Whose Knowledge?/VisibleWikiWomen/nl
Met #VisibleWikiWomen brengen we jaarlijks een collectief van partners en vrienden van over de hele wereld samen om afbeeldingen van vrouwen, met name zwarte, bruine, inheemse, trans- en non-binaire personen, beschikbaar te maken op Wikipedia en het internet. We zijn trots en dankbaar voor de duizenden afbeeldingen die de campagne tot nu toe online heeft gebracht en alle evenementen, reflecties en interventies die we via #VisibleWikiWomen hebben gedaan.
Wij zijn een lange weg gegaan, maar wij zijn ons ook ervan bewust dat er nog zoveel te doen is. Voor deze 7e editie van #VisibleWikiWomen nodigen wij en onze partners u uit om de digitale ruimte te beheren, open licentiebeelden van gemarginaliseerde vrouwen te maken, te delen en te uploaden naar Wikimedia Commons. Laten we online onzichtbaarheid bestrijden door een gedeeld en collectief feministisch geheugen te creëren dat de pluraliteit van onze lichamen en identiteiten viert.
Doe het hele jaar mee aan de #VisibleWikiWomen campagne!
De noodzaak
De kennis en de bijdrage van vrouwen aan de wereld zijn op vele manieren onzichtbaar. Als we kijken naar de onzichtbaarheid van vrouwen online, is Wikipedia een goede proxy om te verklaren waarom dit zo'n probleem is. Minder dan een kwart van de biografieën op Wikipedia is over vrouwen. Veel biografieën van belangrijke en invloedrijke vrouwen bestaan niet of zijn onvolledig.
Meestal hebben vrouwenbiografieën geen beelden. We schatten dat minder dan 20% van Wikipedia-artikelen over belangrijke vrouwen foto's bevatten. Slechts 20% van de beelden die mensen afbeelden op Wikimedia Commons zijn van vrouwen (volgens https://humaniki.wmcloud.org).
Elke maand lezen een half miljard mensen Wikipedia,[1] en het is de 5e meest bezochte website ter wereld. [2] Met andere woorden, gaten op Wikipedia hebben een grote impact op het bredere internet.
Project organisatoren
- Wiens kennis? Mede-oprichters begonnen in 2017 na te denken over deze campagne met een groep Wikimedianen van over de hele wereld.
- Sunshine Fionah Komusana coördineert de #VisibleWikiWomen campagne Wiens Kennis sinds 2022.
Het thema van het jaar
Het thema voor 2024 is Our Resistance is Plural: feministische solidariteit, bevrijding en vrede. Bezoek onze agenda met evenementen voor meer informatie en om deel te nemen aan de campagne.
Ons doel
Ons doel voor deze editie van #VisibleWikiWomen is om 7.000 beelden van vrouwen en niet-binaire personen in Wikimedia Commons toe te voegen, de grote multimedia bibliotheek voor alle Wikimedia-projecten, inclusief de +300 taalversies van Wikipedia.
Opnieuw zullen we "de kleuren van #VisibleWikiWomen vieren" met een gerichte inspanning om afbeeldingen van invloedrijke "zwarte, bruine, inheemse, transvrouwen en niet-binaire" te uploaden naar Wikipedia als onderdeel van de #VisibleWikiWomen-campagne.
Om dit doel te bereiken, nodigen we u uit - vrouwenorganisaties en feministische organisaties, cultuur- en geheugeninstellingen, Wikipedia-redakteurs, gebruikersgroepen, verenigingen en iedereen die de pluraliteit van mensen de zichtbaarheid en erkenning wil geven die ze verdienen. We zijn verheugd om opnieuw samen te werken met de vrienden van vorig jaar en om nieuwe partners uit de hele wereld te verwelkomen.
Hoe neem ik deel?
U kunt deelnemen aan de #VisibleWikiWomen campagne door kwaliteitsafbeeldingen te verzamelen en te uploaden in het publieke domein, of onder vrije licentie, naar Wikimedia Commons onder de categorie VisibleWikiWomen. Deze afbeeldingen kunnen foto's of tekeningen van vrouwen zijn, evenals afbeeldingen van hun werk, met de juiste toestemming. Gebruik de wizard Uploaden en voeg de categorie VisibleWikiWomen 2024 toe aan uw uploads. Naast het uploaden van afbeeldingen op Commons, kunt u ook deelnemen aan de campagne door:
- Het hosten of bijwonen van lokale evenementen in uw gemeenschap waar foto's kunnen worden genomen of geüpload
- Uw bestaande foto's van opmerkelijke vrouwen vrijgeven onder een vrije licentie
- Illustraties en tekeningen maken
- Dit project promoten en publiceren door het woord over het project te verspreiden en de hashtags #VisibleWikiWomen en #WomenofColors op Facebook, Twitter en Instagram te gebruiken.* Co-organiseren en organiseren van een online evenement met 'Wiens Kennis?' om de campagne naar uw lokale gemeenschappen te brengen
- Een feministische hoek op uw openbare evenementen te creëren, door een #VisibleWikiWomen fotoboek te installeren.
En waarschijnlijk nog veel meer! We zien graag dat u nieuwe ideeën bedenkt die het meest zinvol zijn voor u en uw gemeenschap.
Als u extra ondersteuning nodig heeft om aan de campagne deel te nemen, kunt u ons ook e-mailen op visiblewikiwomen[at]whoseknowledge[dot]org.
Hoe kunt u erbij betrokken worden?
Hier zijn enkele extra manieren om de campagne #VisibleWikiWomen te ondersteunen:
Inhoud
- Help onze campagne meertalig te maken door onze Metapagina, bronnenkit en de campagnepagina's van onze website in uw taal te vertalen.
- Maak lijsten van Wikipedia vrouwenbiografieën zonder afbeeldingen (per land, per beroep, per eeuw, per activiteit) om het bewustzijn van de visuele kloof tussen mannen en vrouwen te vergroten en interessante uitdagingen voor deelnemers te creëren.
- Schrijf een nieuw Wikipedia-artikel geïnspireerd op een portret van een "wees" vrouwenportret (een afbeelding zonder artikel) en gebruik die afbeelding om het te illustreren.
Deel dit met anderen
- Maak en deel: selecteer beelden die u leuk vindt, meng ze met inspirerende teksten en kunst en deel ze met de hashtags #VisibleWikiWomen, #WomenofColors, #HopeAndHealing en/of #FeministMemory.
- Collaboratieve dekking: als u een journalist, blogger, podcaster bent of gewoon graag ideeën online verspreidt, kunt u een stukje over de campagne maken.
Steun de campagne
- Als u een feministische organisatie, een culturele en geheugen instelling, media of andere potentiële partnerorganisatie bent, wordt u een institutionele partner.
- Als u een persoon bent die verbonden is met potentiële partners (zoals de hierboven genoemde), wijs hen dan op de campagne!
- Als u in relatie staat met potentiële financiers die deze campagne kunnen financieren en ondersteunen, breng ze dan mee!
Bronnen om u te helpen
De volgende gidsen bieden antwoorden op veelgestelde vragen over het werken met afbeeldingen. Voel u vrij om het aan te passen, iets toe te voegen en te vertalen naar uw eigen behoeften! Feedback over deze gids is welkom.
- Werklijsten
- Lijsten van vrouwenartikelen die afbeeldingen missen - Hier zijn enkele ideeën voor afbeeldingen om op te focussen. U kunt ook uw eigen lijstjes toevoegen!
- Afbeeldingen vinden of maken
- Hoe vind men gratis afbeeldingen? (Engels)
- Hoe vraagt men donaties van afbeeldingen? (Engels)
- Tekeningen maken voor Wikipedia (Engels)
- Afbeeldingen uploaden
- Afbeeldingen uploaden naar Wikimedia Commons (Engels)
- Vergeet niet om uw afbeeldingen te categoriseren onder de categorie VisibleWikiWomen zodat we ze later kunnen vinden!
- Licentie
- Afbeeldingen toevoegen aan Wikimedia Commons en Wikipedia: doen en niet doen (Engels)
- Toestemming geven voor afbeeldingen op Wikipedia (Engels)
- Andere gidsen
- Hoe media aan bij Wikimedia Commons toevoegen via VRT (videotutorial)
- PLOS : Helpen bij het vinden van ontbrekende afbeeldingen van wetenschappers
Supervrienden en vrienden in samenwerking (Doe mee!)
Partners in vorige campagnes (2018–2023)
- Vrouwen in rood en op #WikiWomenInRed
- Kunst en feminisme #NowEditingAF
- Latijns-Amerikaanse vrouwen op Wikimedia
- Wikimedia Tunesië #WikimediaTN
- Vereniging CLibre #CLibreTn
- Wikimedia Israël #WikimediaIL
- De zwarte lunchtafel #blacklunchtable
- Wereldfonds voor Vrouwen
- AfroCROWD
- Wikimujeres
- Wikimedia Gebruikersgroep Brazilië
- Wikimedia Uruguay
- Wikimedia Argentinië
- Wikimedia Bolivia
- WikiDonne (#WikiDonne)
- O Foundation
- Tequeira
- Global Voices
- Syrisch Vrouwelijk Journalist Netwerk
- Bibliotheek Daniel Cosío Villegas (Mexico)
- Amical Wikimedia
- International Network of Women’s Museums
- Association for Women's Rights in Development (AWID)
- Smithsonian National Portrait Gallery
- Wikimedia DC
- Wikimedia Nigeria
- Africa is a Country
- Women in the Fire Service UK
- International Women’s Day Wikipedia Edit-a-Thon 2020
- Ennegreciendo Wikipedia
- #SheTransformsTech from World Pulse
- Wikimedia UK
- International Image Interoperability Framework (IIIF) Consortium
- Development Alternatives with Women for a New Era – DAWN
- Periódicas (Argentina)
- Gobierno de Entre Ríos (Argentina)
- APC
- African Women's Development and Communication Network – FEMNET (Kenya)
- Barbados Museum & Historical Society
- FemInStyle Afrika
- Lankelly Chase
- Wikimedianen van Uruguay
- Wiki gebruikersgroep Brazilië
- Wikimedia Foundation
- Wikimedia gebruikersgroep Ghana
- Wiki4NaijaWomen
- Wikipedia project Noircir (Frans)
- Campagne Stop! Vrouwen aan het werk (Spaans)
- Flickr Foundation
- Mozilla Foundation
- 500 vrouwelijke wetenschappers
- Mais Teoria da História na Wiki
- Wiki Editoras Lx
- GALA Queer Archive (GALA)
Sociale media (Praat mee!)
- #VisibleWikiWomen
- Bezoek onze facebookpagina! Bedenk welke cijfers u wilt laten zien.
- Gebruik onze toolkit voor sociale media in het Engels of het Spaans.
Wat hebben we al gedaan
- 2023 – [[m:Special:PermaLink/25448615|#BodyPlurality #CuerposPlurales #CorposPlurais #Imizimba: Online het unieke karakter van onze lichaamsmaten, vormen en identiteiten vieren]
- 2022 – [[m:Special:PermaLink/23988948|Hoop en genezing: het creëren van een online feministisch geheugen]
- 2021 – [[m:Special:PermaLink/21317833|Feministische realiteit: leven in ons verzet en voor bevrijding]
- 2020 – [[m:Special:PermaLink/20488979|Vrouwen in de kritieke zorginfrastructuur]
- 2019 – [[m:Special:PermaLink/19155915|Vieren van de kleuren van #VisibleWikiWomen]
- 2018 – [[m:Special:PermaLink/18650615|#VisibleWikiWomen proefaflevering]
Externe links