Globale misbruikfilter

This page is a translated version of the page Global AbuseFilter and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
GAF

Het Global AbuseFilter is een uitbreiding van de extensie AbuseFilter is nu ingeschakeld op alle Wikimedia-projecten (minus projecten die zich expliciet hebben afgemeld). Dit werd in juli 2023 geïmplementeerd na een RfC. Voorheen (2014-2023) waren globale misbruikfilters alleen ingeschakeld voor kleine en middelgrote projecten en grote projecten waarvoor zich had aangemeld, zie RfC. Dit verbetert de reactie op cross-wiki vandalisme en spam aanzienlijk, terwijl ook de controle van de gemeenschap over deze acties wordt vergroot.

Technische details

Het globale MisbruikFilter stelt geprivilegieerde gebruikers (stewards en Meta-beheerders) in staat om filters aan te maken, te wijzigen en te verwijderen die op de meeste Wikimedia-projecten van toepassing zijn. Individuele filters kunnen worden ontworpen om bepaalde wiki's te beïnvloeden, hetzij inclusief of exclusief voor een lijst. Het bereik van projecten waarop elk filter van invloed is, wordt bepaald door waar het filter op gericht is en zorgt ervoor dat de filters niet actief zijn op projecten die ze niet zouden moeten zijn. Het hulpmiddel wordt gehost op Meta en wordt gewijzigd door gebruikers met het recht abusefilter-modify-global. Algemene filters kunnen worden uitgeschakeld en gemarkeerd als privé, net als lokale filters.

Gedetailleerde logs zijn beschikbaar voor lokale en globale filters met afzonderlijke rechten, wat betekent dat lokale gemeenschappen hun voorkeursinstellingen op de lokale log kunnen bewaren terwijl een globale standaard kan worden ingesteld voor de globale filters.

Het heeft de volgende opties:

  • De mogelijkheid om alle acties te loggen die een globaal filter activeren.
  • De mogelijkheid om bewerkingen op lokale wiki's te taggen voor verdere beoordeling.
  • De mogelijkheid om een waarschuwing te geven aan gebruikers die een filter activeren.
    • Het is nog niet bekend hoe deze functie zou moeten werken.
  • De mogelijkheid om een actie op een lokale wiki te voorkomen als dit een globaal filter activeert.
  • Een variabele die het project identificeert waarop het filter wordt geactiveerd

De exacte wijzigingen om het filter te implementeren zijn te zien in deze code en deze Gerrit-wijziging.

Lokaal uitgeschakelde acties

Sommige acties zijn toegevoegd [1] tot $wgAbuseFilterLocallyDisabledGlobalActions. Voor deze verandering was het beheer van de actie volgens conventie dat globale misbruikfilters deze acties niet zouden toepassen.

Globale filters met de onderstaande lokaal uitgeschakelde acties zullen de hit nog steeds loggen, maar de uitgeschakelde actie niet toepassen.

  • blockautopromote
  • block
  • rangeblock

Beleid

Globale MisbruikFilters worden gebruikt om spam en vandalisme te voorkomen op veel Wikimedia-wiki's. Als zodanig moeten ze alleen worden gemaakt om patronen te stoppen die veel wiki's beïnvloeden. De globale filters moeten zo specifiek mogelijk zijn en zo kort mogelijk worden ingeschakeld. Een uitzondering op dit beleid zijn filters die alleen zijn ontworpen om bewerkingen te taggen en geen verdere maatregelen te nemen. Deze filters kunnen voor onbepaalde tijd actief zijn, omdat ze voor verdere herziening worden gefilterd en geen automatische maatregelen nemen.

Implementatietijdlijn

Al sinds februari 2013 zijn er globale misbruikfilters ingeschakeld op Meta-Wiki, mediawikiwik en testwiki's.[2] In oktober 2013 is dat ook gedaan voor incubatorwiki, specieswiki en outreachwiki.[3] Op 25 januari 2014 voor alle kleine wiki's.[4] In november 2014 voor alle middelgrote wiki's. [5] De private en fishbowl wiki's worden bewust hierbij overgeslagen.

In juni 2018 waren globale misbruikfilters nog ingeschakeld op alle kleine wiki's en alle middelgrote wiki's, maar ook op enkele grote wiki's: enwikisource, frwiki, ptwiki, specieswiki, wikidatawiki (met specifieke kenmerken in de hoofd- en eigenschap namespaces), incubatorwiki, mediawikiwiki, metawiki, testwiki en test2wiki.[6] In juli 2023 werden globale misbruikfilters ingeschakeld op bijna alle grote Wikimedia-projecten,[7] behalve projecten die expliciet zijn afgemeld.[8]

Met opt-out afgemelde projecten

Een lijst van Wikimedia-projecten waar globale misbruikfilters niet actief zijn:

Wiki's die uitgesloten willen worden van het framework van globale misbruikfilters kunnen dit doen door een consensus van de gemeenschap te bereiken en vervolgens een verzoek voor een Wikimedia-site aan te maken in Phabricator. Voordat u dit doet, is het belangrijk om te begrijpen dat het uitschakelen van globale misbruikfilters ervoor kan zorgen dat er meer vandalisme doorgaat. Het is raadzaam om Special:AbuseLog te raadplegen voordat u besluit om globale misbruikfilters op een wiki uit te schakelen.

Actieve filters

Zie voor de volledige lijst .

Opmerkingen