Wikimedia Konferansı 2018/Dokümantasyon/Hareket Stratejisi Oturumları/Özet/tr

This page is a translated version of the page Wikimedia Conference 2018/Documentation/Movement Strategy track/Summary and the translation is 100% complete.
WMCON 2018 Core Conference Program Fringe Events Registration & Participants
Location
Logistics
Contact
Documentation,
Reports, Reviews

Introduction
of the Movement Strategy track,
 » flow of activities (and this report)
Summary
» You don't have time to read everything? Check the summary of it!
Day 1
 » The Big Picture,
» The Possibilities,
» The Challenges
Day 2
» The Way Forward,
 » Preparing to work,
 » Thematic Inputs & Conversations
Day 3
» Working groups,
 » Wrapping up
Annexes
» Input documents for the working groups,
 » Micro-inputs on possibilities

Hareket Stratejisi İzleme Raporu Özeti

Wikimedia Konferansı 2018, ve özellikle de Hareket Stratejisi oturumları, Hareket Stratejisi sürecinin ikinci aşamasının başlangıcını teşkil etmiştir.

Geçen sene Strateji Hareket sürecinin 1. aşaması, Stratejik yönü belirleme üzerineydi. Bu sene, 2. aşama (2018-2019)nın konusu, neleri değiştirmek istediğimizi ve neleri değiştirmemiz gerektiğini anlamak üzerinedir -ki 3. aşamada (2019-2010) söz konusu değişiklikleri uygulamaya başlayabilelim-. Bu değişim süreci bizleri farklı seviyelerde gerçekleşen Stratejik Yöne götürecek: Kavramsal, Yapısal, Programatik ve Taktiksel. Hareket Stratejisi oturumlarının odağı temelde yapısal seviyede idi. Aşağıda bu yapısal soruların üç günlük konferansın sekiz oturumunda nasıl yanıtlandığını özeti mevcuttur. Strateji oturumlarının ana çıktısı, 2. aşamada önemli bir yapı olacak Çalışma Gruplarının zeminin hazırlaması ve odaklanacakları ana tematik alanları belirlemesi idi. Tematik Çalışma Grupları Wikimedia Hareketi için Stratejik Yöne dayalı öneriler geliştirecektir. Mayıs 2018'in kinci yarısında Çalışma Gruplarına katılım için bir açık çağrı olacak.

İlk oturum herkesin şimdiye kadar gerçekleştirilmiş işler ve önümüzdeki zorluklar konusunda bir giriş yapmasını sağladı. Egzersizlerden birisi küçük gruplar halinde "bir hizmet olarak bilgi" ve "bilgi eşitliği"nin kendi kurum, grup veya toplulukları için ne anlama geldiği ve bunun gelecekteki etkinliklerini nasıl etkileyeceği konusunda perspektiflerinin paylaşılması idi. Bundan sonra katılımcılar en çok ilgilendikleri programatik oturumlara gittiler. Yaklaşık 50-60 kişi Hareket Stratejisi oturumlarını takip etmek için kaldı.

Stratejik Yön çerçevesinde katılımcılardan şöyle soruları düşünerek bize ilerlememizde yardımcı olacak olasılıkları hayal etmeleri istendi: Stratejik yönün önümüzdeki 3 yılda işinizi nasıl değiştirebileceğini hayal edin. Neleri daha fazla, daha az, ya da ilk kez yapıyor olurdunuz? - Küçük gruplar bir olasılıklar serisi üretti ve sonra onları daha geniş başlıklar altında gruplandırdı.

Katılımcılar, gelecekteki olasılıkları belirledikten sonra bu olasılıklardan yararlanmak için hareketin üstesinden gelmesi gereken zorlukları belirlediler. Üç büyük gruba ayrılarak şu tür sorularla çalıştık:Değişim gereken somut alanlar neler? İlerleyebilmemiz için roller, kaynaklar ve yükümlülüklerle ilgili olarak çözmemiz gereken zorluklar neler?

Grup çalışmasının sonuçları ortak yönlerine göre kümelendirilmek üzere büyük bir duvarda toplandı. Her katılımcı, özellikle ilgilenilmesi gerektiğine inandığı zorlukları işaretledi. Zorluk kümelerinin son hali bu.

İkinci günün başında katılımcılar Strateji Oturumu ile ilgili o ana kadarki kendi içgörülerini veya endişelerini paylaştılar. Daha sonra katılımcılar küçük gruplar halinde 3. oturumdaki zorlukların üstesinden gelecek pratik eylemleri ve çözümleri tartıştılar. Strateji Ana Ekibi önceki hareket tartışmalarından süzülmüş 11 ana tematik alanı tanıttı ve WMCON'un ilk oturumunun çıktıları ile birleştirdi. Tematik alanlar ilerlemek için yönlendiriciler (ya da engelleyiciler) olarak görülebilir. Pratik eylemler ana tematik alanlar altında sıralandı. (tema ekleyip çıkarma imkanı ile).

Bu oturum, 2. Aşama Çalışma Grupları modelini sundu. Katılmcılar bir ana tematik alana göre ayrıldılar: konferanstaki bu geçici çalışma grupları,bir dizi yönlendirici sorunun ardından her bir tematik alan ile ilgili önemli soruların ne olduğunu netleştirmeye yaradı. Katılımcılar şu şu 8 ana tematik alanı tartışmayı seçti: Roller & Yükümlülükler, Kaynak Dağılımı, Çeşitlilik, Ortaklıklar, Kapasite Geliştirme, Topluluk, Teknoloji ve Savunuculuk.

Oturumlar, Mütevelli Heyeti ile bir Soru ve Cevap oturumu ile başladı. Wikimedia Hareketi içindeki farklı girişimler ve çalışma alanlarından gelen temsilciler kendi işleri ve devam eden tartışmalar hakkındaki bazı düşüncelerini ve üzerinde daha fazla düşünülmesi için katılımcılarla paylaşmak istedikleri bazı temel soruları sundu. (Ortaklıklar açıklaması; Topluluk Kaynakları Fonalama Stratejisi; Global Etkinlik Stratejisi; Wikimedia Konferansının geleceği; Stratejimizi destekleyen teknolojik yönler; Wikimedia Çeşitlilik Konferansı'nın Açıklaması; Vikiveri:Hizmet olarak bilgi ve bilgi eşitliği için ne ifade ediyor?; Chapters Dialogue (2014)'dan zor sorular; Wikiverse kurumlarının gelişimi - neye ihtiyacımız var?). Amaç bu tartışmalara daha fazla kişinin katılımıydı (ister bağlı kuruluşlar, ister hareket gönüllüleri veya Vakıf tarafından temsil ediliyor olsunlar). Sonrasında herkes sunum yapanlara katılmaya ve paylaştıkları konular hakkında sohbete davet edildi.

Bu oturum, 5. Oturumun kaldığı yerden devam etti: konferans çalışma grupları her Çalışma Grubunun iç yapısı ile ilgili sorular: Çalışma Grubunda kimler yer almalı ve öneriler üzerine nasıl çalışmalılar?. Her çalışma grubunun son çıktısını burada bulabilirsiniz. – Bu veri, ilgili Çalışma gruplarında kimlerin olacağının yanı sıra; temel tematik alanların kapsamını ve nasıl çalışacaklarını belirleme bakımından Çalışma Gruplarının ilk temelini teşkil etmektedir. Ana Strateji Ekibi bu veryi analiz edip yapılandırma üzerinde çalışmakta ve görüş isteği ile Çalışma Gruplarına katılım için açık çağrı Mayısın ikinci yarısında gönderilecektir.

Bu genel oturumda tüm katılımcılara Strateji Sürecindeki gelecek kilometre taşları sunuldu ve strateji oturumlarında yer alan iki katılımcı kendi izlenim ve deneyimlerini paylaştı; içlerinden P. Mitchell (Wikimedia Avusturya) şunları dedi: "Diğerlerinin devam etmesi için çalışma grupları oryantasyonunu oluşturduk. Strateji tartışmalarında yer almak: ya içindesinizdir ya da bunu yapanlara güvenirsiniz."