Social media/Strategy and tactics/nl

This page is a translated version of the page Social media/Strategy and tactics and the translation is 100% complete.
Social media

De social media strategie van de Wikimedia Foundation

Mensen over de hele wereld wenden zich tot Wikipedia en aanverwante projecten voor informatieve, interessante en vermakelijke inhoud. Onze sociale mediakanalen geven hen dat, want dat is wat ze willen, en dat is waar we betrokkenheid en bereik krijgen, waardoor toekomstige zichtbaarheid wordt gegarandeerd.

Maar dat is niet genoeg. In tegenstelling tot andere uitgeverijen zijn de verhalen achter onze verhalen net zo belangrijk. Wie heeft dat artikel bewerkt dat we hebben gepost, en waarom? Wie heeft de Wikimedia Commons-foto gemaakt van het jaar dat we op Facebook hebben gezet? Zitten er Wikimedianen, edit-a-thons, beurzen en projecten achter ons 'Women In STEM' op Pinterest?

Sociale media en de Wikimedia-blog zijn de beste manier om onze inhoud onder de aandacht te brengen en de beweging erachter op een voortdurende manier uit te leggen, zodat lezers kunnen worden ontmoet daar waar ze zijn.

Ons publiek op sociale media bestaat voornamelijk uit lezers. Twitter-peilingen en Facebook-vragen geven aan dat de meeste van die doelgroepen dagelijks toegang hebben tot Wikipedia, maar slechts ongeveer de helft ooit Wikipedia heeft bewerkt.

Onze social media-strategie is om relevante inhoud te laten zien en de beweging erachter uit te leggen aan doelgroepen die van ons merk houden en hulp nodig hebben om er nauwer mee in contact te komen. We doen dit in samenwerking met de gemeenschap, medewerkers van de Foundation en andere Wikimedia-gerelateerde organisaties op een manier die zich houdt aan de zuilen van de Wikimedia-beweging.

Tactiek

We gaan in gesprek met gebruikers, presenteren inhoud, demonstreren processen, bieden oproepen tot actie en faciliteren meetbare conversie (zoals het genereren van verkeer naar bestemmingswebpagina's). Onze algemene aanpak is verbinden; instrueren; omzetten. We pushen niet zomaar content, en vooral geen self-serving content.

Interactie met het publiek op sociale media

De Wikimedia-gemeenschap kan moeilijk zijn voor nieuwkomers om door te dringen. Onze geverifieerde sociale media-accounts moeten fungeren als merkambassadeurs. Het sociale media team moet in contact komen met mensen die reageren op onze berichten. Dit is de directe verantwoordelijkheid van de persoon die het bericht heeft geplaatst (en er het meeste van weet), maar is de gedeelde verantwoordelijkheid van het team. Vriendelijke erkenning van onze sociale media-community wordt sterk aangemoedigd, net als het beantwoorden van vragen en het verstrekken van nuttige links. Dit levert directe resultaten op, van hogere Newsfeed-rankings op Facebook tot grotere merkloyaliteit en meer deelname aan de beweging.

Raak niet verstrikt met trollen of onvriendelijke gebruikers. Neem bij twijfel contact op met Social-media lists.wikimedia.org. Neem een basisbenadering van problemen van begroeten, erkennen, suggereren, e-mailadres opgeven. Dus dat zou er voor ons als volgt uitzien: [1]. Het stem- en toonproject heeft deze basisrichtlijnen ondertekend: we zijn nooit sarcastisch of strijdlustig. We moeten ons vrij voelen om beleefd en behulpzaam te zijn.

Wat plaatsen op sociale media

Onze berichten vallen over het algemeen in twee categorieën: Publieksvriendelijke inhoud en uitleg van de Wikimedia-beweging.

Publieksvriendelijke inhoud: Mensen kennen ons vanwege onze inhoud, voornamelijk onze Wikipedia-artikelen. Op social media reageren ze enthousiast op die content. We kunnen laten zien hoe u Wikipedia-artikelen, Wikimedia Commons-media, Wikiquotes en meer kunt delen. Meer dan misschien enig ander onderdeel van de Wikimedia Foundation, kunnen we de manier waarop mensen denken over Wikimedia-projecten veranderen. We kunnen hen helpen de beweging te zien als open informatie die ze vrijelijk kunnen creëren, gebruiken, vormgeven en delen, in plaats van ons te zien als alleen maar een zoekmachine.

 • We zijn internationaal, multicultureel en meertalig. Onze inhoud moet dat weerspiegelen. Alles moet in het werk worden gesteld om contact te maken met en een afspiegeling te zijn van een wereldwijd en divers publiek, inclusief het bereiken van ondervertegenwoordigde gemeenschappen, vertalingen van blogposts en berichten op sociale media, en inspanningen om inhoud van over de hele wereld op te nemen.
 • We hebben een belangrijke uitdaging om meer vrouwen te bereiken. Onze Facebook-fans zijn voor 69% mannelijk, en vrouwelijke fans kunnen zich in de minderheid voelen in reactiestreams, op basis van reacties die we hebben ontvangen op onze Facebook-berichten. Onze inhoud moet gezamenlijke inspanningen omvatten om vrouwen uit de geschiedenis, wetenschap, het bedrijfsleven, de overheid, sport en kunst op te nemen, evenals onderwerpen die universeel zijn in plaats van onderwerpen die traditioneel aantrekkelijker zijn voor mannen (zoals militaire geschiedenis).
 • We moeten ook voorzichtig zijn met berichten over onderwerpen die gevoelig kunnen liggen ook m.b.t. geslacht, ras, leeftijd of handicap.
 • We delen afbeeldingen uit het publieke domein en CC0-gelicentieerde afbeeldingen en linken naar hun Wikimedia Commons-pagina's om mensen te laten zien hoe ze legaal afbeeldingen kunnen delen op sociale media.

Uitleg van de Wikimedia-beweging: Wikipedia-fans op Facebook en @wikipedia volgers op Twitter zijn in de eerste plaats lezers, in plaats van redacteuren. Ze willen meer weten over de Wikimedia-beweging, en ze hebben er misschien niet eens basiskennis over.

 • Door basisuitleg van de beweging te vermengen met de inhoud waar ze van zijn gaan houden, kunnen we lezers laten groeien tot redacteuren, donateurs, leden van de gemeenschap, Wikipedianen.
 • Op twee grote accounts: de Facebook-pagina met 5 miljoen fans en het Twitter-account met 320.000 volgers @Wikipedia, hebben we onze beste platforms om de beweging uit te leggen. We moeten die platforms behoeden voor het saaie en al te ingewikkelde. We moeten vriendelijke uitleggers en gidsen zijn. De Wikimedia-beweging kan erg ingewikkeld zijn, en soms zelfs onvriendelijk. We moeten het gracieus en eenvoudig houden.
 • Er is ruimte voor aankondigingen en evenementen van de community op onze twee hoofdkanalen, maar we moeten gevoelig zijn voor ons publiek. Hoewel we suggesties voor berichten van de medewerkers van de Wikimedia Foundation en de Wikipediaanse gemeenschap verwelkomen, zijn aankondigingen van jubilea of huisdierprojecten niet de focus.
 • Blogposts, video's en wikipagina's die beginners door de basis leiden, zijn ideaal.
 • @wikimedia op Twitter is een goede plek voor meer gecompliceerd gemeenschapsnieuws en nieuws over de Foundation. Het publiek daar is vaak bekender met hoe de beweging werkt.

Real-time nieuws en rampen: Steeds meer Wikipedianen kiezen ervoor om artikelpagina's over het laatste nieuws bij te werken en te lezen, omdat onze artikelen zo grondig en zo snel worden bijgewerkt. Die artikelen zijn een belangrijke bron voor lezers en journalisten naarmate het laatste nieuws zich ontvouwt. Nieuws is vaak onaangenaam, en daar willen we gevoelig voor zijn.

Wanneer er groot nieuws is, werkt ons social media-team samen met het PR- en communicatieteam van de Wikimedia Foundation om duidelijke woorden en links naar artikelen te maken zonder sentiment of uitwerking - als die artikelen voldoende ontwikkeld zijn om lezers te helpen. Post dit: "Wikipedianen werken het artikel bij over (opmerkelijk persoon die is overleden of breaking news met een link)."

Case-studie: In het geval van de terreuraanslagen in Parijs had de artikelpagina binnen een uur tientallen bronnen en honderden bewerkingen. Tientallen geverifieerde Twitter-accounts zijn eraan gekoppeld, waaronder journalisten die het als een belangrijke bron noemden:

 • @morgenpost
 • @fuzheado
 • @franciediep
 • @harikunzru
 • @Ian_Fraser
 • Om deze reden hebben we in een tweet naar het artikel gelinkt. Twitter-gebruikers hebben 1.300+ keer op de link in die ene tweet geklikt - meer klikken op de link op één tweet dan op enige andere in de geschiedenis van onze accounts.
 • We promoten geen artikelen over rampen om te concurreren met nieuwsbureaus of om te krijgen klikken of retweets. We stellen dat Wikipedianen het artikel bijwerken om de betrokkenheid van de gemeenschap te weerspiegelen en om onze artikelpagina te leveren als een bron van real-time, advertentiesvrije, crowdsourced informatie voor iedereen.
 • Wanneer een beroemd persoon sterft, bevestigen de reguliere media dat, en de gemeenschap heeft opgemerkt dat op een grondige artikelpagina een snelle post op sociale media waarin het overlijden wordt opgemerkt, inclusief een foto uit het publieke domein en een beetje over de persoon, wordt aangemoedigd. Voorbeelden hier en hier. Doe dit niet zonder overleg met een ander lid van het social media team. We noteren de dood niet als verdrietig of tragisch of gebruiken rust in vrede of andere uitdrukkingen. Gevoelige, feitelijke uitspraken zijn het beste.

Voorbeelden van berichten:

Wanneer posten

We hebben de neiging om in het midden van de middag en het midden van de week te posten, en de redenen liggen voor de hand: dat is wanneer we op kantoor zijn, wanneer we ideeën bespreken, wanneer we tijd en middelen hebben. Het probleem is dat elke meting van onze Facebook-berichten aangeeft dat dit de slechtste tijd voor ons is om te posten. We moeten posten wanneer onze fans online en betrokken zijn, niet wanneer het ons uitkomt. Op Facebook kan timing cruciaal zijn om grip te krijgen op een bericht. We zien niet hetzelfde patroon op Twitter, waar betrokkenheid niet zo'n patroon lijkt te volgen.

Stem en toon

Onze stem is slim, helder, energiek, feitelijk, principieel - met een snufje nerd-achtig. We doen niet aan sarcasme, godslastering, jargon, uitlokking of gutsende complimenten. We zijn een op feiten gebaseerd platform en onze berichtgeving zou een vergelijkbare focus moeten hebben. Wikipedia en sociale media zijn beladen met partijdige debatten; Op onze accounts doen we niet mee. Op onze merkaccounts en als leden van het social media-team stijgen we boven de strijd uit, raadplegen we managers (en daarboven) en stellen we een verklaring op waarin we een conflict aanpakken (indien nodig). Dat kan snel, maar mag nooit overhaast gebeuren. Ga niet eenzijdig in gesprek met iemand op sociale media als merk als er een zweem van conflict of geschil is. Neem contact op met teamleden voordat u reageert.

Andere platformen

Ons YouTube-kanaal heeft een betere branding en toezicht nodig. We gaan verder met een project voor het publiek domein op Pinterest en bespreken Line en WeChat voor het verspreiden van content in Azië. We praten met Snapchat over posten van inhoud. We willen open zijn voor nieuwe platforms en projecten en Wikipedianen aanmoedigen om ook niet-officieel naar die kanalen te gaan.

Een lijst met sociale media accounts is te vinden in deze registraties (alleen toegankelijk voor Wikimedia Foundation-medewerkers).