Wikidata/Qüestions sobre el desplegament

This page is a translated version of the page Wikidata/Deployment Questions and the translation is 100% complete.

Aquesta pàgina contesta alguna de les preguntes comunes que sorgeixen en les discussions sobre el desplegament de Wikidata a les Viquipèdies.

General

Per què les pàgines de Wikidata tenen noms com Q123?

Wikidata és un projecte multilingüe. No volíem identificar els elements en una llengua determinada afavorint-ne una per sobre les altres. Per tant els elements de Wikidata tenen un número. Aquest número és el seu identificador únic. Tanmateix, cada element té etiquetes en totes les llengües possibles, normalment els mateixos títols de les pàgines corresponents de la Viquipèdia. Aquestes etiquetes són usades a Wikidata per fer cerques més fàcilment i altres operacions més complicades.

Com puc detectar un vandalisme a Wikidata relacionat amb els meus articles?

Tots els canvis fets a Wikidata que estiguin relacionats amb els articles que seguiu en la vostra Viquipèdia haurien d'aparèixer en la llista de seguiment i en els canvis recents. Si detecteu alguna cosa impròpia, aneu a Wikidata i corregiu-la.

Fase 1 (enllaços de llengua)

Wikidata ja està desplegada a la meva Viquipèdia. Puc començar a treure els enllaços de llengua dels articles?

En la barra de l'esquerra de cada article, sota la llista d'enllaços de llengua, teniu un enllaç que apunta a Wikidata. Si és el cas, podeu treure els enllaços de llengua de l'article. No traieu les plantilles que mostren articles destacats i bons d'altres Viquipèdies. És decisió de la comunitat del vostre projecte si és acceptable treure'ls.

Tingueu en compte que algun bot pot al principi tornar a afegir els enllaços de llengua trets. Això se solucionarà quan el bot s'hagi actualitzat. Si us hi trobeu, podeu enviar un missatge a l'operador del bot demanant-li que actualitzi el seu bot.

Si es mantenen els enllaços de llengua en l'article, aquests estaran per davant de la informació de Wikidata.

Què passa amb els casos realment complicats? Com se suposa que els haig de tractar ara?

Encara és possible definir enllaços de llengua en el text wiki com fins ara. Podeu continuar enllaçant com abans en aquests casos.

He creat una pàgina nova. Hauria d'afegir els enllaços de llengua?

Una opció és simplement afegir-hi els enllaços. Probablement hi hauran bots en marxa que els afegiran a Wikidata. Una solució encara millor: podeu anar a Wikidata, cercar l'entrada corresponent (per exemple, utilitzant l'opció "element per títol" i cercant l'article en una de les llengües en les que ja existeix) i afegir-hi manualment l'article que heu creat.

Com ho faig per no mostrar els enllaços de Wikidata en una pàgina determinada?

Per amagar els enllaços que provenen de Wikidata, poseu la paraula màgica {{noexternallanglinks}}. Posada així traurà tots els enllaços en aquesta pàgina. Per treure determinats enllaços de llengua, també es pot utilitzar aquesta paraula màgica amb paràmetres. Per exemple, {{noexternallanglinks:fr|id}} traurà els enllaços en francès i indonesi.

Fase 2 (infotaules)

Quan es desplegarà això a la meva Viquipèdia?

La fase 2 s'ha desplegat ja a totes les Viquipèdia. Ara s'estan desplegant als projectes germans.

La utilització de Wikidata significa que la Viquipèdia en la meva llengua s'omplirà d'esborranys sobre tots els pobles del món?

No. Wikidata facilita la possibilitat de crear fàcilment pàgines simples amb contingut repetitiu, com població, àrea i densitat de municipis, però és decisió de la vostra comunitat com utilitzar aquesta possibilitat en la Viquipèdia en la vostra llengua. Les pàgines sobre pobles encara caldrà crear-les; Wikidata no té actualment planejat fer-ho automàticament.

Què passa amb les infotaules existents?

Continuaran funcionant com fins ara. Per fer ús de Wikidata algú ha de canviar la plantilla i adaptar-la.

Com se suposa que arribarem a una opinió compartida en temes molt controvertits entre les diferents Viquipèdies?

No cal. Wikidata és capaç de contenir una àmplia varietat d'afirmacions amb les referències que les recolzen. Les comunitats de cada Viquipèdia podran decidir quines prefereixen per a la seva Viquipèdia. En el pitjor dels casos podeu simplement mantenir certs valors localment, com es fa ara.

Com podrem incloure dades de Wikidata en infotaules?

Hi ha dues maneres. Per la majoria de coses podreu utilitzar la sintaxi d'inclusió indicada aquí. Per casos més complexos disposeu de Lua.

Fase 3 (llistes)

Utilitzar Wikidata significa que haurem de crear articles de llistes? Això no ho fem en la nostra llengua

No. Wikidata només proporciona la possibilitat de crear articles de llistes fàcilment i automàticament. En realitat no cal que l'utilitzeu. Podeu utilitzar altres característiques de Wikidata, com l'emmagatzematge central de enllaços entre llengües, sense utilitzar l'opció de creació automàtica de llistes.