This page is a translated version of the page Flow and the translation is 100% complete.

Flow (ook bekend als Gestructureerde discussies) is een alternatief van de overlegpagina's in de MediaWiki-software. Flow geeft functies die aanwezig zijn op andere populaire websites, maar waarvan werd gedacht dat die niet mogelijk te maken waren in wikitext. De documentatie pagina met links naar middelen en status updates is beschikbaar op de Flow-pagina op MediaWiki.org.

Met Flow wordt hier niet LiquidThreads bedoelt, een vergelijkbaar forum-systeem dat op sommige websites van de Wikimedia Foundation wordt gebruikt, maar dat niet langer in ontwikkeling is.

Conceptuele doelen

Op het moment dat Flow werd bedacht, meende de Wikimedia Foundation dat:

Gebruikers verwachten en verdienen een modern en intuïtief overleginterface.

Overlegpagina's — als een discussieplatform — zijn oud en niet gebruikersvriendelijk. Ervaren gebruikers verliezen een hoop kostbare tijd met het omgaan met gebruikers die niet weten hoe ze op berichten moeten reageren of hulp nodig hebben met dingen zoals berichten ondertekenen.

Gebruikers moeten niet verbaasd zijn door de culturele normen van de gemeenschap.

Veel aspecten in de cultuur rond overlegpagina's (zoals het kunnen veranderen van andermans berichten) zijn verwarrend en inefficiënt.

Wij denken dat een modernere user-to-user discussiesysteem de projecten zal verbeteren.

Betere methoden voor samenwerking zal voor een betere samenwerking zorgen, wat er voor zorgt dat goede gebruikers productiever zijn.

Geïdentificeerde problemen

De Wikimedia Foundation heeft onderzocht hoe gebruikers overlegpagina's gebruiken. Deze data is online beschikbaar. Enkele grote verschillen tussen de verwachtingen van gebruikers en het oude systeem zijn:

Gebruikers' Verwachtingen Versus Realiteit in het Discussiesysteem
Verwachting Huidige realiteit
Makkelijk te onderscheiden onderwerpen Gesprekken die tot oneindige diepte doorgaan
Duidelijk en consequent tonen van het auteurschap van een reactie via automatische ondertekening Ondertekening handmatig toegevoegen aan het einde van de reactie (volgens afspraak)
Een "reageer"knop Inconsistent antwoord-systeem (wiens overlegpagina herbergt het gesprek?)
Een simpel opmerkingsveld Wikitext/code
Notificaties van reacties op alle discussies Notificaties alleen wanneer het gesprek op de eigen overlegpagina plaatsvind

Functies

Vergelijking van wikitext en Flow overleg/discussiesysteem
Wat je nu doet Wat je dan zal doen
Een bericht op iemands overlegpagina achterlaten Een bericht op iemands gebruikersbord achterlaten
Iemands overlegpagina volgen Op iemands overlegpagina abonneren
Afvragen of de ander gebruiker zal reageren op zijn of jouw overlegpagina Elke reactie zal automatisch op je feed komen
Blijven controleren of de andere gebruiker al heeft gereageerd op je bericht Elke reactie zal automatisch en meteen op je feed komen
Reageren door op [bewerken] te klikken Reageren door op een "Reageer"-knop te klikken
Gesprekken laten inspringen door meerdere keren dubbele punten te plaatsen Niks: reacties springen automatisch in
Ondertekenen door ~~~~ in te typen Niks: je berichten zullen automatisch ondertekend zijn
Een {{talkback}}-bericht achterlaten zodat de andere gebruiker je reactie kan vinden Niks: je reactie zal automatisch in de feed van de andere gebruiker verschijnen
Naar nieuwe berichten op je overlegpagina zoeken door de paginageschiedenis en "wijzigingen" te gebruiken Alle nieuwe berichten tonen automatisch op je feed, ongeacht waar het originele bericht was op de pagina
De hele overlegpagina volgen terwijl je maar om één gesprek geeft Maar één gesprek volgen als je dat wilt
Je bericht bewerken door op [Bewerken] te klikken Je bericht bewerken door op een bewerkknop te klikken

Functies Flow:

 • Geen bewerkingsconflicten meer zullen zijn. behalve bij het wijzigen van andermans commentaar.
 • Geen {{unsigned}}-berichten in discussie zullen zijn — alle berichten zullen automatisch ondertekend zijn.
 • Niet meer aan nieuwe gebruikers verteld hoeft te worden hoe zij hun berichten moeten ondertekenen en laten inspringen.
 • Niet meer gearchiveerd hoeft te worden — oude berichten zullen automatisch van de pagina "afvallen" en kunnen bekeken worden door naar beneden te scrollen of door naar ze te zoeken.
 • Geen mogelijkheid is dat onervaren gebruikers per ongeluk je bericht veranderen of verwijderen.
 • Een plek voor een 'introductie' van de pagina zal zijn, dat persoonlijk vormgegeven tekst, gebruikersboxen, sjablonen enz. kan bevatten.
 • Een manier zal zijn om oude discussies te sluiten zodat er geen verdere reacties kunnen worden geplaatst.
 • Een manier zal zijn om naar eerdere discussies of losse berichten te linken.

Achtergrond

 
Flow activity process

Flow was eigenlijk een herbedenking van hoe we kunnen samenwerken in de projecten en niet als een ander discussiesysteem bedoeld. Flow hoopte te bevatten:

 • De module Feed. Dit is een krachtige manier voor gebruikers om inzicht te krijgen in hun discussies en interesses, en introduceert verschillende moderne softwaregemakken (zoals abonnementen en tagging)
 • De module User Discussion. We beginnen onze focus alleen op wat we "Gebruikers-tot-gebruiker-discussie" noemen, omdat deze discussietypen niet overdreven complex zijn. Naarmate we meer te weten komen, kunnen we de technologie uitbreiden om extra gevallen te dekken
 • Een module Workflow Description Language. Hierdoor kunnen lokale wiki's zowel eenvoudige als complexe softwareworkflows maken waarmee in Flow wordt gewerkt. Voorbeelden van workflowideeën zijn:
  • Een module Block. Dit is een voorbeeld van een specifieke user-discussion use case die het beste in software kan worden opgelost.
  • Een module Welcome. Dit is een voorbeeld van een specifieke use case die het beste wordt geserveerd in software in plaats van sjablonen (denk aan: welkomstsjablonen die interactief zijn en nieuwe gebruikers leren hoe ze kunnen bewerken voor ze fouten maken).

Andere minder concrete ideeën waren:

 • Een module Watchlist
 • Een module WikiProjects
 • Verdere Discussie modules om extra use cases te behandelen (zoals stemmen, prikborden, het Theehuis, referentiebureaus, artikeldiscussies, enzovoort)

Uiteindelijk zijn alleen de modules "Feed" (via Echo-meldingen) en "User discussion" gebouwd.

Primaire use cases

De belangrijkste problemen die het user-to-user discussiesysteem van Flow probeerde op te lossen waren:

Gebruiksgemak
Het User talk-systeem om te reageren in Wikitext is gebruikersvijandig.
Gefragmenteerde discussies
Het is moeilijk om te bepalen waar een discussie moet plaatsvinden.
Bepalen wat er nieuw is
er is geen eenvoudige manier om te zien wat er in een discussie is veranderd zonder toevlucht te nemen tot complex gedrag (zoals het bekijken van het verschil tussen de huidige revisie en de laatst bekeken revisie).
Contextuele interesse
Gebruikers moeten alle discussieonderwerpen bekijken, niet alleen de onderwerpen waarbij ze betrokken zijn.

Eenvoud van gebruik

Het gebruik van wikitext in een discussiesysteem werd gezien als verouderd, ondoorzichtig en eerlijk gezegd beschamend in zijn moeilijkheidsgraad. Nieuwe gebruikers worden vaak afgeschrikt door het bekijken van overlegpagina's. Ze zijn vaak bang om ze te "breken" en hebben, eenmaal in de code, geen idee hoe ze moeten reageren. Er is geen antwoordknop. Hoe geef je aan dat je op iemand in het bijzonder reageert? Wat zijn al die haakjes?

Er zijn geen andere discussiesystemen in de wereld die vereisen dat gebruikers hun eigen berichten moeten ondertekenen.

Zelfs het lezen van overlegpagina's is problematisch. Gebruikers kunnen snel verdwalen in complexe discussies. Denk aan elk ander soort gesprek waar je bij betrokken raakt - persoonlijk, via fysieke brieven, via e-mail, via forumsoftware, chatsystemen, blogcommentaren - je weet 'altijd' wie er spreekt voordat je de woorden leest (of hoort). Altijd. Alleen op overlegpagina's weet je pas achteraf wie er aan het woord is.

Gefragmenteerde discussies

Wanneer je een bericht achterlaat op mijn overlegpagina, reageer ik dan op mijn of jouw overlegpagina? Wat gebeurt er als ik dit doe? Hoe wordt mij meegedeeld dat er nieuwe reacties zijn op mijn pagina? Wanneer ik een bericht voor jou op jouw overlegpagina achterlaat en jij reageert, hoe wordt mij dat gemeld?

Voor veel ervaren gebruikers is het gebruik van hun volglijst om gesprekken te volgen nutteloos. Sommige overlegpagina's hebben zo'n grote activiteit dat er honderden reacties op niet-relevante onderwerpen per dag worden gemaakt. Sommige gebruikers kijken door hun bijdragen om veranderingen te vinden (wat opnieuw een truc van ervaren gebruikers is en nog steeds niet toont of er nieuwe activiteit is).

Bepalen wat er nieuw is

Volglijsten vertellen ons of er een verandering is op een pagina, maar om te bepalen wat er veranderd is vereist een kijkje in de paginageschiedenis. De normale manier om discussiepagina's te lezen op MediaWiki is door "verschillende versies te selecteren en de wijziging te lezen". Dat is ronduit "gek".

Wat er moet komen, moet duidelijk zijn. U zou niet de toevlucht moeten nemen tot intuïtie of puzzelen om een gesprek bij te houden. Dus laten we dat oplossen.

Contextuele interesse

Als ik een nieuw bericht op iemands overlegpagina plaats, geef ik eigenlijk alleen maar om dat bericht. Ik trek me niets aan van de tientallen andere onderwerpen die daar spelen. En toch, als ik wil kijken naar antwoorden in mijn onderwerp, moet ik die van iedereen zien. Op sommige overlegpagina's met een hoog volume kan mijn onderwerp (en ongelezen reacties) heel goed worden gearchiveerd voordat ik ze weer ga lezen!