Utilizator neînregistrat

This page is a translated version of the page Unregistered user and the translation is 27% complete.

Utilizatorii care nu sunt conectați sunt numiți utilizatori neînregistrați sau utilizatori IP. Acești utilizatori pot edita pagini care nu sunt protejate sau semi-protejate; modificările acestora vor apărea în istoricul paginilor, alături de adresa IP din care au fost făcute.

În wiki-urile Wikimedia, utilizatorii neînregistrați erau inițial doar într-un dezavantaj minor pentru utilizatorii înregistrați, dar odată cu trecerea timpului, mai multe funcții au devenit indisponibile pentru aceștia. Editorii neînregistrați nu pot muta pagini, nu încărca materiale media sau nu pot păstra o listă de urmărit. Pe Wikipediile englezești și persane, nu pot crea pagini în afara spațiului de nume "discuție". Deoarece adresele IP sunt uneori dinamice, o pagină de utilizator bazată pe IP poate fi impracticabilă și, de fapt, nu este permisă pe unele wiki-uri. Utilizatorii neînregistrați sunt uneori interziși să participe la procese precum dezbaterile privind ștergerea și permisiunile sau pot participa doar în mod restrictiv (de exemplu, pot lăsa comentarii, dar nu pot vota).

De asemenea, utilizatorii neînregistrați nu pot alege opțiunea de modificare minoră, deoarece acest lucru ar putea permite unui utilizator rău-natural să facă schimbări nedorite și să nu fie văzut de ceva timp.

Utilizatorii neînregistrați sunt, de asemenea, uneori denumiți utilizatori anonimi sau anonimi, spre deosebire de utilizatorii pseudonime (numele de utilizator pe wiki-urile Wikimedia sunt în majoritate nume de stilou, nu nume reale). Cu toate acestea, acest lucru este ambiguu și, strict vorbind, incorect. Vizibilitatea publică a adresei IP a unui utilizator neînregistrat înseamnă că poate fi privită locația geografică și/sau organizația de la care postează. De asemenea, în cazurile juridice extreme, calculatorul de la care contribuie utilizatorul ar putea fi identificat printr-o citație către ISP, ceea ce poate conduce în cele din urmă la identificarea utilizatorului. În acest sens, utilizatorii neînregistrați sunt de fapt mai puțin anonimi decât utilizatorii înregistrați care nu dezvăluie informații personale.

History

The creation of articles by IP editors was disabled on English Wikipedia after the Wikipedia biography incident in 2005.

In December 2009, the creation of articles by IP editors on Indonesian Wikipedia were disabled (community discussion, technical request).

In 2014, the creation of articles for IP editors were disabled on Persian Wikipedia. Between October 20, 2021 and April 20, 2022, editing for unregistered users were also disabled on the article namespace as part of an IP editing restriction study.

In 2019, the Wikimedia Foundation proposed hiding IP addresses of unregistered users from the public.

In 2020, the Portuguese Wikipedia disabled editing for unregistered users by a community vote.

Vezi şi