Нерегистровани корисник

This page is a translated version of the page Unregistered user and the translation is 45% complete.
Outdated translations are marked like this.

Корисници који нису пријављени називају се „нерегистровани корисници” или „IP корисници”. Ови корисници могу уређивати странице које нису заштићене или полузаштићене; њихове измјене ће се појавити у историји странице заједно са IP адресом са које су измјену направили.

На Викимедијиним викијама, нерегистровани корисници су првобитно били у мање неповољнијем положају од регистрованих корисника, али како је вријеме пролазило, више фукција је постало недоступно за њих. Нерегистровани уредници не могу помјерати странице, постављати датотеке или одржавати списак надгледања. На Википедији на енглеском и персијском језику, они не могу направити страницу изван именског простора за разговор. Из разлога што су IP адресе понекад динамичне, корисничка страница за IP корисника је непрактична, и забрањена је на неким викијама. Нерегистрованим корисницима је понекад забрањено учешће у процесима као што су брисања и расправе, или могу учествовати на ограниченом нивоу (нпр. могу оставити коментар, али не могу гласати).

Нерегистровани корисници такође нису у могућност да изаберу опцију мала измјена, јер би то омогућило корисницима са лошим намјерама да праве непожељне измејене и да оне не буду примјећене неко вријеме.

Нерегистровани корисници се понекад ословњавају као анонимни корисници, као супротност корисницима са псеудонимима (корисничка имена на Викимедијиним викијама су већином псеудоними, а не права имена). Међутим, то је двосмислено и, строго-говорећи, нетачно. Видљивост IP адреса нерегистрованих корисника значи да се њихов географски положај и/или организација од које су постављене може видјети. Такође, у екстремним правним случајевима, рачунар са кога корисник доприноси може бити идентификован кроз судски налог добављачу интернет услуге, што може довести до идентификације корисника. У том случају, нерегистровани кориник је у ствари мање анониман од регистрованог кориника који није открио никакве личне податке.

Историја

The creation of articles by IP editors was disabled on English Wikipedia after the Wikipedia biography incident in 2005.

In December 2009, the creation of articles by IP editors on Indonesian Wikipedia were disabled (community discussion, technical request).

In 2014, the creation of articles for IP editors were disabled on Persian Wikipedia. Between October 20, 2021 and April 20, 2022, editing for unregistered users were also disabled on the article namespace as part of an IP editing restriction study.

In 2019, the Wikimedia Foundation proposed hiding IP addresses of unregistered users from the public.

In 2020, the Portuguese Wikipedia disabled editing for unregistered users by a community vote.

Види још