Neregistrirani suradnik

This page is a translated version of the page Unregistered user and the translation is 23% complete.
Outdated translations are marked like this.

Suradnike koji nisu prijavljeni nazivamo neregistriranim suradnicima ili IP suradnicima. Ovi suradnici mogu uređivati stranice koje nisu zaštićene ili su poluzaštićene. Uređivanja će im se pojaviti u povijesti uređivanja stranica zajedno s IP adresama s kojih su ih napravili.

Na Wikimedijinim projektima neregistrirani suradnici izvorno su bili u samo malom zaostatku za mogućnostima koje su imali registrirani suradnici. No kako je vrijeme prolazilo, sve više im je mogućnosti bilo sve manje dostupno. Tako neregistrirani suradnici ne mogu premještati stranice, postavljati multimedijalne datoteke ili održavati popis praćenih stranica. Primjerice, po današnjem stanju na engleskim i perzijskim wikipedijama ne mogu stvarati stranice izvan imenskog prostora "Razgovora". Budući da su IP adrese ponekad dinamične, suradnička stranica kojoj je osnova IP nije praktična, a na nekim projektima nije dopuštena. Neregistriranim se suradnicima ponekad ne smiju sudjelovati u procesima kao što su rasprave o brisanju i dopuštenjima, ili pak smiju ograničeno sudjelovati. Primjerice, smiju komentirati, ali ne smiju glasovati.

Neregistrirani suradnici također ne mogu izabrati opciju kojom uređivanje mogu označiti "malom promjenom", jer bi ovo moglo zlonamjernom suradniku omogućiti uređivati na način koji je nepoželjan za projekt, a ne bi se to odmah uočilo i uklonilo.

Neregistrirane suradnike ponekad se naziva "anonimnim suradnicima" ili "anonimcima", za razliku od registriranih suradnika koji uglavnom pišu pod pseudonimima, a ne svojim pravim imenima. Ovaj pak tvrdnja zapravo netočna. Javna vidljivost IP adrese neregistiranog suradnika znači da se može vidjeti zemljopisni položaj i/ili organizaciju iz koje su uređivali. U krajnjim je slučajima također moguće identificirati računalo s kojeg je suradnik pisao preko subpoene davatelju internetske usluge, što bi u konačnici moglo identificirati samog suradnika. Tako su na ovaj način neregistrirani suradnici zapravo manje anonimni od prijavljenih suradnika koji ne otkrivaju nikakvi osobni podatak.

History

The creation of articles by IP editors was disabled on English Wikipedia after the Wikipedia biography incident in 2005.

In December 2009, the creation of articles by IP editors on Indonesian Wikipedia were disabled (community discussion, technical request).

In 2014, the creation of articles for IP editors were disabled on Persian Wikipedia. Between October 20, 2021 and April 20, 2022, editing for unregistered users were also disabled on the article namespace as part of an IP editing restriction study.

In 2019, the Wikimedia Foundation proposed hiding IP addresses of unregistered users from the public.

In 2020, the Portuguese Wikipedia disabled editing for unregistered users by a community vote.

Vidi još