Wikimedia Spanje/Brief aan de Board of Trustees met betrekking tot URAA

This page is a translated version of the page Wikimedia España/Letter to the BoT regarding URAA and the translation is 100% complete.

Wij, de leden van Wikimedia Spanje, de vereniging van de Wikimedia-beweging in Spanje, steunen de zorgen die zijn geuit door onze collega's van Wikimedia Israël en andere plaatsen over de hele wereld over de wettelijke norm die bekend staat als URAA. Deze norm, die is gebaseerd op de juridische "status quo", heeft tot gevolg dat het auteursrecht op culturele werken wordt verlengd met perioden die nog langer zijn dan die welke al van kracht zijn.

Wij zijn niet op enig wijze tegen het recht van mensen om uit de resultaten van hun werk te leven, hetzij in de productie, de dienstverlening, de landbouw of andere menselijke activiteiten, maar deze werken vormen de kern van de cultuur als de som van de menselijke kennis en hun gebruik door de gehele mensheid moet ook worden beschermd. Hoewel het volkomen begrijpelijk is dat schilders, schrijvers of fotografen het recht hebben om zichzelf te onderhouden met hun werken, is het niet redelijk dat mensen die niets hebben geschreven, mogen profiteren van de werken van mensen die vijftig, vijftig of zelfs honderd jaar geleden zijn overleden.

Bovendien moet worden opgemerkt dat onder het voorwendsel van de bescherming van de auteursrechten een onnodige last is opgelegd aan de gebruikers van werken van onbekende auteurs, anonieme werken of die van personen die op geen enkele tijd van plan waren om een recht op te eisen. De Uruguay-Ronde-overeenkomsten werden onderhandeld door 123 landen. Iemand die een anoniem werk tegenkomt dat ergens in de vorige eeuw kan zijn gedateerd, kan worden gevraagd om die persoon te vinden onder de meer dan zeven miljard mensen op aarde, om een schending van een bepaalde staatsrecht te voorkomen.

Een ander aspect waar URAA niet op let, is het feit dat veel werken ongecontroleerd blijven. Wanneer men over boeken spreekt, betekent dat ze niet meer worden herdrukt en dan niet meer beschikbaar zullen zijn. Maar het betekent niet dat iemand ze zomaar kan herdrukken om ze aan het publiek bekend te maken. Op die manier kunnen mensen geen kopieën van werken kopen of ze zelf maken. Wie profiteert daarvan? In andere gevallen staan foto's, foto's, filmrolletjes, enz. gewoon te rotten - in sommige gevallen letterlijk - in opslagruimten, niet alleen vergeten, maar ook verboden. Is er enig voordeel van?

Dus ondanks alle juridische voorwaarden, ondersteunen wij, de Wikimedianen uit Spanje, niet alleen onze Israëlische metgezellen, maar het recht van het hele menselijk ras om te genieten van wat de auteurs hebben gemaakt. We verwachten dat de Wikimedia Foundation, als leverancier van gratis kennisbronnen, hun best doet en vecht voor de kortste mogelijkheidsvoorwaarden, zo dicht mogelijk beperkt tot de levensduur van de auteur.

Met vriendelijke groet,

Wikimedia Spanje