Visuaalinen muokkain/Uutiskirje/2014/Marraskuu

This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2014/November and the translation is 100% complete.

Edellisen uutiskirjeen jälkeen muokkaustiimi on korjannut monia bugeja ja pyyntöjä, ja työskennellyt taulukoiden muokkaamisen mahdollistamiseksi ja ei-latinalaisten kielten käyttämisen parantamiseksi. Heidän viikkopäivityksensä kirjoitetaan Mediawiki.orgiin. Epäviralliset muistiinpanot viimeisimmältä neljännesvuosikatsaukselta on kirjoitettu Metaan.

Visuaalinen muokkain
Kuvakaappaus iPadilla näyttää kuinka vaihtaa toisesta muokkaimesta toiseen

Tiesitkö?

Visuaalinen muokkain on saatavilla myös Wikipedian mobiiliversiolle. Kirjaudu sisään ja napsauta kynäkuvaketta avataksesi sivun, jota haluat muokata. Napsauta vaihteenmuotoista asetuspainiketta oikeassa yläkulmassa valitaksesi mitä muokkainta käytät. Valitse "⧼Mobile-frontend-editor-visual-editor⧽" käyttääksesi Visuaalista muokkainta tai "editsource" käyttääksesi wikitekstimuokkainta.

Se muistaa käytitkö wikitekstimuokkainta vai Visuaalista muokkainta, ja käyttää samaa muokkainta seuraavalla kerralla, kun muokkaat artikkelia.

Käyttöoppaassa on tietoa Visuaalisen muokkaimen käyttämisestä. Kaikki toiminnot eivät ole saatavilla mobiiliversiossa.

Viimeaikaiset parannukset

Perustuki taulukoiden lisäämiselle ja rivien ja sarakkeiden määrän muuttaminen niissä on juuri lisätty Wikipedioihin. Lisätoiminnot, kuten sarakkeiden vetäminen toiseen paikkaan, lisätään myöhemmin.

Helpottaaksemme muokkaajia löytämään tärkeimmät kohteet nopeammin, jotkin työkalupalkin kohteet, kuten "Underline", on nyt piilotettu "More"-painikkeen taakse.

Ranskankielisessä Wikipediassa pitäisi näkyä paremmat hakutulokset linkeille, mallineille ja medialle, koska uusi hakukone on käytössä kaikilla. Tämä muutos tulee käyttöön kiinankielisessä ja saksankielisessä Wikipediassa tällä viikolla, ja seuraavalla viikolla englanninkielisessä Wikipediassa.

"Sotilas"-järjestelmä on enimmäkseen korvattu. Virheet tässä järjestelmässä joskus lisäsivät shakkisotilas-merkin wikitekstiin. Korvaus tarjoaa paremman tuen ei-latinalaisille kielille, ja täysi tuki tulee toivottavasti pian.

Visuaalinen muokkain toimii nyt myöskin Internet Explorerin versioissa 10 ja 11, sekä työpöytäversiolla että mobiililaitteissa. Internet Explorer 9 ei ole vielä tuettu.

Työkaluvalikossa olevien kohteiden pikanäppäimet näkyvät nyt valikoissa.

Visuaalinen muokkain korvaa jo olemassaolevan ulkoasun User Experience/Design group -osaston suunnittelemalla uudella teemalla. Valintaikkunoiden ulkoasu on jo muuttunut mobiiliversiossa. Työpöytäversiossa muutokset tulevat pian voimaan. Olet tervetullut vertailemaan vanhaa "Apex"-ulkoasua ja uutta "MediaWiki"-teemaa, joka korvaa sen.

Useita sisäisissä ja ulkoisissa linkeissä olevia bugeja on korjattu. Parannukset MediaWikin hakuun ratkaisivat rasittavan ongelman: jos hait sivun koko nimeä tai tiedostoa, johon halusit linkittää, joskus hakukone ei löytänyt sivua. Mallineen sisällä oleva linkki paikalliseen sivuun, jota ei ole olemassa, näkyy nyt punaisena, täsmälleen kuten se näkyy sivua luettassakin. Virheen vuoksi, tämä vaikutti myös kaikkiin mallineiden sisällä oleviin linkkeihin muutaman viikon ajan. Automaattisesti numeroidun linkkisolmun avaaminen (kuten [1]) näppäimistöllä, avasi väärän linkkityökalun. Nämä kaikki ongelmat on nyt korjattu.

TemplateData

Työkalu TemplateDatan nopeaan muokkaamiseen on lisätty kaikkiin Wikimedia Foundationin wikeihin torstaina, 6. marraskuuta. Tämä työkalu oli jo saatavilla 40 suurimmassa Wikipediassa, ja nyt kaikki wikit voivat käyttää sitä. Tällä työkalulla TemplateDatan lisääminen mallineen ohjesivulle on helpompaa. Kun työkalu on käytössä, se lisää painikkeen jokaisella mallinesivulla (sisältäen mallineiden ohjesivut) muokkausikkunan yläpuolelle. Käyttääksesi sitä, muokkaa mallinetta tai alasivua, ja napsauta yläpuolella olevaa painiketta "Edit template data". Lue TemplateDatan ohjesivu oppiaksesi lisää siitä. Voit kokeilla TemplateData-muokkainta MediaWiki.orgin hiekkalaatikossa. Muista, että TemplateData tulisi lisätä joko mallineen ohjesivulle tai mallinesivulle. Vain yhtä TemplateDataa voi käyttää yhdessä mallineessa.

Voit käyttää uutta automaattisen arvon asetusta asettamaan arvon etukäteen mallineeseen. Tätä voi käyttää substaamaan päivämäärät, kuten tässä esimerkissä, tai lisäämään useimmin käytetty arvo tietylle parametrille. Muokkaaja voi korvata automaattisen arvon kirjoittamalla jotain muuta kenttään.

TemplateDatassa voit määritellä parametrin "vaadittavaksi". Mallineikkuna Visuaalisessa muokkaimessa varoittaa muokkaajia, jos he jättävät "vaadittavan" parametrin tyhjäksi, ja he eivät voi myöskään poistaa tätä parametria. Jos malline toimii ilman tätäkin parametria, merkitse se sen sijaan muodossa "suggested" tai "optional" TemplateDatassa.

Katse eteenpäin

Visuaalisen muokkaimen tiimi on aikeissa lisätä automaattisesti täyttyvät toiminnot viitteille pian. Mediahaku-ikkunan ulkoasua tullaan parantamaan, jotta mahdollisten kuvien valitseminen on helpompaa ja visuaalisempaa. Tiimi kirjoittaa lisätietoja suunnitellusta työstä sivulle VisualEditor roadmap.

Käyttöopasta on päivitetty kattamaan tiedot taulukoiden muokkaamisesta.

Käännökset useimmille kielille poislukien espanja, ranska ja hollanti, ovat merkittävästi vanhentuneet. Auta nykyisten käännösten täydentämisessä käyttäjille, jotka puhuvat kieltäsi. Kerro meille, jos tarvitset apua käännetyn oppaan tuomisessa wikiisi.

Voit vaikuttaa Visuaalisen muokkaimen ulkoasuun! Kerro Visuaalisen muokkaimen tiimille IRCin toimistotuntien aikana, mitä haluat muutettavan. Seuraavan kerran toimistotunnit järjestetään keskiviikkona 19. marraskuuta klo 16.00 UTC ja keskiviikkona 7. tammikuuta 2015 klo 22:00 UTC. Voit jakaa ideasi myös sivulla mw:VisualEditor/Feedback.

Myöskin, käyttökokemustutkija Abbey Ripstra etsii muokkaajia näyttämään hänelle, kuinka he muokkaavat Wikipediaa. Rekisteröidy tutkimusohjelmaan, jos haluaisit kuulla mahdollisuuksista.

Jos haluaisit auttaa tämän uutiskirjeen kääntämisessä, tilaa kääntäjien postituslista tai ota yhteyttä meihin suoraan, jotta voimme ilmoittaa sinulle, kun seuraava painos on valmis. Tilaa tai peru tilaus Metassa. Kiitos! — Elitre (WMF)