Stewards/elections 2011-2/Guidelines/bg

This page guides users interested in voting or being a candidate in the steward elections. Please read each relevant section below.

Гласуващи

edit

Преди да гласувате, трябва:

 • да имате регистрирана потребителска сметка на Мета (това уики);
 • сметката ви да е глобализирана (или сметка на Мета с потребителска страница, свързана със страницата ви в основното ви уики, и обратна връзка от страницата ви в основното ви уики към потребителската страница в Мета);
 • сметката да не се ползва основно за автоматизирани (ботски) редакции;
 • да сте направили поне 600 редакции преди 15 юни 2011 (в едно уики, или сумарно във всичките уикита, в които сте редактирали с глобализирана сметка);
 • да сте направили поне 50 редакции между 15 март 2011 и 14 септември 2011 (във въпросното уики, или сумарно във всичките уикита, в които сте редактирали с глобализирана сметка).

Можете автоматично да проверите дали имате право на глас.

Преводачи

edit

Помогнете за превода на тези страници на езиците, които владеете:

Съвети към участниците

edit
 • Можете да отправяте въпроси към кандидатите на страницата Stewards/elections 2011-2/Questions (на английски).
 • На страницата за гласуване няма да се приемат коментари, различни от простото "да" или "не"; всички други коментари ще бъдат изтривани. Ако желаете да оставите коментар наред с гласа си, моля, използвайте дискусионната страница, прилежаща към страницата с гласуването за съответния кандидат. Не забравяйте да се държите възпитано и да избягвате личните нападки. Потребителите, които проявяват рушително поведение, ще бъдат моментално блокирани от администратор.
 • Тъй като някои потребители изключват в браузъра си съобщенията в CentralNotice, можете да информирате за гласуването други потребители, които вероятно ще имат интерес да участват.

Кандидати за стюарди

edit

Предпоставки за кандидатиране

edit
Моля, внимателно прочетете ЦЕЛИЯ раздел преди да се номинирате за стюарди. Ако не изпълнявате всички изброени предпоставки, ще бъдете автоматично дисквалифицирани.

Преди да кандидатствате за стюарди, вие трябва:

(Можете да проверите автоматично дали изпълнявате критериите по-горе.)

Също така, тъй като работата на стюардите може да доведе до правни последици (вижте политиките за проверяващи и oversight), вие трябва:

 • да сте на възраст поне 18 години и да сте пълнолетни, считано към последния ден на гласуването;
 • да предоставите на Фондация Уикимедия пълното си име и доказателство за самоличност.

Без да е строго изискване, предпочита се стюардите да са полиглоти, тъй като работата им често е свързана с проекти на различни езици. Стюардите трябва да бъдат на разположение достатъчно често. Политиката за стюардите налага известни ограничения: например, те нямат право да използват правата си в проекти, в които са активни, с цел да се избегнат ситуациите на конфликт на интереси, и се насърчават да наблюдават и оказват помощ в страниците със заявки към стюарди. Те също така могат да се присъединят към IRC канала #wikimedia-stewardsуебчат във freenode, където да отговарят на запитвания.

Неактивните стюарди подлежат на отнемане на правата.

Кандидатстване

edit

Ако искате да се номинирате за кандидат за стюард, моля, последвайте инструкциите по-долу.

Създаване на страница за гласуване и за лично заявление

edit
 • Създайте подстраницата (като просто отворите, редактирате и запазите)

 • Редактирайте страницата, въвеждайки следната информация:
  • истинското ви име (по желание);
  • препратка към потребителската ви страница в Мета и към друга активна потребителска сметка, която отговаря на условията.
  • списък от езиците, на които можете да четете и пишете, използвайки езиково-независимите кодове от вида "fr-3" (вижте {{user language}}).
  • кратко резюме на участието ви в проекти на Фондация Уикимедия. От по-специален интерес е опитът ви като администратор или бюрократ, доброволчески дейности като членство в екипа за комуникация по електронна поща (OTRS) или в арбитражен комитет, както и всяка друга информация, която смятате, че е уместно да споделите. За допълнителни идеи можете да прочетете заявленията и на другите кандидати.
 • Сега създайте страницата за вашето гласуване (няма нужда да я редактирате, просто създайте страницата):

Представяне на доказателства за самоличност

edit