Translation requests/WMF/Our projects/nl

Alle grote projecten van de Wikimedia Foundation zijn door vrijwilligers ontwikkeld met behulp van MediaWiki software. Alle bijdragen vallen onder de GNU-licentie voor vrije documentatie (behalve Wikinews, waar de Creative Commons Attribution 2.5-licentie gebruikt wordt). Dit houdt in dat de inhoud vrij gebruikt, vrij bewerkt, vrij gekopiëerd en vrij verspreid mag worden voldens de voorwaarden van de licentie.

Wikimedia projects family
NB Er zijn niet-Wikimedia-sites die de MediaWiki-software gebruiken en daardoor op de onze lijken, of "Wiki-", "-pedia" of iets dergelijks in de domeinnaam voeren. De projecten die deel uitmaken van de Wikimedia Foundation staan hieronder genoemd. Zie ook de volledige lijst van Wikimedia-projecten.

Wikipedia edit

 
Wikipedia logo

Wikipedia is een project met als doel vrije encyclopedieën in alle talen van de wereld te samen te stellen. Praktisch iedereen met internettoegang is vrij om bij te dragen mits informatie neutraal, vrij en onderbouwd is.

In januari 2001 is het project in één taal, het Engels, begonnen. Ondertussen zijn er meer dan tien miljoen artikelen in 250 talen. De grootste Wikipedia is de Engelse, met meer dan twee miljoen artikelen. De Duitse en de Franse staan staan tweede en derde met respectievelijk meer dan 600.000 en 500.000 artikelen. Twaalf andere talen hebben meer dan 10.000 artikelen; ruim honderd hebben er ten minste 1000. Maandelijks worden nieuwe taaluitgaven voorgesteld en opgezet.

Wikipedia is ook bekend om zijn "gemeenschap". In 2004 won Wikipedia de Webby Award voor "Community" en de gouden Nica van Prix Ars Electronica voor "Digitale Gemeenschappen". Vanaf het begin van het project hebben meer dan 100.000 geregistreerde gebruikers op zijn minst tien bewerkingen gedaan.[1] Op de Engelstalige Wikipedia zijn al meer dan 3,4 miljoen gebruikers geregistreerd, hoewel het meerendeel van de bewerkingen afkomstig is van een duizendtal trouwe vrijwilligers.

Sommige Wikipedia's geven regelmatig momentopnamen uit of zijn dit van plan. De Duitstalige Wikipedia is twee keer per jaar op DVD uitgebracht in samenwerking met Directmedia Publishing; de Poolse is tot nu toe een keer uitgebracht.

Wiktionary edit

 
Wiktionary logo

Wiktionary (Wikiwoordenboek) is een project dat beoogt om in de vorm van een meertalig woordenboek alle woorden in iedere taal vrij toegankelijk te maken. Feitelijk is het nog meer dan dat: het sterkt zich ook uit naar etymologie, uitspraak, woordvormen, citaten en dergelijke. Het project is december 2002 gestart en was in januari 2008 beschikbaar in ruim honderd talen met samen meer dan drie miljoen beschreven woorden. De Engelstalige versie is het grootst, gevolgd door de Franstalige, Turkse en Vietamese, met elk meer dan 200.000 ingangen. In totaal hebben 9 talen elk meer dan 100.000 ingangen en nog 67 andere talen hebben minstens duizend ingangen.

Wiktionary en Wikimedia Commons werken actief samen: Veel geluidsbestanden zijn naar Commons geüpload om behalve Wiktionary ook de andere projecten van uitspraakvoorbeelden te voorzien en woorden die gemakkelijk te illustreren zijn worden soms voorzien van een passende afbeelding.

Ook met Wikipedia en Wikibooks zijn er vaak banden. Indien een begrip ook encyclopedisch van belang is wordt er een link aangelegd naar wikipedia en omgekeerd.

Wikiquote edit

 
Wikiquote logo

Wikiquote is een opslagplaats van citaten afkomstig van beroemdheden, boeken, toespraken, films of wat voor intellectueel belangwekkende bronnen dan ook. Spreekwoorden, geheugensteuntjes, slagzinnen en dergelijke staan ook in Wikiquote.

Het project ging medio 2003 van start; Begin 2008 besloeg het bijna 76.000 pagina's in bijna 50 talen. De grootste Wikiquote is in het Engels met meer dan 15.000 pagina's. Duits, Italiaans en Pools beslaan elk ruim 5000 artikelen.

Wikibooks edit

 
Wikibooks logo

Wikibooks heeft als doel e-books, waaronder tekstboeken, talencursussen, handboeken en van noten voorziene boeken uit het publieke domein, vrij te verspreiden. Het bevordert zowel (zelf-)studie van leerlingen als leraren op middelbare scholen en universiteiten.

De grootste Wikibooks per januari 2008 is in de Engelse taal en bevat meer dan 28.000 lessen in ruim 3000 boeken. Duits en Portugees behappen elk 5000 lessen. Het project, begonnen in juli 2003, heeft nu ruim 84.000 modulen in 5000 ontwikkelde boeken in meer dan 50 talen.

Wikisource edit

 
Wikisource logo

Wikisource is een meertalig project begonnen in november 2003 om een archief aan te leggen van een verzameling teksten die vrij verspreid kunnen worden met een openbare inhoud. Het is niet alleen een superieure vorm voor het opslaan van klassiekers, wetten en andere vrije werken in hypertext, maar dient ook als basis voor het vertalen van die teksten. In het begin stonden de bronteksten van alle talen (afgezien van Hebreeuws) in één wiki. Nu heeft Wikisource echter verscheidene uitgaven in veel afzonderlijke talen.

Sinds medio 2007 biedt Wikisource totaal 315.000 bronteksten aan. Het grootst is de Engelse Wikisource met ruim 104.000 geschriften.

Wikispecies edit

 
Wikispecies logo

Wikispecies is een open, op een wiki gebaseerd project om een uitgebreide soortendatabank centraal op te leveren ten behoeve van taxonomie. Wikispecies is specifiek bedoeld voor wetenschappers die het bij hun onderzoek nodig hebben en had in januari 2008 meer dan 125.000 beschrijvingen. Men is van plan een samenwerkingsverband aan te gaan met de Levensencyclopedie wanneer laatstgenoemde in een verdergevorderd stadium verkeert.

Wikinews edit

 
Wikinews logo

Het Wikinews project werd gelanceerd in december 2004 met de missie een grote verscheidenheid aan nieuwsberichten over allerhande onderwerpen te verspreiden. Sinds januari 2008 is Wikinews actief in 23 talen en zijn ruim 48.000 nieuwsberichten gepubliceerd. (Sommige, waaronder de Engelstalige zijn dankzij een RSS-feed live te volgen).

Vrijwilligers vanuit de hele wereld schrijven samen de nieuwsberichten. Reportages lopen uiteen van oorspronkelijke berichten tot samenvattingen van oorspronkelijke bulletins van buitenaf. Alle worden geacht vanuit een objectief (neutraal) standpunt te zijn geschreven.

Momenteel heeft Wikinews twee doelen: een vrij alternatief bieden tegenover commerciële nieuwssites en de zekerheid bieden dat de artikelen op feitelijkheid zijn gecontroleerd en zorgvuldig nagetrokken.

Wikiversity edit

 
Wikiversity logo

Wikiversity is een project dat gewijd is aan lesmaterialen en leergemeenschappen - op elk onderwijsniveau. Het was opgezet als Wikimediaproject (in "beta"-fase) op 15 augustus 2006 in Engels en Duits met meertalige coördinatiehub. Later volgden Frans, Grieks, Italiaans en Spaans. In tegenstelling tot wat de naam suggereert beperkt Wikiversity zich niet tot materiaal van universitair (cq tertiair) niveau, maar staat open voor elke vorm van onderwijs. Werk schrijdt voort om de richtlijnen van de reikwijdte te bepalen, daaronder begrepen onderzoek betreffende het 'leren in de praktijk' of 'experimenteel leren'.

Wikimedia Commons edit

 
Wikimedia Commons logo

Wikimedia Commons beleefde de aftrap in september 2004 om een centrale opslagplaats voor vrije filmpjes, muziekjes, plaatjes, praatjes en andere vrije media voor eenvoudig hergebruik bij alle Wikimedia projecten.

Het project groeit snel. In juli 2008 bereikte het drie miljoen multimediabestanden, minder dan een jaar na het bereiken van twee miljoen. Wikimedia Commons kreeg een eervolle vermelding voor Digitale Gemeenschap bij Prix Ars Electronica in mei 2005.

Het project bezit twee gemeenschappelijk gedragen mechanismen om kwaliteitsbijdragen in het zonnetje te zetten:Uitgelichte afbeeldingen en Kwaliteitsafbeeldingen welke een eerbetoon zijn aan de creativiteit van Wikimediabewerkers. Sinds 2006 vindt er een "Afbeelding van het Jaar"-verkiezing plaats, waarin de brede gemeenschap uitgenodigd wordt deel te nemen aan de viering van de vrije afbeeldingenverspreiding. Twee pagina's Fotografen in beeld en Tekenaars in beeld waarin een overzicht van een deel van hun portfolio dat ze met Wikimedia Commons hebben gedeeld en vrij toegankelijk hebben gemaakt voor het voetlicht komt.

Voor meer informatie over Commons, zie Spotlight on Wikimedia Commons.

Verwante projecten edit

MediaWiki edit

 
MediaWiki logo

MediaWiki is een wiki motor vrijgegeven onder GPL. De MediaWiki software is in gebruik bij alle Wikimedia projecten en many other sites.

In 2005 werd MediaWiki onderscheiden op de Vrijheidstrofeeën in de categorie speciale php prijs. In 2007 was er reeds ruim een miljoen keer een download gedaan van dit SourceForge software-archief.

Zie MediaWiki, z'n Wikipedia artikel of eigen webstek voor meer informatie.

Referenties edit

  1. Het is niet bekend hoeveel van hen aan meerdere projecten hebben deelgenomen.