Terms of use/Creative Commons 4.0/FAQ/nl

This page is a translated version of the page Terms of use/Creative Commons 4.0/FAQ and the translation is 100% complete.
Creative Commons 4.0 upgrade

Veelgestelde vragen

(Help with translations!)

Welke invloed heeft dit op Wikipedia?

Wikipedia zal blijven beschikbaar zijn met toewijzing en vergelijkbare vereisten. Wikipedia is nu beschikbaar onder de 3.0 versie van de licentie, en deze upgrade zal betekenen dat nieuwe toevoegingen worden ingediend onder de 4.0 versie. Mensen die inhoud van Wikipedia gebruiken, kunnen nog steeds naamvermeldingen geven zoals beschreven in de Wikimedia-Gebruiksvoorwaarden.

Wat is het verschil tussen Creative Commons 3.0 en 4.0?

De licentie zal dezelfde basisvereisten blijven hebben: passende naamsvermelding en de distributie van afgeleide werken onder dezelfde licentie.

In de juridische noot belichten we enkele van de belangrijkste verschillen voor Wikimedia, waaronder nieuwe officiële vertalingen, verbeterde leesbaarheid, een herziene beschrijving van de naamsvermeldingsvereiste, een mogelijkheid om licentieschendingen te corrigeren en meer. Creative Commons heeft ook een vergelijking gepubliceerd van de wijzigingen in de licentie.

Hoe kunnen we de licentie "upgraden"?

Als we ervoor kiezen om de Gebruiksvoorwaarden te wijzigen, zal de 4.0-versie van de licentie van toepassing zijn op nieuwe bewerkingen die worden ingediend bij Wikimedia-projecten. Nadat een pagina is bewerkt, kan deze opnieuw worden gebruikt onder de nieuwste versie van de licentie volgens de naamsvermeldingsvereisten in de Gebruiksvoorwaarden. Revisies van pagina's vóór de upgrade naar de 4.0-versie blijven beschikbaar onder versie 3.0 van de licentie.

Was de 3.0 versie beschikbaar in andere talen?

CC BY-SA 3.0 had geen officiële vertalingen van de unported licentietekst, hoewel het licentiedocumenten en een aantal international ports had vertaald. De geporteerde versies van CC BY-SA 3.0 waren aanzienlijk vergelijkbaar met elkaar, maar bevatten enkele wettelijke wijzigingen om de lokale rechtsmacht te weerspiegelen. Het nieuwe licentie vertalingsbeleid van Creative Commons zal hen in staat stellen officiële vertalingen van de 4.0-licentie op te stellen. CC BY-SA 4.0 International is bedoeld om overal juridisch effectief te zijn.

Welke invloed heeft dit op de Engelstalige Wikinews en andere projecten die nu geen gebruik maken van CC BY-SA 3.0?

Het Engelse Wikinews kan upgraden naar CC BY 4.0 International, zonder de versie 3.0 van de licentie te aanvaarden. Projecten kunnen zich indien nodig blijven afmelden van de standaardlicentie.

Welke invloed heeft dit op Wikidata (dat nu CC0 gebruikt)?

Wikidata zal voor bijdragen CC0 blijven gebruiken, waardoor het gemakkelijk wordt om feitelijke gegevens over het project toe te voegen en te delen.

Waarom wordt in de voorgestelde wijziging van de gebruiksvoorwaarden gesproken over sui generis database-rechten?

CC BY-SA 4.0 International bevat nieuwe vereisten voor database-rechten, in rechtsgebieden waar die rechten bestaan. Om te voorkomen dat er nieuwe onduidelijkheid ontstaat over de vereisten voor feitelijke bijdragen van datasets, die in bepaalde rechtsgebieden onder database-rechten kunnen vallen, hebben we voorgesteld om afstand te doen van deze rechten onder de licentie. Dit wordt nader toegelicht in de juridische noot.

Kan ik versie 4.0 gebruiken voor afbeeldingen en andere niet-tekstuele bijdragen?

Ja! U kunt media uploaden naar Wikimedia Commons onder de 4.0-versie van de licentie.

Waarom gebruikt Wikipedia een "sharealike" licentie zoals CC BY-SA?

De clausule gelijkdelen in de CC BY-SA-licentie helpt de waarden van vrije cultuur te bevorderen. Het vraagt gebruikers om door te gaan met het delen van hun verbeteringen en aanpassingen aan werken die hen vrijelijk worden aangeboden onder de Creative Commons-licentie.

Als de licentie alleen CC BY was (zonder die clausule), zouden mensen inhoud van de Wikimedia-projecten voor elk doel kunnen gebruiken, maar als ze wijzigingen aanbrengen, zouden ze die wijzigingen onder aanvullende auteursrechtelijke beperkingen kunnen brengen en anderen kunnen verbieden om ze te gebruiken. Het ideaal is dat de kennis van de wereld beschikbaar wordt gesteld voor iedereen, en het gebruik van een licentie die ervoor zorgt dat bijdragen aan die kennis beschikbaar blijven voor iedereen helpt bij het werken naar dat doel.

Bij de beslissing welke licentie te gebruiken, heeft de Wikimedia-gemeenschap voor het grootste deel CC BY-SA gekozen in plaats van BY omdat de CC BY-SA-licentie helpt bij het promoten van de waarden van vrije cultuur, zoals beschreven in Creative Commons's intentieverklaring voor de naamsvermelding-gelijkdelen-licenties. Om historische redenen werd de CC BY-SA-licentie ook gekozen vanwege de compatibiliteit met Wikipedia's vorige GNU Free Document License. Sommige andere projecten, zoals de Engelstalige Wikinews, kiezen ervoor om de CC BY-licentie te gebruiken.