Licensing update/da

IMPORTANT NOTE: The text below is a volunteer-written translation of the English original. It may be out of date, incomplete or incorrect. When in doubt, please refer to the English original, or help to improve the translation.

Wikimedia-logo-meta.png

Licensopdateringsvalget er ovre.
Resultatet kan læses her. Vær opmærksom på at der er sider der skal opdateres for at reflektere resultatet og noget information kan være gammelt. Vi ser stadig frem til mere hjælp med oversættelser.


Licensing update
Genvej:
LU
Wikimedia Foundations Board of Trustees har inviteret Wikimedias medlemmer til at stemme om et foreslag til udgive Wikimedia materiale under Creative Commons Attribution-ShareAlike licenset (CC-BY-SA), samtidig med at et double-licens bliver bibeholdt under GNU Free Documentation License (GFDL). The Board of Trustess har overvejet mulige licens valgmuligheder for Wikimedia materiale, og tror at dette foreslag er den bedste mulige mulighed for at opnår vores samlede mål om at samle, udvikle og udsprede uddannelsesmateriale, og gøre det tilgængeligt for folk alle steder, helt gratis, til evig tid.

Præcist indeholder Wikimedia Foundations foreslag licensbetingelser for alle sider under Wikimedia, og betingelser for alle projekterne er som følger:

 1. at gøre alt indhold, som nuværende er distribueret under GNU Free Documentation License (med »senere version« tilvalg), også tilgængeligt under CC-BY-SA 3.0, som er eksplicit tilladt i den nyeste version af GFDL;
 2. at kræve double-licens på alle nye ændringer fra Wikimedias medlemmer på denne måde, men tillade kun-CC-BY-SA indhold fra tredje parter (dog er kun-GFDL indhold fra tredje parter ikke længere tilladt);
 3. at informere genbrugere af indholdet at indhold der indeholder importeret kun-CC-BY-SA information kan ikke bliver brugt under GFDL.

Som i konsistens med allerede etaberede politik og praksis, og som i konsistens med CC-BY-SA licensmodellen, vil forfattere og skribenter være krævet til at acceptere at blive citeret af genbrugerne af Wikimedias indhold; som et minimum, vil dette blive gjort som et link eller URL til den artikel de hjælper med.

Se Licensing update/Questions and Answers/da for et komplet overblik.

MotivationEdit

Den primære motivation for de foreslåede ændringer er som følger:

 • Vi kan ikke dele tekst (i begge retninger) med projekter der bruger Creative Commons Attribution/Share/Alike licenses uden denne ændring. Creative Commons' licens er brugt af hundrede af tusinder af forfattere verden over (klik her for statistik), og er hurtigt blevet det mest brugte juridiske værktøj for at udgive rettigheder på værker som ikke er software. Denne sammenslutningsmur med andre ikke-profit organisationer og online fællesskaber som deler viden frit er derfor en forhindring til Wikimedias mission.
 • GFDL inkluderer nogle potentielle problematiske fremtidige scenarier, som for eksempel kræver at man inkludere den fulde licenstekst med hver kopi. Disse krav hindrer genbrug både tekst og multimedie (talt eller printet versioner af artikler, billeder, o.s.v.). Wikimedia stræber efter den mest mulige udbredelse af fri viden. Mens vores krav for brug af indhold har altid tilladt en lav barriere for genbrug, deres mangler på konsistens med licensteksten fører til frygt, usikkerhed og tvivl omkring hvad der er lovligt og hvad der ikke er. Det tilgodeser de genbrugere af Wikimedias indhold som har råd til juridisk råd og research over for dem der ikke kan. Dette er hindring til Wikimedias mission.

Den foreslået licens opdatering er designet til at opnår bedre sammenslutning og bedre genbrug af fri viden verden over til gode for vores vision: en verden hvor hvert et menneske kan helt frit dele i summen af al fri viden.

BeslutningsprocessenEdit

StemmeretEdit

En stemme vil blive administreret til Wikimedias medlemmer til at beslutter om hvorvidt vi skal implementere ændringen. All brugere (dog ikke bots) som har mindst 25 redigeringer til hvilket som helst Wikimedia projekt før den 25. marts, 2009 er velkommen til at deltage i dette valg.

StemmeprocesEdit

En stemme vil have tre muligheder:

 • Ja, jeg er for denne ændring.
 • Nej, jeg er i mod denne ændring.
 • Jeg har ingen holdning til denne ændring.

Hvis færre end 50% af stemmerne mener at ændringen skal foretages, så vil den ikke blive implementeret med det samme, og fremtidige Board-niveau og fællesskab diskussioner vil følge.

Hvis 50% eller flere støtter foreslaget, vil det blive refereret til the Board of Trustees for anerkendelse. Afhængig af resultatet af valget og holdningerne hos dem der er i mod, Board'et kan vælge at udskyde valgets endelse længere, ændre foreslaget eller implementere det som det er. Hvis Board'et anerkender foreslaget, en bestemt dato vil blive sat for implementationen.

Valget begyndte 12. april, 2009 og sluttede 3. maj, 2009. Et udkast af en tidslinje kan blive fundet på Licensing update/Timeline.

I mens og efter valget, kan kommentarer blive oplagt på Talk:Licensing update/da.

Foreslået brugsvilkårEdit

Disse brugsvilkår vil blive implementeret på alle sider der nuværende bruger GFDL:

 • Bundteksten vil blive ændret til:

Al tekst er udgivet under Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Teksten er også tilgængelig under GNU Free Documentation License. Se ((link til copyright politik)) for mere information. Tjek historikken for en liste af forfattere. Mediefiler er tilgængelige under forskellige licenser; se filens side for mere information.

 • Vilkår på redigeringssiden vil blive ændret til:

Ved at foretage en ændring, så acceptere du at udgive dit bidrag under vilkårende i Creative Commons Attribution/Share-Alike License og GNU Free Documentation License. Genbrugere vil blive påkrævet til at citere dig, som minimum, igennem et link eller URL til den artikel du bidrager til, og du acceptere herved at sådan en citering er nok i hvert et medie. Se ((link til copyright politik)) for mere information. Hvis du ikke vil have at din skrivelse ikke blive ændret totalt og gendistribueret efter omstændigheder, så skal du ikke bidrage her. Du lover os også at du har skrevet dette selv, eller kopieret det fra et frit domæne eller ligende fri kilde. LÆG VENLIGST IKKE COPYRIGHTED INDHOLD OP UDEN TILLADELSE.

 • En standard copyright politik vil blive tilbudt, som skal oversættes direkte til andre sprog. Udover teksten for begge licenser, politikken vil indeholde de følgende undtagelser for genbruger (regelsæt for brug under CC-BY-SA):
 • Attribution af teksten: For at gendistribuere en artikel i hver en form, tillæg citation til forfatterne enten ved inkludere a) et link (hvor muligt) eller en URL til artikellen eller artiklerne du genbruger, b) et link (hvor muligt) eller URL til en alternativ, stabil online kopi som er frit tilgængeligt, som stemmer overens med licenset, og giver citation til forfatterne på en måde der er ligende til den citation der givet på denne hjemmeside, eller c) en liste af alle forfatterne. (En hver liste af forfattere må gerne blive filteret til at ekskludere meget små eller irrelevante bidrag.)
 • Attribution af multimedie: Multimedie (billeder, lyd, video, o.s.v.) som er skabt igennem væsentligt sammenarbejde mellem i mindst fem personer kan blive citeret på samme måde som tekst; andre multimediefiler skal blive citeret i en hvilken som helst ansvarsfuld form specificeret af bidrageren/bidragerne.
 • Attribution af eksternt bidraget indhold: Den overstående attributions krav hører til indhold udviklet og uploadet af Wikimedias medlemmer. Tekst og multimedie bidrag som kommer fra eksterne kilder kan addere ekstra attributionskrav til værket, som vi vil søger for at gøre klart for dig.
 • Copyleft/Share og Share Alike: Hvis du laver ændringer eller additioner til siden eller værk du genbruger, så må licensere dem under Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0 eller senere.
 • Efterfølgende ændringer: Hvis du laver ændringer eller additioner, så må du indikere på en forståelig måde at det oprindelige værk er blevet ændret. Hvis du genbruger siden i en wiki, for eksempel, at beskrive det i sidens historie vil være nok.
 • For mere information, referer til legal code af CC-BY-SA licenset.

 • Copyright-politikken vil inkludere det følgende beskrivelse med hensyn til inklusion af indhold af tredje parter under CC-BY-SA licenset:

Du må importere en hver tekst fra andre kilder som er givet under CC-BY-SA licenset, selv hvis det ikke er udgivet under GNU Free Documentation License. Du er ikke påkrævet på nogle måde til at skaffe sådan indhold under GFDL. Dog, må du ikke importere tekst kun udgivet ved GFDL. Hvis du importere tekst under CC-BY-SA licenset, må du acceptere licensets vilkår; eller mere præcist, du skal, på en tydelig måde, citere forfatteren/forfatterne. Hvor sådan citation er normalt givet via sidens historie (så som wiki-til-wiki kopiering), er det nok at give attribution i ændringsopsummeringen, hvilket vil blive gemt i sidens historie, når du importere indholdet.

 • Copyright-politikken vil inkludere det følgende beskrivelse med hensyn til genbrug under GFDL:

Hvis du vil genbruge siderne under vilkårene af GNU Free Documentation License, må du verificere, siderne som du vil genbruge, at de ikke indeholder information der er eksklusivt licenseret under Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Dette skulle være beskrevet i sidens historie, bunden eller diskussionssiden. Hvis sådan information er inkluderet, så kan du ikke genbruge indholdet under GFDL. Revisioner skabt før ((dato for licensopdateringen)) kan blive antaget ikke at inkludere noget kun-CC-BY-SA tekst.

Ordvalget af disse vilkår kan blive ændret på omhyggelig måde i fremtiden af Wikimedia Foundation for begrundelse af utvetydighed og forklaring.

Til sidst, vil vi opfordre medlemmerne at identificere multimediefiler der er nuværende licenseret under GFDL (men ikke dem der licenseret under "kun GFDL 1.2") som værende også tilgængeligt under CC-BY-SA.