Community Relations Specialists/nl

This page is a translated version of the page Community Relations Specialists and the translation is 100% complete.

Community Relations Specialists (eerder genoemd Community Liaisons, soms afgekort tot CommRelS of CRS) dienen de Wikimedia Foundation, bijdragers en lezers, voornamelijk door teams te ondersteunen die behoren tot de afdeling Product & Tech. We richten ons op samenwerking en communicatie over productontwikkeling, gebruikersgerichte productwijzigingen en roll-outs. In sommige gevallen helpen we bij andere prioritaire projecten met speciale behoeften voor samenwerking met Wikimedia-vrijwilligers. Vanaf mei 2023 maken we deel uit van het Communications team.

Wie we zijn

Hieronder presenteren we onze taken/opdrachten. Sommigen van hen krijgen de respectievelijke prioriteiten uit het plan voor de middellange termijn.

Kern

Wij ondersteunen de organisatieprioriteiten, soms delen wij de volgende taken met andere medewerkers, naargelang van de behoefte en overeenstemming:

  • Deelnemen aan het planningsproces en het bieden van perspectieven en risicobeoordelingen voor de gemeenschap.
  • Het ontwerpen van communicatieplannen voor activiteiten gericht op Wikimedia-gemeenschappen.
  • Het opstellen en plaatsen van informatie (van aankondigingen tot bulletins) en/of het beoordelen van berichten van andere auteurs.
  • Het bekijken van project-specifieke kanalen in tijdsgevoelige projectfasen.
  • Organiseren van oproepen voor feedback van de gemeenschap.
  • Gebruikersfeedback omzetten in bugrapporten of actieve taken in grote projectfasen.
  • Het vergemakkelijken van gesprekken en vergaderingen met de gemeenschappen.

Contact

U kunt een bericht achterlaten voor het team op Talk:Communications/Movement Communications, of per e-mail op movementcomms wikimedia.org.

Bronnen

Achtergrond

De Wikimedia Foundation huurde haar eerste gemeenschapsverbinding in mei 2011 (Maggie Dennis), in de sindsdien opgeheven gemeenschapsafdeling. De eerste rol van de gemeenschapsverbinding was een punt van contact tussen Wikimedia-gemeenschappelijke leden en de Wikimedia Foundation en om algemene vragen over de Stichting en interne processen te beantwoorden. In het loop van het volgende jaar is deze functiebeschrijving van de verbinding naar Community Advocacy (die later is geëvolueerd in het Trust & Safety team) overgegaan.

In oktober 2011 heeft Product zijn eerste gemeenschapsverbinding ingehuurd met een focus op communicatie tussen productmanagers en ontwikkelaars (Os Keyes). In juni 2013 werden er nog vier community-links aan boord gebracht binnen de afdeling Product om wijzigingen aan de community-stakeholders te communiceren tijdens de uitrol van VisualEditor (Patrick Earley, Erica Litrenta, Keegan Peterzell, Sherry Snyder), en een andere werd toegevoegd in augustus 2013 om communicatie op Echo en Flow (Nick Wilson) te vergemakkelijken. Het team "Community Engagement (Product)" werd formeel gelanceerd in juni 2014, nadat de eerste directeur (Rachel DiCerbo) was aangenomen. In 2015 (Benoît Evellin, Johan Jönsson) en 2016 (Chris Koerner) kwamen er nog mensen bij. Het team is begin 2016 hernoemd naar Community Liaisons. Het team werd vervolgens samengevoegd met Developer Relations om het Technical Collaboration-team te worden, met een nieuwe manager (Quim Gil).

In 2018 zijn de meeste ontwikkelaarsrelaties, als reactie op de nieuw gedefinieerde bewegingsstrategie, overgestapt naar de nieuw gecreëerde team Developer Advocacy op de afdeling Technologie. De Community Liaisons werden Community Relations Specialists en vormden een subteam in de nieuw opgerichte team Community Relations, met een uitgebreide missie. Met de ontbinding eind 2019 van de afdeling Community Engagement, werd het subteam Specialists afgesplitst om zich bij de afdeling Product aan te sluiten, en hun voormalige ComRel-collega's sloten zich aan bij de afdeling Communicatie. Begin 2020 werd een nieuwe parttime teamgenoot aangenomen om te werken aan het project Desktop Improvements (Szymon Grabarczuk). Begin 2021 kwamen er nog drie CRS (Sandister Tei, Uzoma Ozurumba en Luca Martinelli) bij. In 2021 is wat begon als parttime contractanten voor één team uitgegroeid tot een subteam voor ondersteuning in de hele afdeling. In 2022 werd Johan Jönsson formeel teammanager voor de Product Ambassadors. In 2022 kwamen er nog twee CRS (Amal Ramadan en Benedict Udeh) bij het team, evenals programmamanager Rosa Zamora. In mei 2023 is de CRS toegetreden tot de afdeling Communicatie.