Wikimedia LHBT+/Activiteiten

This page is a translated version of the page Wikimedia LGBT+/Activities and the translation is 100% complete.
Wikimedia LHBT+

Deze pagina geeft een overzicht van de huidige en voorgestelde activiteiten van Wikimedia LHBT+.

Projecten

Samenwerking

LHBT-projecten die kunnen worden gedaan met gebruikersgroepen, thematische organisaties, movement partners of LHBT-organisaties.

Wikimedia LHBT moedigt samenwerking aan tussen verschillende LHBT-gerelateerde inspanningen in alle Wikimedia-projecten. Gestarte projecten worden op elke wiki vermeld.

Voorlichting

"Het wordt beter"

Tijdens Wikimania 2013 werd voorgesteld dat Wikimedia LHBT+ een reeks "Het wordt beter" -aanmeldingen van Wikipedianen en Wikimedianen in meerdere talen produceert.

LHBT evenementen

LHBT-outreach activiteiten die kunnen worden uitgevoerd bij LHBT-activiteiten buiten de LHBT-gemeenschap.

LHBT organizaties

Elke LHBT-organisatie die klanten bedient die informatie van internet halen, heeft belang bij de kwaliteit van de informatie op Wikipedia en gerelateerde Wikimedia-projecten. Voor veel demografische groepen en voor veel onderwerpen is Wikipedia de meest geraadpleegde bron van LHBT-informatie.

LHBT-organisaties die willen deelnemen aan Wikipedia-projecten om voorlichting te geven, hebben gespecialiseerde targeting nodig. Een van hun behoeften is het volgende:

  1. Presentaties van Wikipedia en statistieken over hoe mensen Wikipedia gebruiken uitgelegd op een manier die gericht is op LHBT-organisaties
  2. Training materiaal voor professionals dat hen kennis kan laten maken met aspecten van Wikipedia die voor hen het meest interessant zijn. In veel gevallen is professionele tijd schaars en stellen ze het op prijs om eerst de meest relevante informatie te leren die ze nodig hebben om bij te dragen binnen hun vakgebied
  3. Onderhouden en beheren van een verzameling wetenschappelijke literatuur die de aard, reikwijdte en kwaliteit beschrijft van Wikipedia-inhoud die van belang is voor LHBT-groepen
  4. Een aanspreekpunt zijn voor het aanvragen van gesprekken met leden van de LHBT-gemeenschap in Wikipedia over hoe hun organisatie in contact kan komen met de Wikipedia-gemeenschap en kan leren inhoud bij te dragen
  5. Een netwerkruimte voor de gemeenschap
  6. Een historische opslagplaats voor het verzamelen van casestudy's over ervaringen van de gemeenschap bij het ontwikkelen van LHBT-inhoud op Wikipedia

Wiki Loves Pride

Hoofdartikel: Wiki Loves Pride

"Wiki Loves Pride" is een wereldwijde campagne om LHBT-gerelateerde inhoud uit te breiden en te verbeteren in verschillende Wikimedia-projecten. De activiteiten van Wiki Loves Pride zijn gericht op juni en oktober. In de maand juni worden over de hele wereld duizenden culturele LHBT-evenementen en -vieringen gehouden. Oktober wordt in verschillende landen gevierd als 'LGBT History Month' (anderen vieren het in februari - wat in de komende jaren kan worden toegevoegd) en is ook het moment waarop "coming out" wordt gevierd.

Wikimedia

LHBT-outreach-activiteiten die kunnen worden gedaan op of voor Wikimania en andere Wikimedia-evenementen.

Voorgestelde activiteiten

Wikimedia LHBT content

Wikimedia LHBT streeft ernaar de ontwikkeling van LHBT-inhoud te bevorderen en te coördineren in alle relevante Wikimedia-projecten. Zie ook: Taken.

LHBT cultuur

LHBT-groepen over de hele wereld nemen beslissingen over hoe ze hun lokale gemeenschappen kunnen betrekken bij online culturele bronnen. Elke stad met een LHBT-organisatie heeft een verhaal over lokaal LHBT-activisme, inclusief mensen die de wettelijke rechten van mensen om samen te komen beoordelen, de geschiedenis van gemeenschapsorganisatie en hoe de komst van globalisering met de internationale LHBT-gemeenschap het leven van iedereen verandert. Enkele belangrijke nieuwsitems waarover betrouwbare bronnen vaak publiceren, zijn rechtszaken met betrekking tot LHBT-kwesties, het organiseren van LHBT-pride-evenementen en de oprichting van LHBT-organisaties.

Wij proberen regionale LHBT-organisaties te ondersteunen bij het nemen van beslissingen over hoe ze de gepubliceerde betrouwbare bronnen kunnen documenteren die de geschiedenis van hun gemeenschap rapporteren door hen te informeren over hun opties om Wikimedia-projecten te gebruiken als een opslagplaats van hun geschiedenis om onderling te delen en om via internet aan de wereld te laten zien.

WikiProject LHBT studies

Deze organisatie zal de deelname aan en pleitbezorger van Wikipedia:WikiProject LGBT studies en gelijkwaardige projecten in alle talen en projecten.

Onderzoek relaties

De organisatie blijft een aanspreekpunt voor onderzoekers die de LHBT-informatie op Wikipedia willen bestuderen. Veel organisaties hebben advies nodig over hoe ze enquêtes kunnen houden over de mate waarin het publiek LHBT-inhoud op Wikipedia gebruikt. Deze organisatie zal samenwerken met de bestaande Onderzoekscommissie om onderzoekers te helpen bij het verkrijgen van de gegevens en steun van de gemeenschap die ze nodig hebben om hun eigen Wikipedia-onderzoek aan hun eigen instelling te kunnen beheren.

Wikipedia Loves (LGBT+) Libraries

Wikipedia Loves Libraries is de naam van een outreach-programma dat bibliothecarissen en de Wikipedia-gemeenschap helpt samen te werken om te voorzien in de behoeften van gemeenschappen die bibliotheek- en Wikipedia-bronnen gebruiken. Deze organisatie neemt deel aan het programma 'Wikipedia Loves Libraries' evenementen te promoten in LHBT-, genderstudies en seksualiteitsgerichte bibliotheken.

Archief map

Wikimedia LHBT+ host een internationale media map van belangrijke archieven en mediacollecties van LHBT-materiaal door de ontwikkeling van Wikipedia-artikelen te bevorderen die deze collecties beschrijven en personen die gender- en seksualiteitsstudies uitvoeren naar deze collecties te leiden. De leden beschrijven deze collecties ook informeel in de projectruimte wanneer de collecties niet voldoende gedocumenteerd zijn door betrouwbare bronnen, zoals vaak niet het geval is in speciale collecties van bibliotheken en archieven.

  • New York Public Library
    • bezit de archieven van Gay Men's Health Crisis en ACT-UP, die waarschijnlijk de vroegste gegevens van gemeenschapsorganisaties vormen over de reactie op de komst van HIV

Mediaverzoeken

Als een vrijwilliger een verzoek wil indienen bij een LHBT-organisatie om een Wikimedia-compatibele licentie toe te passen op de media waarvoor ze het auteursrecht hebben, dan zal Wikimedia LHBT+ dat verzoek beoordelen en het onderschrijven met steun van de gemeenschap wanneer het de bedoeling is om die inhoud te delen op Wikimedia Commons of Wikisource.

Organisaties zullen veel eerder positief reageren op verzoeken om mediadonaties van een gevestigde archiveringsentiteit die een brede publieke behoefte heeft en een gevestigde capaciteit heeft om die media-inhoud op de juiste manier te hosten, te beheren, te adverteren en te herdistribueren, en Wikimedia LHBT bevindt zich in een uitstekende positie om deze functies te vervullen. Iedereen die een voorstel heeft om een mediaverzoek in te dienen, kan zijn idee op de overlegpagina plaatsen.

Alle Wikimedia-projecten een veilige ruimte maken

LHBT-bevolkingsgroepen worden soms als minderheidsgroep gediscrimineerd en zijn dan het doelwit van intimidatie alleen vanwege hun lidmaatschap van de LHBT-gemeenschap. Dit kan overal gebeuren, ook op Wikimedia-projecten.

Intimidatiebeleid

Wikimedia LHBT+ neemt deel aan beleidsvorming met betrekking tot intimidatie op Wikimedia-projecten met als doel van alle Wikimedia-projecten een veilige ruimte te maken waar iedereen kan deelnemen aan de ontwikkeling van educatief materiaal. Naast het stoppen van intimidatie in verband met LHBT, probeert deze organisatie ook een einde te maken aan discriminatie op basis van geslacht, religieuze, ethische, culturele en andere kenmerken. Wikimedia-projecten moeten leuk, veilig en toegankelijk zijn voor iedereen!

Slachtofferhulp

Het is gewoon onmogelijk om anonieme webforums te controleren en alle ongewenste opmerkingen te voorkomen, en het is ook niet de plaats van een groep om advies te geven op Wikipedia. Maar Wikimedia LHBT+ kan vertrouwelijk alle klachten verzamelen en registreren die iemand heeft over intimidatie of discriminatie van welke aard dan ook. Hoewel deze organisatie meestal niet direct kan reageren op dergelijke klachten, kan zij, naar goeddunken van de leden van de organisatie en met respect voor de wensen en rechten van de mensen die klachten indienen, dergelijke klachten gebruiken als basis om onderzoek te doen naar mogelijke problemen op Wikimedia-projecten en om na te denken over het zorgen dat Wikimedia-projecten een veilige omgeving wordt.

Het soort steun dat deze organisatie kan geven is een plek om ervoor te zorgen dat mensen die klagen over discriminatie een plek vinden om hun bezorgdheid te delen met mensen die de aard van discriminatie begrijpen.

Online educatie over LHBT-gezondheidsvraagstukken

Sommige gezondheids- en veiligheidskwesties treffen LHBT-bevolkingsgroepen, met name hiv-infectie en aids. Dit project ondersteunt het gebruik van Wikipedia als een hulpmiddel voor het verspreiden van algemene gezondheidsinformatie onder LHBT-populaties en pleit ervoor dat volksgezondheidsorganisaties Wikipedia-artikelen ontwikkelen die betrekking hebben op dit terrein.

Fundamentele seksuele educatie

Wikimedia LHBT+ erkent dat internationale erkenning van LHBT-kwesties begint wanneer alle mensen toegang hebben tot fundamentele informatie over menselijke seksualiteit en geslacht in hun eigen taal. Van bijzonder belang zijn artikelen met betrekking tot seksuele gezondheid, waaronder zwangerschap, anticonceptie en gezinsplanning. Gemeenschappen die openhartig kunnen discussiëren over http://www.forgirls.info/ de gezondheid van meisjes en basale seksualiteit zijn gemeenschappen die het potentieel hebben om LHBT-onderwijs te krijgen. Het bevorderen van elementaire seksuele voorlichting heeft ook het voordeel dat het de rechten van vrouwen bevordert, wat een andere factor is die correleert met de bevordering van LHBT-rechten op veel plaatsen.

HIV educatie

HIV/AIDS is een ziekte die vooral de LHBT-gemeenschap treft. Er zijn veel factoren die de mogelijkheid van hiv-infectie verhogen, en een daarvan is een gebrek aan toegang tot educatieve bronnen over hoe mensen zichzelf kunnen beschermen tegen het oplopen van hiv.

Wikimedia LHBT+ streeft ernaar artikelen over hiv in alle talen te ontwikkelen. Onderdeel van de strategie om dit te doen is het werken met de 'Translation Task Force' van WikiProject Medicine, die al een sociale infrastructuur heeft voor het verbeteren van gezondheidsgerelateerde artikelen in het Engels en die artikelen vervolgens in andere talen te vertalen. HIV/AIDS is een ziekte die in verband wordt gebracht met veel gezondheidsproblemen, en alle gerelateerde gezondheidsproblemen vallen binnen het bereik van Wikimedia LHBT+.

Iets wat Wikimedia LHBT+ kan doen, is het coördineren van partnerschappen met HIV-organisaties in verschillende landen en het werken in verschillende talen om de vertaling en lokalisatie van deze inhoud te vergemakkelijken, vooral omdat het van toepassing is op de lokale LHBT-cultuur. Veel landen hebben al speciale overheidssteun voor het verstrekken van hiv-preventiemiddelen aan LHBT-bevolkingsgroepen, en deze organisaties hebben Wikimedia LHBT+ nodig om hen te helpen Wikimedia-projecten te betrekken om hen te voorzien van online educatieve bronnen.

Tijdlijn

[not up to date]

Rapporten

De jaarverslagen die vereist zijn door de Wikimedia Foundation Affiliatiecommissie: