Translation requests/WMF/Our projects/ro

Proiectele noastre edit

 
Familia de proiecte Wikimedia

Toate proiectele principale ale Fundației Wikimedia sunt dezvoltate prin colaborarea utilizatorilor cu ajutorul software-ului MediaWiki. Toate contribuțiile sunt licențiate conform Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiții identice 3.0 Ne-adaptată (cu excepția proiectului Wikiștiri, care este licențiat conform Creative Commons Atribuire 2.5 Generică), însemnând faptul că tot continutul lor poate fi folosit liber, editat liber, copiat liber și redistribuit liber, sub rezerva restricțiilor acelei licențe. Vezi și legătura noastră către toate proiectele.

Vă rugăm să rețineți faptul că, în timp ce alte situri pot utiliza de asemenea software-ul MediaWiki și prin urmare pot arăta asemănător cu proiectele noastre sau pot avea un nume care include 'Wiki-' sau '-pedia', sau un nume de domeniu similar, singurele proiectele care fac parte din Fundația Wikimedia sunt cele listate mai jos.

Wikipedia edit

 

Wikipedia este un proiect care are scopul de a crea enciclopedii gratuite în toate limbile din lume. Practic, oricine are acces la internet este liber să contribuie, păstrând un ton neutru și citând informațiile adăugate.

Wikipedia a început în ianuarie 2001, iar în prezent oferă peste zece milioane de articole în 273 de limbi. Cel mai mare proiect este cel din limba engleză, cu mai mult de trei milioane de articole. El este urmat de proiectele din limba germană, franceză, italiană, poloneză, spaniolă, japoneză, rusă, olandeză și portugheză, fiecare dintre acestea depășind 500.000 de articole. Mai mult de 25 de limbi conțin peste 100.000 de articole, iar un număr mai mare de 150 de limbi conțin peste 1000 de articole.

Wikipedia este cunoscută și pentru comunitatea sa. În anul 2004, Wikipedia a câștigat premiul Webby pentru „Comunitate” și premiul Ars Electronica's Golden Nica pentru „Comunități digitale”. De la începutul proiectului, peste 650.000 de utilizatori înregistrați au editat de cel puțin zece ori. Numărul total de conturi create la Wikipedia în limba engleză depășește 10 milioane. Cu toate acestea, majoritatea modificărilor de la acest proiect sunt făcute doar de câteva mii dintre cei mai dedicați utilizatori.

Unele proiecte Wikipedia scot sau plănuiesc să scoată în mod regulat materiale privind conținutul pe care îl au acestea. Astfel, Wikipedia în limba germană este scoasă pe un DVD de două ori pe an, în colaborare cu Directmedia Publishing. Wikipedia în limba poloneză a scos și ea până acum un DVD cu conținutul său.

Wikționar edit

 

Wikționarul este un proiect cu scopul de a crea în fiecare limbă un dicționar multilingv cu conținut liber. Asta înseamnă că fiecare proiect caută să utilizeze o anumită limbă pentru a defini toate cuvintele din toate limbile. Scopul este, de fapt, acela de a fi mai mult decât un dicționar obișnuit, incluzând un tezaur de cunoștințe, rime, traduceri, pronunții, etimologii și citate. Proiectul a luat naștere în decembrie 2002, iar din octombrie 2010 este disponibil în peste 150 de limbi, având un număr total de peste 3.000.000 de articole. Wikționarul în limba engleză este cel mai mare, urmat apoi de cel în limba franceză, lituaniană și chineză. Toate patru au mai mult de 300.000 de articole fiecare. Un număr total de 19 limbi au peste 100.000 de articole fiecare, iar alte 67 de limbi au cel puțin 1000 de articole.

Wikționarul funcționează în colaborare cu Wikimedia Commons. Astfel, multe fișiere de sunet au putut fi încărcate la Commons pentru a oferi Wikționarului și altor proiecte exemple de pronunție.

Wikicitat edit

 

Wikicitat reprezintă un loc în care sunt adunate citate ce aparțin unor oameni celebri, cărți, discursuri, filme sau care aparțin altor materiale interesante din punct de vedere intelectual. Proverbe, mnemonice sau sloganuri sunt de asemenea incluse la Wikicitat.

Proiectul a început în iulie 2003. Din octombrie 2010, acesta include mai mult de 113.564 de articole în peste 75 de limbi. Cel mai mare proiect Wikicitat este cel în limba engleză, cu peste 18.000 de pagini. Este urmat de cel în limba poloneză, italiană și germană, fiecare dintre acestea având peste 7500 de articole.

Wikimanuale edit

 

Wikimanuale reprezintă un proiect care are drept scop construirea unei colecții gratuite de cărți online, inclusiv manuale, cursuri de limbi străine și cărți din domeniul public ce conțin adnotări. Acestea au rolul de a ajuta atât (auto-)instruirea studenților, cât și a cadrelor didactice din licee și universități.

Din octombrie 2010, cel mai mare proiect Wikimanuale este cel în limba engleză, cu mai mult de 35.000 de module din peste 2500 de cărți aflate în curs de dezvoltare. Este urmat apoi de proiectele din limba germană și franceză, fiecare având peste 9000 de module. Proiectul a început în iulie 2003 și are în prezent peste 139.000 de module de la peste 5000 de cărți în curs de dezvoltare, din peste 100 de limbi.

Wikisursă edit

 

Wikisource este un proiect multilingv, început în noiembrie 2003, cu scopul de a arhiva o colecție de texte cu un conținut liber și accesibil. El nu reprezintă doar un format superior pentru stocarea de tip hipertext a operelor clasice, a legilor și a altor lucrări gratuite, ci servește și ca bază pentru traducerea acestor texte. La început, textele sursă din toate limbile (cu excepția limbii ebraice) au fost toate pe un singur proiect wiki. Cu toate acestea, Wikisource are acum mai multe ediții în multe limbi individuale.

Începând cu octombrie 2010, Wikisource oferă un număr total de peste 880.000 de texte sursă. Cea mai mare ediție este cea din limba engleză, cu peste 150.000 de lucrări. Urmează apoi edițiile din limba rusă și chineză, fiecare conținând peste 100.000 de texte sursă.

Wikispecii edit

 
Wikispecies logo

Wikispecii este un proiect wiki care vizează crearea unei baze de date centrale pentru taxonomie. Lansat pe data de 14 septembrie 2004, Wikispecii a fost dezvoltat special pentru utilizatorii care contribuie în domeniile științifice. În octombrie 2010, proiectul avea deja peste 240.000 de intrări.

Wikiștiri edit

 

Wikiversitate edit

 

Wikimedia Commons edit

 
Wikimedia Commons logo

Media Wiki edit

 
MediaWiki logo