Opdater/Oppdater denne side/sida/sidan


Velkommen til Tinget! Her kan vi diskutere løst og fast på tvers av landegrenser.

De skandinaviske/skandinaviska diskusjonsforum/diskussionsforumen på de/dem lokale/lokala Wikipedia

edit

Fælles udvalgte artikler på forsidene

edit

Følgende er kopiert fra da:Wikipedia:Landsbybrønden#Fremmelse_av_skandinavisk_wikipediasamarbeid_på_Nynorsk_Wikipedia:

Hei! På Nynorsk Wikipedia har vi nå laget en ny hovedside med nytt design, og som har utvalgte artikler fra wikipediane på de fire store skandinaviske skriftspråkene (svensk, dansk, norsk (mest bokmål) og norsk (nynorsk)). Det var egentleg ment som et midlertidig prosjekt, men det ser ut som folk allerede er godt fornøyde.

Den andre norske wikipediaen (den store som ligg på :no og som for det meste er skrevet på bokmål/riksmål) har allerede følgt vårt eksempel. Viss dere har lyst, må dere gjerne gjøre det samme her på :da. Viss det skulle være interesse for det, ta gjerne kontakt med meg om kodinga. Dere kan lese om hvordan forsiden vår fungerer på nn:Wikipedia:Hovudside. Still gjerne spørsmål om sidens funksjon på nn:Wikipedia:Hovudside eller om design på nn:Diskusjon:Hovudside.

Vi har også laget en side som samler ulike løsninger og ressurser for hvordan vi kan fremme samarbeid mellom de fire wikipediaene på skanwiki-portalen vår.

Hjertelig hilsen Bjarte Sørensen 26 mars 2005 kl.00.20 (CET)

Et interessant forslag ! Det ser faktisk godt ud på den norske side, og et skandinavisk samarbejde har jo tit værer luftet; Forslaget her er for mig at se det indtil videre bedste , hvis vi skal gøre noget konkret, istedet for bare at snakke om det. Vi kan jo så diskutere om vi skal have fire udvalgte artikler på hver dag; Man kunne for eksempel tage den danske , og så én af de andre på skift, eller ud fra et kvlitetsvalg  ?
Hvordan det teknisk fungerer og hvor meget ekstra arbejde der kræves kan jeg ikke gennemskue. vh. Nico 26. mar 2005 kl. 16:53 (CET)
Å rullere gjennom de andre utvalgte artiklene var ingen dum idé, dersom man synest det blir for meget med alle fire!
Slik det teknisk fungerer nå (med alle fire på nn: og no:), kan vi dessverre ikke benytte maler (skabeloner) på tvers av wikipediaene, så en del arbeid blir gjort manuelt. For tiden kopierer jeg de dagens artikler som ligger klart herfra på denne danske wikipediaen til et tilsvarende system pher på den nynorske og her på bokmålswikipediaen. Dermed blir de automatisk lastet opp på forsiden ved midnatt på samme måte som her. Svenskene har ingen regelmessig artikkel, de oppdaterer sporadisk, så der må man bare følge med. Fra i dag av har wikipediaen på :no en ny artikkel hver uke, og det har vi hatt på :nn siden i fjor, så disse kan også bli "halv-automatiske". Se ellers nn:Wikipedia:Hovudside for en mer detaljert forklaring om hvordan den nynorsk forsiden fungerer (inkludert de fire skandinaviske utvalgte artiklene). BjarteSorensen 27. mar 2005 kl. 05:41 (CEST)
Hej Bjarte
En super god ide til inspiration til et tættere samarbejde mellem de skandinaviske Wiki'er. Jeg er enig med Nico i at det måske bliver lige rigeligt med fire artikler på forsiden, så måske man kunne gøre som du foreslår herover. Jeg plejer at være med til at holde dagens artikel kørende på den danske Wikipedia og vil gerne være med til at opdatere en af de norske. Jeg har desværre ikke tid til at opdatere danske "dagens artikler" på alle de skandinaviske Wiki'er, hvis alle implementerer dette system. I hvert fald ikke så længe det skal gøres manuelt, men måske er det noget der kan ordnes?.
Mvh Malene Thyssen 27. mar 2005 kl. 22:21 (CEST)
Hej Malene!
Takk for fine ord! Ja måske kan man rullere gjennom til eksempel de to andre norske og den svenske her på dansk wikipedia. Personlig synest jeg ikke at det ble så alt for rigelig på den nynorske forside, men det er selvsagt smag og behag.
Du har uansett helt rett i at det blir veldig mye arbeid å gjøre dette manuelt, men inntil videre synest jeg resultatet er verdt strevet. Jeg synest selvsagt ikke du skal ha noe bry med at :nn og :no har valgt å vise de danske artikler på forsiden, det arbeidet må bli vårt! :) Men jeg er helt enig, det blir fryktelig mye manuelt arbeid, og faren for å skape feil er stor. Derfor tror jeg at hvis vi kan få en bot (Jeg foreslår navnet Skanbot) til å gjøre dette arbeid, hadde det været så meget bedre. Jeg har skrevet et langt dokument (på engelsk) om bakgrunnen til hvorfor vi trenger en slik bot, og også detaljert om alle arbeidsoppgavene for en slik bot. En dyktig bot-skaper fra Island har allerede sagt seg villig til å ta en titt på dette, men han visste ikke om han ville få tid. Kjenner dere noen dyktige bot-magere her på :da?
Jeg har skapt en skandinavisk meta-portalmeta:Skanwiki hvor vi kan møtes for å diskutere felles-skandinaviske løsninger som dette, i tillegg til å være en møteplass for skandinaviske wikipedianere. Jeg håper å se dere også der!
Hjertelig hilsen BjarteSorensen 28. mar 2005 kl. 02:44 (CEST)
Hvis en bot kunne gøre arbejdet ville det helt sikkert være nemmere at gå til. Desværre kender jeg ikke lige nogen, der kender til programmering af den slags - måske gør andre? Skanwiki lyder som en god ide. Jeg foreslår vi flytter denne diskussion derover med det samme, så folk kan se der allerede er action omkring et emne :-) Mvh Malene Thyssen 28. mar 2005 kl. 15:58 (CEST)

Skandinavisk Wikinews

edit

Inspiration: http://nn.wikipedia.org/wiki/Brukar:Kurtber/Skanwikinews

Hvis der er nogen er interesserede i at bidrage til en Skandinavisk Wikinews, så ville det nok være en god ide at skrive sig på listen over stillere i Wikinews/Start_a_new_edition. Wikinews er et projekt der har til formål at skabe en alternativ nyhedskilde, med store og små nyheder. Og eftersom vi har så nære kulturelle og sproglige bånd i danmark, norge og sverigew, er det oplagt at gøre en fælles indsats, nu hvor vi tilsyneladende ikke kan samle personer nok, hver for sig. -- /Wegge (diskussion) 7. feb 2005 kl. 22:15 (CET)

Svenskerne er faktisk allerede startet med deres egen : http://sv.wikinews.org/wiki/Huvudsida - eftersom de åbenbart ikke fik noget respons på opfordringen om et fællesskandinavisk projekt. -- vh. Nico 7. feb 2005 kl. 23:00 (CET)
Så en dansk/norsk WikiNews da? -- /Wegge (diskussion) 13. feb 2005 kl. 22:15 (CET)
Jeg mener stadig vi er få til at sprede os over flere felter, (ordbogen kører heller ikke for godt), - Derimod synes jeg vi kunne overveje at sætte en nyhedsrubrik ind på forsiden med aktuelle begivenheder , som på flere andre wiki'er; Mere dynamik på forsiden, vil være et bedre aktiv for os, end en ekstra (måske hensygnende) portal. vh. Nico 16. feb 2005 kl. 17:37 (CET)
Bliver det ikke hurtigt for meget, hvis der kommer en neddroslet udgave af en WikiNews på forsiden? Og hvordan skulle det i givet fald se ud? -- /Wegge (diskussion) 16. feb 2005 kl. 18:30 (CET)
Jeg forestiller mig noget i retning af den norske (men nok uden wiki-nyt og nyligt afdøde), - eller den hollandske eller ... der er mange muligheder.
Jeg er ikke sikker på en WikiNews vil være den helt store success så få somvi er endnu, vi kan ikke engang holde aktuelle begivenheder rimelig opdateret. Hvis nogen er interesseret i WikiNews så vil jeg foreslå de starter med at prøve og holde den side opdateret konstant igennem noget tid, og så kan vi jo se hvor længe interessen holder sig. Jeg tror mere på ideen med at gøre hvores forside mere dynamisk, hvis nogen har mod på det. --Christian List 17. feb 2005 kl. 02:55 (CET)
Christian har en sikker pointe her, som jeg er enig i. Hvilket ikke skal udelukke folk fra at gøre et forsøg, men så er forsiden måske ikke det bedst egnede sted at øve sig. Aktuelle begivenheder kan bruges, men jeg kom i tanke om en bagside - a la Politikens At Tænke Sig eller ATS. Hvad med en sådan sag - Ingeniøren har også en sådan og kalder iøvrigt resten af Ingeniørens Ugeblad for "et tillæg" til bagsiden. Problemet i et elektronisk tidsskrift er naturligvis at gøre en bagside spektakulær, dvs. folk skal komme ind på den uden alt for mange anstrengelser. Bare en ide .. --hansjorn 17. feb 2005 kl. 09:36 (CET)
Jeg ved ikke lige med bagsiden - så ligger de såmænd ligesågodt i aktuelle begivenheder; Ang. en forsiderubrik, er det så muligt at lave et script der f.eks tager de første 2 linjer af hvert punkt i rubrikken, og som opdaterer automatisk når der kommer nyt ind ? - Det kunne jo også være det ville stimulere opdateringen af aktuelle begivenheder ! Men jeg ved heller ikke hvor vigtigt det er, der er jo mange nyhedskanaler på nettet, og mange med professionelle redaktioner stærke resourcer bag sig. - Nico 17. feb 2005 kl. 16:55 (CET)

Jeg ser at stemningen er noe lunket her, men jeg vil opplyse om at det nå er 11 signaturer på Wikinews/Start_a_new_edition#Scandinavian_.28sv.2C_da_and_no.2C_incl._nb_and_nn.29 listen over interessenter. Det skal, i følge innledningen på siden, være nok til å starte opp SkanWikiNytt (om det er et passende navn..)

Siden svenskene allerede har en egen wikinews må vi satse på et svært tett samarbeid med den. De har nok gjort seg mange erfaringer vi kan dra nytte av. [[[:Wikinews/Start_a_new_edition#Scandinavian_.28sv.2C_da_and_no.2C_incl._nb_and_nn.29|Skriv deg gjerne opp]]] på listen over interessenter!

Kurtber 31. mar 2005 kl. 16:59 (CEST)


Jag har upprättat en skandinavisk portal på svenska Wikinews, mest som ett diskussionsunderlag och en vision om hur det kan se ut. Alltså, en portal med interwikilänkar till nyheter på nordiska språk. Se n:sv:Wikinews:Skandinavien. Väsk 18:17, 2 Apr 2005 (UTC)
Ser bra ut. Bäst vore kanske om man kunde ordna en subdomain av typen skan.wikinews.org? Dan Koehl 18:27, 2 Apr 2005 (UTC)

APPELL: Opprett Skandinavisk WikiNytt!

edit

Det fellesnorske WikiNytt-prosjektet er inaktivt.[1] Det svenske WikiNews-prosjektet er inaktivt.[2] No er det på høg tid at vi får i gang den skandinaviske utgåva. Da får vi stor nok medlemsmasse til å halde prosjektet i gang, og både svensk, dansk, bokmål og nynorsk vil få eit levedyktig nyheitsprosjekt. -- Olve 19:12, 18 April 2007 (UTC)[reply]

Er det flere enn deg som du vet om som syns at dette er et lurt forslag? __meco 18:04, 24 April 2007 (UTC)[reply]
Ja. -- Olve 01:09, 25 April 2007 (UTC)[reply]
Flesteparten av de norske som har skrevet seg på (i 2005!) er 1) ikke aktive, eller 2) har aldri skrevet en eneste nyhetssak på Wikinews. Det virker noe urealistisk å tro at disse plutselig vil få skrivelyst når de får lov til å skrive på dansk og svensk. Kjetil r 20:58, 24 April 2007 (UTC)[reply]
Ikke så rent få av de som skrev seg på ble ganske desillusjonerte da åpenbar støtte til et mulig levedyktig prosjekt ble ignorert ihjel. Sammenlign forresten gjerne med De som skrev seg på det fellesnorske prosjektet og sammenlign hvem som støttet de to prosjektene. En del av oss som hele tiden har gått inn for det skandinaviske prosjektet (f.eks. Kph (tidl. Wolfram) og undertegnede) + en del andre (bl.a. StefanB (sv) og Lhademmor (da)) er interesserte i å prøve om dette kan være veien å gå. Jeg lurer ellers på hvorfor du, Kjetil, plutselig er så opptatt av dette prosjektet nå. Har du gode grunner (annet enn å betvile folks interesse) til å mene at prosjektet vil være ødeleggende, så hadde det vært fint om du kunne ha kommet med dem. -- Olve 01:09, 25 April 2007 (UTC)[reply]
Jeg bryr meg fordi du ønsker å sette i gang med byggingen av et luftslott. Du har jo totalt urealistiske forventninger til skandinavisk Wikinews. Et skandinavisk Wikinews, om det opprettes, vil nok bli stående som et tomt skall etter noen uker. Avisene ler av norsk Wikinytt, vi trenger ikke gi dem en ny, tom Wiki å le av. Det er jo ubegripelig vanskelig å få strengt ned døde Wikinews-prosjekter, så da må man nesten sette terskelen høyere for å starte opp nye. En fin måte å teste den reelle interessen på er ved å tillate dansk og norsk på sv.wikinews eller no.wikinews (det er jo ingen aktive brukere der, så ingen vil vel protestere), og så se om fire måneder om det har vært akeptabel aktivitet. Om det har det, gratulerer, kjempebra. Om det ikke er det (slik jeg tror det blir), så har man egentlig ikke gjort noen skade. Kjetil r 03:26, 25 April 2007 (UTC)[reply]
Går det, så går det. Går det ikke, så går det ikke. Utprøvingsfasen foregår på http://no.wikipedia.org http://no.wikinews.org . (Husker du luftslottet Nynorsk Wikipedia, forresten...? :-) ) Ellers så har jeg faktisk tenkt nøye gjennom dette for min del: Om det kommer noen praktisk respons i løpet av de neste ukene, så blir jeg med prosjektet videre. Om ikke, så er min plan å legge fra meg prosjektet og forandre min stemme til «Nei». I mellomtiden får jeg lært litt om sider ved MediaWiki jeg ikke kjente til fra før og det er da ikke så ille lærdom å ha med seg... Poenget mitt er at vi ikke har noe fasitsvar ennå og at 18/2 er et avstemningsresultat som tross alt fortjener at noen løfter en finger eller to... MVH, Olve 19:12, 25 April 2007 (UTC)[reply]
Du mener evl http://no.wikinews.org/ antar jeg. Jon Harald Søby 19:34, 25 April 2007 (UTC)[reply]
Ooops -- ja. :) Olve 19:42, 25 April 2007 (UTC)[reply]

Skanwikiportal for børn?

edit

Vi har på den danske Wikipedia taget initiativ til en [[:w:da:Wikipedia:For_b%F8rn_og_unge|portal for børn og unge]]. Det kunne være spændende hvis vi kunne udvikle et lignende projekt som et samarbejde mellem de skandinaviske lande. Måske kunne vi endda lave det som en underafdeling til initiativet Wikijunior på Meta. Hvis nogen er interesserede må I meget gerne kontakte mig på min danske brugerside - eller debattere med her. Mvh Malene Thyssen 20:47, 31 Mar 2005 (UTC)

Flott idé Malene! Dette kan bli kjekt! BjarteSorensen 21:40, 31 Mar 2005 (UTC)

Jeg kan ta initiativ til å lage noe om dette på NO. --193.0.252.16 08:19, 15 October 2007 (UTC)[reply]

Vær med å stem på en bug i Recentchangeslinked (som Skanwiki benytter seg av for Siste/senaste endringer)

edit

Dere har sikkert alle lagt merke til at man kan følge linken Siste/senaste endringer (Special:Recentchangeslinked/Category:Skanwiki) som ligger på toppen av alle Skanwiki-sider for å få en "Recent changes" som er spesifikk for bare Skanwiki. Denne linken benytter seg av en spesialside i MediaWiki-programvaren som heter Special:Recentchangeslinked, mens den generelle Special:Recentchanges er en annen side.

Noen av dere har sikkert lagt merke til en viktig forskjell i hvordan Siste/senaste endringer ser ut i forhold til Special:Recentchanges - Recentchangeslinked viser bare den aller siste/senaste endringen til en viss side. Det vil si dersom jeg forandrer noe her på Tinget, vil redigeringen som f.eks. Malene gjorde forsvinne fra den listen, mens på en vanlig recentchanges-side, hadde begge vært listet. Se også min diskusjon med Elian

Recentchanges er et svært viktig element i wiki-arbeid, så jeg har lagt inn en bug på bugzilla.wikimedia.org som jeg oppfordrer alle til å stemme på slik at vi får fortgang i en forandring av denne buggen.

Gå til http://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=1803

Bjarte 00:24, 3 Apr 2005 (UTC)

OK, men exakt vad skall man skriva där?Dan Koehl 00:30, 3 Apr 2005 (UTC)
Takk. Du må lage en brukerkonto, logge deg inn og deretter trykker du på Vote for this bug og distribuerer hvor mange av de 1000 stemmene du ønsker. Du kan alltid trekke stemmene dine senere (f.eks. når buggen er ordnet) for å bruke dem på en annen bug. Hvor vidt det kommer til å skje noe med det samme er en annen ting, men vi kan alltids håpe. Dessuten kommer nok forandringen bare på senere utgaver av MediaWiki Bjarte 00:39, 3 Apr 2005 (UTC)
La til ganske presist 1000 stemmer :) Kurtber 17:16, Apr 5, 2005 (UTC)
Fint, me har nå 4000 stemmer som skulle opna augene til nokre av utviklarane :). Eit lite tips: Det fins ein annan måte å "Siste endringer" for Skanwiki-relaterte artiklar for deg sjølv, og det er viss du legg dei til på "watchlista". Denne lista kan deretter nyttast på same måten som "siste endringar", dessutan får dei utheva skrift i den vanlege "recent changes". Men dette blir jo sjølvsagt opp til kvar brukar å gjera. Bjarte 22:52, 5 Apr 2005 (UTC)
Hmm, fann nett ut at watchlist har same buggen! :) Bjarte 22:53, 5 Apr 2005 (UTC)
Fungerer nå! Takk alle saman. Bjarte 09:02, 19 August 2005 (UTC)[reply]

Skandinaviske ressurser er oppdaterte

edit

Nå har jeg lagt til flere titalls lenker til ordbøker og ordlister på alle offisielle og flere uoffisielle skandinaviske språk, samt lenker til 10 ulike språkråd(!). Gå til Skanwiki/Skandinaviske ressurser, og legg gjerne til det du syns mangler. Bjarte 03:03, 14 Apr 2005 (UTC)

Statistikksider på Skanwiki

edit

Eg la til ei side på Skanwiki/Statistikk der me kan leggja ut statistisk materiale om dei skandinaviske wikipediaene. Olve har allereie laga ein tabell om ulike eigenskapar til artiklane. Bjarte 02:17, 17 Apr 2005 (UTC)

Fellesskandinavisk e-mailliste

edit

Tror dere det hadde vært en oppslutning for en fellesskandinavisk e-mailliste? Vi har i dag fire e-maillister. Hvis vi lager for eksempel en Wikiskan-l eller noe i den duren, så kan alle e-mailer som blir sendt til WikiSV-l, WikiDA-l, WikiNO-l og WikiNN-l videresendes til Wikiskan-l, i tillegg til at man kan poste direkte til Wikiskan-l. Bjarte 10:50, 27 Apr 2005 (UTC)

Bra forslag! :-) Olve 17:06, 27 Apr 2005 (UTC)
God ide. -- /Wegge 10:00, 2005 Apr 29 (UTC)
I så fall, skal alle e-mailar som vert sende til Wikiskan-l også sendast til dei fire andre listene? Bjarte 23:15, 29 Apr 2005 (UTC)
Vi har no vår eigen Wikiskan-l, du finn denne på http://mail.wikipedia.org/mailman/listinfo/wikiskan-l. Bjarte 00:54, 8 Jun 2005 (UTC)
Finns den listan på Gmane? http://gmane.org/ Har lite svårt för mailinglistor och lättare med diskussionsgrupper. Thomas

Søkning med nordiske bokstaver?

edit

Jeg har prøvet at søke med bokstaverne æ og ø på den svenska Wikipedian, men det fungerte ikke før jeg brugte ä og ö. Kan man gjøre et eller andet med søkningfunksjonen så man ikke behøver at være så presis med bokstaverne?--Jogvanj 16:49, 3 May 2005 (UTC)[reply]

Språkkode for bokmål

edit

Den Wikipediaen som ligger under interwiki-koden «no», endret i går sitt (interwiki-)navn fra «Norsk» til «Norsk (bokmål)». De har for noen uker siden besluttet å gå fra å være en fellesnorsk wikipedia til å bli en wikipedia på bokmål, fordi skriftformen nynorsk nå har sin egen wikipedia (under «nn»).

Interwiki-koden «nb» er allerede reservert for skriftspråket bokmål (og omdirigerer for tiden korrekt til bokmåls-wikipedia). Språkkoden «no» har tradisjonelt betydd «norsk» språk og er normalt en fellesbenevning for de to norske skriftformene bokmål og nynorsk.

Jeg synes derfor i rettferdighetens navn at bokmåls-wikipediaen bør flyttes fra «no» til «nb». (Å reservere domenet «no.wikipedia.org» kun for bokmål, gir et inntrykk av at norsk = bokmål og er etter manges mening diskriminerende overfor «lillebror» nynorsk, som også er norsk.) På «no» kan man opprette en portal som sender gjester enten til bokmåls-wikipedia eller til nynorsk-wikipedia, avhengig av hvor artikkelen finnes. I de tilfeller hvor artikkelen finnes på begge former av norsk, kan brukeren selv få velge.

Forslaget om å opprette en tredje, nøytral wiki under «no» i tillegg til to målform-spesifikke wikipediaer under «nb» og «nn», har tidligere vært fremmet på wikipedia-l. Der har Jimbo Wales foreløpig svart følgende:

[...] this is how Wikipedia works when it is working best: people who don't agree on everything taking the time to discuss it at great length and try to find a way to accomodate everyone, and get a sense of the wisest way forward.
Based on this, I don't support the creation of a 3rd wikipedia unless and until the users who want it are able to build a consensus within the community that it is a sensible thing to do.
--Jimbo

Da dette er en beslutning som involverer brukere av flere wikipediaer (ihvertfall både «Norsk (bokmål)» og «Norsk (nynorsk)»), tar jeg opp temaet her på Tinget, så alle kan komme til orde, og forsøke å bli enige («build a consensus») om at dette «is a sensible thing to do». Ettersom dette er et følelsesladet tema for mange nordmenn, tror jeg dessuten at det vil være verdifullt å få høre de svenske og danske perspektiver på saken!
--Verdlanco\(talk) 07:35, 2005 May 14 (UTC)

Jeg forsto jo egentlig at det ikke kom til å ta lang tid for denne debatten kom opp igjen. Grunnen til at vi fremdeles er på no: er av rent praktiske årsaker og at vi betviler den tekniske løsningen med portal. Jeg ser på dagens løsning med skanwiki som en slik portal. Et annet argument er at det er faktisk ikke ødelagt, den nåværene tekniske løsningen fungerer, nynorskbrukere finner frem til den nynorske wikipediaen og omvent. Kan man ikke for engangs skyld legge vekk kjepphester, det er kun snakk om to små bokstaver. 129.241.129.214 10:21, 14 May 2005 (UTC) (Bruker:Profoss)[reply]
Selv om «nb» i og for seg ville være vel så logisk som «no», så må jeg si meg hjertens enig med Profoss: La oss nå i det minste få litt arbeidsro! Det viktige nå er å konsolidere samarbeidet mellom våre fire skandinaviske (og gjerne også seks nordiske) wikipediaer på en mest mulig konstruktiv måte. Skandinavisk integrasjon er etter mitt syn et mer interessant mål enn nanometerjustis. -- Olve 17:16, 14 May 2005 (UTC)[reply]
Enig med Profoss og Olve. Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om bokmål ligger på no eller nb, selv om nb selvsagt er det eneste logiske. Dersom no skal flyttes til nb noen gang, så syns jeg det i så fall skal være med en redirect fra alle sider (inkludert hovedsiden) fra no, siden denne har vært de facto bokmålswikipedia siden den startet uansett. Jeg syns virkelig ikke at vi trenger noen portal så lenge vi har så pass fine framsider som vi har med utvalgte artikler fra hverandres wikipediaer. Bjarte 17:34, 14 May 2005 (UTC)[reply]
Hmm jeg har ingen baggrundsviden omkring dette ud over, at jeg var koordinator på valget omkring norsk (bokmål)- navnet. Jeg forsøger at se problematikken som var den en enkelt artikel i Wikipedia-havet. Som administrator ville jeg flytte en artikel, der ligger under et forkert navn og så ville jeg lade det oprindelige forkerte navn være redirect. Så med fare for at rode op i en masse gammelt ævl og kævl synes jeg faktisk norsk (bokmål) bør ligge under nb med redirect fra no. Som Bjarte skriver ser jeg ingen grund til en portal. Håber I kan bruge mit indput til noget. Mvh Malene Thyssen 12:38, 23 May 2005 (UTC)[reply]

Skanwiki-hjælp til den færøske Wikipedia

edit

Jeg foreslår et koordineret samarbejde i juni for at tiltrække opmærksomhed til den færøske Wikipedia. Jeg kopierer de første tanker ind her fra min diskussionsside på den færøske Wikipedia. Mvh Malene Thyssen 06:54, 24 May 2005 (UTC)[reply]


Artiklen på forsiden heder månedens artikel, så den skal i teorien blive opdateret hver månede, men desværre mangler vi nogle faste skribenter til at lave artikler, så det kan være at den ikke bliver opdateret så tit, hvis vi ikke har nogle artikel at vælge ud fra :-(. ℚuackor 23. mai 2005 kl. 12:29 (UTC)

Øvs er der noget vi kan hjælpe med på den danske Wikipedia for at tiltrække skribenter til jer? - Vi regner f.eks. med at komme med i et indslag i TV-avisen i starten af juni. Jeg kan desværre ikke selv hjælpe - kan vist ikke et eneste ord på færøsk.
Hej Malene, når I kommer i TV avisen skal du give mig besked. Måske kan jeg kigge det, fordi jeg er i Flensborg i starten af juni. For sikkert er det ikke forkert at henvise til den færøsk (og også grønlandsk) udgave, og at der venter meget arbejde og fornøjelse for dé, de taler færøsk (eller grønlandsk). Jeg er sikker, at nogle folk vil høre det, som ikke var bevidst om projektet før, men har lyst til, at skabe deres folks egen leksikon i internettet. (store ord, men når jeg kigger her rundt i Tyskland, ved mange "computer-folk" besked om Wikipedia) Arne List 23. mai 2005 kl. 14:40 (UTC)
Jeg skal nok sige til når(hvis) medieomtalen bliver til noget og hvornår det i givet fald bliver udsendt på TV :-) Det er i hvert fald vores erfaring at medieomtale giver flere bidragsydere. Det er Anders Wegge på den danske Wikipedia, der er blevet kontaktet - jeg lader lige et par ord falde til ham om denne diskussion. Mvh Malene 23. mai 2005 kl. 21:44 (UTC)
Hej Malene, nu har jeg dog en "vild" idé. Hvorfor ikke lad en minibus køre ad Kronprinsesse Marys vej på Færøerne i juni? Den dansk Wikipedia kan i hvert fald bidrage med oversættelser af alle relevante artikler fra den tysk udgave. En stikordlist findes her: http://de.wikinews.org/wiki/Mary_und_Frederik_auf_den_Färöern (sammentidig er det næsten en oversættelse fra portal.fo). Så hvorfor lad de unge dansker i tåget om Kunstmuseet, Nationalmuseet, Ruth Smith, Gásadalur og alle undrer på FO? Jeg indrømmer, at der mangler også artikler om Nordøernetunnelen, Sands kirke og Christianskirken i Klaksvík, men de er alle vigtige steder man kan kymre sig om i en kvalitetsoffensive Arne List 23. mai 2005 kl. 23:41 (UTC)
Det lyder som en god ide med en minibus om færøerne, jeg vil begynde at oversætte fra den tyske Wikipedia idag, så den kan blive klar til juni. Vi har også på den danske Wikipedia et månedens tema. Hvis vi kan finde på nok gode forslag til artikler om færøerne (kan I måske hjælpe da:Wikipedia:Tema?) vil jeg foreslå det som emne for juni. Måske skulle vi lade et par ord falde om en fælles skandinavisk aktion for den færøske Wikipedia på Skanwiki, måske andre vil være med og har gode ideer. Mvh Malene 24. mai 2005 kl. 06:27 (UTC)

Jeg har oprettet en portal om Færøerne på den danske Wikipedia, måske kan andre skandinaviske sprog kopiere den nogenlunde nemt. Der findes også en tilsvarende portal på den tyske Wikipedia. Jeg laver en side under Skanwikiprojekterne, så kan eventuelle flere portaler om færøerne angives der og vi kan koordinere videre derfra. Mvh Malene Thyssen 08:10, 30 May 2005 (UTC)[reply]

Jeg anbefaler alle på det sterkeste å besøke vår felles IRC-kanal, hvor alle er gode venner :-) skandinavisk-wikipedia @ FreeNode

Ja, det er faktisk en god del aktivitet der nå. Et par gode ord til de lokale wikipedianerne var alt som skulle til. Hilsen Jetro

Hvor fins den IRC-kanalen? Vil noen legge inn en peker til den fra forsiden?
--Verdlanco\(talk) 07:23, 2005 Jun 8 (UTC)
Du må logge deg på irc.freenode.net med en IRC-klient og så gå til #skandinavisk-wikipedia. Viss IRC-klienten er riktig konfigurert, kan du trykke på denne lenken: irc://irc.freenode.net/#wikipedia-skan/ Bjarte, 07:42, 8 Jun 2005 (UTC)

Fellesskandinavisk mailingliste

edit

Vi har nå fått en fellesskandinavisk mailingliste. Du kan abonnere på denne ved å skrive deg opp på http://mail.wikipedia.org/mailman/listinfo/wikiskan-l.

Mange tema som angår ett av prosjektene angår ofte også de andre. Innspill fra andre miljø kan være veldig stimulerende og nytenkende. Derfor håper jeg at listen kan fungere både på et skandinavisk plan og på de ulike lokale plan. Derfor oppfordrer jeg alle som er medlemmer av Wikisv-l, Wikida-l, Wikino-l og Wikinn-l til å melde seg på wikiskan-l, og jeg oppfordrer også til at vi på sikt fortrinnsvis benytter oss av Wikiskan-l heller enn de andre listene.

Jeg ønsker også å invitere én person fra hvert wikipediamiljø til å melde seg som administratore av denne listen. Jeg vil også minne om Skanwiki, de skandinaviske metasidene på meta.wikimedia.org.

Hjertelig hilsen Bjarte Sørensen. 02:43, 8 Jun 2005 (UTC)

Namnet på den här sidan

edit

Som svensk blir man lätt en smula förbryllad av den här sidan, som väl ska motsvara "Village pump." "Tinget" är egentligen ett mycket bra namn! men på svenska Wikipedia har vi en annan plats som vi kallar Tinget - det är en plats för formella omröstningar, som samlas där för att alla ska ha en chans att se dem. Skulle man kunna tänka sig att byta namn på den här sidan? Bybrunnen, Rådstugan, Mötesplatsen, eller något annat - något som låter likartat på alla våra språk, och som inte ger fel associationer för folk från någon av våra olika wikipedior. /Habj 11:59, 29 Jun 2005 (UTC)

Varför inte nånting med kafé i stället. Det verkar minst lika vanligt som bybrunn på annat håll. Eller för att vara mindre kontinentalt: Kaffestugan. RaSten 18:38, 29 Jun 2005 (UTC)

Valet

edit

Det pågående valet känns inte lätt att rösta i; vi som inte är mycket aktiva på engelska Wikipedia har ingen som helst egen uppfattning om de olika kandidaterna, och att rösta på folk enbart efter hur de marknadsför sig själva känns vanskligt (svårt/riskabelt). Arno Lagrange från Frankrike säger sig vilja se till de icke engelskspråkigas rättighteter. Jag har ingen uppfattning om hur väl eller illa de tillgodoses idag, men att försöka se till så hela styrelsen består enbart av människor från den engelskspråkiga världen kanske är en god sak? om inte annat för att se till så problem av den arten inte uppstår. Utöver honom har vi Francis Schonken från Belgien, och Jussi-Ville Heiskanen från Finland.

Spontant känns en person som pratar esperanto (Arno) som trovärdig i rollen att föra de icke primärt engelskspråkigas talan. Jag skulle gärna vilja ge Jussi-Ville en extra chans; vi har ingen skandinavisk kandidat, men vi har en nordisk! även om man får prata engelska med honom. Det känns dock svårt att rösta på personer som man vet så lite om. Har någon en uppfattning om Arno, Francis och/eller Jussi-Ville? /Habj 12:12, 29 Jun 2005 (UTC)

Nu är jag litet sen på det här, men vi får blicka framåt: Vi skaffar en skandinavisk kandidat till nästa omröstning! (när är det?) Jag känner inte många skandinaver egentligen, men någon är säkert sugen på att kandidera (Bjarte Sørensen?).
Efter att ha pratat med/upplevt J-V här på wikimania (vi är lyckliga som är här) så råder jag nog lugnt och ärligt vår community att satsa på någon annan. ✏ Sverdrup 23:23, 7 August 2005 (UTC)[reply]
Det just genomförda valet till stiftelsens styrelse avsåg en period på två år, så om inte reglerna ändras blir nästa val 2007. Det hinner rinna mycket vatten under broarna innan dess. RaSten 04:38, 9 August 2005 (UTC)[reply]

Riktlinjer och/eller policy

edit

Hur har ni resonerat och handlat på de olika nordiska wikipediorna vad gäller riktlinjer och policy? Hur mycket har ni översatt dokumenten direkt från en: och tillämpat dem, och hur mycket har ni skrivit om dokumenten eller utformat helt nya? Brukar policy/riktlinjedokument åberopas hos er, i diskussioner om t.ex. problematiska (besvärliga) användare eller radering av sidor, eller ligger de bara där och ingen bryr sig om dem? Är detta något som diskuteras hos er, eller är det helt okontroversiell?

Hos oss på sv: har de dokument som finns inte hållits uppdaterade, och personligen ser jag det som ett problem. /Habj 12:56, 3 Jul 2005 (UTC)

Skandinavia/Norden

edit

I dag på dk.wikipedia.org er en finsk artikkel presentert som dagens skandinaviske artikkel. Den normale definisjonen av Skandinavia er Norge, Danmark, Sverige, Island og Færøyene. Finland er normalt ikke definert som en del av Skandinavia.

Språklig vil en del skandinaver ha problem med finsk, fordi det tilhører den finsk-ugriske språkfamilien, og ikke den skandinaviske grenen av den germanske språkfamilien.

1. Hvis finske artikler skal være en del av Skanwiki, bør ikke uttrykket Norden brukes her isteden for Skandinavia? Nordiwiki?

2. Er det argumenter for at Skanwiki bare bør bestå av artikler på de skandinaviske språkene? / Benkestok 22:41, 3 Jul 2005 (UTC)

Skanwikis framsida står det
Dette er hovedsiden til et sted/plats for diskusjon og utvikling på tvers av de fire skandinaviske wikipediaene, svensk (SV), norsk (bokmål) (NO), dansk (DA) og norsk (nynorsk) (NN). Vi hører gjerne også fra andre skandinaviskspråklige, og retter en spesiell invitasjon til de islandske (IS), færøyske (FO), grønlandske (KL), samiske (SE) og finske (FI) wikipedianerne.
Jag tycker det är en bra definition, baserad främst (antar jag) på vilka av språken som relativt lätt förstår varandra. En enstaka utvald artikel på finska är en artig gest som knappast skadar, trots att få av oss förstår det. Med tanke på vår gemensamma svensk/finska historia, och svenska språkets ställning i Finland, känns det schysst att kunna bjuda på det. Kom ihåg att praktiskt taget alla finnar förstår svenska, mer eller mindre! även om de finnar som känner sig tillräckligt säker på sin svenska för att vilja prata svenska, är avsevärt färre. /Habj 6 July 2005 23:31 (UTC)
Dette spørsmålet handlar i prinsippet om noko som lenge har vore eit dårleg definert skilje i wikipedia-samfunnet, og i det vidare samfunnet for den del - skiljet mellom språk og politiske einingar. Skanwiki er for dei skandinaviske språk, ikkje for dei skandinaviske landa. Dansk Wikipedia er wikipedia for dansk språk, ikkje "Danmarks wikipedia", osb.
Når det er sagt er eg usamd med definisjonen ovanfor, eg trur dei fleste skandinavar reknar Noreg, Danmark og Sverige som Skandinavia. På engelsk vert som regel Finland, og av og til Island inkludert, sidan det ikkje finst ein term for Norden (utanom "The Nordic countries").
Så det eg seier er at idéen bak Skanwiki var at vi kunne få eit bedre samarbeid mellom dei skandinaviskspråklige miljøa. Dei fleste som skriv dansk, svensk eller ein av dei to variantane av norsk (bokmål og nynorsk) forstår kvarandre utan å ha studert dei andre språka (dette er nynorsk dersom du lurer :D). Men den same gruppa har som regel vanskeleg for å forstå færøysk og islandsk, og definitivt ikkje finsk. Så frå mi side ser eg ikkje på dette som eit skandinavisk prosjekt i geografisk forstand, men heller i språkleg forstand. Sjølv bur eg i Australia, og dersom det finst interesserte skandinaviskspråklege på Island eller i Finland er det flott om dei er med her.
Om det finst ein finsk artikkel på dansk wikipedia i ny og ne er vel bare spanande, men då eg tykkjer ikkje at dei bør kalla han "Dagens skandinaviske artikkel". Bjarte 7 July 2005 07:46 (UTC)
Jag håller med om de bekymringar som Benkestop har; Som jag har förstått detta så är skanwiki ett verktyg för samarbete mellan de användare som alla förstår de skandinaviska språken och därför kan läsa och diskutera allt inom den skandinaviska sfären, och sedan göra resultat av det på de platser där de kan skriva. ✏ Sverdrup 16:36, 6 August 2005 (UTC)[reply]
Det håller jag helt med om - samtidigt som den utsträckta handen till isländska, färöiska och finska IMO är väl värd att behålla. Kanske man behöver göra tydligare vad som är kärnan (norska, danska, svenska) och vad som är små tillägg utöver det, s.a.s. / Habj 20:59, 6 August 2005 (UTC)[reply]
Islandsk og færøyisk er begge skandinaviske språk, sjøl om Island og Færøyene ikke regnes som en del av Skandinavia – her er det igjen viktig å skille mellom språk og politiske grenser. Se w:en:North Germanic languages, w:da:Nordiske sprog, w:no:Nordgermanske språk og w:sv:Nordiska språk. Jon Harald Søby (talk, contrib) 17:03, 12 October 2005 (UTC)[reply]
Isländska och färöiska är mycket svårare att förstå, för en som kan bara svenska, norska eller danska. Därför tycker jag att det är bra att skanwiki endast fokuserar på danska, norska och svenska. Att det sen inte finns ett namn för den gruppen av språk är ju ett mindre problem. Men det känns ju rimligt att använda någon form av ordet Skandinavien i alla fall. --Boivie 07:52, 13 October 2005 (UTC)[reply]
Jeg synes ikke de er så vanskelige å forstå, bare man forstår litt av utviklinga som har foregått siden språka skilte lag… Jon Harald Søby (talk, contrib) 17:50, 20 October 2005 (UTC)[reply]

Interwikilenkjer

edit

Yurik på English Wikipedia har laga(t) eit forslag til endring av wikimedia slik at alle wikipediaer vil ha automatisk korrekt interwikilenkje-alfabetisering etter språknamn (ikkje språkkode). I tillegg vil kvar (var/hver) Wikipedia kunna definere spesifikke språk som alltid skal stå først. På Nynorsk Wikipedia gjeld(er) (gäller) dette bokmål, svensk og dansk. Med denne oppgraderinga vil ein kunna definere dette ein gong for alle — utan å kode alle sidene for dette individuelt. Stem på denne oppgraderinga her! -- Olve 09:06, 24 July 2005 (UTC)[reply]

En mycket bra idé tycker jag. Varför behöver förbättringen mera stöd - finns den tekniska möjligheten, men de som styr tekniken behöver övertygas om att implementera den? Bestämmer varje wikipedia själv om funktionen ska införas, eller tas beslutet centralt? undrar en okunnig / Habj 21:01, 6 August 2005 (UTC)[reply]

Skandinavism-bilden på skanwikis framsida

edit

Den här bilden [[:Image:Skandinavisme.jpg], männen med flaggorna, som ligger på Skanwikis framsida handlar inte om samarbete mellan skandinaviska språk utan om nationalism från 1800-talet. Jag tycker den borde tas bort, faktiskt. Tyvärr har jag inte något bra förslag på något att ersätta den med. / Habj 21:08, 5 October 2005 (UTC)[reply]

Ja, eg er eigentleg samd med deg, Habj, dette handlar om språksamarbeidet meir enn samarbeid mellom desse tre landa. Me får tenkja litt på kva bilete som kan passa i staden for. Bjarte 11:03, 6 October 2005 (UTC)[reply]
Jag tycker bilden är en tydlig symbol för skandinaviskt samarbete, även om det var på helt ett annat sätt då den målades. Boivie 08:11, 10 October 2005 (UTC)[reply]

Skandinaviska sidor på Commons?

edit

Det finns en nynorsk användarportal på Commons, Commons:Brukarportal, men ingen på bokmål, danska eller svenska. En del av de större språken har ett flertal "egna" sidor på Commons, vilket säkert kan vara till hjälp. Tänk om vi kunde göra om den nynorska användarportalen till en skandinavisk - eller skapa en skandinavisk vid sidan om den nynorska? Min tanke är att skapa en mötesplats för folk som talar skandinaviska språk, och särskilt med tanke på dem som inte är så bra på engelska. // Habj 20:12, 17 January 2006 (UTC)[reply]

Der findes en dansk forside og enkelte undersider - jeg tror det ville være en fin ide med en fælles skandinavisk indsats her. Mange bidragsydere er usikre på hvordan man bruger og uploader til Commons, så det ville være en kæmpe hjælp hvis flere sider var oversat fra engelsk. Mvh Malene Thyssen 09:09, 22 January 2006 (UTC)[reply]
Jeg vil meget gerne hjælpe til med oversættelser af Commons, men er usikker på hvor jeg skal gøre af oversættelserne efterfølgende. Er der et sted man kan "læsse dem af" og I så derefter kan placere dem det rigtige sted? --Lhademmor 15:55, 25 January 2006 (UTC)[reply]


Toppnivå-domener og de nordiske wikipediaene

edit

Internett-adressen http://www.wikipedia.dk er en vakker portal for Wikipedia på fire ulike språk:

Internett-adressen http://www.wikipedia.se er foreløpig ikke i bruk. Greit nok; man skal ikke lete lenge før man oppdager at svensk Wikipedia ligger på se.wikipedia.org.

sv.wikipedia.org sv! Av någon anledning går "se" till en sida med ett av de samiska språken?

Men hva skjuler seg bak http://www.wikipedia.no?
Nei, ikke en portal for de to norske wikipediaene, slik man skulle tro, men en omdirigering direkte til nb.wikipedia.org, bokmåls-wikipedia!
Man får ikke så mye som et hint om at det også finnes en annen norsk wikipedia!  

Da den tidligere felles norske wikipediaen den 4. april i fjor ble vedtatt omgjort til en bokmålswikipedia, ble det akseptert at no.wikipedia.org kunne være et synonym for nb.wikipedia.org (ihvertfall inntil videre). Men det er noe helt annet at den ene målformen legger beslag på domenet wikipedia.no – da føler nynorskbrukere seg nok en gang overkjørt!

Jeg håper og tror at dette ikke er gjort av vond vilje, og jeg vil (så sterkt jeg kan) oppfordre eieren av domenet wikipedia.no til å sette opp en portal tilsvarende den på wikipedia.dk!
--Verdlanco\(talk) 08:43, 10 April 2006 (UTC)[reply]

Det vi vil ha er ein portal med

Det blir vel flott! Trondtr 09:41, 10 April 2006 (UTC).[reply]

Dette har blitt diskutert litt før på den norske wikipedialisten. Eieren av domenet svarte i stor grad han gjør som vi (les alle norske wikipediabrukere) vil: http://mail.wikipedia.org/pipermail/wikino-l/2005-July/000019.html
Bjarte 12:17, 10 April 2006 (UTC)[reply]
Takk, Bjarte! Endelig litt godt nytt!  :-)
På den distribusjonslisten du viser til, skriver eieren av domenet:
[…] det er flott at Wikipedia-aparatet nå er på plass i Norge, og jeg stiller domenet til deres disposisjon. Dermed skal heller ikke min personlige mening om nn vs. nb ha noe å si […]
Ellers - i den grad vi i Copyleft-firmaene kan stille ressurser til disposisjon (til f. eks. en portal) er det bare å si i fra.
(P. S. Dersom det nå eksisterer en Wikimedia-stiftelse i Norge er jeg også klar til overføre eierskapet av domenet dit.)
(Dette ble skrevet i juli. Har det skjedd noe som helst siden da?)
Vi kan vel låne utformingen av http://www.wikipedia.dk og lage en helt tilsvarende portal for .no, da?
--Verdlanco\(talk) 17:51, 10 April 2006 (UTC)[reply]
Olve hadde et framlegg (på Samfunnshuset) som jeg likte veldig godt:
Portal (for eksempel slik) på (www.)wikipedia.no, og automatisk omdirigering til wikipedia(.org) på nb.wikipedia.no, nn.wikipedia.no og se.wikipedia.no.
Det har kommet argumenter både for og imot dette framlegget. Nå foreslår jeg at vi lager en avstemningsside (her på den nøytrale Skanwiki) der vi samler alle argumentene og inviterer flest mulig av brukerne (av domenet .no) til å stemme for den løsningen de synes er best.
--Verdlanco\ordskifte 10:37, 11 April 2006 (UTC)[reply]

Det var en klar forutsetning at vi skulle beholde domenet, og som ble akseptert av nynorskwikipediaens folk. Alt i denne diskusjonen har vært sagt før, mer nylig på nn:Wikipedia:Samfunnshuset. De viktigste punktene er:

  • wikipedia.no er en omdirigering til no.wikipedia.org, på samme måte som wikipedia.de er omdirigering til de.wikipedia.org, basert på at flertallet av leserne vil til den wikipediaen (selv om det også finnes wikipediaer på mange andre språk som snakkes i tyskland, f.eks. nedertysk, alemannisk, sorbisk, dansk)
  • Vi bruker dette domenet i vår profilering (som erstatning for "norsk Wikipedia", som vi ikke kan bruke av hensyn til nynorsk). Å kutte viderekoblingen vil ødelegge for oss.
  • En portal vil ikke innebære noen fordel for nynorsk Wikipedia. Folk vil ikke komme direkte dit, men til en side uten innhold, som ikke sier noe om Wikipedia, hvor man må klikke seg videre. Dagens situasjon er at folk som vil til nynorsk kommer til vår forside som har en klar og tydelig lenke til nynorsk helt øverst i introduksjonen. Verdlancos påstand om at "Man får ikke så mye som et hint om at det også finnes en annen norsk wikipedia" er simpelthen usann!
  • Å opprette en portal vil dermed gjøre det vanskeligere for 9 av 10 lesere og altså ikke innebære noen fordel for den siste tiendedelen. Det blir ett ekstra klikk uansett.
  • De fleste internettbrukere går lei av sider uten innhold hvor det bare står "klikk her" o.l. Folk vil direkte til saken. Kravet om en portal handler bare om symbolpolitikk som i praksis vil gjøre domenet ubrukelig.
  • Det ble oppnådd enighet om å gjøre no: og nn: til portaler til hverandre. Dette er mye bedre enn å ha en slik tom ekstra side.
Wolfram 10:41, 11 April 2006 (UTC)[reply]

Nei, det er ingen konsensus blant de norske wikipediaene uten at dere har giddet å kontakte no:. Nå har saken vært diskutert på Samfunnshuset. Hvis dere vil oppnå en konsensus er det tid for å endelig ta saken opp med brukerne på no:. Det er veldig få brukere fra no: som deltar her på meta:, men det var vel også vitsen. Konsensus blant to prosjekter kan bare oppnås ved at et klart flertall på begge wikipediaer slutter seg til et forslag. Et forslag om en så gjennomgripende endring, som bryter en rekke lenker på nettet som er ment som direktelenker til oss, må kunne sies å være en så viktig avstemning at kravet om 80 % tilslutning som brukes i endel viktige avstemninger, må gjelde. Wolfram 10:41, 11 April 2006 (UTC)[reply]

Flott at folk viser engasjement!   Men la oss ta dette stegvis nå… Vi skal uansett ha en ryddig oversikt over alle argumenter, og rikelig med tid til at alle interesserte parter får sagt sitt og får stemt. Saken har så vidt jeg vet ikke vært diskutert på noen wikipedia før i går, den har bare vært nevnt på postlisten wikino-l en gang for mange måneder siden, og har siden fått hvile. (Kanskje fordi noen så seg tjent med «å ligge lavt»?)
Personlig tipper jeg at mer enn 80% av bokmålswikipedia-brukerne vil være enige i at wikipedia.no bør være en portal for alle norske wikipediaer (og at nb.wikipedia.org ikke trenger noen særbehandling i så måte). Men å snakke om prosenter er vel å foregripe begivenhetenes gang; vi har jo ikke arrangert noen avstemning ennå.
Hvis Wolfram skulle insistere på å flytte denne diskusjonen bort fra meta og inn i bokmålswikipediaen, er det OK for meg. Avstemningen kan gjerne foregå på den samiske wikipediaen for den saks skyld – bare jeg får en norsk oversettelse av hva det stemmes over!
--Verdlanco\ordskifte 13:11, 11 April 2006 (UTC)[reply]

Hvad har Skanwiki lett fram till i praktiken?

edit

Jag tycker att Skanwiki ær en jættebra idé, men det skulle vara intressant att veta vad sammarbetet verkligen lett fram till. Kan någon giva mig några konkreta exempel?//aaker frå svenska wikipedia

Denne diskusjonssida/forumet :), bokmål/dansk/nynorsk (ikkje svensk dessverre) samarbeid om utvalgte artiklar på fire språk på framsidene og koordinasjon for dette, wikiskan-l (mailingliste), ei liste over skandinaviske eksterne og interne ressursar, men aller viktigast er kontaktnettet og vennskap som har vorte knytt mellom brukarar på dei ulike wikipediaene. Bjarte 14:04, 6 June 2006 (UTC)[reply]

Val till Wikimedia Foundations styrelse

edit

Om någon nu lyckats missa det, vill jag påpeka att valet till en av de två poster som representant för användarna i Wikimedia Foundations styrelse är öppnat. Kandidaternas presentioner:

// habj 21:24, 2 September 2006 (UTC)[reply]

Namn på platser i Finland på danska wikipedia

edit

Som det är nu går platser i Finland under de finska namnen på danska wikipedia. Vilket är ganska märkligt eftersom danskan är så nära besläktad med svenskan och de finska namnen är ganska intetsägande för en danskspråkig medan de svenska är tämligen lättförstådda. De båda norska wikipedierna använder de svenska namnen och har dessutom medhåll från officiellt håll, se följande:

Forskningscentralens rekommendation

I skandinaviska språk används de svenska namnen, om det inte på språket i fråga finns ett annat etablerat namn på orten. Utöver de svenska namnen på tvåspråkiga kommuner och de svenska namn på enspråkigt finska kommuner som officiellt har stadfästs genom stadsrådsbeslutet av 1982 finns det ett antal inofficiella svenska kommunnamn med gammal hävd. I officiella sammanhang används bara de officiella namnen när det är fråga om Finland av i dag. Främst i historiska texter kan det emellertid vara motiverat att använda gamla svenska namn som Kiukais (Kiukainen), Kristina (Ristiina), Vemo (Vehmaa) och Virmo (Mynämäki). – I vilken mån isländskan och färöiskan följer samma principer som de skandinaviska språken är en fråga som närmast de isländska och färöiska språknämnderna bör ta ställning till.

(Jag postar detta även på danska wikipedia)

aaker 29. sep 2006 kl. 18:26 (CEST)

Norsk (bokmål) Wiktionary trenger administrator

edit

Dette prosjektet har lav aktivitet. Det har tre administratorer, hvorav den sist aktive, Jon Harald Søby, ikke har vært aktiv på 5 måneder. Det er noen som stadig jobber med denne wikien, deriblant undertegnede, og på bakgrunn av et generelt behov for at administrator-funksjonen blir ivaretatt og fordi en vandal den seneste tiden har fått herje fritt er jeg nødt for å komme med et varsko her om tingenes begredelige tilstand. __meco 18:02, 24 April 2007 (UTC)[reply]

En rask forspørsel på IRC om noen ville bli admin, med lovnad om at forfremmelsen skulle skje på flekken, gav null respons. Kjetil r 03:29, 25 April 2007 (UTC)[reply]
Nå har Wolfram våknet til live, oppdatert sitt brukernavn (til Kph) og tatt affære. __meco 19:53, 25 April 2007 (UTC)[reply]

Vilkårlige forføyninger på bokmåls-Wikipedia

edit

Jeg er siden februar i år permanent blokkert på bokmåls- og riksmål–Wikipedia. Jeg mener klart at dette først og fremst handler om politikk, at de begrunnelsene som administrator-korpset har produsert er tendensiøse, usaklige og at man i det hele tatt opererer med doble standarder – en for seg selv og en for dem med ubehagelige meninger. Beskyldninger om trolling slynges ukritisk ut jevnt og stadig mot brukere som stiller prinsipielt viktige spørsmål om verdier og politiske føringer i redigeringsprosessen. Alle tilløp til debatter om beslutningsprosessenes kvalitet møtes med angstbitersk agressivitet av det jeg vil kalle en «hard kjerne» blant administratorene og deres støttespillere. Brukere som ofte engasjerer seg i diskusjoner der denne gruppen av administratorer deltar blir fort stemplet som vandalser, troll eller ute etter å «forstyrre Wikipedia». Dobbeltmoralen er også tilstede ved at brukere blir oppfordret til å skrive artikler istedenfor å forstyrre leksikonarbeidet med sin diskusjonsiver – engasjement i prosjektets struktur og organisering forbeholdes administratorer og dem som støtter den toneangivende kjerne. Mange, også blant administratorene, har valgt å holde seg helt utenfor de bitre konfliktene som til stadighet blir resultatet av det utrivelige og autoritære miljøet som har fått utvikle seg. Prisen for å engasjere seg blir for høy.

Det jeg skriver over blir naturligvis bare en meningsytring det vil være vanskelig å ta stilling til for de som ikke aktivt setter seg inn i situasjonen eller selv har observert arbeidsklimaet på denne Wikipediaen. De avvisninger av det jeg skriver som eventuelt måtte komme her gir derfor slik jeg ser det like lite grunnlag for en debatt om dette på denne siden som det mitt innlegg er ment å skulle gi. Jeg ønsker kun her å komme med en ytring til orientering om hvordan en utestengt bruker vurderer situasjonen.

Men den konkret utløsende årsak til at jeg har skrevet dette her nå er at den eneste ytringsmulighet jeg har hatt på bokmåls-Wikipedia, nemlig min egen diskusjonsside nylig ble låst – uten begrunnelse – og at innlegg jeg nylig hadde skrevet der først var blitt fjernet. Det er mange av administratorene som har min brukerside i sin overvåkningsliste, så dette har ikke gått upåaktet hen. Likevel er det ingen som har kommentert det som har skjedd eller gjort noe for å rette opp dette overtrampet.

Jeg skriver nå til administratorene på epost med krav om at min diskusjonsside blir åpnet og at man sørger for at det jeg selv skriver der ikke blir fjernet. __meco 19:38, 24 June 2007 (UTC)[reply]

Hva Vibeke gjorde der vet jeg ikke, hun mener vel at en blokkering er en blokkering. Nå har hun sagt fra seg sine adminrettigheter. Noe jeg vet er at du har blitt blokkert fordi du har, etter å ha blitt blokkert, blitt byråkrat på en wiki som ikke gjør annet enn å angripe administratorer på bokmåls-Wikipedia, noe som ikke akkurat hjelper saken din. — H92 (t · c · no) 10:26, 23 July 2007 (UTC)[reply]
At nb.xiandos.info ikke gjør annet enn å angripe administratorer på bokmåls-Wikipedia er en mildt sagt skjev fremstlling. Mesteparten av det nettstedet handler om konspirasjoner, medialøgner og maktmisbruk fra myndigheter, og artikler som skrives om Wikipedia er i et lite mindretall. Der bokmåls-Wikipedia omtales er det ganske riktig på grunn av påstått maktmisbruk – fra enkelte administratorer, naturlig nok. Xiandos er for øvrig et svært lite «miljø» med meg og Xiando (Øyvind Sæther) som de primære bidragsytere. __meco 06:54, 17 September 2007 (UTC)[reply]

Artiklar om titeln civilekonom/siviløkonom/civiløkonom

edit

En översyn av de respektive artiklarna civilekonom/siviløkonom/civiløkonom kunde vara lämplig för att tillse att samtliga artiklar även har en kort beskrivning av vad titeln innebär i de respektive skandinaviska länderna. Jämför den svenska artikeln under rubriken "Nordiska motsvarigheter" [3]. Dessutom behöver den danska artikeln om titeln civiløkonom utökas och förbättras både i danska och i engelska Wikipedia. C-w-l 23:43, 26 October 2007 (UTC)[reply]

Nu finns även en passus om nordiska motsvarigheter på bokmålsartikeln. [4] C-w-l 13:40, 29 December 2007 (UTC)[reply]

New irc-channel

edit

I have fixed a new irc-channel that, hopefully, will be a little more active: #wikipedia-nordic. //Moralist 15:57, 27 August 2008 (UTC)[reply]

Browser-problem

edit

Jeg har i årevis siden jeg begynte å redigere Wikipedia hatt problemer med tegnsettet i Firefox. Det som skjer er at etter en kort stund så mister den de norske bokstavene æøå/ÆØÅ og disse blir erstattet med ';[ og ":], altså engelsk tastatur. Jeg har gjort enkelte forsøk på å finne ut av hvorfor dette skjer, men jeg har ikke lyktes å komme til bunns i dette. Er det noen andre som er kjent med dette problemet og har funnet løsningen på det? __meco 11:01, 29 December 2010 (UTC)[reply]

Hälsning

edit

Jag vill bara säga hej, och se om någon läser sidan och svarar mig. Dan Koehl (talk) 23:15, 13 February 2017 (UTC)[reply]

Även om jäg är 4 på overtid, så hej Dan Kohel. Ja det är inte så mange använderar här, men det räcker vel med de inviduelle wiki-prosjektene, så Scanwiki ikke blir skrevet noget på --Mathias -Ahoy (talk) 14:56, 31 January 2021 (UTC)[reply]