Hoogtepunten Wikimedia maart 2013

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, March 2013 and the translation is 100% complete.

Dit zijn de hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor maart 2013, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Lua maakt pagina's sneller en biedt mogelijkheden voor technische bijdragers

op 13 maart is Lua beschikbaar gemaakt voor sjablonen op alle wiki's van Wikimedia. De huidige syntaxis voor sjablonen in wiki markup is ingewikkeld en beperkt: het heeft bijvoorbeeld geen ondersteuning voor lussen. Met Lua kunnen gebruikers een echte programmeertaal gebruiken, waarmee ze ook kunnen bijdragen aan andere programmeerprojecten buiten Wikimedia. Voor de wiki's van Wikimedia betekent Lua een grote snelheidstoename in veelgebruikte sjablonen, zoals die voor citaten. De 300 citaten in een lemma op de Engelstalige Wikipedia worden nu bijvoorbeeld in 3 seconden verwerkt, in plaats van in 18 seconden.

 
De nieuwe knop voor het uploaden van afbeeldingen op een pagina van de Engelstalige Wikipedia

Mobiele uploads voor apps en de mobiele website

Op de mobiele versies van Wikipedia kunnen smartphone gebruikers nu eenvoudig een afbeelding uploaden voor pagina's in Wikipedia die nog geen afbeelding hebben. In maart heeft het ontwikkelteam voor Mobiele toepassingen een app voor Wikimedia Commons uitgebracht, waarmee bestanden geüpload kunnen worden vanaf apparaten die draaien op Android en iOS.

Eerst Individual Engagement Grants toegewezen aan innovatieve gemeenschapsprojecten

Op 29 maart zijn de ontvangers van de eerste Individual Engagement Grants bekendgemaakt. Deze beurzen financieren projecten door individuen of kleine teams gedurende zes maanden. Onder de grootste van de acht beschikbaar gestelde beurzen zijn "De Wikipediabibliotheek" (USD 7500), met als doel bewerkers toegang te geven tot betrouwbare bronnen, gedoneerd door uitgevers, "Het Wikipedia-avontuur" (USD 10.000), een spel op in de wiki voor nieuwe bewekrers, en een project om gemeenschappelijk een visie te ontwikkelen voor de toekomst van Wikisource (EUR 10.000).

Wikipedia Zero wint een prijs, krijgt nieuwe gebruikers

Wikipedia Zero, dat mensen in de hele wereld zonder kosten mobiele toegang geeft tot Wikipedia, heeft de 2013 SXSW Interactive “Activism” award gewonnen in een wedstrijd met vier andere finalisten. In maart is Wikipedia Zero ook beschikbaar gekomen voor meer dan 55 miljoen abonnees in Rusland, als onderdeel van een samenwerking met Beeline (VimpelCom). Dit was de grootste lancering voor het team van Wikipedia Zero tot op heden. In dezelfde maand is een nieuwe samenwerking aangekondigd met de Axiata Group, waarmee het programma dit jaar beschikbaar komt in Indonesië, Maleisië, Cambodja, Sri Lanka en Bangladesh.

 
Vier Ombudsmannen gedurende hun bezoek aan het kantoor van de WMF

Ombudsmannen komen samen, krijgen mogelijk groter mandaat

In maart is het LCA-team van de Foundation in San Francisco gastheer geweest voor vijf van de zeven leden van de Ombudsmen Commission, waar deze gemeenschapsleden uit de hele wereld elkaar voor het eerst in levenden lijve konden ontmoeten. Ze hebben met verschillende afdelingen van de WMF overlegd en advies gegeven over privacyonderwerpen en het werk van beheerders. De Ombudsmen Commission, die gevormd is in 2006, is op het moment belast met het onderzoeken van klachten over mogelijke schending van het privacybeleid namens de Board of Trustees van de Wikimedia Foundation. Er ligt een voorstel om de Commissie ook toe te staan klachten over het globale CheckUserbeleid en het Toezichtbeleid te laten behandelen. Hiervoor wordt een RfC (verzoek om reacties) voorbereid.

Wereldwijde unieke bezoekers in febuari:

483 miljoen (-1,12% ten opzichte van januari; +1,53% ten opzichte van vorig jaar)
(comScore-gegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore zal later in april de gegevens voor maart bekendmaken)

Opgevraagde pagina's in februari:

21,5 miljard (-1,1% vergeleken met februari; +24,8% vergeleken met vorig jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde bewerkers voor februari 2013 (>= 5 bewerkingen per maand in de hoofdnaamruimte, robots uitgezonderd):

78.083 (-7,53% in vergelijking met januari / -2,43% in vergelijking met het vorige jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation)

Rapportkaart (integratie van verschillende statistische gegevens en trends over projecten van WMF) voor februari 2013:

http://reportcard.wmflabs.org/

(Definities)

Financieel

 
Wikimedia Foundation YTD inkomsten en uitgaven vergeleken met het budget per 28 februari 2013
 
Wikimedia Foundation YTD uitgaven per onderdeel per 28 februari 2013

Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor februari 2013.

Alle gepresenteerde financiële informatie is over de periode tot en met 28 februari 2013.

Inkomsten USD 35.650.340
Uitgaven:
Techniek (Engineering Group) USD 9.379.205
Fondsenwerving (Fundraising Group) USD 2.411.055
Beurzen en projecten (Grantmaking & Programs Group) USD 3.935.546
Bestuur (Governance Group) USD 504.987
Juridisch, gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) USD 2.029.585
Financiën, personeelszaken, administratie (Finance/HR/Admin Group) USD 3.702.999
Totaal onkosten USD 21.963.377
Totaal overschot USD 13.686.963
  • De inkomsten in de maand februari zijn USD 1,89 miljoen, terwijl USD 276.000 begroot was, dus ongeveer USD 1,61 miljoen of 585% meer dan gepland.
  • De inkomsten in het boekjaar liggen met USD 35,65 miljoen werkelijk ten opzichte van USD 30,46 gepland, ongeveer 17% hoger dan gepland.
  • De uitgaven in de maand februari zijn USD 4,25 miljoen, terwijl USD 4,03 miljoen was begroot, dus ongeveer USD 215.000 of 5% meer dan gepland, voornamelijk vanwege hogere investeringen, en lagere uitgaven aan personeel, internethosting en uitgaven aan beurzen.
  • De uitgaven in het boekjaar liggen met USD 21,96 miljoen werkelijk ten opzichte van USD 25,94 gepland, ongeveer USD 3,98 miljoen of 15% lager dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, investeringen, internethosting, uitgegeven beurzen van de FDC, WMF projectbeurzen en uitgaven aan reizen, en hogere uitgaven aan juridische kosten en bankkosten.
  • De liquide middelen zijn USD 40,88 miljoen per 28 februari 2013.
Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over maart 2013 (4 april 2013)

Overige hoogtepunten in de beweging

Fase 2 van Wikidata komt beschikbaar op Wikipedia

 
Het logo van Wikidata

Op 27 maart is de centrale gegevensrepository van Wikidata beschikbaar gekomen voor de eerste 11 Wikipedia's. Voorbeeld: in een pagina op Wikipedia over Yahoo!, resulteert de wikicode "{{#property:p169}}" in de tekst "Marissa Mayer", omdat zij de chief executive officer van het bedrijf is. De planning is deze functionaliteit later in april op de Nederlandstalige Wikipedia en alle andere taalversies beschikbaar te maken.

 
Vyšenské kopce, een nationaal natuurreservaat in de Republiek Tsjechië.

Evaluatie van het succes van het project "Mediagrant" om natuurreservaten te documenteren

Wikimedia Czech Republic heeft een evaluatie van het succes gepubliceerd van zijn project "Mediagrant", dat wordt gefinancierd door een beurs van de Wikimedia Foundation. Sinds 2011 heeft dit project de reiskosten gefinancierd van fotouitstapjes van Wikimediavrijwilligers naar beschermde natuurgebieden in de Republiek Tsjechië. Het doel is zeldzame planten of dieren te documenteren, en het gebied zelf. Tot op heden hebben 74 van dergelijke uitstapjes plaatsgevonden naar 298 locaties en het chapter schat dat de gemiddelde kosten per afbeelding 3,08 Kč bedragen (ongeveer EUR 0,12).

 
De ruimte van WikiAfrica in Douala, Kameroen

WikiAfrica biedt fysieke ruimte aan voor het bijdragen aan Wikimedia in Kameroen

In een kunstcentrum in Douala, Kameroen, is een computerruimte met snel internet ingericht voor lokale mensen die willen bijdragen aan de projecten van Wikimedia. Er wordt gedacht dat een gebrek aan computers en internettoegang de reden zijn voor een beperkte dekking van onderwerpen over Afrika in Wikipedia. Bezoekers aan de ruimte van WikiAfrica worden door getrainde medewerkers geholpen bij het bewerken van Wikipedia. Het project WikiAfrica Kameroen omvat ook een Wikimedian in Residence en meerdere workshops en wordt ondersteund door de Orange Foundation.