Projektien sulkemiskäytäntö

This page is a translated version of the page Closing projects policy and the translation is 68% complete.
Outdated translations are marked like this.
Oikopolku:
CPP
Tällä sivulla on yleiskatsaus käytäntöön, joka säätelee Wikimedia-säätiön isännöimän wikin sulkemisen (ja joissakin tilanteissa poistamisen) prosessia, kuten kielikomitea on sen määritellyt.
Language committee
Language committee
Language committee
For requesting users
For members
Information
Closing projects (voluntarily)
Tämä laatikko: näytä · keskustele · muokkaa

Tämä käytäntö määrittää prosessia, jolla suljetaan (ja joissakin tilanteissa poistetaan) Wikimedia-säätiön isännöimä wiki. Pyynnöt projektien eli aliverkkotunnusten, enimmäkseen eri kieliversioiden, sulkemisesta käsittelevät kielikomitean jäsenet, jotka valitsevat huolehtivansa tästä. Johtokunnalla on lopullinen päätäntävalta asiassa. Pyynnöt kokonaisen sisarprojektin sulkemisesta ovat harvinaisia, eikä niiden käsittelylle ole muodollista prosessia.

Johdanto

Aiemmista projektien sulkemisesityksistä puuttui selkeä käytäntö. Useita käytäntöesityksiä tehtiin, mutta mitään ei otettu aiemmin käyttöön.

Tämän vuoksi monia pieniä epäaktiivisia wikejä esitettiin suljettaviksi. Jotkut tukivat esityksiä periaatteesta ("wiki on epäaktiivinen"), kun taas toiset vastustivat periaatteesta ("annetaan sen kasvaa"). Usein käyttäjiä poikkesi paikalle ja he tekivät päätöksen, joka saattoi olla jopa päinvastainen kuin oikea yhteisymmärrys.

Tämä käytäntö pyrkii vastaamaan tähän ongelmaan:

 • vaatimalla kelvolliseen syyn sulkemiselle ja määrittämällä useita syitä joko kelvollisiksi tai epäkelvollisiksi syiksi
 • asettamalla menettelyn kielikomitean jäsenten ja lopullisen Johtokunnan päätöksen vastuulle

Yhteisöllä ei enää ole päätäntövaltaa projektien sulkemisessa, vaan vain neuvoa-antava rooli. Tämä asettaa menettelyn vastaamaan kieliehdotuskäytäntöä, joka myös on riippuvainen kielikomiteasta ja Johtokunnan hyväksynnästä. Tämä tarkoittaa, että projektin sulkeminen ei ole enää helpompaa kuin avaaminen.

Vaikka päätöksen tekee kielikomitean jäsen eikä enää yhteisön yhteisymmärrys, lopullinen päätäntävalta on Johtokunnalla. Kielikomitea on vakuuttunut siitä, että tämä menettely parantaa päätöksentekoa ja että sekä kielikomitea että Johtokunta ovat sopivat tahot käsittelemään Wikimedian wikien sulkemista.

Käytäntö

Esitysten tyypit

Rutiinitilanteiden erottamiseksi monimutkaisemmista tai epätavallisista tilanteista projektit, joita esitetään suljettaviksi, luokitellaan toiseksi kahdesta tyypistä:

 1. Tavalliset kieliversiot, joilla ei ole sisältöä tai joiden nykyinen sisältö on merkityksetöntä. (Huomaa, että pienet/epäaktiiviset wikit eivät yleisesti aiheuta vahinkoa, jos ne pysyvät auki: automaattinen roskaposti estetään aina, toisin kuin aiemmin.)
  Esimerkiksi: afarinkielinen Wikisanakirja, gaeilgenkielinen Wikisitaatit, guaraninkielinen Wikikirjasto...
 2. Muut (usein suhteessa aktiivisemmat) wikit, jotka voivat olla kiistanalaisia, kyseenalaisia tai muulla tapaa epätavallisia.
  Esimerkiksi: Wikimedia Quality, yksinkertaisen englannin (Simple English) Wikisitaatit...

Toimien määritelmät

 • Wikin sulkeminen tarkoittaa sen tietokannan lukitsemista niin, että sitä eivät voi muokata ketkään muut kuin ylivalvojat, mutta kaikki sivut pysyvät julkisesti näkyvillä. Käyttäjäoikeudet (ylläpitäjä jne.) poistetaan ja ne voidaan palauttaa käyttäjän pyynnöstä, kun wiki käynnistetään uudelleen.
 • Wikin poistaminen tarkoittaa tietokannan poistamista niin, että se ei ole lainkaan saatavilla verkossa. XML-tiedosto, joka sisältää wikin sisällön, tulee kuitenkin olemaan saatavilla ulkoiseen käyttöön.
 • Sisällön siirtäminen tai tuominen tarkoittaa hyödyllisten artikkelien/sivujen siirtämistä muokkaushistorioineen Hautomoon, OldWikisourceen tai Wikiopisto Betaan (tai muulle sivustolle, kun erikseen mainittu). Katso incubator:I:Importing saadaksesi lisätietoa.
  • Tiedostot jätetään wikiin, koska niihin ei ole vientitoimintoa. Kun wiki poistetaan, tiedostot voitaisiin ladata käsin tarpeen mukaan. Kun sopiva ohjelmistotoiminto tulee saataville, tiedostotkin tulisi viedä.

Esityksen tekeminen

Anyone can propose closing a wiki. It is strongly encouraged that someone making such a proposal has thoroughly researched the matter first, such as by asking about the status of the wiki or conferring with an editor, administrator, or steward active in the wiki, if any. If you'd still like to proceed, the following must be done:

 • Esitys on luokiteltava joko tyyppiin 1 tai tyyppiin 2 (katso yllä).
 • Jos esityksen tekijä haluaa, että wiki myös poistetaan, tämä tulee mainita selvästi alkuperäisessä esityksessä.
 • Kun esitys julkaistaan, asianomaiselle wikille tulisi tiedottaa tästä niin pian kuin mahdollista.
 • Sinun tulisi tiedottaa myös tärkeimmille kieleen liittyville paikallisyhdistyksille, jotta heillä on mahdollisuus etsiä kiinnostuneita henkilöitä osallistumaan projektiin. Katso paikallisyhdistykset Wikimedian kielten mukaan (ota yhteyttä pääpaikallisyhdistykseen tai -yhdistyksiin, jotka eivät ole suluissa).

Tulee antaa hyvä syy sille, miksi se tulisi sulkea/poistaa.

  • Epäaktiivisuus itsessään ei ole kelvollinen syy, lisäongelmat ovat. Kun Hautomo (Incubator) on sellaisella asteella, että sitä voi käyttää tietyissä määrin kuin oikeaa wikiä[1], epäaktiivisuudesta saattaa tulla kelvollinen syy.
  • Sisällön puute wikin luomisen jälkeen on kelvollinen syy (yleensä tyypille 1).
  • Se, että projekti ei täytä nykyisiä Kieliehdotuskäytännön vaatimuksia, ei ole kelvollinen syy.
  • Muista, että Wikimedia/kielikomitea ei määrittele, mikä on kieli ja mikä on murre. Seuraamme kansainvälisiä ISO-standardeja, joilla voi joskus olla laaja tulkinta kielen käsitteestä. Yleisesti projektia ei tulisi esittää suljettavaksi siksi, että sen väitetään olevan kirjoitettu "murteella" eikä "kielellä".

Päätös

 • Vähintään useiden viikkojen pituisen jakson aikana esitys on julkisesti nähtävillä yhteisölle kommenttien ja suositusten keräämiseksi.
  Kuitenkin siinä tapauksessa, että kielikomitean jäsen pitää keskustelua vahingollisena eikä näe kohtuullista mahdollisuutta wikin sulkemispäätökselle, jäsen voi sulkea keskustelun välittömästi. Tästä voi tehdä valituksen sulkeneelle jäsenelle tai toiselle kielikomitean jäsenelle, joka voi avata sen uudelleen, jos kyseinen jäsen pitää keskustelua hyödyllisenä. Kuka tahansa muu vastuullinen WMF-käyttäjä, jolla ei ole kytköstä suljettavaksi esitettyyn wikiin, voi myös sulkea keskustelun, jota pidetään haitallisena, ilmaisten syyn, ja päätös tullaan arvioimaan. Kenenkään muun kuin kielikomitean jäsenen ei tule tällöin avata keskustelua uudelleen.
 • Kuka tahansa kielikomitean jäsen, joka on valinnut huolehtia projektien sulkemisesitysten ksäittelystä, voi ottaa esityksen puheeksi postituslistalla. Siitä keskustellaan noin viikon ajan (tai pidempään, jos tarpeen) ilman muodollista äänestystä.
 • Tämän jälkeen alkuperäinen kielikomitean jäsen luonnostelee päätöksen ja ilmoittaa yhteisölle sekä Johtokunnalle. Päätös pannaan täytäntöön viikko ilmoituksen jälkeen, elleivät Johtokunnan, jolla on lopullinen päätäntävalta, jäsenet halua ottaa aihetta käsittelyyn.

Hyväksytyt esitykset

 • Ensimmäisen tyypin esityksissä hyödyllinen sisältö tulisi siirtää Hautomoon. Sitä, onko sisältö hyödyllistä, on vaikea määritellä, mutta maalaisjärki voi auttaa. Toisen tyypin tapauksessa sopii usein muu ratkaisu sisällölle.
 • Bugzillaan tulisi lähettää bugi-ilmoitus, jossa pyydetään sulkemista (ja mahdollisesti poistoa).
 • Vastaavan wikin sitenotice (joka sivun ylälaidan ilmoitus) tulisi asettaa johonkin seuraavan tapaiseen muotoon:
 • This wiki has been locked (see discussion). To contribute to a future wiki, see the Wikimedia Incubator project.
  Wikiteksti:
  <div lang="en" dir="ltr" style="border: 3px solid #000; padding: 1em;">'''This wiki has been locked (see [[:m:Proposals for closing projects/Closure of WIKIPROJECT|discussion]]).''' To contribute to a future wiki, see the [[:incubator:Wx/xyz|Wikimedia Incubator project]].</div>
  
 • Projektien avaaminen uudelleen tehdään Pyynnöt uusista kielistä -sivun kautta, joka käyttää Kieliehdotuskäytäntöä, joka paljon tiukempi kuin se oli aiemmin (silloin, kun useimmat nyt suljettaviksi esitetyt wikit aloitettiin).

Torjutut esitykset

 • Wiki pysyy toiminnassa.
 • Uusi esitys voidaan julkaista, jos olosuhteet ovat muuttuneet. Esitystä, joka on tismalleen sama, ei tule tehdä samana vuonna, jotta tarpeettomia esitysten kaksoiskappaleita olisi vähemmän.

Suuntaviivat kielikomitean jäsenille

 • Koska projektien sulkeminen ei ole päätoimemme, sinun tulisi yleensä odottaa sellaisten pyyntöjen tapauksessa, jotka eivät ole kiistanalaisia. Yritä sen sijaan pakata useita pyyntöjä yhteen sähköpostiviestiin pitääksesi sähköpostin määrän alhaisena.

Takautuvuus

Kuten tehtiin Kieliehdotuskäytännön käyttöönotossa, kaikki esitykset, jotka olivat avoinna tämän käytännön käyttöönoton aikaan, on tehty epäkelvollisiksi. Kuka tahansa voi aloittaa uuden esityksen uuden käytännön alaisena.

Lähteet

 1. Tulevaisuudessa Hautomon kaavaillaan toimivan paikkana tavallisille wikeille, jotka eivät ole tarpeeksi suuria oikeuttaakseen omaa wikiä (jotta meillä ei ole suurta määrää pieniä wikejä vaan sen sijaan tavallinen Hautomo-wiki, jossa on "virtuaalisia wikejä").

Linkkejä