Globális blokkok/GYIK

This page is a translated version of the page Global blocks/FAQ and the translation is 100% complete.
Globális blokkok Globális blokkok (gyakran ismételt kérdések)


Mi az a globális blokk?

A globális blokkolással az intézők a problémás IP-címeket vagy IP-tartományokat minden projektben blokkolhatják (kivéve a Metán) a vandalizmus , spam és más tevékenységek megakadályozása.

Rendben, de nem tudom, miért lettem blokkolva. Tudtok segíteni?

A globálisan blokkolt felhasználók értesítést kapnak, melyben szerepel a blokkolt IP-cím vagy IP-tartomány, a blokk kezdete, lejárata, a beállító szerkesztő, valamint a blokk száma és indoklása. Ezeket figyelmesen tekintsd át.

A globális blokkok a Meta-Wikin nem érvényesek, de az azokat beállító intézők kiterjeszthetik a Metára is, néha pedig a vitalap szerkesztésének lehetőségét is megtiltják.

Ha úgy gondolod, hogy indokolatlanul blokkoltunk, lehet, hogy dinamikus IP-címed van, amely a blokkolt tartományba esik, vagy nyílt proxyt használsz. Ugyan a globális blokkolás csak az IP-címekre és IP-tartományokra érvényes, a beállításoktól függően a regisztrált felhasználókra is hatással lehet. Ez nem jelenti azt, hogy a regisztrált szerkesztőt blokkoltuk..

Mit tehetsz:

  • Fellebbezést lehet benyújtani a Feloldási jegykérelmi rendszer segítségével.
  • Küldj e-mailt az intézőknek a wiki felületén keresztül (vagy közvetlenül a stewards wikimedia org címre) a blokk adataival és egyéb közlendőiddel.
  • A blokk paramétereitől függően közvetlenül a blokkot beállító intézőnek is üzenhetsz a vitalapján. A friss blokkok esetén ez a legcélszerűbb.
  • Ha be vagy jelentkezve és továbbra is tudsz szerkeszteni a Metán:
  • Ha nincs szerkesztői fiókod, akkor kérheted a regisztrációt az intézőktől e-mailben (stewards wikimedia org) vagy a projektek helyi lapján (például a magyar Wikipédián a Wikipédia:Felhasználói fiók kérése lapon). Meg kell adnod a kívánt felhasználónevet és egy működő e-mail-címet, ahová a rendszer ideiglenes jelszót küld.


Különleges esetek

  • Nyílt proxyk, TOR, VPN és más anonimizáló szolgáltatások: A Wikimédia irányelvei szerint a visszaélések megakadályozására az előbbieket blokkoljuk. Ha szükséges ezek használata (például lakóhelyeden cenzúra van érvényben), a fentebb leírtak szerint járj el.
  • A Wikimédia Alapítvány által beállított blokkok: A Wikimédia Alapítvány vagy munkatársai által kiosztott blokkok ellen fellebbezni csak a Wikimédia Alapítványnál lehet (lásd az alapítványi műveletek lapot). Ebben az esetben a ca wikimedia org és legal wikimedia org e-mail-címeket veheted igénybe; ezekkel a blokkokkal kapcsolatban csak itt tehetők fel kérdések!

Mentesítettek a globális IP-blokkok alól, de továbbra sem tudok szerkeszteni

További kérdéseim vannak, hol tehetem fel őket?

  További kérdéseidet és kéréseidet az intézők kapcsolatfelvételi űrlapjára írhatod. Kérjük, minden releváns információt adj meg!