Käyttöehdot/Creative Commons 4.0/UKK

This page is a translated version of the page Terms of use/Creative Commons 4.0/FAQ and the translation is 100% complete.
Creative Commons 4.0 -päivitys

Usein kysytyt kysymykset

(Help with translations!)

Miten tämä vaikuttaa Wikipediaan?

Wikipedia on jatkossakin vapaasti saatavilla nimeämisen ja saman lisenssin käytön vaatimuksilla. Wikipedia on tällä hetkellä käytettävissä lisenssin versiolla 3.0, ja päivityksen myötä uudet lisäykset tallennetaan version 4.0 alaisuudessa. Wikipedian sisällön käyttäjät voivat edelleen nimetä lähteen Wikimedian käyttöehtojen kuvaamalla tavalla.

Mitä eroa on Creative Commonsin versioissa 3.0 ja 4.0?

Lisenssissä säilyy samat perusvaatimukset—lähteen asianmukainen mainitseminen ja muutosten jakaminen samalla lisenssillä.

Oikeudellisessa huomautuksessa korostamme eräitä tärkeimmistä eroista Wikimedialle, kuten uudet viralliset käännökset, parannettu luettavuus, nimeämisvaatimuksen uudistettu kuvaus, mahdollisuus korjata lisenssirikkomukset, ja paljon muuta. Creative Commons on myös julkaissut vertailun lisenssin muutoksista.

Miten voimme "päivittää" lisenssin?

Jos päätämme muuttaa käyttöehtoja, lisenssin versio 4.0 on voimassa uusissa Wikimedian projektien muokkauksissa. Kun sivua on muokattu, sitä voidaan käyttää lisenssin viimeisemmän version mukaisesti käyttöehtojen nimeämisvaatimuksia noudattaen. Päivitystä edeltäneet sivumuutokset ovat edelleen käytettävissä lisenssin version 3.0 mukaisesti.

Oliko versio 3.0 saatavilla muilla kielillä?

CC BY-SA 3.0 -lisenssin sovittamattomasta lisenssitekstistä ei ollut virallisia käännöksiä, tosin sillä oli käännettyjä tiivistelmiä ja useita kansainvälisiä sovituksia. CC BY-SA 3.0 -lisenssin sovitetut versiot muistuttivat toisiaan huomattavasti, mutta niissä oli muutamia oikeudellisia muutoksia paikallisen lainsäädännön mukaiseksi. Creative Commonsin uusi lisenssien käännöskäytäntö antaa heidän asettaa virallisia lisenssin 4.0-version käännöksiä. CC BY-SA 4.0 Kansainvälisen on tarkoitus olla oikeudellisesti pätevä kaikkialla.

Miten tämä vaikuttaa englanninkielisiin Wikiuutisiin ja muihin projekteihin, jotka eivät käytä CC BY-SA 3.0 -lisenssiä?

Englanninkieliset Wikiuutiset voivat päivittää CC BY 4.0 Kansainvälinen -lisenssiin, ottamatta käyttöön lisenssin versiota 3.0. Projektit voivat edelleen käyttää muuta kuin oletuslisenssiä, jos se on tarkoituksenmukaista.

Miten tämä vaikuttaa Wikidataan (jossa on käytössä CC0?)

Wikidata jatkaa CC0-lisenssin käyttöä muokkauksiin, mikä tekee helpoksi tietojen lisäämisen ja jakamisen projektissa.

Miksi ehdotettu käyttöehtojen muutos mainitsee sui generis -tietokantaoikeudet?

CC BY-SA 4.0 Kansainvälinen sisältää uusia vaatimuksia tietokantaoikeuksista, niillä alueilla, joissa oikeudet ovat olemassa. Välttääksemme uuden epäselvyyden lisäämistä tietojen muokkaamisen vaatimuksiin, jotka saattavat olla tietokantaoikeuksien alaisia joillakin alueilla, olemme ehdottaneet näistä oikeuksista luopumista lisenssin mukaisesti. Tästä on kerrottu lisää oikeudellisessa huomautuksessa.

Voinko käyttää versiota 4.0 kuviin ja muihin ei tekstiä oleviin muokkauksiin?

Kyllä! Voit tallentaa mediaa Wikimedia Commonsiin lisenssin versiolla 4.0.

Miksi Wikipedia käyttää "jaa samoin" -lisenssiä, kuten CC BY-SA?

CC BY-SA -lisenssin ehto samalla lisenssillä jakamisesta auttaa vapaan kulttuurin arvojen edistämistä. Se pyytää käyttäjiä jatkamaan vapaasti tarjottuihin töihin tekemiensä parannusten ja muokkausten jakamista Creative Commons -lisenssillä.

Jos lisenssi olisi vain CC BY (ilman jaa samoin -ehtoa), ihmiset voisivat käyttää Wikipedian projektien sisältöä mihin tahansa tarkoitukseen, mutta jos he tekisivät muutoksia, he voisivat asettaa muutoksiin ylimääräisiä tekijänoikeusrajoituksia ja kieltää niiden käytön muilta. Tavoitteena on saada maailman tietämys kaikkien ulottuville, ja käyttämällä lisenssiä, jolla varmistetaan tiedon saatavuuden säilyminen kaikille, auttaa tavoitteen saavuttamista.

Päättäessään käytettävää lisenssiä Wikimedian yhteisö valitsi useimmiten CC BY-SA:n BY:n sijasta, sillä CC BY-SA -lisenssi auttaa vapaan kulttuurin arvojen edistämistä, kuten Creative Commonsin Nimeä-JaaSamoin lisenssien tarkoituslausunnossa kerrotaan. Historiallisista syistä CC BY-SA -lisenssi valittiin myös, koska se on yhteensopiva Wikipedian edellisen GNU Free Document Licensen kanssa. Eräät muut projektit, kuten englanninkieliset Wikiuutiset, päättivät käyttää CC BY -lisenssiä.