Wikimedia gebruikersgroepen/Vereisten

This page is a translated version of the page Wikimedia user groups/Requirements and the translation is 100% complete.

Wikimedia-gebruikersgroepen zijn bedoeld als eenvoudige en flexibele onderdelen met veel minder vereisten dan verenigingen en thematische organisaties. Zelfs van partners (affiliaties) die hopen een vereniging of thematische organisatie te worden, wordt niet verwacht dat ze voldoen aan de vereisten voor die affiliate-modellen om erkenning van Wikimedia-gebruikersgroepen aan te vragen.


Toelatingsvereisten

Houd er rekening mee dat nieuwe aanvragen voor gebruikersgroepen zijn gepauzeerd en in september 2024 worden hervat
De benodigdheden om een officieel herkenbare gebruikersgroep van Wikimedia op te zetten zijn bedoeld om licht en gemakkelijk te gebruiken.

  1. Drie actieve Wikimedia-bewerkers
    Hoewel het wordt aanbevolen dat gebruikersgroepen ongeveer 10 leden hebben, is het vereist dat er ten minste 3 leden actief zijn met 500 of meer bijdragen aan een Wikimedia-project (in het geval van Wikidata: 800 of meer bewerkingen) in een jaar voorafgaand aan de aanvraag op een geregistreerd account dat ten minste 6 maanden bestaat. Deze actieve leden moeten een goede reputatie hebben in de gemeenschap (wat betekent dat ze nu niet zijn geschorst of anderszins verhinderd zijn om deel te nemen). Hoewel gebruikersgroepen de inbreng van mensen die geen actieve bijdrage leveren aan de Wikimedia-projecten zouden moeten verwelkomen, en verplicht zijn om nieuwe leden toe te staan lid te worden, moeten ze niet te ver van de gemeenschap afdwalen. Een actieve betrokkenheid van bijdragers aan de Wikimedia-projecten is noodzakelijk om een gebruikersgroep in staat te stellen haar real-life initiatieven tot leven te brengen in de Wikimedia-projecten.
  2. Akkoord gaan met de overeenkomst en gedragscode van de Wikimedia-gebruikersgroep. Uw groep moet akkoord gaan met de Wikimedia gebruikersgroep overeenkomst en gedragscode - waarin de basisverwachtingen van Wikimedia-gebruikersgroepen worden geschetst, zoals on-wiki documentatie van activiteiten, die opereren binnen Wikimedia leidende principes, en naleving van het Handelsmerkbeleid. Wanneer u uw aanvraag indient, wordt u gevraagd akkoord te gaan met zowel de Wikimedia-gebruikersgroepovereenkomst als de gedragscode.

Als uw aanvraag voor een gebruikersgroep niet aan deze criteria voldoet, bent u nog steeds welkom om een aanvraag in te dienen, maar we zouden graag een kleine motivatie hebben waarom u denkt dat deze criteria niet belangrijk zijn voor uw initiatief. Beantwoord deze twee vragen in uw motivatie

  1. Hoe zou uw gebruikersgroep gaan bijdragen aan de missie van de Wikimedia-beweging?
  2. Hoe draagt de achtergrond van de oprichters van uw groep bij aan het succes van uw gebruikersgroep?

Voorbeelden van toepassingen die goede redenen kunnen hebben om niet aan de criteria te voldoen, zijn zaken als onderzoeksgroepen of andere initiatieven waarvoor u geen actieve bijdrage hoeft te leveren.

Houd er rekening mee dat als u niet aan de drie hierboven beschreven criteria voldoet, de Affiliatiecommissie meer tijd nodig heeft om uw aanvraag te bespreken (en hopelijk goed te keuren), dit kan ook wat meer communicatie met de stichtende leden van de gebruikersgroep inhouden, dus houd uw inbox in de gaten voor e-mails over dit onderwerp, zodat u er snel op kunt reageren.


Vergelijking van vereisten voor affiliatiemodellen
Vereiste Landelijke verenigingen Thematische organisaties Wikimedia-gebruikersgroepen
Minimumaantal actieve Wikimedia-bijdragers 10 10 3
Voorgestelde minimumaantal leden 20 20 10
Focus Geografisch Thematisch Alles wat Wikimedia ondersteund
Missie afgestemd met Wikimedia Foundation
Naleving van naamgevingsrichtlijnen en handelsmerkbeleid
Informatie over de groep gepubliceerd op een Wikimedia-wiki
Plannen voor activiteiten of inspanningen om Wikimedia-projecten vooruit te helpen
Laat nieuwe leden toe
Twee aangewezen contactpersonen voor Wikimedia Foundation
Wettelijk opgericht
Wijzigbare statuten goedgekeurd door Affiliatiecommissie
Twee jaar activiteiten voorafgaand aan de aanvraag
Vereist goedkeuring door het bestuur van de Wikimedia Foundation
Raad van bestuur gekozen door de leden, met inbegrip van nieuwe leden
Activiteiten- en financiële rapporten die regelmatig op MetaWiki worden geplaatst
Capaciteit om de Wikimedia-beweging in het aandachtsgebied te vertegenwoordigen
Typische ontwikkelingstijd 2–3 years 2–3 years 1–4 months
Voorlopige tijd voor goedkeuring 4–6 months 4–6 months 1–3 weeks