY 2011-12.

  • Er is per 31 juli 2012 USD 23,6 miljoen aan contanten beschikbaar; een reservepositie van ongeveer 6,7 maanden aan uitgaven.
Video van de maandelijkse Wikimedia Foundation rapportage- en activiteiten-vergadering over de maand augustus (gehouden op 4 september 2012).


 
Antilope-figuur uit Mali (een van de foto's die gedoneerd is door de "Raccolte Extraeuropee")

Andere hoogtepunten uit de beweging

Donatie van Afrikaanse kunstafbeeldingen

Op Wikimedia Commons wordt er een Italiaanse kunstcollectie ("Raccolte Extraeuropee" uit Milaan) geüpload met honderden afbeeldingen die een gedetailleerde beschrijving hebben. In Afrika zelf steunen meer dan 50 GLAM's (galerijen, bibliotheken, archieven of musea) het "WikiAfrica" project, terwijl andere samenwerken met Wikimedia Zuid-Afrika en Wikimedia Kenia.

Catalaanse bibliothecarissen krijgen Wikipedia-training

In een twee maanden durend project waarin een heel netwerk van openbare bibliotheken van Catalonië meedoet, werden 150 bibliothecarissen getraind in het informeren van hun bibliotheekgebruikers over Wikipedia. Het is een samenwerking tussen Amical Viquipèdia en het Catalaanse ministerie van Cultuur. Het ministerie heeft ook 1500 exemplaren van een "Welkom op Wikipedia" gids opnieuw gedrukt voor distributie via het netwerk van bibliotheken.

Jaarlijkse Duitstalige conferentie

WikiCon 2012, de jaarlijkse conferentie voor Duitstalige Wikimedianen, vond plaats in de stad Dornbirn nabij het nl:drielandenpunt van Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Er waren ongeveer 200 deelnemers, van Duitstalige Wikimedia-projecten, andere strevers naar vrije kennis en het geïnteresseerde publiek. Het evenement werd georganiseerd door vrijwilligers en werd financieel ondersteund door de lokale Wikimedia afdelingen van deze drie landen en de Wikimedia Foundation. Een "verklaring van Dornbirn WikiCon 2012" is genomen bij acclamatie op de conferentie. Naast andere onderwerpen vraagt het document om regels met betrekking tot betaalde bijdragen, meer deelname door vrouwen en een ander verwijderingsbeleid voor afbeeldingen zonder duidelijke auteursrechtelijke status.