Meta:Deletion policy/nl

This page is a translated version of the page Meta:Deletion policy and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
WM:DP
Meta-Wiki's verwijderingsbeleid codificeert instanties waarom moderatoren pagina's mogen verwijderen. Hoewel elke pagina kan leeghalen, de pagina blijft beschikbaar en oudere revisies kunnen toegankelijk zijn door de geschiedenis. Wanneer een pagina verwijderd is, de voorgaande bewerkingsgeschiedenis kan niet gezien worden door niet-moderatoren. Alleen moderatoren hebben de mogelijkheid om pagina's te verwijderen en terug te plaatsen.

Er zijn twee processen voor verwijdering, die zijn verwijdering door gemeenschapsconsensus en snelle nominaties.

Nominaties door gemeenschapsconsensus

Elke gebruiker kan een pagina voorstellen om te verwijderen op Meta:Requests for deletion voor iedere genoemde reden.

Procedure

Om een pagina te nomineren voor verwijdering volg alstublieft de volgende instructies:

 • Plaats alstublieft {{RFD}} aan de top van de pagina. Als het een sjabloon is, overweeg alstublieft om de RDF-sjabloon in te pakken in de <noinclude></noinclude>-labels.
 • Maak een nieuwe subsectie op Meta:Requests for deletion onder de juiste koptekst.
 • U moet de aanmaker op de hoogte stellen van de pagina van het verwijderingsverzoek. Overweeg om dit te melden aan de belangrijkste bijdragers van de pagina zo ook met {{subst:RfD notice}}.

Zodra een pagina of een lijst met pagina's is genomineerd voor verwijdering, kunnen gebruikers het verzoek bespreken, waarbij het verzoek minimaal een week open staat. Aan het einde van de discussie zal een beheerder de consensus bepalen en dus de pagina verwijderen of behouden. Het verzoek wordt in ieder geval gearchiveerd. Als de pagina behouden blijft, zal de afsluitende beheerder op de overlegpagina van de pagina die voor verwijdering wordt voorgedragen, het resultaat van de discussie met {{deletion requests}} noteren. Beheerders die materiaal onder deze clausule verwijderen, moeten een permanente link naar de discussie gebruiken voor toekomstig gebruik.

Criteria voor snelle verwijdering

Het verwijderbeleid van Meta-Wiki staat beheerders toe om pagina's die aan een of meer van de volgende criteria voldoen, summier te verwijderen. Om voor te stellen een pagina snel te verwijderen, voeg dan toe aan de bovenkant van de pagina {{delete|Redenen om de pagina te verwijderen}}. Hiermee wordt de pagina toegevoegd aan de categorie voor snelle verwijdering.

Algemeen

 1. Geen zinvolle inhoud of geschiedenis: Dit houdt testbewerkingen in (zoals "asdf" of "Kan ik hier echt een pagina aanmaken?"), overduidelijke onzin, corrupte afbeeldingen, legitiem lege pagina's, of vandalisme.
 2. Opnieuw geplaatste inhoud van vorige verwijdering volgens het verwijderingsbeleid, tenzij het overduidelijk is herschreven op een manier die was opgegeven bij de verwijderingsreden.
 3. Verbannen bijdrager: inhoud die uitsluitend is gemaakt en bewerkt door een gebruiker die voor onbepaalde tijd is geblokkeerd of globaal verbannen nadat deze is verbannen of geblokkeerd. De gebruiksvoorwaarden maken het mogelijk om "de toegang tot de bijdrage van een gebruiker die deze voorwaarden schendt" te weigeren, uit te schakelen of te beperken. Houd er rekening mee dat verwijderingen die onder deze clausule worden uitgevoerd, controversieel kunnen zijn en dus kunnen worden aangevochten.
 4. Redundant: Een pagina die identiek is aan een ander, met geen echte verschillen.
 5. Auteursrechtschending: Inhoud die duidelijk en aantoonbaar een auteursrechtschending is, of inhoud die eerder verwijderd was als een auteursrechtschending.
 6. Verzoek van de auteur: verwijdering op verzoek van de auteur, als de auteur de enige belangrijke bijdrager is, is het verzoek niet te kwader trouw en is de inhoud niet in het voordeel van de Meta-Wiki. Deze categorie omvat verzoeken van een gebruiker om pagina's in zijn eigen gebruikersruimte te verwijderen, met dezelfde beperkingen.
 7. Inhoud die duidelijk buiten het bereik valt, zoals encyclopedische artikelen, woordenboekdefinities en elk ander materiaal dat het meest geschikt is voor een ander Wikimedia-project.
 8. Reclame of andere ongepaste promotie, inclusief spam.
 9. Aanvalspagina's: inhoud die uitsluitend is gemaakt om een gebruiker, persoon of organisatie aan te vallen, te bedreigen of te denigreren. Zie de Resolutie over biografieën van levende mensen en onze Gebruiksvoorwaarden § 4.
 10. Mogelijke inbreuk op het auteursrecht: waarbij geen bewijs van vrijheid of toestemming kon worden verkregen, of de auteursrechtelijke status niet na 7 dagen werd gewist, nadat het werd getagd met {{possible copyright violation}}.

Artikelen

 1. Artikelen transwiki naar, of al aanwezig op, een ander project, als een zachte doorverwijzing ongepast is.

Mediabestanden

 1. Onvrije bestanden: bestanden die duidelijk inbreuk maken op het auteursrecht, of die zijn gelicentieerd onder een niet-vrije licentie, inclusief enige vorm van redelijk gebruik, of die geen commercieel gebruik of wijziging toestaan.
 2. Bestanden die niet afkomstig zijn en/of geen licentie hebben, zolang er ten minste een week is verstreken sinds de uploader op de hoogte is gesteld.
 3. Bestand is beschikbaar op Wikimedia Commons, of is overgebracht van Meta-Wiki naar Wikimedia Commons nadat was vastgesteld dat de afbeelding voldoet aan de inclusiecriteria van Commons.
 4. Beschadigde, ontbrekende of lege bestanden. Bestanden die beschadigd zijn, ontbreken, leeg zijn of overbodige en flagrante niet-metadata-informatie bevatten.

Vertalingen

 1. Geen vertaling, pagina's die duidelijk onvertaald of onzin zijn.
 2. Lage kwaliteit/machinevertaling, pagina's die door machines zijn gegenereerd en/of vol fouten zitten.
 3. Geen vertaaldocumentatie

Diversen

 1. Triviale verwijderingen die hoogst onwaarschijnlijk zijn om controversieel te zullen worden (zoals in gevallen voor een paginaverplaatsing of geschiedenis samenvoegen).
 2. Onnodige of verbroken doorverwijzingen die geen serieuze bewerkingsgeschiedenis hebben.
 3. Onnodige overleg: Een discussiepagina voor verwijdering of afwezige inhoud.
 4. Lege categorieën: Categorieën die minstens een week leeg zijn, met uitzondering van categorieën die aangeven dat ze moeten worden behouden, zelfs als ze leeg zijn.
 5. Verouderde pagina's "die er nutteloos uitzien": (zie hieronder).

Speciale procedure voor bepaalde materialen

Elke pagina die is getagd met {{looks useless|deze redenen}} kan na 60 dagen worden verwijderd. Elke gebruiker kan de tag verwijderen, op voorwaarde dat hij een uitleg achterlaat waarom hij denkt dat de inhoud niet nutteloos is op de overlegpagina van het artikel. De gebruiker die het sjabloon "looks useless" heeft geplaatst, moet hiervan op de hoogte worden gesteld. Als de uitleg voor hem/haar niet bevredigend is, moet deze gebruiker het sjabloon niet opnieuw plaatsen, maar kan hij een verzoek tot verwijdering openen zoals hierboven vermeld. De verwijderende beheerder kan het verzoek naar eigen goeddunken omzetten in een verwijderingsdiscussie of het helemaal afwijzen.

Revisie verwijderen

Revisie verwijderen is een kernfunctie van MediaWiki die beheerders en gebruikers met de juiste rechten in staat stelt om individuele revisies te verbergen voor niet-beheerders. Wikimedia-projecten zijn gebaseerd op transparantie, maar soms worden individuele revisies verborgen omdat hun inhoud beledigend is of in strijd is met het beleid. Het verwijderen van revisies maakt ook log redactie mogelijk, maar deze functie is uitsluitend bedoeld voor grove ongepaste inhoud en is niet toegestaan voor gewone zaken. Het toepassen van het verwijderen van revisies op logboekvermeldingen mag alleen worden gebruikt voor grove ongepaste inhoud, aangezien acties die zijn vastgelegd in logboeken (bijv. blokkades) bedoeld zijn om door iedereen gemakkelijk te kunnen worden beoordeeld.

Verwijdering ongedaan maken

Elke gebruiker die het niet eens is met een verwijdering kan op verzoeken tot ongedaan maken van verwijdering voorstellen om een pagina of revisie te herstellen. De procedure is vergelijkbaar met het verwijderingsproces van de gemeenschap. Wanneer u een pagina voorstelt om de verwijdering ongedaan te maken, dient u de verwijderende beheerder hiervan op de hoogte te stellen. Na ten minste een week na het plaatsen van het verzoek zal een niet-betrokken beheerder het verzoek in behandeling nemen. Pagina's kunnen ongedaan worden gemaakt als ze voldoen aan het inclusie beleid of als de verwijdering niet in overeenstemming is met dit verwijderingsbeleid; Een enkel gebrek aan commentaar op het verzoek tot verwijdering is over het algemeen niet voldoende.

Zie ook