Hovedpunkter fra Wikimedia, marts 2013

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, March 2013 and the translation is 100% complete.

Hovedpunkter fra Wikimedia Foundations månedsrapport for marts 2013 og Wikimedias tekniske rapport for marts 2013 med et udvalg af andre betydningsfulde hændelser i Wikimedia-bevægelsen

Hovedpunkter fra Wikimedia Foundation

Lua øger hastigheden på siderne og styrker Wikimedias tekniske bidragydere

Den 13. marts blev programmeringssproget Lua taget i brug for skabeloner på alle Wikimedias wikier. Den eksisterende syntaks for wikitext-skabeloner er kompliceret og begrænset: den muliggør f.eks. ikke sløjfer. Med Lua kan forfatterne nu bruge et virkeligt programmeringssprog, som de også kan anvende ved bidrag til programmeringsprojekter uden for Wikimedia. For Wikimedias wikier betyder Lua et stort fremskridt i brugbarheden ved meget brugte skabeloner, så som citater. F.eks. kan 300 citater på en engelsk Wikipediartikel nu renderes på 3 sekunder i stedet for 18 sekunder.

 
Den nye knap til billedupload i en artikel på den mobile version af det engelske Wikipedia

Igangsætning af mobile uploads for apps og det mobile net

På Wikipedias mobile version kan smartphonebrugere nu let uploade et indledende billede til Wikipediårtikler, der mangler ét. Ligeledes frigav mobilholdet en målrettet app til Wikimedia Commons, hvad der muliggør uploading fra Android- og iOS-maskiner.

De første individuelle engagementspriser er uddelt til innovative fællesskabsprojekter

Modtagerne af de første individuelle engagementspriser blev offentliggjort den 29. marts. Disse bidrag støtter enkeltpersoners eller små gruppers projekter med en varighed af seks måneder. Blandt de største af de otte fondstildelinger er "The Wikipedia Library" (7.500 US dollars), som sigter mod at give forfatterne adgang til pålidelige kilder, der er stillet til rådighed af udgiverne, "The Wikipedia Adventure" (10.000 US dollars), et interns wikispil for for nye forfattere og et samarbejdsprojekt, der skal definere en vision for Wikisources fremtid (10.000 Euro).

Wikipedia Zero modtager en pris og når ud til nye brugere

Wikipedia Zero, som giver folk over hele kloden mobiladgang til Wikipedia uden beregning af gebyr på dataoverførsler, modtog "aktivismeprisen" for 2013 ved uddelingen hos SXSW Interactives priser foran fire andre finalister. Ligeledes i marts blev Wikipedia Zero tilgængelig for flere end 55 millioner ekstra brugere i Rusland som et led i et partnerskab med Beeline (VimpelCom). Det var den største igangsætning for Wikipedia Zero-holdet til dato. Samme måned blev et nyt Wikipedia Zero partnerskab med Axiata Group offentliggjort, og det vil udvide dette års program i Indonesien, Malaysia, Cambodia, Sri Lanka og Bangladesh.

 
Fire af ombudsmændene under deres besøg på WMFs kontor

Ombudsmænd mødes og får måske udvidet deres mandat

I marts var fondens LCAhold vært for fem ud af de syv medlemmer af ombudsmandskommissionen i San Francisco, hvor disse gruppemedlemmer fra hele verden mødtes ansigt til ansigt med hinanden for første gang. De rådførte sig med forskellige WMF afdelinger og gav oplysning om privatlivsemner og administratorernes arbejde. Ombudsmandskommissionen blev skabt i 2006, og den har for tiden til opgave at undersøge klager over påståede krænkelser af Privacy policy på den valgte bestyrelses vegne. Man har foreslået, at kommissionen også burde have tilladelse til at behandle klager over global CheckUser policy og Oversight policy. En RfC (anmodning om kommentar) angående dette er under forberedelse.

Data og Trends

Individuelle besøgende i februar på globalt plan:

483 millioner (-1,12% i sammenligning med januarr; +1,53% sammenlignet med det foregående år)
(comScore data for alle Wikimediafondens projekter; comScore frigiver martsdata senere i april)

Søgninger i januar:

21,5 milliarder (-1,1% sammenlignet med februar; +24,8% sammenlignet med det foregående år)
(Server log data, for alle Wikimediafondens projekter inklusive mobiladgang)

Aktive, registrerede forfattere i februar 2013 (>= 5 rettelser på Wikipedia/måned, bortset fra bots):

78.083 (-7,53% sammenlignet med januar / -2.43% sammenlignet med foregående år)
(Database data for alle Wikimediafondens projekter.)

Rapportkort (der samler forskellige, statistiske data og trends vedrørende WMF projekter) for februar 2013:

http://reportcard.wmflabs.org/

(Definitioner)

Regnskabstal

 
Wikimediafondens indtægter og udgifter i løbende år til dato i forhold til planen pr. 28. februar 2013
 
Wikimediafondens indtægter og udgifter fordelt på funktioner pr. 28. februar 2013

(Regnskabsoplysninger er ved denne rapports udgivelse kun til rådighed for februar 2013.)

Alle de viste, finansielle informationer gælder for måned til dato og år til dato pr. 28. februar 2013.

Indtægter: 35.650.340 US dollars
Udgifter:
Teknologigruppen 9.379.205 US dollars
Pengeindsamlingsgruppen 2.411.055 US dollars
Bidrags- og programgruppen 3.935.546 US dollars
Ledergruppen: 504.987 US dollars
Jura-/Fællesadvokat-/Kommunikationsgruppen 2.029.585 US dollars
Regnskabs-/Personale-/Administrationsgruppen 3.702.999 US dollars
Samlede udgifter 21.963.377 US dollars
Samlet overskud 13.686.963 US dollars
  • Indtægterne for februar er på 1,89 millioner US dollars i forhold til de planlagte 276.000 US dollars, ca. 1,61 millioner US dollars eller 585% over det planlagte.
  • Indtægterne for løbende år til dato er på 35,65 millioner US dollars i forhold til de planlagte 30,46 millioner US dollars, ca. 5,19 millioner US dollars eller 17% over det planlagte.
  • Udgifterne for februar er på 4,25 millioner US dollars i forhold til de planlagte 4,03 millioner US dollars, ca. 215.000 US dollars eller 5% over det planlagte, primært på grund af højere renteudgifter modsvaret af lavere udgifter til personale, internet hotel og prisuddelinger.
  • Udgifterne for løbende år til dato er på 21,96 millioner US dollars i forhold til de planlagte 25,94 millioner US dollars eller 15% under det planlagte, først og fremmest på grund af lavere udgifter til personale, renter, internethotel, FDC priser og rejser, delvist modsvaret af højere udgifter til advokatbistand og renter.

Likviditeten er på 40,68 millioner US dollars pr. 28. februar 2013.

En video om Wikimediafondens møde om statistik og aktiviteter for marts (4. april 2013)

Andre hovedpunkter fra bevægelsen

Fase 2 af Wikidata bliver tilgængelig på Wikipedia

 
Wikidatas logo

Den 27. marts blev Wikidatas centrale datalager tilgængeligt for brugere på de første 11 Wikipedier. Eksampel: I en artikel på Wikipedia om Yahoo!, vil wikiteksten "{{#property:p169}}" blive vist som "Marissa Mayer", da hun er administrerende direktør for selskabet. Igangsættelsen på den engelske Wikipedia og alle andre sprogversioner ventes senere i april.

 
Vyšenské kopce, et nationalt naturreservat i Tjekkiet

Evaluering af successen hos "Mediagrantprojektet", der skal dokumentere naturreservater

Det tjekkiske Wikimedia har offentliggjort en evaluering af successen for dets "Mediagrantprojekt", der finansieres gennem en tildeling fra Wikimediafonden. Siden 2011 har dette projekt betalt rejseudgifterne for frivillige wikimedianeres fotorejser til beskyttede naturområder i Tjekkiet. Formålet er at dokumentere sjældne planter eller dyr så vel som området i sig selv. Der er foretaget 74 af den slags rejser til dato, som er gået til 298 steder, og afdelingen beregner den gennemsnitlige udgift pr. foto til 3,08 Tjekkiske kroner (ca. = 0,16 US dollars / 0,12 €).

 
WikiAfricas lokale i Douala, Cameroun

WikiAfrica tilbyder et lokale til Wikimediabidrag i Cameroun

I et kunstcenter i Douala, Cameroun, har man indrettet et computerlokale med højhastighedsinternet til lokale mennesker, der vil bidrage til Wikimedias projekter. Mangel på computere og adgang til nettet menes at være én af grundene til den lave dækning af afrikanske emner på Wikipedia. Gæster i WikiAfricas lokale får hjælp til at skrive på Wikipedia af erfarne ansatte. WikiAfrica, Camerouns projekt omfatter også en Wikimedianer i nærheden og forskellige workshops, og det bliver støttet af the Orange Foundation.