Wikidata/Kysymyksiä käyttöönotosta

This page is a translated version of the page Wikidata/Deployment Questions and the translation is 66% complete.
Outdated translations are marked like this.

Tämä sivu vastaa joihinkin yleisimpiin kysymyksiin, jotka ovat tulleet esiin Wikidatan käyttöönotosta Wikipedioissa.

Yleistä

Miksi Wikidatan sivuilla on sellaisia nimiä kuin Q123?

Wikidata on monikielinen projekti. Emme halua antaa kohteille tunnisteita tietyllä kielellä siten suosien kyseistä kieltä kaikista muista kielistä huolimatta. Niinpä Wikidatan kohteet saavat tunnusluvun. Tämä luku on niiden yksilöllinen tunniste. Kussakin kohteessa on kuitenkin nimet, jotka ovat usein vain vastaavien Wikipedian sivujen otsikot, kaikilla mahdollisilla kielillä. Niitä käytetään Wikidatassa haun helpottamiseen ja monimutkaisempiin toimiin.

Kuinka huomaan artikkeleihini liittyvää vandalismia Wikidatassa?

Jokaiseen Wikipediassasi tarkkailemaasi artikkeliin liittyvien Wikidata-muutosten tulisi näkyä tarkkailulistallasi sekä tuoreissa muutoksissa. Jos näet jotakin epäsopivaa, mene Wikidataan ja korjaa asia.

1. vaihe (kielilinkit)

Wikidata otettiin käyttöön Wikipediassani. Voinko aloittaa kielilinkkien poistamisen artikkeleista?

Kunkin artikkelin vasemman laidan sivupalkissa kielilinkkiluettelon alla on Wikidataan osoittava nuoli, jota voi napsauttaa. Jos näin on, voit poistaa kielilinkit artikkelista. Älä poista mallineita, jotka osoittavat suositeltuja ja hyviä artikkeleita muissa Wikipedioissa. Se, onko tällainen poistaminen hyväksyttävää, on projektisi yhteisön päätettävissä.

Huomaa, että jotkin botit lisäävät aluksi poistetut kielilinkit takaisin. Tämä ongelma ratkeaa, kun botit päivitetään. Jos näin käy, haluat mahdollisesti lähettää viestin botin omistajalle rohkaistaksesi häntä päivittämään bottinsa.

Jos kielilinkit pysyvät artikkelissa, ne korvaavat Wikidatasta tulevan tiedon.

Entäpä todella hankalat kielilinkkitapaukset? Kuinka niitä nyt pitäisi käsitellä?

Voit yhä edelleen luoda wikikoodin kielilinkkejä aikaisempaan tapaan. Voit siis edelleen toimia kuten aikaisemminkin.

Loin uuden sivun. Pitäisikö minun lisätä kielilinkkejä?

Yksi vaihtoehto on vain lisätä linkkejä. Todennäköisesti on botteja, jotka voivat lisätä linkit Wikidataan. Vielä parempi ratkaisu on se, että menet itse Wikidataan, etsit vastaavan kohteen (esimerkiksi käyttämällä valintaa "hae kohdetta otsikolla" ja hakemalla artikkelia jollakin kielistä, joilla se on jo olemassa) ja lisäät luomasi artikkelin kohteeseen käsin.

Kuinka estän Wikidatasta tulevien linkkien näkymisen tietyllä sivulla?

Jos haluat piilottaa Wikidatasta tulevat linkit, käytä taikasanaa {{noexternallanglinks}}. Jos et lisää siihen parametrejä, sivulla ei näy laikaan kielilikkejä. Parametrien avulla tällä voidaan poistaa ei-toivottuja kielilinkkejä, esimerkiksi {{noexternallanglinks:fr|id}} poistaa ranskan- ja indonesiankieliset kielilinkit.

2. vaihe (tietolaatikot)

Milloin tämä otetaan käyttöön Wikipediassani?

Se on otettu jo käyttöön seuraavissa Wikipedioissa: it, he, hu, ru, tr, uk, uz, hr, bs, sr, sh. Englanninkieliseen Wikipediaan suunniteltu käyttöönottopäivä oli 8. huhtikuuta ja kaikkiin jäljellä oleviin Wikipedioihin 10. huhtikuuta. Päiviä on kuitenkin siirretty, ja uudet päivät ilmoitetaan täällä niiden selvittyä.

Tarkoittaako Wikidatan käyttäminen sitä, että kieleni Wikipedia tulee täyteen jokaisesta maailman pikkukylästä kertovia tynkiä?

Ei. Wikidata tarjoaa keinon luoda helposti yksinkertaisia sivuja toistuvalla sisällöllä, kuten kylien väkiluvulla, pinta-alalla ja väentiheydellä, mutta on yhteisön päätettävissä, kuinka tätä keinoa käytetään kielesi Wikipediassa. Kylistä kertovat sivut tarvitsisi silti lisätä – Wikidatalla ei ole tällä hetkellä mitään suunnitelmia tehdä tätä automaattisesti.

Mitä tapahtuu nykyisille tietolaatikoille?

Ne tulevat toimimaan yhä samoin kuin nytkin. Wikidatan hyödyntämiseksi jonkun tarvitsee muuttaa ja sovittaa mallinetta.

Kuinka meidän on tarkoitus saavuttaa yhteinen mielipide hyvin kiistanalaisista aiheista eri Wikipedioiden välillä?

Ei teidän tarvitse saavuttaa sitä. Wikidata pystyy säilyttämään laajan kirjon väitteitä ja lähteitä niitä tukemaan. Yksittäiset Wikipedia-yhteisöt voivat päättää, mitä näistä ne haluavat käyttää Wikipediassaan. Pahimmassa tapauksessa voitte vain säilyttää tietyt arvot paikallisesti, kuten tällä hetkellä toimitaan.

Kuinka voimme käyttää Wikidatan tietoja tietolaatikoissa?

Tähän on kaksi tapaa. Useimmissa tapauksissa voit käyttää täällä kuvattua sisällytyskoodia. Jotkin tästä ovat yhä keshitysvaiheessa, joten et voi käyttää kaikkia sisällytyskoodeja. Lua tulee olemaan käytettävissä monimutkaisempiin asioihin.

3. vaihe (luettelot)

Tarkoittaako Wikidatan käyttäminen sitä, että meidän täytyy luoda luetteloartikkeleita? Emme tee sitä kieliversiossamme.

Ei. Wikidata vain tarjoaa mahdollisuuden luoda luetteloartikkeleita helposti ja automaattisesti. Sitä ei tarvitse kuitenkaan käyttää. Voitte käyttää muita Wikidatan ominaisuuksia, kuten kielilinkkien keskitettyä säilytystä, käyttämättä automaattista luettelonluontiominaisuutta.