Диалог на сдруженията/ Проект

This page is a translated version of the page Chapters Dialogue/Project and the translation is 100% complete.

За проекта

Нашата мотивация

Уикимедия е глобално движение: Фондация Уикимедия управлява проекти като Уикипедия и разпределя средствата на движението сред уикимедианците по целия свят. Международните общности работят и се борят заедно за свободно познание. Съществува огромна мрежа от организации на Уикимедия, всичките ангажирани с общата ни мисия: "Свят, в който всяко човешко същество може свободно да споделя сбора на всички знания". Всички ние, заедно изучаваме нови територии. Изправяме се пред предизвикателства по пътя ни да повлияем на обществото и да променим света.

Сдружения на Уикимедия

Сдруженията на Уикимедия са част от това международно движение на ентусиасти за свободно познание. Те са особено важна част от нашето движение, покриваща широк спектър от задачи и отговорности. Те работят в тясно сътрудничество с местните общности, извършват финансовата и логистична подкрепа в проекти за по-нататъшното развитие на съвместната ни мисия, улесняват обмяната на опит, обединяват усилията си с партньори в и извън движението и ръководят куп различни програми в подкрепа на свободното познание. Макар че всички сдружения на Уикимедия са част от едно движение, всяко сдружение има свой уникален набор от цели, културни ценности и знания.

Националните сдружения на Уикимедия играят важна роля в поддържането на многообразието на движението. Различните култури, гледни точки и опит в разпространението, опазването и насърчаването на свободното познание са ключовите активи на движението. Сдруженията трябва да се развиват, дя се организират и си сътрудничат със заинтересованите страни, в и извън движението.

Липса на всеобщо разбиране

В рамките на движението Уикимедия, съществуват много дискусии - или спорове - за ролите, взаимоотношенията, отговорностите и предизвикателствата, пред които са изправени субектите. Тези дискусии често се провеждат при закрити врати и не включват всички засегнати страни, което отново води до несигурност и спекулации. И често изглежда, че решенията само се занимават със симптомите, а не се насочват към причините зад цялостната ситуация.

Как движението изгражда общо разбирателство за това, какво искат да правят сдруженията? Какви са техните желания, роли, цели и страхове, какви истории имат за разказване и пред какви предизвикателства са изправени? Каква подкрепа им е необходима в различните етапи на развитие и кой е в състояние да им предложи тази подкрепа? И от какъв вид сътрудничество и отношения се нуждаят заинтересованите страни - например Фондация Уикимедия, Комитета по присъединяване и Комитета по разпределение на фондовете?

Начало

Уикимедия Германия желаеше да разбере това. Искахме да научим какво се крие зад всеобхватния термин "Сдруженията". Чувствахме, че движението се нуждае от солидна основа на самопознание, на която да се основат бъдещите планове и решения.

През пролетта на 2013 г., Уикимедия Германия започна структурирана оценка на нужди, цели и историите на сдруженията, съчетана с проучване сред заинтересованите страни. Нарекохме това "Диалог на сдруженията", за да подчертаем открития и комуникативен характер на намерението.