Hovedpunkter fra Wikimedia, april 2016
"Sunset over Lake Mälar with 1854 statue of Carl XIV John of Sweden removed" by Jacob Truedson Demitz and KJacobsen, CC BY-SA 4.0; "Wmhack-5" by Saurabh Jain, public domain; "Wikidata English map" by Markus Krötzsch, TU Dresden, public domain/CC0. Collage by Andrew Sherman.
Her er hovedpunkterne fra Wikimedia bloggen i april 2016.
Kort ved Markus Krötzsch, TU Dresden, public domain/CC0.
Wikimedia forskerhold har udviklet et system, som finder, rangordner og anbefaler manglende artikler, som bør udarbejdes på tværs af de forskellige sprogversioner i Wikipedia. Det tager hensyn til skribenternes interesser (sådan som de fremgår af historikken for deres offentliggjorte bidrag), færdighed på tværs af sprog og en artikels forudsete popularitet på det anvendte sprog, hvis man lavede den. En kontrolleret test af disse resultater viser, at anbefalingerne tredoblede skribenternes tempo i fremstilling af artikler, mens de fastholdt det samme niveau i artiklernes kvalitet.
Redskabet findes med en API, som netop er blevet integreret i oversættelsesværktøjet. I løbet af de kommende måneder vil Wikimedias forskerhold holde skarpt øje med værktøjet for at lære mere om, hvordan det bliver brugt af skribenter, og hvordan det kan gøres endnu bedre. Hvis man afprøver anbefalingsværktøjet for artikler, kan man give forskerholdet feedback på vores diskussionsside.
Deltagerne reparerer fejl. Billede ved Saurabh Jain, public domain.
Det indiske Institut for teknologi i Roorkee var vært ved et endagsmøde, som skulle hjælpe studerende til at forstå, hvordan MediaWiki fællesskabet virker. Den daglange hackathon omfattede ethvert aspekt af MediaWiki: fra installering af softwaren over opsætning af et miljø til reparation af lette fejl frem til indlevering af de rettede kodestykker til bedømmelse. Der var tilslutning fra 20 studerende, som fik stillet nogle krav og blev udvalgt på grundlag af deres opfyldelse af dem, og på den måde sikrede man sig, at alle deltagerne var på samme niveau. Ved dagens slutning havde vi fået indleveret 15 brugbare kodestykker, som blev indlemmet i kernen. Dertil kom, at 5 yderligere ændringer var blevet indleveret lokalt, og de er ved at blive indlemmet (netop nu).
Foto ved Jacob Truedson Demitz og K. Jacobsen, CC BY-SA 4.0.
Den svenske Højesteret har domfældet Wikimedia Sverige i en sag, som drejer sig om panoramafriheden i landet. Retten afgjorde, at den svenske opretshavslov ikke tillader, at Wikimedia Sverige offentliggør billeder på sin online database, offentligkonst.se (et netsted / database, der dækker offentligt placeret kunst) uden kunstnerens tilladelse.
Wikimediafonden er i al høflighed uenig i Højesterettens dom, der vil nedbryde retten til frit udsyn (panorama), som er en grundlæggende del af friheden til at tale, trykke og udtrykke sig kunstnerisk. Som vi læser den, begrænser den pågældende svenske lov om ophavsret kun fremstilling af tredimensionelle kopier af skulpturer, og den kan ikke fortolkes som noget, der lægger bånd på billeder af offentlig kunst, der bliver offentliggjort på internettet. Den kendsgerning, at ophavsretsloven tillader billeder af offentlig kunst på postkort, tilmed mod fortjeneste og uden kunstnerens tilladelse, viser lovens hensigt, og den er efter vores opfattelse ikke sammenfaldende med Højesterettens fortolkning af loven.
Korte nyheder
- TED går i kompagniskab med Wikimediafællesskabet om at føje “ideas worth spreading” til Wikimediaprojekterne: I et nyt partnerskab med medlemmer af Wikimediafællesskabet har TED doneret den massive mængde af metadata, som ligger bag flere end 2.000 foredrag, hvoraf mange er blevet transskriberet og oversat af et verdensomspændende netværk af TEDfrivillige. Ved at føje TED metadata til Wikidata dokumenterer Wikimedianerne Jane Darnell og Andy Mabbett, hvilken viden, der er tilgængelig fra TED foredrag, og de gør det lettere at finde og bruge disse informationer på tværs af Wikimediaprojekterne.
- Europeana Art History Challenge indledes: Europeana Art History Challenge er netop grundlagt med 40 sprog, 30 lande og hundredevis af kunstværker — den allerstørste GLAM-Wikikonkurrence nogensinde og den første, som fremhæver Wikidata. Projektet "bygger på" Wikidata, det forbedrer kvaliteten af disse metadata om værkerne, deres kunstnere, genrer osv., og det er lige så meget en del af denne konkurrence som oversættelserne på Wikipedia.
- He reaches across continents: editing the Urdu Wikipedia from the Czech Republic: Over the past seven years, Jiří attained a remarkable command of the Urdu language, which is the official language of Pakistan and six states in India, and has written or expanded a number of articles in the language’s Wikipedia. Jiří likes to contribute articles especially on historical, biological and pharmacological topics. He is especially proud of his contributions on Czech history, although he would like to focus on articles about medicinal plants in the near future.
Andrew Sherman, Digital Communications Intern
Wikimedia Foundation
Social Media
|
---|