Tietosuojakäytäntö

This page is a translated version of the page Privacy policy and the translation is 43% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:


Käytännöt ja suuntaviivat Tietosuojakäytäntö
Oikopolku:
PP
Wikimedia-säätiön tietosuojakäytäntö kertoo, kuinka keräämme, käytämme ja jaamme henkilötietojasi. Käyttämällä Wikimedian sivustoja hyväksyt tämän käytännön.

Haluatko auttaa kääntämisessä? Käännä puuttuvia viestejä.

Privacy Policy
Wikimedia-logo.svg
This is a summary of the Privacy Policy. To read the full terms, scroll down or click here.
Disclaimer: This summary is not a part of the Privacy Policy and is not a legal document. It is simply a handy reference for understanding the full Privacy Policy. Think of it as the user-friendly interface to our Privacy Policy.

Because we believe that you shouldn’t have to provide personal information to participate in the free knowledge movement, you may:

Because we want to understand how Wikimedia Sites are used so we can make them better for you, we collect some information when you:

We are committed to:

Be aware:

 • Any content you add or any change that you make to a Wikimedia Site will be publicly and permanently available.
 • If you add content or make a change to a Wikimedia Site without logging in, that content or change will be publicly and permanently attributed to the IP address used at the time rather than a username.
 • Our community of volunteer editors and contributors is a self-policing body. Certain administrators of the Wikimedia Sites, who are chosen by the community, use tools that grant them limited access to nonpublic information about recent contributions so they may protect the Wikimedia Sites and enforce policies.
 • This Privacy Policy does not apply to all sites and services run by the Wikimedia Foundation, such as sites or services that have their own privacy policy (like the Wikimedia Shop) or sites or services run by third parties (like third-party developer projects on Wikimedia Cloud Services).
 • As part of our commitment to education and research around the world, we occasionally release public information and aggregated or non-personal information to the general public through data dumps and data sets.
 • For the protection of the Wikimedia Foundation and other users, if you do not agree with this Privacy Policy, you may not use the Wikimedia Sites.
Contents

Tämä on käännös. Tämän asiakirjan virallista ja sitovaa versiota varten ole hyvä ja katso alkuperäinen englanninkielinen versio.

Esittely

Tervetuloa!

Emme vuokraa tai myy tietojasi kolmansille osapuolille.

Käyttämällä Wikimedian sivustoja hyväksyt tämän käytännön.

Wikimedian toiminta-ajatus perustuu yksinkertaiseen mutta mahtavaan periaatteeseen: voimme yhdessä saada aikaan enemmän kuin yksikään meistä voi saavuttaa yksinään. Emme kykene työskentelemään kollektiivisesti ilman, että keräämme, jaamme ja analysoimme tietoja käyttäjistämme silloin, kun pyrimme luomaan uusia keinoja, jotta Wikimedian sivustot tulevat helpommiksi käyttää, turvallisemmiksi ja hyödyllisemmiksi.

Uskomme, että tietojen keräämisen ja niiden käyttämisen pitää kulkea käsi kädessä läpinäkyvyyden kanssa. Tämä tietosuojakäytäntö kertoo siitä, kuinka voittoa tavoittelematon Wikimedia-säätiö, joka tarjoaa käyttäjille Wikimedia-sivustot kuten Wikipedian, kerää, käyttää sekä jakaa niitä tietoja, jotka saamme sinulta kun käytät Wikimedian sivustoja. On olennaista ymmärtää, että käyttämällä Wikimedian sivustoja annat hyväksyntäsi tietojesi keräämiseen, siirtämiseen, käsittelyyn, säilyttämiseen, luovuttamiseen ja käyttämiseen sen mukaan kuin tässä tietosuojakäytännössä kuvataan. Tämän vuoksi käytännön huolellinen lukeminen on tärkeää.

Uskomme, että sinun ei ole pakko luovuttaa ei-julkisia henkilötietojasi, jotta voit osallistua vapaan tiedon välittämiseen. Sinun ei tarvitse kertoa asioita kuten oikeaa nimeäsi, osoitettasi tai syntymäaikaasi luodessasi tavallisen käyttäjätunnuksen tai osallistuessasi sisällön tuottamiseen Wikimedian sivustoilla.

Me emme myy tai vuokraa henkilötietojasi, emmekä luovuta niitä muille, jotta he voisivat kaupitella sinulle asioita. Käytämme tietoja selvittääksemme kuinka tehdä Wikimedian sivustoista entistä miellyttävämmät ja käytettävämmät, nähdäksemme mitkä ideat toimivat ja tehdäksemme oppimisen ja osallistumisen hauskemmaksi. Yksinkertaisesti sanottuna käytämme näitä tietoja, jotta voimme tehdä Wikimedian sivustot paremmiksi sinua varten.

Loppujen lopuksi on kyse sinunkaltaisistasi ihmisistä, vapaan tiedon lipunkantajista, joiden ansiosta Wikimedian sivustot ovat olemassa sekä kasvavat ja kukoistavat.

Määritelmät

Koska kaikkien (eikä vain lakimiesten) pitäisi helposti kyetä ymmärtämään miten ja miksi heidän tietojaan kerätään ja käytetään, käytämme tavanomaista kieltä liian muodollisten termien sijasta käytännön tekstissä. Jotta voisit ymmärtää selkeämmin joitain keskeisiä käsitteitä, tässä on luettelo käännöksistä:


Kun me sanomme... ...tarkoitamme sillä:
Wikimedia Foundation / Wikimedia-säätiö / säätiö / me / meitä / meidän Wikimedia-säätiö (The Wikimedia Foundation, Inc.), voittoa tavoittelematon yhteisö, joka ylläpitää Wikimedian sivustoja.
Wikimedian sivustot / palvelumme Wikimedian verkkosivustot ja palvelut (kielestä riippumatta), joihin sisältyvät tärkeimmät projektimme kuten Wikipedia ja Wikimedia Commons sekä mobiilisovellukset, API-ohjelmistorajapinnat, sähköpostit ja ilmoitukset. Tähän ei kuitenkaan kuulu sivustot ja palvelut, jotka on erikseen lueteltu kohdassa "Mitä tämä tietosuojakäytäntö ei koske" alapuolella.
sinä / sinun / sinua Sinä, riippumatta siitä, oletko yksilö, ryhmä vai yhteisö, ja riippumatta siitä, käytätkö Wikimedian sivustoja taikka meidän palveluitamme omaksi hyödyksesi vai jonkun muun puolesta.
tämä käytäntö / tämä tietosuojakäytäntö Tämä asiakirja, jonka nimi on "Wikimedia-säätiön tietosuojakäytäntö".
muokkaukset Lisäämäsi sisältö ja tekemäsi muutokset jokaiseen Wikimedian sivustoon.
henkilötieto Tiedot, jotka toimitat meille tai joita keräämme sinusta ja joita voidaan käyttää sinun tunnistamiseesi. Selvennyksen vuoksi on sanottava, että vaikka me emme lähtökohtaisesti kerää kaikkea alla mainittua tietoa, meidän mielestämme vähintään seuraavat ovat "henkilötietoja", jos ne ovat muutoin ei-julkisia ja jos niitä voidaan käyttää sinun tunnistamiseesi:
(a) oikea nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi, salasanasi, henkilötunnuksesi valtion myöntämässä henkilökortissa, IP-osoitteesi, tiedot käyttämästäsi tietoliikenneyhteydestä, luottokorttisi numero;
(b) silloin kun seuraavat tiedot liittyvät johonkin (a)-kohdan sisältämään tietoon: arkaluontoiset tiedot kuten syntymäaika, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, tiedot rodusta tai etnisestä alkuperästä, siviilisääty tai muu sääty, tiedot terveydestä ja sairauksista, poliittinen tai uskonnollinen vakaumus; ja
kolmas osapuoli / kolmannet osapuolet Yksilöt, yhteisöt, verkkosivustot, palvelut, tuotteet ja sovellukset, jotka eivät ole Wikimedia-säätiön kontrollipiirissä tai joita se ei hallitse tai ylläpidä. Tämä käsittää myös muut Wikimedian käyttäjät ja itsenäiset yhteisöt tai ryhmät, joiden tehtävänä on edistää Wikimedian aatetta. Tällaisia ovat Wikimedian paikallisyhdistykset, teemaan perustuvat järjestöt ja käyttäjien ryhmät sekä vapaaehtoistyöntekijät, varsinaiset työntekijät, johtajat ja johtavat toimihenkilöt, lahjoitusten vastaanottajat ja alihankkijat, jotka kuuluvat edellä mainittuihin yhteisöihin tai ryhmiin.


Mitä tämä tietosuojakäytäntö koskee ja mitä se ei koske

Lukuun ottamatta alla selitettyä tämä tietosuojakäytäntö koskee sitä, että keräämme ja käsittelemme sellaisia tietojasi, joita saamme sinusta, kun käytät jotain Wikimedian sivustoa. Tämä käytäntö pätee myös tietoon, jota saamme yhteistyökumppaneiltamme tai muilta kolmansilta osapuolilta. Jotta ymmärtäisit paremmin mitä tämä tietosuojakäytäntö kattaa, lue alla oleva teksti.

Esimerkkejä tämän tietosuojakäytännön käsittelemistä asioista

Selvyyden vuoksi tämä tietosuojakäytäntö koskee, kielestä riippumatta:

 • Kaikkia meidän tärkeimpiä sivustojamme (jotka löytyvät suurten projektiemme luettelosta) kuten Wikipediaa sisältäen käyttäjäsivut, keskustelusivut ja ilmoitustaulut.
 • Meidän blogejamme ja ohjelmointirajapintaamme (API) (paitsi jos meillä on käytössä erillinen käytäntö, joka koskee niitä).
 • Wikimedia-säätiön viralliset mobiilisovellukset.
 • Sähköposteja, tekstiviestejä ja ilmoituksia, joita me lähetämme sinulle tai vastaanotamme sinulta.

Tämä tietosuojakäytäntö ei kuitenkaan koske joitakin tilanteita, joissa saatamme kerätä tai käsitellä tietoa. Esimerkiksi joitain tietojen käyttötilanteita saattavat koskea erilliset tietosuojakäytännöt (kuten Wikimedia-kauppaa) tai sivustoja tai palveluita, joita ylläpitävät kolmannet osapuolet (kuten kolmannen osapuolen kehitysprojektit Wikimedia Cloud Servicesissä). Jotta ymmärtäisit, mitä tämä tietosuojakäytäntö ei koske, lue lisää alhaalta.

More on what this Privacy Policy doesn’t cover

This section is part of the Privacy Policy and is meant to explain in detail which situations are not covered by our Privacy Policy.

Wikimedia Sites and Tools with alternative policies
Some Wikimedia Foundation websites or tools have alternative privacy policies or provisions that differ from this Privacy Policy. These websites include:
If a Wikimedia Foundation website is governed by an alternative privacy policy, it will link to such policy. When a Wikimedia Foundation tool is governed by an alternative privacy policy, the page where the tool may be downloaded or enabled will include a link to that policy.
Community members
The Wikimedia Sites are collaborative labors of love that are constantly maintained and updated by a global community of volunteers. This global community of volunteers may sometimes have access to personal Information in order to ensure the functioning of the Wikimedia Sites.
 • Administrative volunteers, such as CheckUsers or Stewards. These are volunteers who enforce Wikimedia Site policies and ensure the safety of the Wikimedia Sites. When these administrators access Personal Information that is nonpublic, they are required to comply with our Access to Nonpublic Information Policy, as well as other, tool-specific policies.
 • Tool providers. We support platforms for third-party developers to experiment and develop new tools and sites, such as wmflabs.org. When you use one of the tools developed by these volunteers, you may transfer information to them. When these volunteers access nonpublic information or Personal Information, they are required to comply with the terms governing the particular platform the tool is available on.
 • Other users. We provide several tools that allow users to communicate with each other. The communications may be covered by this Policy while they pass through our systems, but the users who receive these communications, and what they do with the communications once they receive them, are not covered by this Policy. Examples include:
  • posting to Foundation-hosted email lists;
  • requesting support from volunteers through our online ticketing system (email sent to info[at]wikimedia.org goes to this system);
  • emailing other users through the Wikimedia Sites (for example, by using the "Email this user" feature); and
  • chatting on IRC (such as on the #wikipedia channel).
Third parties
This Privacy Policy only covers the way the Wikimedia Foundation collects, uses and discloses Personal Information and does not address the practices of third parties. For example, this Privacy Policy does not address the practices of:
 • Websites run by other organizations, like websites linked to from the "References" sections of Wikipedia, or run by Wikimedia chapters or other movement organizations. These organizations may receive information from you if you visit their websites after using one of the Wikimedia Sites. They are governed by their own privacy policies.
 • Mobile applications provided by other organizations or individuals. These organizations or individuals may receive information from you if you use those applications to access the Wikimedia Sites or Wikimedia Site content. They are governed by their own privacy policies.

Sometimes, volunteers may place a data-collecting tool, such as a script, gadget, tracking pixel, or share button, on a Wikimedia Site without our knowledge. This Policy does not cover how third parties handle the information they receive as a result of such a tool. If you come across such a third-party tool, and you believe it violates this Policy, you can remove the tool yourself, or report it to privacy[at]wikimedia.org so we can investigate.

Silloin kun käyttäjäyhteisön omat käytännöt säätelevät tietojen käyttämistä, kuten osoitepaljastuskäytännössä tehdään, asianomainen yhteisö voi tehdä lisäyksiä niihin sääntöihin ja velvoitteisiin, jotka on määritelty tässä tietosuojakäytännössä. Yhteisöt eivät kuitenkaan saa luoda uusia poikkeuksia tai muutoin vähentää tämän käytännön antamaa suojaa.

Tietojen keräys ja käyttö

Tietojen muodot, joita vastaanotamme sinulta & kuinka me saamme ne

Sinun julkiset muokkauksesi

Kun teet muokkauksen mihin tahansa Wikimedia-säätiön sivustoon – mukaan lukien käyttäjäsivuille tai keskustelusivuille – teet pysyvän, julkisen tallennuksen jokaisesta sisällön palasta, jotka olet lisännyt, poistanut tai muokannut. Sivun historia näyttää milloin teit lisäyksesi tai poistosi, käyttäjätunnuksesi (jos olet kirjautunut sisään) tai IP-osoitteesi (jos et ole kirjautunut sisään). Voimme käyttää julkisia muokkauksiasi, joko muiden muokkaajien muokkausten kanssa tai yksittäin, luomaan uusia ominaisuuksia tai dataan liittyviä tuotteita sinulle tai oppimaan enemmän siitä miten Wikimedia-säätiön sivustoja käytetään.

Julkisesti näkyvillä oleva tieto

Ellei tässä käytännössä toisin sanota, sinun tulisi olettaa, että se tieto, jonka luot Wikimedian sivustoille, on julkisesti näkyvillä ja se voidaan löytää hakukoneilla. Kuten on useimpien asioiden kohdalla internetissä, kaikkea mitä sinä jaat, voivat muut ihmiset kopioida ja levittää internetissä. Älä jaa mitään sellaista tietoa, jonka et halua olevan pysyvästi julkista, kuten oikea nimesi tai sijaintisi.

Sinun pitäisi olla tietoinen siitä, että tiettyä dataa, jota sinä olet julkistanut tai aggregoitua dataa, jonka me olemme julkistaneet, voi kuka tahansa käyttää analysoidakseen sitä ja päätelläkseen siitä lisää tietoa, kuten että mistä maasta käyttäjä on kotoisin, poliittisen kannan tai sukupuolen.

Tilitiedot & rekisteröiminen

Haluatko luoda tunnuksen? Hienoa! Etkö halua luoda tunnusta? Ei se mitään!

Sinun ei tarvitse luoda tiliä lukeaksesi tai tuottaaksesi sisältöä Wikimedian sivustoilla, paitsi tietyissä harvinaisissa tilanteissa. Mutta jos muokkaat kirjautumatta sisään, sinun muokkauksesi liitetään julkisesti laitteesi IP-osoitteeseen.

Jos haluat luoda tavallisen tilin, edellytämme useimmissa tapauksissa vain käyttäjänimen ja salasanan.

Lisää käyttäjänimistä

Käyttäjänimesi on julkinen, joten ole varovainen, jos haluat käyttää oikeaa nimeäsi käyttäjänimenäsi. Salasanaasi käytetään vain varmistamaan, että tili on sinun. Saamme automaattisesti myös IP-osoitteesi ja tallennamme sen väliaikaisesti väärinkäytön estämiseksi. Muita henkilötietoja ei tarvita: ei nimeä, ei sähköpostiosoitetta, ei syntymäaikaa eikä luottokorttitietoja.

Luotuja käyttäjätilejä ei voida kokonaan poistaa (vaikka voit usein piilottaa käyttäjäsivullasi olevat tiedot, jos niin haluat). Tämä johtuu siitä, että sinun julkiset muokkauksesi täytyy liittää niiden tekijään (sinuun!). Joissakin tapauksissa Wikimedian yhteisöt voivat auttaa käyttäjiä poistamaan muita tiliin liittyviä tietoja projektista.

To gain a better understanding of the demographics of our users, to localize our services and to learn how we can improve our services, we may ask you for more demographic information, such as gender or age, about yourself. We will tell you if such information is intended to be public or private, so that you can make an informed decision about whether you want to provide us with that information. Providing such information is always completely optional. If you don't want to, you don't have to—it's as simple as that.

Sijaintitiedot

GPS & muut paikannustekniikat

Jos annat siihen luvan, me voimme käyttää GPS:ää (ja muita tavallisesti käytettyjä paikannusteknologioita) näyttääksemme sinulle olennaisempaa tietoa. Pidämme näillä teknologioilla saadun tiedon luottamuksellisena, paitsi sen mukaisesti mitä tässä käytännössä sanotaan. Voit saada enemmän tietoa katsomalla esimerkkilistaa näiden teknologioiden käytöstä UKK:ssa.

Metadata

Sometimes, we automatically receive location data from your device. For example, if you want to upload a photo on the Wikimedia Commons mobile app, we may receive metadata, such as the place and time you took the photo, automatically from your device. Please be aware that, unlike location information collected using GPS signals described above, the default setting on your mobile device typically includes the metadata in your photo or video upload to the Wikimedia Sites. If you do not want metadata sent to us and made public at the time of your upload, please change your settings on your device.

IP-osoitteet

Finally, when you visit any Wikimedia Site, we automatically receive the IP address of the device (or your proxy server) you are using to access the Internet, which could be used to infer your geographical location.

Information Related to Your Use of the Wikimedia Sites

We want to make the Wikimedia Sites better for you by learning more about how you use them. Examples of this might include how often you visit the Wikimedia Sites, what you like, what you find helpful, how you get to the Wikimedia Sites, and whether you would use a helpful feature more if we explained it differently. We also want this Policy and our practices to reflect our community's values. For this reason, we keep information related to your use of the Wikimedia Sites confidential, except as provided in this Policy.

Tieto, jota vastaanotamme automaattisesti

Because of how browsers work, we receive some information automatically when you visit the Wikimedia Sites. This includes when you use an online tool on a third-party site that loads information coming from the Wikimedia Sites. This information includes the type of device you are using (possibly including unique device identification numbers, for some beta versions of our mobile applications), the type and version of your browser, your browser's language preference, the type and version of your device's operating system, in some cases the name of your internet service provider or mobile carrier, the website that referred you to the Wikimedia Sites, which pages you request and visit, and the date and time of each request you make to the Wikimedia Sites.

Put simply, we use this information to enhance your experience with Wikimedia Sites. For example, we use this information to administer the sites, provide greater security, and fight vandalism; optimize mobile applications, customize content and set language preferences, test features to see what works, and improve performance; understand how users interact with the Wikimedia Sites, track and study use of various features, gain understanding about the demographics of the different Wikimedia Sites, and analyze trends.

Tieto jota keräämme

We actively collect some types of information with a variety of commonly-used technologies. These generally include tracking pixels, JavaScript, and a variety of "locally stored data" technologies, such as cookies and local storage. We realize that some of these technologies do not have the best reputation in town and can be used for less-than-noble purposes. So we want to be as clear as we can about why we use these methods and the type of information we collect with them.

Depending on which technology we use, locally stored data may include text, Personal Information (like your IP address), and information about your use of the Wikimedia Sites (like your username or the time of your visit). See below for more information.

We use this information to make your experience with the Wikimedia Sites safer and better, to gain a greater understanding of user preferences and their interaction with the Wikimedia Sites, and to generally improve our services. We will never use third-party cookies, unless we get your permission to do so. If you ever come across a third-party data collection tool that has not been authorized by you (such as one that may have been mistakenly placed by another user or administrator), please report it to us at privacy@wikimedia.org.

More on Locally Stored Data

Paikallisesti tallennetut tiedot, JavaScript ja seurantapikselit auttavat meitä tekemään asioita kuten:

 • Provide you with a customizable experience, such as using cookies to know your language preference, to remember the user preferences you set so we can provide you with the customized look and feel that you want, and to tell you about interesting Wikimedia issues and events in your area.
 • Deliver more relevant content to you faster. For example, we use local storage to store your most recently read articles directly on your device, so they can be retrieved quickly. Also, we use cookies to learn about the topics searched so that we can optimize the search results we deliver to you.
 • Understand how you use the Wikimedia Sites, so that we know what works and what is useful. For example, we might use cookies to learn about the list of articles you are following on your watchlist so that we can recommend similar articles that you may be interested in.
 • Understand how you use the Wikimedia Sites across different devices, so that we can make our varied Wikimedia Sites more efficient and effective for you.
 • Make the Wikimedia Sites more convenient to use, such as by using cookies to maintain your session when you log in or to remember your username in the login field.

Want to know even more? You can read more about some of the specific cookies we use, when they expire, and what we use them for in our FAQ.

We believe this data collection helps improve your user experience, but you may remove or disable some or all locally stored data through your browser settings, depending on your browser. You can learn more about some options you have in our FAQ. While locally stored data may not be necessary to use our sites, some features will not function properly if you disable locally stored data.

While the examples above concerning information about you collected through the use of data collection tools are kept confidential in accordance with this Policy, please note that some information about the actions taken by your username is made publicly available through public logs alongside actions taken by other users. For example, a public log may include the date your account was created on a Wikimedia Site along with the dates that other accounts were created on a Wikimedia Site.

Kuinka käytämme sinulta vastaanotettuja tietoja

General

We and our service providers use your information for the legitimate purpose of pursuing our charitable mission, including:

Operating the Wikimedia Sites, sharing your contributions and administering our Services.
 • To help you share your knowledge with the world and add new features to our Services.
 • To arrange access to your account and provide you with related service.
 • To send administrative information to you, such as changes to our policies.
 • To allow you to send messages to another person if you choose to do so. Direct communications between users (such as messages sent through the "Email this user" feature), to the extent such communications are nonpublic and stored in or in transit through Wikimedia Foundation systems, are kept confidential by us, except as provided in this Policy.

We engage in these activities to manage our relationship with you, because we have a legitimate interest and/or to comply with our legal obligations.

Providing customized Services.
 • To provide to you custom content, notices and settings and to enhance your experience with the Wikimedia Sites.

We will customize the Services, in some instances, with your consent; or in keeping with our legitimate interest.

Sending emails with news updates and communications about items we believe may be of interest to you.
 • To let you know about things that are happening with the Wikimedia Foundation, the Wikimedia Sites or the Wikimedia movement.
 • To alert you when there has been a change to an article that you have decided to follow.

We will send these types of emails to you only with your consent except as otherwise permitted by applicable law. We do not sell, rent, or use your email address to advertise third-party products or services to you. You can manage what kinds of notifications you receive and how often you receive them by going to your Notifications Preferences and User profile. You can learn more about email and notifications and how to change your preferences in our FAQ.

Sending optional surveys and requesting feedback.

We will always tell you, at the time we give you an opportunity to share your thoughts, how we plan on using your answers and any Personal Information you provide.

Your responses to our surveys and feedback requests are always optional. We will email these types of requests to you only with your consent except as otherwise permitted by applicable law. You can manage what kinds of notifications you receive and how often you receive them by going to your Notifications Preferences and User profile. You can learn more about email and notifications and how to change your preferences in our FAQ.

Improving the Wikimedia Sites and making your user experience safer and better.
 • To use your public contributions, either aggregated with the public contributions of others or individually, to create new features or data-related products for you or to learn more about how the Wikimedia Sites are used.
 • To fight spam, identity theft, malware and other kinds of abuse.
 • To optimize mobile and other applications.
 • To test features to see what works, understand how users interact with the Wikimedia Sites, track and study use of various features, gain understanding about the demographics of the different Wikimedia Sites and analyze trends.

We engage in these activities to further our legitimate interest and/or to comply with our legal obligations.

Muuta

Location information

GPS & Other Location Technologies

As stated above, we can use commonly-used location technologies to show you more relevant content. For example, our mobile apps can identify articles from the Wikimedia sites about points of interest near your location. As a reminder, you can consent to and/or deactivate our access to these location technologies at any time for example through the native OS functionalities on your mobile device, and still use the Wikimedia Sites.

Metadata

As stated above, we may automatically receive location data from your device. For example, if you upload a photo using the Wikimedia Commons mobile app, please be aware that the default setting on your mobile device typically results in the metadata associated with your photo being included in the upload. As a reminder, if you do not want metadata sent to us and made public at the time of your upload, please change your settings on your device.

IP Addresses

When you visit any Wikimedia Site, we automatically receive the IP address of the device (or your proxy server) you are using to access the Internet, which could be used to infer your geographical location. We keep IP addresses confidential, except as provided in this Policy. If you are visiting Wikimedia Sites with your mobile device, we may use your IP address to provide anonymized or aggregated information to service providers regarding the volume of usage in certain areas.

We use this location information to make your experience with the Wikimedia Sites safer and better, to gain a greater understanding of user preferences and their interaction with the Wikimedia Sites, and to generally improve our services. For example, we use this information to provide greater security, optimize mobile applications, and learn how to expand and better support Wikimedia communities. We also use Personal Information in the manner described in the sections of this Policy titled "For Legal Reasons" and "To Protect You, Ourselves & Others."

Jakaminen

Milloin voimme jakaa sinun tietosi?

Luvallasi

We share your Personal Information for a particular purpose, if you agree. For example, if you receive a scholarship and we ask permission to share your Personal Information with a local chapter. You can find more information in the list of examples in our FAQ.

Oikeudellisista syistä

We will access, use, preserve, and/or disclose your Personal Information if we reasonably believe it necessary to satisfy a valid and legally enforceable warrant, subpoena, court order, law or regulation, or other judicial or administrative order. However, if we believe that a particular request for disclosure of a user's information is legally invalid or an abuse of the legal system and the affected user does not intend to oppose the disclosure themselves, we will try our best to fight it. We are committed to notifying you via email at least ten (10) calendar days, when possible, before we disclose your Personal Information in response to a legal demand. However, we may only provide notice if we are not legally restrained from contacting you, there is no credible threat to life or limb that is created or increased by disclosing the request, and you have provided us with an email address.

Nothing in this Privacy Policy is intended to limit any legal objections or defenses you may have to a third-party's request (whether it be civil, criminal, or governmental) to disclose your Personal Information. We recommend seeking the advice of legal counsel immediately if such a request is made involving you.

For more information, see our Subpoena FAQ.

If the Organization is Transferred (Really Unlikely!)

In the extremely unlikely event that ownership of all or substantially all of the Foundation changes, or we go through a reorganization (such as a merger, consolidation, or acquisition), consistent with our legitimate interest, we will continue to keep your Personal Information confidential, except as provided in this Policy, and provide notice to you via the Wikimedia Sites and a notification on WikimediaAnnounce-L or similar mailing list at least thirty (30) calendar days before any Personal Information is transferred or becomes subject to a different privacy policy.

To Protect You, Ourselves & Others

We, or particular users with certain administrative rights as described below, need to use and share your Personal Information if it is reasonably believed to be necessary to enforce or investigate potential violations of our Terms of Use, this Privacy Policy, or any Wikimedia Foundation or user community-based policies. We may also need to access and share Personal Information to investigate and defend ourselves against legal threats or actions.

Wikimedia Sites are collaborative, with users writing most of the policies and selecting from amongst themselves people to hold certain administrative rights. These rights may include access to limited amounts of otherwise nonpublic information about recent contributions and activity by other users. They use this access to help protect against vandalism and abuse, fight harassment of other users, and generally try to minimize disruptive behavior on the Wikimedia Sites. These various user-selected administrative groups have their own privacy and confidentiality guidelines, but all such groups are supposed to agree to follow our Access to Nonpublic Information Policy. These user-selected administrative groups are accountable to other users through checks and balances: users are selected through a community-driven process and overseen by their peers through a logged history of their actions. However, the legal names of these users are not known to the Wikimedia Foundation.

We hope that this never comes up, but we may disclose your Personal Information if we believe that it's reasonably necessary to prevent imminent and serious bodily harm or death to a person, or to protect our organization, employees, contractors, users, or the public. We may also disclose your Personal Information if we reasonably believe it necessary to detect, prevent, or otherwise assess and address potential spam, malware, fraud, abuse, unlawful activity, and security or technical concerns. (Check out the list of examples in our FAQ for more information.)

To Our Service Providers

We use third-party service providers or contractors to help run or improve the Wikimedia Sites for you and other users. We give access to your Personal Information to these providers or contractors as needed to perform their services for us or to use their tools and services. We put requirements, such as confidentiality agreements, in place to help ensure that these service providers treat your Personal Information consistently with, and no less protective of your privacy than, the principles of this Policy. For further information, please see our FAQ.

If you are visiting Wikimedia Sites with your mobile device, we use your IP address to provide anonymized or aggregated information to service providers regarding the volume of usage in certain areas.

Some of our service providers ask us to post links to their privacy policies; a list of these service providers and links to their policies can be found on this page.

To Understand & Experiment

The open-source software that powers the Wikimedia Sites depends on the contributions of volunteer software developers, who spend time writing and testing code to help it improve and evolve with our users' needs. To facilitate their work, we give some developers limited access to systems that contain your Personal Information, but only as reasonably necessary for them to develop and contribute to the Wikimedia Sites.

Similarly, we share non-Personal Information or aggregated information with researchers, scholars, academics, and other interested third parties who wish to study the Wikimedia Sites. Sharing this Personal Information helps them understand usage, viewing, and demographics statistics and patterns. They then can share their findings with us and our users so that we can all better understand and improve the Wikimedia Sites.

When we give access to Personal Information to third-party developers or researchers, we put requirements, such as reasonable technical and contractual protections, in place to help ensure that these service providers treat your Personal Information consistently with the principles of this Policy and in accordance with our instructions. If these developers or researchers later publish their work or findings, we ask that they not disclose your Personal Information. Please note that, despite the obligations we impose on developers and researchers, we cannot guarantee that they will abide by our agreement, nor do we guarantee that we will regularly screen or audit their projects. (You can learn more about re-identification in our FAQ.)

Because You Made It Public

Any information you post publicly on the Wikimedia Sites is just that – public. For example, if you put your mailing address on your talk page, that is public, and not specifically protected by this Policy. And if you edit without registering or logging into your account, your IP address will be seen publicly. Please think carefully about your desired level of privacy before you disclose Personal Information on your user page or elsewhere.

Suojaaminen

===

Kuinka suojaamme tietojasi?

===

We strive to protect your Personal Information from unauthorized access, use, or disclosure. We use a variety of physical and technical measures, policies, and procedures (such as access control procedures, network firewalls, and physical security) designed to protect our systems and your Personal Information. Unfortunately, there's no such thing as completely secure data transmission or storage, so we can't guarantee that our security will not be breached (by technical measures or through violation of our policies and procedures).

We will never ask for your password by email (but may send you a temporary password via email if you have requested a password reset). If you ever receive an email that requests your password, please let us know by sending it to privacy@wikimedia.org, so we can investigate the source of the email.

Kuinka kauan säilytämme tietosi?

Once we receive Personal Information from you, we keep it for the shortest possible time that is consistent with the maintenance, understanding, and improvement of the Wikimedia Sites, and our obligations under applicable law. In most instances, Personal Information is deleted, aggregated or de-identified after 90 days. Non-Personal Information may be retained indefinitely as appropriate. (Check out the list of examples in our FAQ.)

Please remember that when you make a contribution to any Wikimedia Site, the page history will show when your contribution was made, your username (if you are signed in), or your IP address (if you edit while not logged in). The transparency of the projects' contribution and revision histories is critical to their efficacy and trustworthiness. To learn more about our data retention practices, see our data retention guidelines.

Your rights

For information about how you may request removal of your Personal Information, or other rights you may have with respect to your Personal Information, see our FAQ. If you would like to request to access, update or restrict/object to the processing of Personal Information, or receive a copy of your Personal Information for purposes of transmitting it to another organization, you may Contact Us. We will respond to your request consistent with applicable law.

Please note also that you may be able to exercise some of these rights without our intervention. For example, if you are a registered user, you can access and update some Personal Information in your Preferences, as well as download your user account data. You may also manage what kinds of notifications you receive and how often you receive them by going to your Notifications Preferences.

Tärkeää tietoa‌

For the protection of the Wikimedia Foundation and other users, if you do not agree with this Privacy Policy, you may not use the Wikimedia Sites.

Where is the Foundation & What Does That Mean for Me?

The Wikimedia Foundation is a non-profit organization based in San Francisco, California, with servers and data centers located in the U.S. If you decide to use Wikimedia Sites, whether from inside or outside of the U.S., you understand that your Personal Information will be collected, transferred, stored, processed, disclosed and otherwise used in the U.S. as described in this Privacy Policy. You also understand that your information may be transferred by us from the U.S. to other countries, which may have different or less stringent data protection laws than your country, in connection with providing services to you.

Our Response to Do Not Track (DNT) signals

We are strongly committed to protecting users' Personal Information. Under this Policy, we may share your information only under particular situations, which you can learn more about in the "When May We Share Your Information" section of this Privacy Policy. In particular, we do not share your Personal Information for marketing purposes.

Because we protect all users in accordance with this Privacy Policy, we do not change our behavior in response to a web browser's "do not track" signal. For more information regarding Do Not Track signals and how we handle them, please visit our FAQ.

Muutokset tähän Tietosuojakäytäntöön

Because things naturally change over time and we want to ensure our Privacy Policy accurately reflects our practices and the law, it may be necessary to modify this Privacy Policy from time to time. We reserve the right to do so in the following manner:

 • In the event of substantial changes, we will provide the proposed changes to our users in at least three (3) languages (selected at our discretion) for an open comment period lasting at least thirty (30) calendar days. Prior to the start of any comment period, we will provide notice of such changes and the opportunity to comment via the Wikimedia Sites, and via a notification on WikimediaAnnounce-L or a similar mailing list.
 • For minor changes, such as grammatical fixes, administrative or legal changes, or corrections of inaccurate statements, we will post the changes and, when possible, provide at least three (3) calendar days' prior notice via WikimediaAnnounce-L or similar mailing list.

We ask that you please review the most up-to-date version of our Privacy Policy. Your continued use of the Wikimedia Sites after any effective date of a subsequent version of this Privacy Policy constitutes acceptance of this Privacy Policy on your part.

Ota yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää tai ehdotuksia koskien tätä tietosuojakäytäntöä tai sitä tietoa, jota kerätään tämän tietosuojakäytännön perusteella, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen privacy@wikimedia.org tai ota yhteyttä suoraan.

Bird & Bird GDPR Representative Ireland
29 Earlsfort Terrace
Dublin 2
D02 AY28
Ireland
Main point of contact: Vincent Rezzouk-Hammachi

If you are an individual located in the United Kingdom, and have questions about your personal data or would like to request to access, update, or delete it, you may contact our representative via email at UKrepresentative.Wikimedia@twobirds.com, or via mail at:

Bird & Bird GDPR Representative Services UK
12 New Fetter Lane
London
EC4A 1JP
United Kingdom
Main point of contact: Vincent Rezzouk-Hammachi

Our European Economic Area and United Kingdom Representative can only be contacted for queries in relation to data protection.

Depending on your jurisdiction, you also may have the right to lodge a complaint with a supervisory authority competent for your country or region.

Kiitos!

Kiitos kun luit tietosuojakäytäntömme. Toivomme, että nautit Wikimedian eri sivustojen käyttämisestä. Arvostamme osallistumistasi maailman suurimman vapaan tiedon kokoelman luontiin ja ylläpitämiseen sekä työtäsi sen jatkuvaksi parantamiseksi.

Huomioi, että jos alkuperäisen englanninkielisen version ja käännetyn version välillä on joitain eroja merkityksessä tai tulkinnassa tietosuojakäytäntöä koskien, alkuperäinen englanninkielinen versio on etusijalla.

Tietosuojaan liittyviä sivuja