Надзорници/Избори 2016/Вовед

This page is a translated version of the page Stewards/Elections 2016/Introduction and the translation is 100% complete.

  • Новите надзорници се избираат еднаш годишно. Надзорниците извршуваат технички задачи на сите викија на Викимедија, врз основа на консензусот на заедницата и Правилата за надзорници* промена на корисничките права пристап, преглед на кориснички информации во случаи на злоупотреба и така натаму (вид. поподробно).
  • Кандидатурите можат да се поднесуваат од 15 јануари 2016, 00:00 (UTC) до 28 јануари 2016, 23:59 (UTC). Прашањата за кандидатите поставувајте ги сè до крајот на изборите.
  • Гласањето ќе започне на 08 февруари 2016, 14:00 (UTC) и ќе заврши на 28 февруари 2016, 13:59 (UTC). Кандидатите мора да ги задоволуваат критериумите и да освојат барем 30 гласа „за“ со 80% поддршка. Исходот можете да го проследите на страницата за собрани статистики.