Verzoek om commentaar/Bewerkingenteller van X!/Samenvatting

This page is a translated version of the page Requests for comment/X!'s Edit Counter/Summary and the translation is 100% complete.


Op dit moment moet iedere gebruiker toestemming geven om de bewerkingenteller van X! extra gegevens over zijn account te laten weergeven. Deze extra gegevens betreffen:

  • (a) de pagina's die een gebruiker het vaakst heeft bewerkt, onderverdeeld naar naamruimte, en;
  • (b) de hoeveelheid bewerkingen per maand.

Deze toestemming was nodig door een wet in Duitsland, waar de toolserver zich bevindt. Deze wet speelt straks geen rol meer, want we verplaatsen alles van de toolserver naar Wikimedia Labs (in de Verenigde Staten). Er zijn gebruikers die de extra gegevens van elke gebruiker willen zien, niet slechts van die gebruikers die voorafgaande toestemming hebben gegeven.

De vraag is of we dit moeten toestaan (door de noodzaak van voorafgaande toestemming weg te nemen) of niet (door die noodzaak te behouden). Een derde optie is om gebruikers de mogelijkheid van een opt-out te geven; als ze niet aangeven geen toestemming te geven, dan kunnen alle andere gebruikers de extra gegevens zien.

Ik vind dat de gemeenschap zich over deze kwestie moet uitspreken voordat hier iets mee wordt gedaan. In een discussie hierover op de Engelstalige Wikipedia was een meerderheid voor het weghalen van de opt-in (d.i. de noodzaak van voorafgaande toestemming). Welk systeem moet voor deze bewerkingenteller worden gehanteerd?—cyberpower ChatHello! 02:39, 22 June 2013 (UTC)[reply]

Voor de duidelijkheid, dit gaat niet over de toolserver-versie. De bewerkingenteller wordt opgezet op Wikimedia Labs. De eventuele verandering is van toepassing op die versie.

Merk ook op dat alle informatie die door deze tools wordt gebruikt, publiekelijk beschikbaar is en door iedereen kan worden gebruikt om eenzelfde tool op een andere server (die dan niet van de WMF is) op te zetten, waarvoor het systeem van opt-in of opt-out niet zou gelden.

Ter informatie
Zo zien de gegevens eruit van iemand die de toestemming heeft gegeven, en zo zien de gegevens eruit van iemand die geen toestemming voor extra gegevens heeft gegeven. Snowolf How can I help? 14:11, 23 June 2013 (UTC)[reply]