Wikimédia Alapítvány választások/2022/ Jelentkezz jelöltnek

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Apply to be a Candidate and the translation is 100% complete.

Köszönet, hogy megtetted ezt a fontos lépést, hogy többet tudj meg a Wikimédia Alapítvány kuratóriumában való jelöltségről.

A Wikimédia egy globális mozgalom, mely a szélesebb közösségből keres jelölteket. Az ideális jelöltek átgondoltak, tisztelettudóak és közösségorientáltak, valamint összhangban vannak a Wikimédia Alapítvány küldetésével. A jelölteknek át kell gondolniuk, milyen tapasztalatokat és perspektívákat tudnának bevinni a kuratóriumba.

A jelölteknek el kell olvasniuk a Wikimédia Alapítvány kuratóriumi kézikönyvét és át kell tekinteniük a jogszabályokat és bizalmi kötelezettségeket a kurátorok számára, mielőtt jelentkeznének jelöltként. Emellett kérhetnek egy személyes találkozót egy jelenlegi vagy korábbi kurátorral.

Kívánt készségek és tapasztalatok

A Kuratórium szeretné megtalálni azokat a nézőpontokat és hangokat, melyek nélkülözhetetlenek, de alulreprezentáltak mozgalmunkban. Ennek megfelelően az idén a Kuratórium minden jelöltet arra kér, hogy a pályázatukban olyan nyilatkozatokat csatoljanak, melyek a világban és a mozgalomban szerzett tapasztalataikról szólnak.

Regionális tapasztalatok

Sok közösségi tag és társszervezeti tag megjegyezte, hogy a kuratóriumban nem képviselteti magát a mozgalmunk sokszínűsége. A történelmi és jelenlegi képviselet hiányosságainak pótlására a kuratóriumban, reméljük, hogy különösen a következő régiókban tapasztalattal rendelkezők jelentkezését ösztönözzük: Afrika és MENA, Dél-Ázsia, Kelet- és Délkelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség, valamint Latin-Amerika és a Karib-térség. A kívánt regionális tapasztalat nem követelmény, de bónusz tényező. Ezek nem kötelezőek, hanem olyan fontos jellemzők, amelyek figyelembevételét a Kuratórium kéri az Elemző Bizottságtól, a társszervezetektől és a szavazóktól.

Kilátások

A Kuratórium tisztában van azzal, hogy előfordulhat, hogy a nem kiemelt régiókból érkező egyes jelöltek jobban látják a sokszínűséget, mint a kiemelt régiókból érkező jelöltek, akik nem ismerik a méltányossági szempontokat. A jelölteknek el kell mondaniuk, hogy tapasztalataik hogyan tették képessé őket a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás elősegítésére.

A jelöltek a pályázatukban a következő állításokra válaszolnak:

 • A Wikimédia-projektekhez való részvétel, a Wikimédia-szervezetekben vagy társszervezetekben való tagság, a Wikimédia-mozgalom szervezőjeként végzett tevékenység vagy a Wikimédia-mozgalommal együttműködő szervezetben való jelenlét. (maximum 100 szó)
 • Megélt tapasztalatok a világban. Különösen az Afrika, Dél-Ázsia, Kelet- és Délkelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség, valamint Latin-Amerika és a Karib-térség régióiban szerzett tapasztalatokról szeretnénk többet megtudni. Úgy véljük, hogy az ezekben a régiókban szerzett tapasztalatok segíthetnek bővíteni a vezetőség azon képességét, hogy megfeleljen a mozgalmi stratégia céljának, az egyenlőbb részvételnek, bár elismerjük, hogy más tapasztalatok is fontos szerepet játszhatnak. (maximum 250 szó)
 • Kulturális és nyelvi jártasság az anyanyelveden és -régiódon kívüli területeken illetve nyelveken. A kultúrák közötti tájékozottság segít hidakat építeni multikulturális közösségünkben. (maximum 250 szó)
 • A mindenki számára biztonságos és együttműködő színterek létrehozásának támogatójaként szerzett tapasztalat és/vagy a cenzúrával, elnyomással vagy az emberi jogokat ért egyéb támadásokkal kapcsolatos helyzetekben vagy kontextusokban szerzett tapasztalat. (maximum 250 szó)
 • Egy olyan csoporttal kapcsolatos tapasztalat (vagy olyan csoport tagjaként, amennyire ezt meg szeretnéd osztani), mely a hatalmi struktúrákban történelmi diszkriminációval és alulképviselettel szembesült. (beleértve, de nem kizárólagosan kaszt, faj, etnikum, bőrszín, származás, nemzetiség, nemi identitás, társadalmi kifejezés, szexuális irányultság, életkor, vallás, nyelv, kultúra, oktatás, képességek, jövedelem és környezet). (maximum 250 szó)

Készségek

A Kuratórium jelezte, hogy az új kurátorok számára a következő területeken lenne a legelőnyösebb, ha tapasztalattal rendelkeznének:

 1. Szervezeti stratégia és irányítás
 2. Vállalati szintű platformtechnológia és/vagy termékfejlesztés
 3. Közpolitika és jog
 4. Társadalmi adattudomány, széles körű adatelemzés és gépi tanulás

A jelöltek legfeljebb 150 szóban válaszolhatnak a fenti készségekre a pályázatukban.

Szerepek és felelősségi területek a kurátorok körében

A kuratórium felügyeli a Wikimédia Alapítvány működését. A jó kuratórium a vezérigazgató és a munkatársak révén lehetővé teszi a jó gazdálkodást. Nem irányítják a szervezetet a napi működés során. A kuratórium felügyeleti szerepe magában foglalja a döntéshozatalt, az ellenőrzést és a vezetést.

Íme néhány példa

 • Döntések meghozatala a stratégia, valamint a szervezeti célok és irányelvek figyelembevételével;
 • A Wikimédia Alapítvány teljesítményének, kockázatainak, pénzügyeinek és megfelelőségének nyomon követése;
 • tanácsadás a vezérigazgatónak és a vezető beosztású munkatársaknak a vonatkozó szakértelem és tapasztalatok felhasználásával; és
 • Kommunikáció a Wikimédia közösséggel a Kuratórium szerepéről és feladatairól.

A kurátorok fenntartják a szervezet jogi és etikai integritását. Emellett toborozzák és ápolják a sokszínűséget a kuratóriumban. A kurátoroknak mindig a Wikimédia Alapítvány érdekében kell cselekedniük. A kurátorokat a közösség szavazása útján is megválaszthatják, de ha már a testületben vannak, nem a közösség képviselői.

Tudj meg többet a kuratórium szerepéről a Wikimédia Alapítvány kuratóriumi kézikönyvéből.

Jogosultság

A jelölteknek eleget kell tenniük a kuratóriumi és bizottsági feladatoknak. Ez magában foglalja a releváns kérdések megvizsgálását, a megalapozott döntések meghozatalát és a testületi üléseken való részvételt. A jelöltekre vonatkozó választási feltételek ugyanazok, mint a szavazókra vonatkozóak, kiegészítve ezekkel a további követelményekkel:

 • Nem szabad, hogy korábban súlyos bűncselekményért, illetve tisztességtelen vagy megtévesztéssel járó bűncselekményért elítéljenek. Erre vonatkozóan egyelőre nem kell semmilyen dokumentumot benyújtanod;
 • Nem távolíthattak el egy nonprofit szervezetnél vagy vállalatnál betöltött pozícióból rossz gazdálkodás vagy kötelességszegés miatt;
 • A jelölés vagy választás időpontjában nem lehet 30 napra vagy annál hosszabb időre kitiltani vagy letiltani egyetlen Wikimédia-projektből sem;
 • Ha csak szerkesztőként teljesíted a választójogosultsági követelményeket, akkor az első szerkesztésednek 2020. április 18. előtt kellene elkészültnek lennie;
 • A Jelentkezési lapodon fel kell tüntetned a valódi nevedet;
A kuratóriumban nem lehet álnéven tevékenykedni, mivel a kuratóriumi tagok személyazonossága nyilvános.
 • Legalább 18 évesnek és nagykorúnak kell lenned abban az országban, ahol állandó lakóhellyel rendelkezel;
 • Igazolnod kell személyazonosságodat és életkorodat a Wikimédia Alapítványnak; valamint
 • Ha kiválasztanak és kineveznek a kuratóriumba, akkor le kell mondanod minden más, a Wikimédia Alapítványnál, a Wikimédia-szervezeteknél, a tematikus szervezeteknél és a felhasználói csoportoknál betöltött vezetőségi, irányítási vagy fizetett tisztségedről.

Jelentkezési követelmények

 1. A jelentkezésedet vagy nyilatkozataidat nem linkelheted az ajánlások listáira vagy más platformoldalakra. Nem szerepelhetsz más jelöltekkel közös listán.
 2. A jelentkezéseket 2022. április 18. 00:00 (UTC) és 2022. május 16. 23:59 (UTC) között fogadják el. A pályázatot csak a benyújtást követő 3 napon belül, vagy a jelölési időszak lezárásáig, 2022. május 16. 23:59-ig (UTC) lehet módosítani. Kisebb helyesírási vagy fordítási javítások ezeken az időpontokon kívül is elfogadhatóak.
 3. A személyazonosságodat igazoló dokumentumot 2022. május 16. 23:59-ig (UTC) kell benyújtanod a Wikimédia Alapítványhoz. A Választási Bizottság egy tagja a jelentkezést követően felveszi veled a kapcsolatot ezzel kapcsolatban.

Személyazonosságot igazoló dokumentumok benyújtásának módja

Az erre a pozícióra pályázóknak a jelölés feltételeként személyazonossági igazolást és nagykorúságot igazoló dokumentumot kell benyújtaniuk. Ennek megfelel az alábbi dokumentumok valamelyikének másolata:

 • Jogosítvány
 • Útlevél
 • Egyéb hivatalos okmány, amely a valódi nevet és életkort igazolja

Ezt a Wikimédia Alapítvány részére e-mailben lehet benyújtani az alábbi címen: secure-info wikimedia org.

Amennyiben a kiválasztott jelöltek között leszel, a Wikimédia Alapítványnak további információkat kell kérnie a jelöltek háttérellenőrzéséhez, mielőtt kineveznénk téged a kuratóriumba.

Azok a jelöltek, akik nem teljesítik a fenti követelményeket és határidőket, kizárásra kerülnek.

Hogyan lehet benyújtani a jelölésedet

Ha jogosult vagy a jelöltségre, akkor jelentkezhetsz jelöltnek. A 2022-es választások során a jelöltek támogatására rendelkezésre állnak a jelölti források. További információért fordulj bátran a Mozgalmi stratégia és irányítás csapatához.

Lásd még