VisueleEditor/Nieuwsbrief/2014/December

This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2014/December and the translation is 100% complete.


Sinds de laatste nieuwsbrief heeft het Editing Team veel bugs opgelost en gewerkt aan de tabelbewerking en de performance. Hun wekelijkse statusrapporten worden gepost op mediawiki.org. Plannen worden gepost op de VisualEditor roadmap. VisualEditor werd ingezet om enkele honderden resterende wiki's als een optionele betafunctie eind november beschikbaar te hebben, behalve voor de meeste Wikitionary's (die erg afhangen van sjablonen) en alle Wikisource's (die integratie afwachten met ProofreadPage).

VisualEditor
Screenshot die laat zien hoe columns toe te voegen en te verwijderen zijn vanaf een tabel

Wist je dat?

Standaard tabelbewerking is nu mogelijk in VisualEditor. U kan rijen en kolommen van tabellen toevoegen en verwijderen bij het klikken van een knoppen.

De gebruikersgids heeft meer informatie over hoe u VisualEditor kan gebruiken.

Recente verbeteringen

Basisondersteuning voor tabelbewerking is nu beschikbaar. U kan nu tabellen toevoegen en verwijderen, rijen en kolommen toevoegen en verwijderen, een onderschrift instellen of verwijderen voor een tabel en cellen samenvoegen. Om de inhoud van een cel te wijzigen, moet u erop dubbelklikken. Meer functies zullen worden toegevoegd in de komende maanden. Daarnaast negeert VisualEditor kapotte, ongeldige rowspan-en colspan-elementen i.p.v. ze te repareren.

U kan nu zoeken en vervangen gebruiken in VisualEditor, u kan dit vinden in de toolmenu of door het indrukken van ^ Ctrl+F of ⌘ Cmd+F

U kan nu simpele <blockquote> paragrafen maken en bewerken om inhoud te citeren. Dit verandert een Paragraph in een Block quote.

Er zijn toetsencombinaties toegevoegd die als sneltoetsen kunnen worden gebruikt op de inhoud op te maken. Tik vooral de regel "* " in, dat maakt een opsommingslijst; met "1." of "#" wordt het een genummerde lijst; "met ==" wordt het de kop van een sectie; met ": " wordt het een blockquote. Als dat niet de bedoeling was, dan kun de opmaakwijziging met een knop ongedaan maken.

Er zijn voor het helpen van ervaren bewerkers nog twee toetsencombinaties: "[[" voor het hulpmiddel om een link te maken en "{{" voor het hulpmiddel om een sjabloon te gebruiken. De al bestaande standaard sneltoetsen zoals ^ Ctrl+K voor het openen van het bewerken van een link blijven werken.

Als u een categorie toevoegt die wordt doorverwezen, dan zal VisualEditor het doel toevoegen. Een categorie zonder beschrijvingspagina wordt rood getoond.

U kunt galerijen weer als wikitext code aanmaken en bewerken.

Toekomstplannen

Het huidige ontwerp van VisualEditor krijgt een nieuw thema ontworpen door de User Experience group. Het nieuwe thema wordt eind december voor desktop systemen op mediawiki.org beschikbaar en op andere site begin januari. (Er is een voorvertoning van het oude "Apex" thema en het nieuwe "MediaWiki" dat het zal vervangen.)

Het Editing team denkt automatisch aanvulfuncties voor citaten in januari te kunnen toevoegen.

Door de geplande wijzigingen in de media zoekdialoog wordt het kiezen tussen mogelijke afbeeldingen eenvoudiger.

Laten we samenwerken

Elitre (WMF)