Wikimedia Blog/Proiecte/TdU Actualizare 2014

This page is a translated version of the page Wikimedia Blog/Drafts/TOU update 2014 and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.

This was a draft for a blog post that has since been published at https://blog.wikimedia.org/2014/06/16/change-terms-of-use-requirements-for-disclosure/

Modificăm Termenii noştri de Utilizare: Obligaţii de notificare

Efectuăm astăzi o importantă modificare a Termenilor de Utilizare. Această modificare va face mai clară şi va întări interdicţia editării plătite mascate în orice proiect Wikimedia.

O jumătate de miliard de oameni folosesc Wikipedia în fiecare lună, ca sursă de cunoaştere. Editorii comunităţii Wikipedia muncesc neîncetat pentru păstrarea acurateţii, transparenţei şi obiectivităţii articolelor, efort ce necesită identificarea conflictelor de interese şi eliminarea partizanatului. Editarea-pentru-plată poate fi o astfel de sursă de partizanat, în special cînd articolele sînt promoţionale în sine, sau sînt în interesul unui client plătitor. Fundaţia Wikimedia îşi declară în continuare angajamentul de susţinere a eforturilor comunităţii Wikipedia de a păstra articolele libere de conţinut promoţional.

Ce se modifică?

Prezenta modificare adaugă o sub-secţiune nouă în Secţiunea 4, Reţinerea de la Anumite Activităţi, despre “Contribuţii Plătite fără Notificare.” Comitetul de Conducere al Fundaţiei Wikimedia a emis o scrisoare în care explică modificarea. Am redactat de asemenea un FAQ care ajută în explicarea modului în care se aplică modificarea în cazuri specifice. Vă recomandăm să citiţi în întregime actualizarea, scrisoarea şi FAQ, dar punctele cele mai importante sînt:

  • Dacă editaţi din propria voinţă şi pentru propria plăcere, nu se schimbă nimic. Vă rugăm, continuaţi! Faceţi parte dintr-o splendidă comunitate de voluntari care construiesc o sursă fără precedent de informaţii libere, gratuite şi aflate la dispoziţia întregii lumi.
  • Dacă sînteţi angajat de o galerie de artă, o bibliotecă, arhivă, muzeu (GLAM) sau instituţie similară care poate plăti un angajat pentru contribuţii de bună credinţă în domeniul său de experienţă, şi nu despre instituţia respectivă, sînteţi de asemenea binevenit! Acest FAQ oferă mai multe informaţii referitoare la situaţiile în care trebuie să asiguraţi notificarea.
  • Dacă sînteţi plătit pentru editare, veţi avea obligaţia să notificaţi contribuţia plătită, conformîndu-vă astfel noilor Termeni de Utilizare. Este necesar să adăugaţi/precizaţi afilierea în cuprinsul, pagina utilizatorilor sau pagina de discuţii a materialului la care aţi contribuit, pentru a vă face cunoscut în mod corect punctul de plecare. Vă recomandăm să citiţi FAQ, unde puteţi afla mai multe.
  • Dacă sînteţi plătit pentru editare, pot fi aplicabile şi alte reguli în afara Termenilor de Utilizare. Politica specifică a anumitor proiecte Wikimedia, sau legislaţia de resort din ţara dumneavoastră (de exemplu cea care interzice publicitatea mascată), pot cere dezvăluiri suplimentare sau pot interzice în întregime contribuţiile favorabile plătite. Puteţi găsi detalii despre aspectele legale şi riscurile asociate contribuţiilor favorabile plătite şi ne-notificate în acest FAQ.
  • Proiectele Wikimedia pot discuta şi implementa individual politici de notificare alternative, adecvate nevoilor lor specifice, după cum este explicat mai pe larg în acest FAQ.

De ce facem modificarea?

Aşa cum am explicat în octombrie 2013, considerăm că editarea favorabilă plătită şi ne-notificată este o practică negativă care poate afecta încrederea contributorilor voluntari şi cititorilor Wikimedia. Sîntem deosebit de preocupaţi de modul în care aceste practici de editare pot afecta neutralitatea şi gradul de încredere de care se bucură Wikipedia.

Modificarea Termenilor de Utilizare va trata problema în mai multe moduri. În primul rînd, va informa şi va explica contributorilor de bună credinţă modul în care pot continua să editeze în spiritul acestei mişcări şi misiuni, prin simpla notificare a afilierii lor. În al doilea rînd, va da comunităţii dreptul - şi informaţiile necesare - pentru a se ocupa de problema editărilor plătite, prin identificarea acelor contribuţii care ar trebui analizate mai îndeaproape. Şi în ultimul rînd, va oferi comunităţii şi Fundaţiei un instrument suplimentar de punere în aplicare a reglementărilor existente în privinţa conflictului de interese şi editării plătite.

Cum am efectuat modificarea?

Termenii de Utilizare stabilesc regulile prin care aproape o jumătate de miliard de utilizatori interacţionează lunar cu Wikipedia şi celelalte proiecte Wikimedia. Termenii de Utilizare actuali sînt rezultatul colaborării de amploare a comunităţii în 2011.

Noi analizăm periodic Termenii, pentru a ne asigura că reflectă schimbările din legislaţie şi din proiectele Wikimedia. Pentru tratarea preocupărilor comunităţii şi Comitetului legate de editarea plătită, Fundaţia a propus amendarea Termenilor de Utilizare existenţi în februarie anul curent. Termenii de Utilizare interziceau deja "activităţile înşelătoare," cum ar fi falsa declaraţie, substituirea de persoană şi frauda. Propunerea originală avea scopul asigurării conformării cu aceste reguli, prin cererea ca orice utilizator care “primeşte sau se aşteaptă să primească” o compensaţie directă în schimbul editării/contribuţiei, să aibă obligaţia să declare/notifice angajatorul, clientul şi afilierea.

În cursul lunilor februarie şi martie, comunitatea Wikimedia a discutat pe larg subiectul editării plătite şi nedeclarate, rezultatul fiind 320.000 cuvinte cuprinzînd discuţiile în diverse limbi, şi 6,3 milioane vizualizări ale propunerii. Discuţia a fost în proporţie covîrşitoare în favoarea modificării Termenilor. Aceeaşi discuţie a adus şi critici constructive care au contribuit la rafinarea amendamentului, şi ne-au determinat să îmbunătăţim FAQ-ul avut în vedere astfel încît să asigurăm mai mult context şi exemple îmbunătăţite.

La întîlnirea Comitetului de Conducere al WMF din aprilie, membrii Comitetului au analizat modificarea şi rezultatele consultării publice. După discuţia avută, membrii au aprobat modificarea. Fundaţia Wikimedia va continua să monitorizeze eficienţa amendamentului, şi va rămîne deschisă la eventualele necesităţi de îmbunătăţire.

Ce se va întîmpla în continuare?

Modificarea intră în vigoare imediat. Ne notificăm toţi utilizatorii, prin mesaje-drapel pe toate proiectele Wikimedia.

Dacă aveţi orice comentariu, sau doriţi să discutaţi mai aprofundat modificarea, vă rugăm să vă alăturaţi discuţiei de pe Pagina de discuţie meta asupra Termenilor de Utilizare.

Mulţumim tuturor celor care au contribuit la discuţia asupra acestui important subiect. Grija dumneavoastră a identificat şi clarificat subiectul într-un mod care a permis îmbunătăţirea amendamentului propus iniţial. Opiniile şi reacţiile dumneavoastră au asigurat existenţa unei politici puternice, dar proporţionale, de la care ne aşteptăm să întărească proiectele în ansamblul lor.

Stephen LaPorte, Consilier pe Probleme Legale

Luis Villa, Consilier General Adjunct

Geoff Brigham, Consilier General