Aktivitetet e Wikimedia LGBT+

This page is a translated version of the page Wikimedia LGBT+/Activities and the translation is 82% complete.
Wikimedia LGBT+

Kjo faqe përmban aktivitetet e propozuara nga Wikimedia LGBT+

Projekte

Bashkëpunime

Projekte rreth LGBT që mund të bëhen me user group-e të Wikimedias, partnerë të lëvizjes si dhe organizata LGBT.

Wikimedia LGBT inkurajon bashkëpunimin midis përpjekjeve të ndryshme të lidhura me LGBT në të gjitha projektet e Wikimedia. Projektet e krijuara renditen në çdo wiki.

Shpërndarja

"It Gets Better"

Gjatë Wikimania 2013 u propozua që edhe Wikimedia LGBT+ të dorëzojë propozime "It Gets Better" nga Wikipedianët dhe Wikimedianët në gjuhë të ndryshme.

Aktivitete LGBT

Shpërndarja e aktiviteteve LGBT të cilat mund të zhvillohen edhe jashtë aktiviteteve LGBT.

Organizata LGBT

Çdo organizatë për të drejtat LGBT e cila iu shërben klientëve që marrin informacion nga Interneti, ka peshë në kualitetin e informacionit në Wikipedia si dhe në projekte të ngjashme të Wikimedias. Për shumë çështje si dhe demografi të ndryshme, Wikipedia është burimi më i konsoliduar për LGBT.

Organizatat LGBT të cilat duan të marrin pjesë në projektet e Wikipedias me synim shpërndarjen e edukimit dhe informimit, duhet të kenë një target specifik. Disa prej nevojave të tyre janë:

  1. Prezantim rreth Wikipedias dhe statistika se si individët e përdorin WIkipedian, të shpjeguar në atë mënyrë që të targetojë organizatat LGBT
  2. Materiale tarjnuese për profesionistë të cilët mund tiu prezantojnë aspekte të Wikipedias që mund të jenë më me interes për këto organizata. Shumicën e rasteve koha është e pamjaftueshme për të shkuar në detaje, ndaj parapëlqehet që në fillim të mësohet informacioni bazik për të kontirbuar në fushën e LGBT.
  3. Një koleksion literature që përshkruan ekzaktësisht natyrën, qëllimin dhe kualitetin e përmbajtjes së Wikipedias për grupet e LGBT.
  4. Një pikë kontakti midis komunitetit që kontribuon për LGBT në Wikipedia me organiazata që mund të lidhen me komunitetin wikipedian dhe të mësohet se si mund të kontribuohet në krijimin e përmbajtjes.

Wiki Loves Pride

Artikull kryesor: Wiki Loves Pride

"Wiki Loves Pride" është një fushatë globale që nxit zgjerimin dhe përmirësimin e përmbajtjes për LGBT në dhjetëra projekte të Wikimedias. Aktivitetet e Wiki Loves Pride janë të fokusuara gjatë muajit qershor dhe tetor. Me mijëra aktivitete kulturore dhe celebrime për LGBT zhvillohen anembanë botës gjatë muajit qershor. Ndërsa tetori konsiderohet si LGBT History Month (të tjerë konsiderojnë shkurtin si një muaj të tillë).

Wikimedia

Aktivitete rreth LGBT që mund të bëhen gjatë Wikimania si dhe në shumë aktivitete të tjera të Wikimedias.

Aktivitete të propozuara

Përmbajtja për LGBT në Wikimedia

Wikimedia LGBT synon të promovojë dhe koordinojë zhvillimin e përmbajtjes për LGBT nëpër të gjitha projektet e ngjashme në Wikimedia. Shih gjithashtu: Wikipedia:Wikipedia:Wiki Loves Pride/TasksWikipedia:Wiki Loves Pride/Tasks.

Kultura LGBT

Grupe të ndryshme të LGBT në botë po përpiqen që të përfshijnë komunitetin lokal me burime të ndryshme kulturore online. Çdo organizatë për LGBT ka informacion të vlefshëm që lidhet me aktivizmin LGBT, historikun e organizimit të komunitetit si dhe si globalizmi po influencon tek komuniteti lokal LGBT. Këto organizata po ashtu publikojnë të dhëna rreth situatës ligjore për respektimin e të drejtave LGBT, zhvillimin e aktiviteteve dhe celebrimeve për LGBT, si dhe themelimin e ndonjë organizate tjetër për LGBT.

Wikimedia LGBT+ synon të mbështesi organizatat LGBT në rajon teksa këto të fundit marrin vendime se si të dokumentojnë burime të besueshme që dokumentojnë lëvizjen LGBT. Këto të fundit mund të vijnë me propozime për opsione se si të përdorin projekte të Wikimedias për ta bërë të aksesueshme historikun e lëvizjes LGBT për të gjithë botën në Internet.

Studime në WikiProjekti LGBT

Kjo organizatë do të promovojë pjesëmarrjen dhe advokimin për Wikipedia:WikiProject LGBT studies si dhe për projekte ekuivalente në të gjitha gjuhët dhe projekte të tjera të ngjashme.

Puna kërkimore

Organizata mbetet një pikë kontakti për kërkuesit të cilët duan të studiojnë informacionin rreth LGBT në Wikipedia. Kjo organizatë do të punojë me komitetin ekzistues për kërkimin Research Committee në mënyrë që të asistojë kërkuesit në grumbullimin e të dhënave si dhe mbështetjen e komunitetit që iu nevojitet për të menaxhuar kërkimin në Wikipedia në institucionet e tyre përkatëse.

Libraritë Wikipedia Loves (LGBT+)

Wikipedia Loves Libraries është emri i një programi që synon ti vijë në ndihmë bibliotekarëve si dhe komunitetit të Wikipedias, që të punojnë së bashku për të plotësuar nevojat e komuniteteve që përdorin burime në bibliotekë si dhe ato në Wikipedia. Kjo organizatë merr pjesë në programin Wikipedia Loves Libraries duke promovuar aktivitete të librarive që fokusohen në studime gjinore, LGBT dhe tematika të lidhura me këto të fundit.

Arkivi

Wikimedia LGBT+ ka një katalog mediatik ndërkombëtar të arkivave të rëndësishme dhe koleksioneve mediatike të materialeve LGBT duke promovuar zhvillimin e artikujve të Wikipedia që përshkruajnë ato koleksione dhe drejtojnë personat që kryejnë studime gjinore dhe seksuale në këto koleksione. Anëtarët e saj gjithashtu përshkruajnë në mënyrë joformale këto koleksione në hapësirën e projektit kur koleksionet nuk janë të dokumentuara në mënyrë të mjaftueshme nga burime të besueshme, siç shpesh nuk janë koleksionet e veçanta të bibliotekave dhe arkivave.

  • Biblioteka Publike e Nju Jorkut ** mban dhe ka katalogizuar arkivat e krizës shëndetësore të meshkujve homoseksualë dhe ACT-UP, të cilat ndoshta përbëjnë regjistrimin e parë të organizatës së komunitetit në reagimin ndaj ardhjes së HIV-it

Kërkesat e mediave

Nëse ndonjë vullnetar do të donte të bënte një kërkesë për ndonjë organizatë LGBT që të zbatojnë një licencë të pajtueshme të Wikimedia për mediat për të cilat kanë të drejta të autorit, atëherë Wikimedia LGBT + do të rishikojë atë kërkesë dhe mund ta mbështesë atë me mbështetjen e komunitetit kur synimi është të ndajë atë përmbajtje në Wikimedia Commons ose Wikisource.

Organizatat janë shumë më të prirura të përgjigjen pozitivisht në kërkesat për donacione mediatike nga një entitet i vendosur arkivimi i cili ka një nevojë të gjerë publike dhe aftësi të vendosur për të strehuar siç duhet, menaxhuar, reklamuar dhe shpërndarje të përmbajtjes së mediave, dhe Wikimedia LGBT është në një pozicion të shkëlqyer për të shërbyer këtyre funksioneve. Kushdo që ka një propozim për të bërë një kërkesë për media mund të postojë idenë e tij në faqen e bisedimeve.

Duke bërë të gjitha projektet e Wikimedia një hapësirë të sigurt

Popullsia LGBT përballet me diskriminim si një grup minoritar dhe nganjëherë janë shënjestër e ngacmimit vetëm për shkak të anëtarësimit të tyre në komunitetin LGBT. Kjo mund të ndodhë kudo, përfshirë edhe në projektet e Wikimedia.

Politika e ngacmimit

Wikimedia LGBT+ merr pjesë në krijimin e politikave të lidhura me ngacmimet në projektet e Wikimedia me qëllim që të gjithë projektet e Wikimedia të bëhen një hapësirë e sigurt ku kushdo mund të marrë pjesë në zhvillimin e materialeve arsimore. Përveç përfundimit të ngacmimit të lidhur me statusin LGBT, kjo organizatë gjithashtu kërkon të përfundojë diskriminimin në bazë të gjinisë, feve, etikës, kulturës dhe karakteristikave të tjera. Projektet e Wikimedia duhet të jenë argëtuese, të sigurta dhe të aksesueshme për të gjithë!

Mbështetja e viktimave

It is simply impossible to police anonymous web forums and prevent all rude comments, and it is also not the place of any group to provide counseling on Wikipedia. But Wikimedia LGBT+ can confidentially collect and record any complaints anyone has about harassment or discrimination of any kind. Although this organization usually cannot directly act upon such complaints, at the discretion of organization members and with respect for the wishes and rights of the people who issue complaints it can use such complaints as a basis for doing research on potential problems on Wikimedia projects and for thinking about making Wikimedia projects a safe space.

Lloji i mbështetjes që kjo organizatë mund të japë është një vend për të siguruar që njerëzit që ankohen për diskriminim gjejnë një vend për t'i ndarë shqetësimet e tyre midis njerëzve që kuptojnë natyrën e diskriminimit dhe duan që projektet e Wikimedia të jenë të sigurta.

Edukimi online për çështjet e shëndetit LGBT

Some health and safety issues disproportionately affect LGBT populations, notably HIV infection and AIDS. This project supports the use of Wikipedia as a tool for disseminating general health information to LGBT populations and advocates that public health organizations develop Wikipedia articles which relate to any part of their mission to education LGBT populations.

Edukimi themelor seksual

Wikimedia LGBT+ recognizes that international recognition of LGBT issues begins when all people have access to fundamental information about human sexuality and gender in their own language. Of special concern are articles relating to sexual health, including pregnancy, birth control, contraception, and family planning. Communities without any opportunity to discuss heterosexuality are not likely to be friendly to discuss minority sexuality. Communities which can frankly discuss girls' health and basic sexuality are communities which have the potential to receive LGBT education. Promoting basic sex education also has the advantage of advancing women's rights, which is another factor which correlates with the advancement of LGBT rights in many places.

Edukimi për HIV

HIV/AIDS is a disease which disproportionately affects the LGBT community. There are many factors which increase the incidence of HIV infection in a population, and one of them is lack of access to educational resources about how people can protect themselves from contracting HIV.

Wikimedia LGBT+ seeks to develop articles related to HIV in all languages. Part of the strategy for doing this is working with the Translation Task Force of WikiProject Medicine, which already has social infrastructure for improving health-related articles in English then translating those articles into other languages. HIV/AIDS is a disease associated with many health conditions, and all related health conditions are within the scope of Wikimedia LGBT+.

Something which Wikimedia LGBT+ can do which is unique is coordinating partnership with HIV organizations in various countries and working in various languages to facilitate the translation and localization of this content, especially as it applies to local LGBT culture. Many countries already have dedicated government support for providing HIV prevention resources to LGBT populations, and these organizations need Wikimedia LGBT+ to help them engage Wikimedia projects to supply them with online educational resources.

Afati kohor

[not up to date]

Raporte

The annual reports required by the Wikimedia Foundation Affiliations Committee are here: