Wikimedia movement affiliates/Naming guidelines/nl

This page is a translated version of the page Wikimedia movement affiliates/Naming guidelines and the translation is 100% complete.
De Affiliatiecommissie vereist Wikimedia Movement affiliaties om de onderstaande richtlijnen te volgen bij het bepalen van de naam van hun affiliatie. Neem bij vragen contact op met de Affiliatiecommissie of uw affiliatie liaison.Achtergrond Criteria Landelijke verenigingen Thematische organisaties Wikimedia-gebruikersgroepen
Achtergrond

Deze Wikimedia Movement affiliatie naamgevingsrichtlijnen worden verstrekt door de Affiliatiecommissie gebaseerd op input en richtlijnen van het team Legal and Community Advocacy van de Wikimedia Foundation.

Voor de bescherming van de merken en handelsmerken van Wikimedia moeten de namen van gebruikersgroepen vóór erkenning worden goedgekeurd, en alle groepen die "Wikimedia" handelsmerken in hun naam willen gebruiken, moeten goedkeuring krijgen voordat de naam breed wordt gebruikt.

Toestemming om een naam te gebruiken wordt gegeven door de overeenkomst van een groep met de Wikimedia Foundation. Alvorens een overeenkomst te ondertekenen, moet een groep de naam laten goedkeuren door de Affiliatiecommissie met input en assistentie van het team Juridische en maatschappelijke belangenbehartiging. Na het overwegen van de suggesties van uw groep, het naamgevingsschema van andere organisaties, de samenstelling en doelstellingen van uw groep, kan de Affiliatiecommissie een andere naam voorstellen dan die in uw oorspronkelijke voorstel. Zodra een affiliatie is goedgekeurd door de Affiliatiecommissie, ontvangt een groep een overeenkomst waarin de rollen en verantwoordelijkheden als gebruikersgroep, thematische organisatie of vereniging worden uitgelegd. U kunt een voorbeeld zien van Wikimedia gebruikersgroep overeenkomst, Thematische Organisatieovereenkomst, en Vereniging overeenkomst.

Als de affiliatie speciale juridische behoeften heeft met betrekking tot de naam, moet de affiliatie deze kwestie tijdens het erkenningsproces aan de orde stellen bij de Affiliatiecommissie. De affiliatie moet dan op zijn minst de naam gebruiken die binnen de richtlijnen valt als naam voor alle organisaties die verbonden zijn met Wikimedia.Achtergrond Criteria Landelijke verenigingen Thematische organisaties Wikimedia-gebruikersgroepen
Criteria

Deze richtlijnen zijn grotendeels ontwikkeld op basis van de vier criteria voorgesteld door het team 'Legal and Community Advocacy' van de Wikimedia Foundation:

 1. Vermijding van verwarring - Deze aanpak helpt de organisaties te beschermen tegen juridische acties die eigenlijk bedoeld zijn om de Wikimedia Foundation aan te pakken. In het verleden hebben Verenigingen door verwarring van klagers per ongeluk juridische klachten ontvangen en werden ze gedwongen om zich (met succes) te verdedigen tegen dure rechtszaken voor inhoud op Wikimedia-projecten in hun taal. De media hebben vergelijkbare problemen gehad met het onderscheiden van de Wikimedia Foundation, de Verenigingen en de Wikimedia-beweging in het algemeen. De Wikimedia Foundation gelooft dat dit benoemingsbeleid helpt om de potentiële (en verkeerde) misvatting te vermijden dat partners op de een of andere manier wettelijk verantwoordelijk zijn voor de inhoud die op een Wikimedia-project verschijnt.
 2. Nauwkeurigheid - Een beschrijvende naam kan meer nauwkeurig de focus van een affiliatie weergeven. Het gebruik van "Wikimedia" in de naam kan leiden tot verwarring wanneer meerdere gelieerde organisaties zich willen concentreren op hetzelfde onderwerp binnen verschillende Wikimedia-projecten (bijv. "Wikipedia Editors for Military History" versus "WikiSource Editors for military History").
 3. Vermijding van merkverdunning - Het Wikimedia-merk is waardevol en vertegenwoordigt de enorme hoeveelheid hard werk en goede wil die door de Wikimedia-gemeenschap is gemaakt. Daarom moeten we de aard en het doel van elke groep die onder het handelsmerk "Wikimedia" opereert, per geval volledig en zorgvuldig onderzoeken.
 4. Vermijden van exclusiviteit (Niet van toepassing op verenigingen) -- Deze benadering helpt om de schijn te vermijden dat een bepaalde thematische organisatie of gebruikersgroep exclusief het hele onderwerpgebied in de hele beweging vertegenwoordigt. Thematische organisaties en gebruikersgroepen kunnen overlappen met een andere groep (bijv. Geschiedenis versus Scandinavische geschiedenis versus militaire geschiedenis), en een gebruiker is niet verplicht om lid te worden van een partner als hij of zij een artikel wil bewerken binnen het aandachtsgebied van die partner. De Wikimedia Foundation moedigt namen aan die een groot aantal groepen in staat stellen om onze gedeelde missie na te streven.Achtergrond Criteria Landelijke verenigingen Thematische organisaties Wikimedia-gebruikersgroepen
Landelijke verenigingen

De officiële naam van de vereniging moet "Wikimedia [naam van het land in de lokale taal]" zijn.

Voorbeelden van acceptabele namen:

 • Wikimedia Wikiland
 • Wikimedia United Places of Objects
 • 维基媒体示例 (Wikimedia Voorbeeld)

Niet acceptabel om te gebruiken:

 • Wikimedia Foundation of Wikiland
 • Wikipedia Wikiland
 • Wikiland Wikipedia
 • Wikiland WikimediaAchtergrond Criteria Landelijke verenigingen Thematische organisaties Wikimedia-gebruikersgroepen
Thematische organisaties

De thematische organisaties moeten unieke beschrijvende namen aannemen die hun relatie met de beweging specifiek vermelden. Ondertitels kunnen dienen om de groepen duidelijk te koppelen aan de Wikimedia-beweging.

De handelsnaam kan verschillen van de juridische naam, maar aangezien de oprichting moet volgen op het voltooien van het erkenningsproces, kan uw groep zich registreren onder een juridische naam die overeenkomt met de handelsnaam.

Voorbeelden van acceptabele namen:

 • Editors on Wikisource for Natural Sciences
 • Wikipedia Editors of the Rod of Asclepius
 • Friends of Indigenous Languages at Wikipedia

Niet acceptabel om te gebruiken:

 • Wikimedia Foundation's Natural Science Editors
 • Wikipedia Natural Science
 • Wikimedia AdvocatesAchtergrond Criteria Landelijke verenigingen Thematische organisaties Wikimedia-gebruikersgroepen
Wikimedia-gebruikersgroepen

Zoals beschreven in de gebruikersgroep handleiding, worden creatieve en beschrijvende namen aangemoedigd bij Wikimedia-gebruikersgroepen. Ze moeten beschrijvend zijn en formuleringen bevatten die specifiek zijn voor de status van Wikimedia-gebruikersgroep.

Voorbeelden van acceptabele namen:

 • Wikimedia Community User Group Wikiland
 • Wikimedians of Wikiland User Group
 • Wikipedians of Wikiland User Group
 • MediaWiki Group Wikiland
 • Wikipedia Editors for Natural Science

Niet acceptabel om te gebruiken:

 • Wikimedia Foundation of Wikiland
 • Wikimedia Wikiland
 • Wikipedia Wikiland
 • MediaWiki Ontwikkelaars