Στρατηγική / κίνημα Wikimedia / 2017 / Διαδικασία / Παρατηρήσεις

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Process/Considerations and the translation is 100% complete.
Αυτή η σελίδα περιγράφει τις εκτιμήσεις κατά την ανάπτυξη της διαδικασίας στρατηγικής.

Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε μια συνομιλία που περιλαμβάνει πολλές φωνές σε ολόκληρο το κίνημά μας και δίνει στον κόσμο πολλαπλές επιλογές συμμετοχής. Προετοιμαζόμενοι, από τώρα μέχρι τις αρχές του 2017, μάθαμε να αφουγκραζόμαστε, να αναθεωρούμε τις διαδικασίες στρατηγικής του παρελθόντος και νααναπτύσσουμε ένα σχέδιο διαδικασίας που να καθοδηγεί τις συζητήσεις και τα αποτελέσματά μας.

Μάθηση και ακρόαση

Προετοιμάζοντας τις συζητήσεις που διεξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος, Κάθριν Μάερ συνέλεξε την εποικοδομητική κριτική από το κίνημα και τις διάφορες κοινότητες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση. Εδώ, είναι μερικά από τα πράγματα που ερευνήθηκαν:

 • Η ισχύς του κινήματος
 • Ελπίδες ή ευχές για το μέλλον
 • Ανησυχίες και προκλήσεις
 • Ανεκπλήρωτες ανάγκες και ευκαιρίες
 • Βέλτιστες πρακτικές
 • Η δυναμική του Wikimedia ως το κέντρο της ελεύθερης γνώσης.

Η Κάθριν έχει συλλέξει σχόλια κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων της κοινότητας, καθώς και συνομιλίες με τα μέλη αυτής, καθώς και με το προσωπικό και το διοικητικό συμβούλιο. Για να εξασφαλιστεί ότι η από κοινού συζήτηση για το μέλλον μας είναι και αντιπροσωπευτική, μια πιο δομημένη συνολική συζήτηση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017.

Ανασκόπηση προηγουμένων διαδικασιών

Θέλουμε να μάθουμε από το παρελθόν. Αναθεωρούμε τις βασικές δικλείδες μάθησης, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες των προηγούμενων στρατηγικών διαδικασιών (2010-2015 στρατηγική για ολόκληρο το κίνημα, διαβουλεύσεις στρατηγικής ιδρύματος 2014-2016). Θέλουμε, επίσης, να μάθουμε από τους ομότιμούς μας. Θα διερευνήσουμε άλλες στρατηγικές διαδικασίες που διεξάγονται από παρόμοιες παγκόσμιες οργανώσεις με αποστολές με μεγάλες εθελοντικές κοινότητες. Σε αυτό το έργο, θα:

Προτείνοντας μια άνευ αποκλεισμών διαδικασία

Η Κάθριν και το προσωπικό του Ιδρύματος θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τρόπο διεξαγωγής της συνομιλίας μας σε όλο το κίνημα, με σκοπό την ανάπτυξη μιας κοινής κατεύθυνσης για το κίνημά μας. Αυτό θα βασίζεται στα ευρήματα από την προηγούμενη ανασκόπηση και τις συνομιλίες με τα μέλη της κοινότητας. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει:

 • Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα
 • Προτεινόμενες θεματικές περιοχές
 • Κρίσιμα ενδιαφερόμενα μέρη
 • Προτεινόμενα φόρουμ για συζήτηση (συναντήσεις, on wiki κ.λπ.)
 • Χρονολόγιο
 • Προϋπολογισμό

Εάν ενδιαφέρεστε να προτείνετε ιδέες για το σχέδιο ή την αναθεώρησή του, καθώς αναπτύσσεται, παρακαλούμε ενημερώστε μας σχετικά με τη στρατηγική της σελίδας συζήτησης ή απευθυνθείτε απευθείας.

Φόρουμ επικέντρωσης

Η Κάθριν εργάζεται από κοινού με το διοικητικό συμβούλιο για να βελτιωθεί η προτεινόμενη δομή του έργου σε όλο το κίνημα. Μόλις το συμβούλιο αισθάνεται άνετα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι στρατηγικές συζητήσεις θα αρχίσουν σοβαρά.