Wikimedia Enterprise

This page is a translated version of the page Wikimedia Enterprise and the translation is 81% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikimedia Enterprise és un servei de la Fundació Wikimedia disponible a enterprise.wikimedia.com. L'objectiu del servei és construir serveis per a reutilitzadors comercials de gran volum de contingut de Wikimedia. El servei va ser anunciat el març de 2021 (blogpost, article a WIRED) i es va posar en marxa l'octubre de 2021 (Nota de premsa, article a OpenFutures).

Wikimedia Enterprise
Construint noves oportunitats tant per a la generació d'ingressos com per a la difusió gratuïta del coneixement a través dels convenis i dels ingressos obtinguts.
enterprise.wikimedia.com
Projecte
Tècnic

L'objectiu se centra en les organitzacions que volen reutilitzar el contingut de Wikimedia en altres contextos, tot proporcionant serveis de dades a gran escala, de manera que siguin més ràpids i més complets, fiables i segurs. Wikimedia Enterprise té com a objectiu millorar l'experiència d'usuari dels lectors de Wikimedia més enllà dels nostres propis llocs web; augmentar l'abast i la visibilitat del contingut; i millorar la consciència i la facilitat d'atribució i verificabilitat de les organitzacions que reutilitzen més les dades dels projectes Wikimedia, mitjançant serveis d'autofinançament.


Hi ha una barrera d'entrada molt elevada per utilitzar les dades de Wikimedia, fora dels casos d'ús habituals de lectura o edició. Això es deu al fet que el contingut és difícil de segmentar i comprendre per les màquines, cosa que al seu torn afecta fins a quin punt les dades dels projectes Wikimedia arriben més enllà del nostre propi ecosistema, i l'escala d'impacte que pot tenir.

En les recomanacions de l'Estratègia del Moviment per augmentar la sostenibilitat del nostre moviment i millorar l'experiència d'usuari hi ha les següents recomanacions, respectivament: "Explorar noves oportunitats tant per a la generació d'ingressos com per a la difusió gratuïta del coneixement mitjançant els convenis i els ingressos obtinguts, per exemple [...] Construint una API empresarial" i "feu que el paquet d'API de Wikimedia sigui més complet, fiable, segur i ràpid, en col·laboració amb usuaris de gran escala [...] i millorar la consciència i la facilitat d'atribució i verificabilitat per als reutilitzadors de contingut".

És ben sabut que algunes empreses massives utilitzen les dades dels nostres projectes. Aquestes empreses reconeixen que sense els projectes de Wikimedia, no podrien proporcionar una experiència tan rica ni fiable als seus propis usuaris. Des de fa temps hi ha la sensació entre els membres de la comunitat que aquestes empreses haurien de fer més per reinvertir a les comunitats de Wikimedia pels avantatges que obtenen del contingut i els recursos que utilitzen.

Això va dur a la idea de desenvolupar un nou enfocament que sigui més sostenible a llarg termini i que proporcioni una relació molt més clara entre Wikimedia i els usuaris empresarials. La majoria dels beneficis financers per a Wikimedia probablement només provindria d'un grapat molt reduït d'usuaris intensos amb ànim de lucre, i es retroalimentaria al moviment Wikimedia.

A mesura que es va desenvolupar aquesta idea, va quedar clar que hi ha la responsabilitat de democratitzar les nostres dades per a les organitzacions que no disposen dels recursos d'aquests usuaris més grans, per assegurar-nos que estem igualant el terreny de joc i ajudar a fomentar una Internet sana sense reforçar els monopolis. Els avantatges d'aquest servei no només haurien de ser per a empreses emergents o alternatives als gegants d'Internet, sinó també per a universitats i investigadors universitaris; arxius i arxivers; juntament amb el moviment Wikimedia més ampli.

Resum

 

L'atenció de Wikimedia Enterprise se centra en empreses que reutilitzen el nostre contingut, normalment a gran escala, per exemple, integrades en gràfics de coneixement, cerques, assistents de veu, mapes, notícies, eines de la comunitat, aplicacions de tercers i estudis de recerca de corpus complet. Augmentar els nombrosos conjunts de dades de Wikimedia per posar estructura darrere del nostre contingut no estructurat permetrà que tots els nostres reutilitzadors de contingut satisfacin els seus requisits individuals, alhora que permetrà construir noves eines i serveis en el futur, disponibles per a tothom. Els usuaris que reutilitzen el nostre contingut busquen tres components crítics:

 • Freqüència: captures actuals i regulars de projectes de Wikimedia
 • Fiabilitat: una nfraestructura fiable i accessible
 • Qualitat: la "darrera millor revisió"

Cal fer èmfasi en què un conjunt autofinançat de casos d'ús específics permet a l'equip d'API de Wikimedia centrar-se en els voluntaris, els equips i les organitzacions que volen accedir als nostres conjunts de dades (i, sobretot, interactuar amb ells). Això inclou la majoria de les eines d'edició de la comunitat, que estaran fora de l'abast d'aquest servei. Per a més informació sobre les millores de les API de Wikimedia existents, vegeu la pàgina del servei sobre la iniciativa API Gateway.

Objectius del programa:

 • Contingut: fer que el contingut del nostre moviment estigui disponible en formats coherents llegibles per màquina, disponibles de manera gratuïta per a tots els investigadors i reutilitzadors.
 • Càrrega de recursos: reduir la necessitat de scraping de llocs d'alta intensitat per part dels reutilitzadors de major freqüència i volum, que actualment s'orienten als nostres servidors de producció.
 • Finançament: proporcionar una manera més clara i coherent perquè els reutilitzadors més grans reinverteixin els beneficis derivats en el moviment, en lloc de fer donacions altruistes ocasionals que varien de mida.

Comunitat

Posa't en contacte amb l'equip si t'agradaria concertar una conversa sobre aquest servei amb la teva comunitat, a l'hora i en la plataforma que preferiu.

Trobades públiques passades:

...i també a la conferència EMWCon Spring 2021 (video); les trobades del març i juliol de 2022 de l'Strategic Wikimedia Affiliates Network (SWAN); la Wikimedia Clinic del maig de 2021; i a Wikimania 2021.

A continuació, es troben els paràgrafs d'introducció d'un assaig comunitari molt més detallat.

L'assaig complet cobreix els temes següents:

En anglès, la paraula "free" té dos significats, que en català són dues paraules molt diferents: lliure i gratuït.

Els projectes de Wikimedia són, sempre ho han estat i sempre romandran lliures. Els principis de les obres culturals lliures signifiquen que qualsevol persona pugui utilitzar Wikimedia sense restriccions, inclús comercialment. Com a moviment, ho acceptem. És per això que rebutgem les llicències no comercials, ja que limitarien els tipus de reutilització possibles. I és per això que considerem la reutilització comercial com un mitjà important de distribució de coneixement al públic.

Igualment, els projectes Wikimedia són, han estat i seran sempre gratuïts. La capacitat d'accedir lliurement al coneixement disponible a tots els projectes de Wikimedia sempre ha estat el nucli de la missió de la Fundació i del moviment. Proporcionem aquest accés no només a les persones que visiten els nostres llocs web, sinó també a les màquines programades perquè el nostre contingut pugui ser reutilitzat en altres entorns. El corpus complet del contingut de Wikimedia sempre ha estat, i continuarà estant, disponible per a la seva reutilització en diverses formes (incloent-hi, però no limitant-se, a bolcats de bases de dades, API i scraping) sense cap cost.

Com a resultat, el nostre contingut és reutilitzat amb freqüència per organitzacions comercials que en depenen per donar sostenir els seus models de negoci, i que en conseqüència, n'obtenen ingressos. Fora de les donacions corporatives voluntàries a la Fundació Wikimedia, el moviment no ha rebut beneficis de cap d'aquests ingressos a través de la inversió de retorn. Tot reconeixent aquest fet, sota el títol d'Augmentar la sostenibilitat del moviment, el procés d'Estratègia del Moviment va demanar a la Fundació Wikimedia que explorés, entre altres coses, "API a nivell empresarial [...] models per als reutilitzadors comercials a escala empresarial, tot intentant evitar les dependències dels ingressos o una altra influència externa indeguda en el disseny i desenvolupament del producte". A més, sota el títol Millorar l'experiència d'usuari, una altra recomanació deia: "Fer que el conjunt d'API de Wikimedia sigui més complet, fiable, segur i ràpid, en col·laboració amb els usuaris a gran escala on s'alineï amb la nostra missió i principis, per millorar l'experiència d'usuari tant dels usuaris directes com indirectes, augmentar l'abast i la capacitat de descobriment del nostre contingut i el potencial de retorn de dades, i millorar el coneixement i la facilitat d'atribució i verificabilitat per als reutilitzadors de contingut".

L'equip del projecte Enterprise està desenvolupant un nou recurs adreçat als reutilitzadors de continguts amb ànim de lucre, que tenen requisits de producte, servei i sistema que van més enllà del que oferim gratuïtament. Utilitzar aquesta oferta no serà necessari per a reutilitzar continguts comercials; les empreses poden seguir utilitzant les eines actuals disponibles sense cap cost. Tots els ingressos de l'API Enterprise s'utilitzaran inequívocament per donar suport a la missió de Wikimedia, per exemple, per finançar els programes de Wikimedia o ajudar a augmentar la dotació dels projectes.

Aquest projecte representa un nou tipus d'activitat a la Fundació. El projecte es troba en una fase molt primerenca que s'ha de considerar un període d'aprenentatge. Tindrem èxits, cometrem errors i haurem d'adaptar les nostres estratègies. L'equip es compromet a escoltar, participar en diàlegs i, en la mesura del possible, integrar els comentaris que rebem sobre el nostre treball. Aquest document és orgànic i reflecteix el pensament actual de l'equip; estem intentant documentar tot el treball possible de forma oberta. Fins ara, el nostre treball ha estat modelat per una sèrie d'entrevistes inicials amb membres de la comunitat, la Junta Directiva i el personal de la Fundació Wikimedia, investigadors i reutilitzadors de contingut.

...continua llegint la resta de l'assaig. Vegeu també les preguntes freqüents i els principis.

Donada la naturalesa del servei, la presa de decisions primària correspon a la Fundació Wikimedia. Cerquem aportacions de la comunitat, en particular de la comunitat tècnica i de les persones que han participat en el procés d'estratègia, durant tota la vida del servei. S'han recopilat comentaris tècnics de companys de la Fundació Wikimedia, socis de la indústria i de la recerca, socis tècnics de tot el moviment i de les comunitats tècniques més àmplies mitjançant Phabricator. Les aportacions al desenvolupament del finançament del servei seguiran un patró similar. Continuarem recopilant aportacions mitjançant entrevistes de recerca i grups de discussió, així com comentaris aquí a Meta segons el document dels nostres principis.

Tècnic

Per obtenir informació completa sobre el treball del producte, consulteu la pàgina de documentació a MediaWiki.org i la subpàgina de la documentació de l'API.

Amb el temps, el "producte" que s'ofereixi anirà creixent i millorant. Aquesta informació és precisa a febrer de 2023.

API sota demanda

Els reutilitzadors de gran volum que utilitzen una infraestructura depenent de la plataforma EventStream depenen de serveis com RESTBase per extreure l'HTML dels títols de les pàgines i de les revisions actuals per actualitzar els seus productes. Els reutilitzadors de gran volum han sol·licitat un mitjà fiable per recopilar aquestes dades, així com estructures diferents d'HTML quan incorporen el nostre contingut als seus KG i productes.

Wikimedia Enterprise On-demand API, at release, will contain:

 • A commercial schema
 • SLA

API en temps real

Actualment, els reutilitzadors de gran volum depenen molt dels canvis impulsats des de la nostra comunitat per actualitzar els seus productes en temps real, utilitzant les API d'EventStream per accedir a aquests canvis. Els reutilitzadors de gran volum estan interessats en un servei que els permeti filtrar els canvis que reben per limitar el seu processament, garantir connexions HTTP estables per assegurar que no es perdin dades i proporcionar un esquema més útil per limitar el nombre de peticions necessàries a l'API.

L'API Enterprise en temps real, en el moment del llançament, contindrà:

 • Filtrat d'esdeveniments per projecte o espai de noms de revisió
 • Connexions garantides
 • Esquema comercialment útil semblant als que estem construint a la nostra API sota demanda i API Instantània
 • Acord de nivell de servei

*Encara estem en procés de traçar les especificacions tècniques per determinar les limitacions de l'esquema a les plataformes d'esdeveniments i les publicarem aquí quan hàgim finalitzat el nostre disseny.

API Instantània

Per als reutilitzadors de gran volum que actualment confien en els abocadors de Wikimedia per accedir a la nostra informació, hem creat una solució per ingerir contingut de Wikimedia gairebé en temps real sense excessives peticions a l'API (API sota demanda) ni haver-se de mantenir connectats a la nostra infraestructura (en temps real).

L'API Enterprise Snapshot, en el moment del llançament, contindrà:

 • 24-hour JSON[1], Wikitext, or HTML compressed dumps of "text-based" Wikimedia projects
 • A hourly update file with revision changes of "text-based" Wikimedia projects
 • SLA
 1. JSON dumps will contain the same schema per page as the On-demand API.

Accés

Hi ha diversos mètodes per obtenir accés als conjunts de dades de l'API Enterprise:

 • De pagament
  • L'API en temps real (per lots i streaming) i un fitxer d'abocament diari en format NDJSON a través del lloc web dedicat al producte de l'API Enterprise https://enterprise.wikimedia.com/
 • De franc
  • La creació d'un compte a través del lloc web del producte de l'API Enterprise inclou 10.000 sol·licituds d'API sota demanda i un fitxer API d'instantània mensual en format NDJSON sense cap cost.
  • Es proporciona una actualització de les dades de l'API Enterprise cada dues setmanes a https://dumps.wikimedia.org/other/enterprise_html/
  • API Instantània + Temps real (lots) a través de Data Services, disponible per qualsevol persona amb un compte dels serveis al núvol de Wikimedia.
  • Those who have a non-commercial and mission-relevant use-case, which cannot be fulfilled by existing free-access APIs/dumps etc, can request ongoing access to the paid service at no cost.

Equip

El personal de la Fundació Wikimedia que treballa específicament en aquest projecte:

Negoci

Producte

Enginyeria

Programa

Els noms en negreta indiquen la gestió.

Moltes persones de diferents equips també hi contribueixen de manera significativa, incloent-hi els equips de la WMF del Departament Jurídic, Enginyeria, Col·laboracions, Disseny, Comunicacions, etc. Treball contractat addicional proporcionat per: Speed & Function ofereix suport d'enginyeria; PartnerHero proveeix serveis d'atenció al client; Vuurr està ajudant el nostre procés de vendes; [$BINK Beutler Ink], en el màrqueting i la comunicació, i Super Natural Design són els dissenyadors del lloc web del projecte.

Governance

La junta de l'LLC ex officio que supervisa el projecte provés de la direcció de la Fundació Wikimedia, en representació de les seves funcions en l'equip de la Fundació Wikimedia. Això inclou la directora de promoció Lisa Seitz-Gruwell; el conseller general Stephen LaPorte; la directora de Producte i Tecnologia Selena Deckelman, i Lane Becker que exerceix com a presidenta de l'LLC. EL'LLC està sotmesa al govern del Junta Directiva de la Fundació Wikimedia, tal com es descriu a la Declaració de la Junta de la Fundació Wikimedia sobre els principis d'ingressos de Wikimedia Enterprise.

Els documents que cobreixen la relació legal de l'LLC amb la Fundació Wikimedia es publiquen a la Governance Wiki sota la "Categoria:Wikimedia Enterprise". Concretament, es tracta dels acords d'operació, de compartiment de costos i de llicència interempresarial.:

See also: PMF § Legal

Premsa

Initial announcement - March 2021

Initial Wikimedia Foundation Diff blogpost
note: media stories listed below are written and published independently and were neither pre-reviewed nor approved by the WMF

Of particular note:

The Verge Wikimedia will launch a paid service for big tech companies
TecMundo Wikipedia will start charging Google, Facebook, Amazon and Apple (translated from Portuguese)
9 to 5 Mac Apple might soon have to pay up for the Wikipedia data it uses
ShiftDelete.net Wikimedia launches its paid service (translated from Turkish)
Digital Trends Español Wikipedia will start charging large companies (translated from Spanish)
everyeye.it Will Apple Soon Have Ti Pay Wikipedia For Information Taken From Siri? (translated from Italian)
iPadizate Apple will have to pay Wikipedia to use its data (translated from Spanish)
T3N Wikimedia Foundation launches paid service for Wikipedia content (translated from German)
The Telegraph Wikipedia plans to charge tech giants for access
iPhone Italia Wikipedia may soon ask Apple for 'the bill' (translated from Italian)
Mashable Wikipedia wants to charge Google, Amazon, and Apple for using its content
MacGeneration Apple, Google, and others could pay to mine Wikipedia information (translated from French)
AppleInsider Apple might soon pay for Wikipedia content
EZANIME.net Apple will soon have to pay for the Wikipedia data it uses (translated from Spanish)
RTL Nieuws Wikipedia will offer payment services to tech giants (translated from Dutch)
RPP Wikipedia will start charging giants like Google and Apple for the information in its encyclopedia (translated from Spanish)
Tuga Tech Apple may have to pay to use Wikipedia data (translated from Portuguese)
vc.ru Wikimedia Foundation launched a commercial project - the organization plans to collect fees from technology companies (translated from Russian)
turi2 Wikimedia launches paid service for businesses. (translated from German)
Sec News Wikipedia: Will Google, Amazon and Apple charge for its content? (translated from Greek)
El Español Wikipedia creates a paid version, but only for large companies (translated from Spanish)
PhoneArena.com Big Tech firms will soon have to whip out their wallets in order to use Wikipedia
Les Echos Wikipedia wants to make Gafa pay (translated from the french)
Resumé The Omnicom agency is accused of forcing employees to return to the office - threatened with dismissal (translated from Swedish)
The Mac Observer Wikipedia Wants Big Tech to Pay for its Content
Tech Radar Big tech companies may soon have to pay for Wikipedia content
Web Tekno Wikipedia Seeks To Receive Money From Google And Apple For Using Its Content (translated from Turkish)
Gridam Wikimedia to launch paid service for internet giants (translated from French)
MC Pro Wikipedia will launch a paid edition for large technology platforms (translated from Spanish)
TechStory Wikipedia will not be free for tech-giants anymore, launches Wikimedia Enterprise
Hypebeast Wikipedia Is Putting a Price Tag on Its Content for Big Tech Companies
Punto Informatico Wikimedia Enterprise to debut by 2021 (translated from Italian)
Cybe Out Google and Apple will soon have to pay Wikipedia to access its content (translated from Italian)
SoMag News WikiMedia is launching paid service service
C News Wikipedia becomes paid. So far for IT giants (translated from Russian)
Voicebot.ai Wikipedia Will Start Charging Tech Giants and Their Voice Assistants for Data Access
voicebot.ai Wikipedia Will Start Charging Tech Giants and Their Voice Assistants for Data Access
Hypebeast Wikimedia Foundation announces Wikimedia paid service 'Wikimedia Enterprise' (translated from Korean)
SDP Noticias Wikipedia will have a paid version for companies (translated from Spanish)
Exchange Wire Disney to Dethrone Netflix by 2024; Wikipedia to Charge Big Tech for Content
technews.tw Wiki will push the paid version of Wikimedia Enterprise to corporate customers, the current service is still free (translated from Traditional Chinese)
Clubic Wikimedia wants to make GAFA pay for more stable income (translated from French)
El Pais Wikipedia lanza un servicio para que las grandes tecnológicas paguen por usar su contenido
Hindustan Times Wikipedia will launch a paid service for enterprise later this year
AIN Wikipedia Publisher Launches Commercial Product - Wikimedia Enterprise (translated from Russian)
Gadgety The Wikimedia Foundation has announced its first commercial project (translated from Hebrew)
Tivi Now that’s enough for charity - Wikipedia is starting to ask for money for content (translated from Finnish)
Mikro Bitti Wikipedia is starting to sell its content - no longer just a free service (translated from Finnish)
TechTimes Amazon, Google, and Apple to Pay Wikipedia For Their Published Contents in the Future
Asia One Wikipedia is launching a paid service for big tech companies
L'usine Digitale Wikimedia wants to launch a new paid service for digital giants (translated from French)
IThome Wikimedia launches enterprise-level services for large commercial organizations to pay for content (translated from Traditional Chinese)
version2.dk Wikipedia will sell its content to businesses (translated from Danish)
Pirate Press Apple may soon have to pay if its wants to use data from Wikipedia
Spider's Web Wikipedia becomes a commercial, earning entity. This is great news (translated from Polish)
ComputerBild Wikimedia Enterprise: Wikipedia will ask for cash in the future (translated from German)
Cinco Días (El País) Wikipedia will launch its paid version for companies at the end of the year (translated from Spanish)
Vesti Wikipedia launches a paid service for large IT companies (translated from Bulgarian)
Slo Tech The Wikimedia Foundation prepares paid services (translated from Slovenian)
Web Pro News Wikimedia Enterprise Seeks to Turn Big Tech Into Paying Customers
Stuff Wikipedia will soon offer a paid service to Big Tech
Tech Radar Pro Wikipedia is getting a 'premium' paid version - but you can't get it
wwwhatsnew WIKIMEDIA TO LAUNCH A PAYMENT SERVICE FOR BUSINESSES THAT USE WIKIPEDIA DATA (translated from Spanish)
G1 Wikipedia launches paid service for companies to use its content (translated from Portuguese)
Sawt Beirut International Create a paid service for companies that rely on Wikipedia data (translated from Arabic)
UDN.com Wikipedia bargaining war! "Free Encyclopedia" intends to discuss content payment agreement with technology giants (translated from Traditional Chinese)
Newsgram Wikimedia To Launch New Paid Service For Tech Giants
blog none Launch of Wikimedia Enterprise, a paid API service that allows corporate customers to absorb massive amounts of data in real time. (translated from Thai)
cnBeta Wikimedia announces the launch of a new paid content for major technology companies (translated from Traditional Chinese)
der brutkasten Wikipedia misses out on a business model (translated from German)
Gadgets Now Apple, Google may have to pay to Wikipedia in the future, here's why
lowyat.net Wikimedia To Launch Paid Service For Tech Companies
Money Control Wikipedia wants big tech to pay up for using its database
Techshout Wikipedia Wants Google, Facebook and Others To Pay For Using Its Content
Milenio Will you still be able to consult it? Wikipedia presents its paid version, oriented to companies (translated from Spanish)
Canal RCN Wikipedia will launch a paid version for companies (translated from Spanish)
nuevodiario.web Wikipedia announces its first paid version aimed at large companies (translated from Spanish)
El Heraldo Won't it be FREE anymore? Wikipedia announces new paid version (translated from Spanish)
New Kerala Wikimedia plans paid service for big tech firms
Ammon News Wikipedia turns some of its services into "paid" (translated from Arabic)
Nexofin Wikipedia announces that it will have a paid version (translated from Spanish)
PocketNow At last, Wikipedia asks tech giants to pay for solving their own problems
developpez.com Wikipedia Finally Asks Big Businesses To Pay: Wikimedia Enterprise Will Provide New Options For Businesses Using Its Content (translated from French)
The Times Hub Wikipedia Launches a Service for Big Tech to Pay to Use Their Content
OnlineMarketing.de Google and Co. should pay: Wikipedia plans payment service Wikimedia Enterprise (translated from German)
Gigazine Wikimedia Foundation announces offering paid "enterprise API" (translated from Japanese)
iPhonemod.net Apple may have to pay. If you want to use information from Wikipedia (translated from Thai)
Lupa.cz Wikimedia is preparing a paid service for large companies that use data from Wikipedia (translated from Czech)
Thanh Niên Apple will pay for Wikipedia content (translated from Vietnamese)
Business Insider Mexico Wikimedia will offer a payment service to companies that use its content (translated from Spanish)
Yahoo News Wikipedia plans to charge large organizations using its encyclopedia
Engadget Wikipedia plans to charge large organizations using its encyclopedia
Yahoo! Finance Wikipedia plans to charge large organizations using its encyclopedia
ITC.ua Wikipedia will launch a paid service Wikimedia Enterprise for large companies this summer (translated from Russian)
Micky Apple, Google and Facebook soon to pay for Wikipedia links
HackerNews Wikimedia Foundation to offer community's free content via paid-for Enterprise API
Heise Online Wikimedia Enterprise: Wikimedia Foundation creates business customer access (translated from German)
Jablickar Apple today: Another source has refuted the arrival of AirPods 3 and Apple may have to pay Wikipedia (translated from Czech)
Belbalady Baladi: Wikipedia intends to charge technology companies to use its platform (translated from Arabic)
Feber Wikimedia launches business payment service (translated from Swedish)
Letem světem Applem Apple may have to pay Wikipedia to use Siri's content (translated from Czech)
Digital Information World Wikipedia to Now Charge Big Tech Giants for Using Its Content
Go4it Wikipedia introduces paid services through Wikimedia Enterprise (translated from Romanian)
Critical Hit Wikipedia launches a new premium service for corporates
suara.com No longer free, Wikipedia will charge users (translated from Indonesian)
Syoa Cincau Wikipedia to launch a new service to make big tech companies pay for their content
Techtoday Wikipedia will be paid, but users should not worry (translated from Ukrainian)
Canal Tech Wikipedia will have a paid version, but you won't be able to use it; understand the reason (translated from Portuguese)
WIRED Italia Wikipedia will have a paid service reserved for big techs (translated from Italian)
WERSM Wikimedia Creates New Paid Enterprise Service
The Hustle Big Tech loves using Wikipedia. Now, the free site is planning an enterprise product.
dir.bg Wikipedia will charge large organizations that use it (translated from Bulgarian)
ProgrammableWeb The Wikimedia Foundation Launches a Fee-Based Enterprise API
Bug.hr Wikimedia launches a paid service for large companies (translated from Croatian)
ilan365 Reason Use of Content: Wikipedia Will Receive Money From Google And Apple (translated from Turkish)
De Standaard Wikipedia is getting a paid version (translated from Dutch)
El Universal Wikipedia plans to start charging for its content (translated from Spanish)
masralyoum.net Reports: Use of Wikipedia will not be free for these parties (translated from Arabic)
TechOrange [Wikipedia is going to be commercialized? 】Free Wiki stepping into history, intending to charge large-scale technology companies such as Google, Apple, and Facebook (Traditional Chinese)
Sputnik News "Wikipedia" to charge for major IT companies (translated from Japanese)
Market Research Telecast Wikipedia announces its first paid version for large companies
TCN Wikipedia plans to charge a series of fees for names Apple, Google, Amazon ... (translated from Vietnamese)
Business AM Wikipedia will soon no longer be free for everyone (translated from Dutch)
Tamindir You will not be able to buy the Wikipedia Paid Membership System (translated from Turkish)
sentieriselvaggi.it Wikipedia's payday: Wikimedia Enterprise is born (translated from Italian)
Tweakers Wikimedia foundation starts a company that delivers content to tech companies for money (translated from Dutch)
The Hindu Wikipedia wants big tech to pay for using its content
MediaPost Wikipedia Wants Tech To Pay Up For Content
MSN Wikipedia is set to start charging big businesses for its encylopedia data
Game Stanza Wikipedia is about to Charge Google, Amazon, and Apple for using its content! : Technology
Heidi.news Wikipedia wants to bring GAFA to the cashier (translated from French)
Hebergement Webs Wikipedia is preparing accounts for large companies for its encyclopedia data (translated from Lithuanian)
Abondance Wikimedia Enterprise: Wikipedia wants to charge the big guys on the Web to use its data (translated from French)
Xataka What is Wikimedia Enterprise and how will paid Wikipedia affect businesses (translated from Spanish)
The Friday Checkout Story 3: Wikipedia getting paid (via YouTube)
Business Insider Apple, Amazon, and Google don't pay to integrate Wikipedia articles into their search products. The non-profit now hopes to use contracts with Big Tech to help fund 'knowledge equity' around the world.
La Stampa Are the tech greats willing to pay to use Wikipedia? (translated from Italian)
China Press Wikipedia will charge a fee! (translated from Simplified Chinese)
TecnoAndroid Wikipedia: Apple, Amazon and Google will have to pay for the internal explanatory links (translated from Italian)
CTWANT Don't even think about earning so much. Wikipedia will charge the tech giants for free (translated from Traditional Chinese)
BitPort A really weird pairing: comes the enterprise Wikipedia (translated from Hungarian)
Business Insider South Africa Apple, Amazon, and Google use Wikipedia for free – but new enterprise contracts may change that
El Mundo (Pixel) Wikipedia is paid: this is all you need to know (translated from Spanish)
Libre Mercado Wikipedia wants to charge Google, Facebook or Amazon for a new service (translated from Spanish)
genk.vn Wikipedia will ask the tech giants to stop using their platforms (translated from Vietnamese)
itZone Wikipedia will ask the tech giants to stop using their platforms
Corriere della Sera Wikipedia launches Enterprise: Google, Apple, Amazon and Facebook now have to pay for its content (translated from Italian)
kumparanTech Wikipedia Will Have Premium Version, Comotous Content is Charged (translated from Indonesian)
iDrop News Time to Pay? Wikipedia Is Looking for Cash from Google, Amazon, and Apple
Connect! Wikipedia charges for its services. But it will remain free for ordinary users (translated from Czech)
marketingprzykawie.pl Wikipedia is launching a paid service for big tech (translated from Polish)
El Comercio Wikipedia announces its first paid version on the internet (translated from Spanish)
PYMNTS Big Tech Compliance Tracker: Apple Ordered To Pay $308.5 Million Over Patent Infringement; Multiple US States Join Texas-Led Antitrust Suit Against Google
ComputerWorld Wikipedia on the way with new payment service: Want the tech giants to cough up (translated from Danish)
Tokar.ua Wikipedia will be paid for by IT giants (translated from Ukrainian)
ZDNet France Wikimedia Foundation wants to sell tech giants improved access to Wikipedia data (translated from French)
HICOMM Paid Wikipedia platform launched for technology giants (translated from Bulgarian)
iPro Up Wikipedia launches its paid version aimed at companies (translated from Spanish)
Agencja Informacyjna Wikipedia is commercializing (translated from Polish)
Medianama Wikimedia Introduces Paid Version Of Wikipedia For Big Tech
tyinternety Wikipedia wants Google, Amazon and Apple to pay for using its content (translated from Czech)
Breitbart Wikipedia Seeks to Tighten Its Relationship with Big Tech
Nezavisne novine Wikimedia is launching a paid service for large companies (translated from Bosnian)
Pravda Wikipedia will charge encyclopedia access fees from large companies (translated from Slovak)
it resenja Wikimedia is launching a paid service for large companies (translated from Bosnian)
Geek.hr Wikimedia will launch a paid service for large technology companies (translated from Croatian)
Digital de León Wikipedia will be paid, we tell you everything (translated from Spanish)
Business Insider Italia Apple, Amazon and Google take advantage of Wikipedia for free. But with the new business contracts, things could change (translated from Italian)
Compromiso Atresmedia Wikipedia will have a paid service (although you will never use it) (translated from Spanish)
31Mag Wikimedia will no longer be free for Internet giants (translated from Italian)
SDP Noticias Wikipedia would charge Google and Amazon for using your information (translated from Spanish)
65 y Más Wikipedia Enterprise: the new paid version for companies (translated from Spanish)
GizLogic Wikipedia Enterprise, the paid version for companies confirmed (translated from Spanish)
denik.cz Wikipedia no longer wants to be free, it wants to make money. Siri and Alexa will pay (translated from Czech)
Commercial launch - October 2021

Wikimedia Foundation Press release

Of particular note:

MacObserver New Wikimedia Enterprise API Enables Public Data Access
Programmable Web Daily API Roundup: Wikimedia, APM Terminals. Hot Stokes, Postnick
The Information Wikimedia Foundation Asks Big Tech To Pay For Trove of Data
Golem Wikipedia gets a commercial offer (Translated from German)
Linux-Magazin.de Wikimedia Enterprise has a commercial offer (Translated from German)
First customers - June 2022

Press Release
note: media stories listed below are written and published independently and were neither pre-reviewed nor approved by the WMF

Of particular note:

Tech News Wikipedia for-profit platform launches, with Google as its first customers
Chrome Unboxed Google partners with Wikimedia Foundation to leverage its information in Search
Media Post Google To Pay Wikipedia For Content In Search, Knowledge Panel
Business Recorder Google agrees to pay for beefed-up Wikipedia service
CNBC TV 18 This week in Tech: Telegram’s premium service, Google to partner with Wikipedia, and more about Nothing Phone
Lao Dong Google becomes the first customer of Wikimedia Enterprise
The Times of India Google paying Wikimedia Foundation to access its content more efficiently
Domain B Google agrees to pay for Wikipedia content
PC Guia Google will pay for content to Wikipedia
India Today Google to work with Wikimedia Enterprise to access and use Wikipedia content
My Navi News Google et al. Became the first customer of "Wikimedia Enterprise" to acquire 100 million pages of content via API
BFM Tech GOOGLE WILL PAY WIKIPEDIA BY BECOMING ITS FIRST CUSTOMER
The News International Google agrees to pay for beefed-up Wikipedia service
Siasat Daily, The Google paying Wikimedia Foundation to access its content more efficiently
ZD Net Wikimedia Enterprise announces its first customer: Google
Metro Libre Internet Archive and Google, first clients of Wikimedia Enterprise
California 18 Google will pay Wikipedia for the use of its content on its search engine
Siecle Digital Google and Internet Archives are the first customers of Wikimedia Enterprise
Le Courrier Google becomes a Wikipedia customer
Sempre Update Google starts paying the Wikimedia Foundation, Wikipedia administrator
Business Insider Netherlands In addition to news media, Google will now also pay Wikipedia for sharing information
Economic Times Google paying Wikimedia Foundation to access its content more efficiently
Europa Press Internet Archive y Google, primeros clientes de Wikimedia Enterprise
La Nacion Internet Archive and Google, the first Wikimedia Enterprise customers
Business Insider India Google becomes one of the first companies to pay Wikimedia - the group behind Wikipedia
WION Search giant Google ready to pay for enhanced Wikipedia services
New India Express Google agrees to pay for ramped-up Wikipedia service
Tweakers Internet Archive gets free access to commercial Wikimedia Enterprise API
CN Beta Wikimedia Enterprise announces Google and the Internet Archive as its first customers
Gigazine The Wikimedia Foundation officially released the paid API service "Wikimedia Enterprise", and the first customers are Google and Internet Archive.
Radio Canada Google becomes one of the first customers of Wikimedia, the foundation behind Wikipedia
Le Numeriques Google will pay to have better access to Wikipedia
Exame Google agrees to pay for Wikipedia content
Lesoir Google becomes a Wikipedia customer
Madison Leader Gazzette, The Google is paying the Wikimedia Foundation for better access to information
wwwhatsnew Estos son los primeros clientes de Wikimedia Enterprise: Google y Internet Archive
Golem De Google pays for use of Wikipedia content
Bolly Inside To improve access to information, Google is funding the Wikimedia Foundation
Voonze These are the first clients of Wikimedia Enterprise: Google and Internet Archive
Next Impact Wikimedia Enterprise announces its first two customers: Google and Internet Archive
Diario De Penambuco Google agrees to pay for Wikipedia content
Olhardigital Google partners with the company responsible for Wikipedia
3d News The first clients of Wikimedia Enterprise were Google and Internet Archive
Nieuws Google will pay for information from Wikipedia
Estado de Minas Google agrees to pay for Wikipedia content
Le Figaro Google will pay for information from Wikipedia
France 24 Google becomes a Wikipedia customer
Heise Online Wikipedia finds celebrity buyers for access to free info
Excelsior Google makes a deal with Wikipedia, they will pay for content
RFI Google agrees to pay for Wikipedia content
CNBC TV 18 Google will now pay Wikimedia for improved access to information
ENCA Google agrees to pay for Wikipedia content
El Universal Google becomes a Wikipedia client
NDTV Gadgets Google Agrees to Pay for Wikipedia Content Displayed on Search Engine
Tech Crunch Google and the Internet Archive are the first customers to pay for commercial access to Wikipedia content

Vegeu també

 • API:Portada – la llista central de totes les API de Wikimedia.
 • Wikitech: Portal de serveis de dades – Una llista de serveis orientats a la comunitat que permeten l'accés directe a les bases de dades i als bolcats, així com interfícies web per a la consulta i l'accés programàtic als magatzems de dades.
 • Enterprise hub – una pàgina per a aquells interessats en utilitzar el programari MediaWiki en contextos corporatius.