Global tillbakarullare

This page is a translated version of the page Global rollback and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.
Denna sida detaljerar standarder och riktlinjer som rör användandet av den globala rättigheten tillbakarullare och andra användarrättigheter som tilldelas den globala användargruppen "globala tillbakarullare".

Global tillbakarullare är en användargrupp som utdelas av stewards till betrodda användare och tillåter dem att enkelt rulla tillbaka vandalism, kontraproduktiva redigeringar och rent nonsens på alla wikimedia projekt.

För att bli global tillbakarullare så krävs att man kan visa att man arbetar aktivt mot vandalism och spam på flera olika projekt (exempelvis aktiva medlemmar i Teamet för övervakning av mindre wikier ) och göra ett ansenligt antal återställning på flertalet olika projekt. De som uppfyller dessa krav kan lämna in en begäran på Steward requests/Global permissions.

Globala tillbakarullare som inte har bidragit till något Wikimedia-projekt de senaste 2 åren bör få sina globala rättigheter indragna på grund av inaktivitet.

Riktlinjer

Användningen av tillbakarullning och andra buntade behörigheter för denna grupp, styrs främst av lokala policyer om de finns.

Globala tillbakarullare förväntas vara bekanta med och följa lokal policy om den finns. I enighet med policyn om globala rättigheter kommer allt missbruk av den globala användarrättigheten resultera i att rättigheterna omedelbart dras in.

Tillbakarullning ska generellt sett användas till att återställa den senaste versionen av en sida med ett klick. Funktionen existerar framför allt för att snabbt ta bort felaktiga redigeringar. Detta även om det i teorin kan användas för att återställa legitima redigeringar vilket kan uppfattas som att den inblandade användaren gjort något fel. Man ska heller inte använda funktionen i ett redigeringskrig.

Rättigheter

Användarrättigheter som för närvarande ges till globala global-rollbacker
N Rättighet Beskrivning Anmärkningar
1 autoconfirmed Påverkas inte av IP-baserade hastighetsgränser normallt även för bekräftade användare
2 editsemiprotected Redigera skyddade sidor som ”Allow only autoconfirmed users”
3 ipinfo Hämta information om IP-adresser kopplade till versioner eller logghändelser
4 move Flytta sidor
5 movestable Flytta publicerade sidor
6 skipcaptcha Utföra CAPTCHA-utlösande handlingar utan att behöva gå igenom CAPTCHA
7 abusefilter-log-detail Visa detaljerade element i missbruksloggen styrs av lokala policys om de finns, annars tillhör detta användargruppen administratörer
8 autopatrol Får automatiskt sina ändringar markerade som patrullerade
9 autoreviewrestore Auto-granska vid tillbakarullning
10 patrolmarks Se markeringar av opatrullerade ändringar i senaste ändringarna
11 rollback Rulla tillbaka den användare som senast redigerat en sida
12 suppressredirect Skapa inte omdirigeringar från ursprungssidan vid sidflyttning
13 markbotedits Markera tillbakarullningar som robotändringar vanligen till användargrupperna administratörer och robotar
14 noratelimit Påverkas inte av hastighetsgränser

Lokala policyer

Användare med global tillbakarullningsbefogenhet

Se även