Pobuda za trajnostnost

This page is a translated version of the page Sustainability Initiative and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.

Pobuda za trajnostnost je skupnostni poziv Fundaciji Wikimedia, da zmanjša okoljsi vpliv projektov Wikimedie. Razlog za to je preprost in ga je mogoče najt neposredno v Wikipediji: Antropogene podnebne spremembe so resničnost in naša skupna odgovornost je, da jih preprečimo, projekti Wikimedie pa imajo pomemben ogljični odtis, zlasti zaradi porabe energije in letalskih potovanj.

Pozdravljeni na Pobudi za trajnostnost!

Pobuda se trenutno osredotoča na tri glavne cilje:

 1. zelena energija za strežnike Wikimedie
 2. oddaljeno sodelovanje na Wikimaniji in drugih projektih Wikimedie
 3. trajnostna naložbena strategija sklada Wikimedie

Leta 2017 je odbor zaupnikov Fundacije Wikimedia zaradi te pobude sprejel resolucijo, s katero se je zavezal, da bo čim bolj zmanjšal splošni vpliv Fundacije na okolje, zlasti na področju podatkovnih centrov, poslovanja, potovanj, pisarn in drugih naročil, ter za uporabo zelene energije. Priporočila za izvajanje strategije gibanja Wikimedie do leta 2020 nas zavezujejo k »uskladitvi naših praks s prizadevanji za okoljsko trajnostnost našega planeta«.

Zelena energija za strežnike Wikimedie

 
Komaj opravljeno: ocena »D« za Wikipedijo v poročilu »Click Clean Scorecard«, ki ga je objavila organizacija Greenpeace USA.[1]

Zakaj je to pomembno?

Podatkovni centri, ki gostijo Wikipedijo in druge projekte Wikimedie, imajo velik ogljični odtis: [2] V oceni trajnostnosti Fundacije Wikimedia iz leta 2018 je navedeno, da je »strežniški prehod na obnovljive vire energije najbolj učinkovita stvar za zmanjšanje ogljičnega odtisa organizacije«.[3] Poleg tega bi lahko Wikipedija kot eno najbolj priljubljenih spletišč na svetu navdihnilo tudi druge spletne strani, da se prav tako odločijo za brezogljično gostovanjo,[4], medtem ko so velika imena, kot so Facebook[5] ali Salesforce[6] že prešla na zeleno gostovanje.

Kaj je treba storiti?

Fundacija Wikimedia bi morala od svojih ponudnikov podatkovnih centrov zahtevati, da preidejo na zeleno energijo, ali izbrati ponudnike, ki ponujajo zeleno gostovanje.

Kdo je odgovoren za to?

Selena Deckelmann, produktna in tehnološka direktorica, Fundacija Wikimedia

Kakšno je trenutno stanje?

  Waiting Avgusta 2017 je Fundacija Wikimedia Foundation poslala svojima kolokacijskima ponudnikoma CyrusOne in Equinix dopis z zahtevkom za informacije o virih energije za podatkovne centre. Podjetje Equinix je odgovorilo s sklicevanjem na svojo nedavno pridobitev vetrne elektrarne v Oklahomi, kar pa ne pomaga pri doseganju cilja, saj so podatkovni centri Wikimedie v drugem električnem omrežju v Virginiji. Družba CyrusOne se na dopis ni odzvala. Leta 2019 je Fundacija Wikimedia objavila strateški načrt za »določitev priložnosti za ogljično zmanjšanje« pri svojem poslovanju.[7] Novembra 2020 je Fundacija Wikimedia »preučila več možnosti za nov podatkovni center, ki uporablja trajnostno energijo«.[8]

Oddaljeno sodelovanje na Wikimaniji

Zakaj je to pomembno?

 
Letališče Čangi, Singapur.

Mednarodna potovanja predstavljajo velik delež ogljičnega odtisa Wikimedie: [9] Zato moramo poiskati načine za zmanjšanje števila svojih letov. Ker bi bilo kontraproduktivno predlagati prekinitev Wikimanije, moramo spodbujati udeležbo na daljavo na Wikimaniji in drugih dogodkih Wikimedije. Glavni kanal za udeležbo na daljavo je zagotavljanje videoposnetkov ali prenosov.

Kaj je treba storiti?

Fundacija Wikimedia bi morala ponuditi videoposnetke ali prenose vseh sej na Wikomaniji in drugih dogodkih Wikimedie ter to jasno sporočiti veliko pred dogodki.

Kdo je odgovoren za to?

Jaime Villagomez, finančni direktor, Fundacija Wikimedia

Kakšno je trenutno stanje?

  Waiting Na konferenci Wikimania 2016 v Esino Lario smo na video posneli skoraj vsako sejo. Na konferencah Wikimania 2017 v Montrealu in Wikimania 2018 v Cape Townu je bilo prek spleta predvajano samo majhno število sej.

Na konferenci Wikimania 2019 v Stockholmu je bilo ustvarjenih nekaj videoposnetkov. Za ocenjeni ogljični odtis konference so bili zakupljeni emisijski kuponi.[10]

Fundacija Wikimedia je leta 2019 objavila strateški načrt za »pripravo smernic za oddaljeno in osebno udeležbo na dogodkih, vključno z možnostmi srečanj za virtualno udeležbo«.[11]

Wikimanija 2020 je bila zaradi pandemije odpovedana; Wikimaniji 2021 in 2022 sta bili virtualni. Leta 2023 naj bi se v Singapurju zbralo približno 1000 Wikimedijcev; udeležba na daljavo ne bo mogoča.

Trajnostna naložbena strategija za Sklad Wikimedie

Zakaj je to pomembno?

Z vlaganjem v trajnostne panoge udejanjamo svoje besede – če želimo zmanjšati naš vpliv na okolje, Sklad Wikimedie ne sme financirati industrije z visoko stopnjo ogljičnega odtisa.

Kaj je treba storiti?

Fundacija Wikimedia bi morala sprejeti naložbeno strategijo za Sklad Wikimedie, ki bi upoštevala okoljski vpliv njenih naložb.

Kdo je odgovoren za to?

Lisa Seitz-Gruwell, direktorica za napredek, Fundacija Wikimedia

Kakšno je trenutno stanje?

  Waiting

Sklad Wikimedie ima trenutno naložbe pri Fundaciji Tidess in začetna naložbena politika vključuje zelo osnovne trajnostnostne ukrepe. Leta 2021 bje bil Sklad Wikimedie prenesen iz Fundacije Wikimedia in Fundacija Wikimedia trenutno »proučuje«, kako lahko v svoji naložbeni politiki najbolje izrazi trajnostno naravnanost. (Naložbena politika Fundacije Wikimedia za lastne naložbe, sprejeta aprila 2018, navaja, da je treba dolgoročne naložbe usmerjati v »družbe z odličnim varnostnim profilom, zlasti kar zadeva okoljske dejavnike,« ne da bi ta cilj podrobneje opredelila.)

Kako lahko pomagate

Izrazite svojo podporo!

Trenutno podpira Pobudo za trajnostnost več kot 800 članov skupnosti. Prosimo, dodajte svoje ime na seznam podpornikov, da izrazite svojo podporo!

Podporo lahko izrazite tudi na svoji uporabniški strani: Uporabniška polja so na voljo v Meta, angleški Wikipediji, nemški Wikipediji, francoski Wikipediji in italijanski Wikipediji.

Nadaljnje branje

 
Predstavitev Pobude za trajnostnost na Wikimaniji 2017.

Opombe

 1. Greenpeace USA: Click Clean Scorecard: Key Findings & Scores Explained, 2015, stran 43.
 2. Ocena trajnostnosti Fundacije Wikimedia 2018, str. 30, 42 in 46.
 3. Ocena trajnostnosti Fundacije Wikimedia 2018 (v angleščini), str. 17.
 4. »«[R]oom to claim leadership advantage«, Ocena trajnostnosti Fundacije Wikimedia 2018 (v angleščini), str. 17.
 5. Adding clean and renewable energy to the grid, Facebook Sustainability,
 6. Mark Hawkins: Why Sustainability is Good for Business, Salesforcov blog, 13. april 2017.
 7. Izjava o trajnostnostnem vplivu Fundacije Wikimedia, 13. december 2019, str. 4.
 8. Deborah Tankersly na Talk:Sustainability, 25. november 2020.
 9. Ocena trajnostnosti Fundacije Wikimedia 2019, str. 12.
 10. Wikimanija 2019: Ogljična izravnava
 11. Izjava o trajnostnostnem vplivu Fundacije Wikimedia, 13. december 2019, str. 5.