Фонд равенства знаний

This page is a translated version of the page Knowledge Equity Fund and the translation is 71% complete.

Фонд равенства знаний Фонда Викимедиа — это новый фонд величиной в 4,5 миллиона долларов США, созданный Фондом Викимедиа в 2020 году для предоставления грантов внешним организациям, которые поддерживают равенство знаний путем устранения расового неравенства, препятствующего доступу к свободным знаниям и участию в них.

Эта пилотная инициатива базируется на нашем стратегическом направлении, когда в 2017 году равенство знаний стало одним из двух ключевых столпов, на которых мы можем реализовать наше видение на 2030 год. Равенство знаний означает, что мы не можем достичь свободных знаний, пока существуют социальные или экономические барьеры, которые не позволяют некоторым людям делиться знаниями и вносить свой вклад в их накопление. С помощью этого целевого фонда мы будем инвестировать в организации, работающие над устранением систем расовых предубеждений и неравенства во всем мире, с целью создания более инклюзивного и репрезентативного будущего для свободных знаний.

История

В июне 2020 года убийство Джорджа Флойда в Соединенных Штатах (США) привело к протестам против расовой несправедливости в более чем 60 странах мира. После этих продолжающихся глобальных протестов Фонд Викимедиа взял на себя несколько явных обязательств по продвижению Фондом расовой справедливости через увеличение поддержки и инвестирования в рамках более широкой приверженности нашего движения равенству знаний. Фонд равенства знаний был создан в конце 2020 года в рамках этой ответственности с чётким фокусированием на устранении препятствий на пути к свободным знаниям, с которыми сталкиваются сообщества чернокожих, цветных и коренных жителей по всему миру.

Равенство знаний является сердцевиной для работы по обеспечению свободных знаний и для нашего движения. Чтобы привлечь знания и сообщества, которые были исключены структурами власти и привилегий, мы должны разрушить препятствия, которые мешают возможностям всех людей участвовать во всех знаниях.

Мы решили сосредоточиться на расовом равенстве, потому что это повсеместная проблема, которая неразрывно связана с работой по обеспечению равенства знаний. Многие из препятствий, мешающих людям получить доступ к свободным знаниям и внести в них свой вклад, уходят корнями в системы расового угнетения. Из-за колонизации и рабства, знания от сообществ чернокожих, цветных и коренных жителей по всему миру систематически исключались и вычищались из исторического канона.

В то же время мы осознаем, что это работа, которую мы как движение не можем выполнять в одиночку. Наши проекты только тогда могут сделать так много, когда, например, представление маргинализированных сообществ в академических кругах и средствах массовой информации остается недостаточным, что, в свою очередь, ограничивает цитирование и основные источники, на которые мы можем опираться. Фонд равенства предназначен для предоставления грантов организациям, не входящим в наше движение. Это позволит нам создать надежную экосистему партнеров, предоставляющих свободные знания, которые работают над устранением препятствий на пути к равенству знаний. Этот фонд является пилотной программой, и мы продолжим уточнять его структуру и цели.

Что мы имеем в виду под расовым равенством

Фонд Викимедиа определяет расовое равенство как отход от европоцентризма, империалистического патриархального превосходства, верховенства, власти и привилегий белых мужчин с целью создания инклюзивной среды, отражающей опыт цветных сообществ по всему миру. Эти упомянутые выше режимы привилегий устанавливают доминирующие социальные, политические, правовые, ориентированные на политику и культурные нормы во всем мире.

Расовое равенство означает признание того, что явные и неявные позитивные действия в отношении белых людей и групп с привилегиями, связанными с цветом кожи, систематически создаются через институциональную власть, доминирование и контроль.

Расовое равенство направлено на содействие последовательному и устойчивому восстановлению небелых, неамериканских и неевропоцентричных сообществ и сообществ, которые продолжают испытывать ущерб из-за расизма и кастового колоризма.

Расовое равенство включает аутентичное и межсекторальное, расовое, этническое и/или цветовое демографическое представительство, которое способствует непрерывному и устойчивому участию людей из сообществ, угнетенных на основе цвета кожи.

Дополнительные ресурсы

Комитет Фонда равенства

Комитет Фонда равенства будет определять организации, получающие гранты из фонда равенства и работать с этими организациями. Этот комитет будет состоять как из сотрудников Фонда Викимедиа, так и волонтеров. В настоящее время в состав Комитета Фонда равенства входят:

  • Кассия Эчаварри-Куин, директор по инвестициям в сообщества, Фонд Викимедиа (KEchavarriqueen (WMF))
  • Келли Фостер, участник сообщества (MassiveEartha)
  • Нади Гунасена, исполнительный менеджер по коммуникациям, Фонд Викимедиа (NGunasena_(WMF))
  • Эмна Мизуни, участник сообщества (Emnamizouni)
  • Эйрин Палмер (Aeryn Palmer), генеральный юрисконсульт, Фонд Викимедиа (TSebro (WMF))
  • Хорхе Варгас (Jorge Vargas), старший менеджер по региональному партнерству, Фонд Викимедиа (JVargas (WMF))

У нас также есть два лидера — Фонда Викимедиа и движения, которые в настоящее время служат советниками Комитета Фонда равенства. Эти консультанты, во время запуска нами Фонда равенства, делятся своим опытом в области равенства знаний и в области предоставления грантов.

  • Виньеш Ашок (Vignesh Ashok), вице-президент по вопросам разнообразия, равенства и инклюзивности, Фонда Викимедиа
  • Лиза Грувелл (Lisa Gruwell), главный директор по развитию, Фонд Викимедиа

Based on community feedback, we will be expanding the Equity Fund Committee to include three more community members who are interested in contributing and participating. The Committee will increase from its current seven members to ten members (5 Foundation staff, 5 volunteers). Each Committee member will be asked to make a one-year commitment to supporting the Equity Fund and evaluating future grantees. Current Committee members will begin reaching out to invite interested people to join the Committee, and we will share more about these new Committee members soon.

Участие сообщества

Исходно Фонд равенства был ориентирован на поддержку Фонда Викимедиа. Мы услышали отзывы членов сообщества о повышении прозрачности и прозрачности фонда, и теперь мы открываем Фонд для расширения участия сообщества, поскольку мы переходим ко второму раунду.

We welcome recommendations and suggestions for Round 2 grantees through an intake form available on Google survey and LimeSurvey. We’ll be taking suggestions through February 18. Thank you to those that have already submitted recommendations: we have received over 15 suggestions so far that we will evaluate as part of the second round. We will post the full list of suggestions on Meta after the submission timeframe closes in February. Round 2 grantees will receive funding by June 2022.

Критерии для получателей грантов

Potential grantees must meet the following criteria: They must be a recognized nonprofit, as the Equity Fund can not give grants to for-profit commercial entities or individuals. They must have a proven track record of impact. We are looking to learn from established organizations with a proven track record, and are not able to support organizations which are still determining how to assess their impact.

Они должны соответствовать одному из пяти приоритетных областей, в которых мы сосредоточим наше инвестирование. Каждая из этих областей направлена на устранение одного из стойких структурных барьеров, препятствующих справедливому доступу к знаниям и участию в них.

  1. Поддержка стипендий и адвокации с фокусом на свободные знания и расовое равенство
  2. Поддержка усилий медиа и журналистики, ориентированных на цветных людей по всему миру, с целью расширения надежных медиа источников, освещающих эти сообщества.
  3. Решение проблем неравного доступа в Интернет
  4. Улучшение навыков цифровой грамотности, затрудняющих доступ к знаниям
  5. Инвестирование в нетрадиционные записи знаний (например, устные истории)

Equity Fund grants are a one-time financial grant for a one- or two-year term, so grantees must be able to sustain themselves beyond this grant. It is not intended to provide a source of ongoing funding.

Получатели грантов

8 сентября 2021 года мы объявили первый раунд получателей грантов Фонда равенства. Эти получатели грантов были отобраны Комитетом Фонда равенства на основе оценки их текущей программной работы и того, как она способствует расовому равенству в контексте свободных знаний. Каждый грантополучатель также должен соответствовать определенным критериям, таким как статус признанной некоммерческой организации, наличие доказанной репутации воздействия и наличие финансовой модели, не зависящей от гранта Фонда Викимедиа.

Получателями грантов являются:

  • Arab Reporters for Investigative Journalism (US$250,000): The Arab Reporters in Journalism (ARIJ) is a nonprofit investigative journalism organization based in Jordan. ARIJ has built an expansive network of journalists across the Middle East and North Africa and has supported over 650 investigative projects on topics ranging from threats to freedom of expression, to systemic patterns of bias and discrimination. This grant will support ARIJ’s continued work in training and coaching media on how to report on issues of equity and institutional accountability, with dedicated workshops that tackle the skills, tools, and knowledge required for Arab journalists to address racial inequity in the region. Through their work, ARIJ will continue to grow the breadth of investigative journalism about inequity throughout the Arab World based on journalistic principles of facts, research, and multiple sources.
  • Borealis Racial Equity in Journalism Fund (US$250,000): Borealis is a philanthropic intermediary that takes a community-led approach to addressing injustices and driving transformative change across the United States. This grant will be provided to their Racial Equity in Journalism Fund, which invests in local news organizations led by people of color that have built long-standing relationships and trust with the diverse communities they serve. With this investment, Borealis will invest in local community-based journalism with a focus on improving how communities of color are represented and reported on throughout the media. Through this work, they will increase the amount of citable articles about leaders of color and community issues and further knowledge equity.
  • Howard University and the Institute of Intellectual Property and Social Justice: The Institute of Intellectual Property and Social Justice (US$260,000) (IIPSJ) is a nonprofit organization that was established to promote social justice in the field of intellectual property law. IIPSJ is led by professors from and graduates of the Howard University School of Law (HUSL), the oldest historically black college or university law school in the United States and a leading institution in civil rights and social justice advocacy. IIPSJ advocates for equity and inclusion throughout the intellectual property (IP) ecosystem, including shaping IP law, policies, and initiatives to promote awareness of IP protections and possibilities among communities of color. With this grant, IIPSJ will create a two-year fellowship at HUSL led by a Wikimedia Race and Knowledge Equity Fellow to explore how systemic racism and injustice impacts how marginalized communities can participate in free knowledge (including in the intellectual property ecosystem), recommendations to address these gaps in knowledge, and how knowledge can be used to advance racial equity and empowerment.
  • InternetLab (US$200,000): InternetLab is a nonprofit think tank focused on internet policy and research around critical digital issues of inclusivity and equal rights, based in São Paulo, Brazil. With this grant, InternetLab will create a two-year fellowship led by a Wikimedia Race and Knowledge Equity Fellow that will produce scholarly writings and publications, as well as educational programming on the intersection between racial equity and free knowledge in Brazil. The Fellow will conduct research on topics including what barriers impact the participation of Black and Indigenous peoples in online knowledge, and identify national and local policy solutions across the fields of intellectual property, access to technologies, education and research, affirmative action, funding and incentives, among others. This fellowship will expand the available research about how racial inequity has impacted communities of color in Brazil.
  • Media Foundation for West Africa (UShttps://www.mfwa.org/50,000): The Media Foundation for West Africa (MFWA) is a non-governmental organization dedicated to protecting and defending the right to freedom of expression, particularly for media and human rights defenders, throughout the 16 countries in West Africa. This grant will support the MFWA’s continued work to protect the public’s right to access information and advocacy for equitable policies throughout the region. MFWA will promote investigative journalism on issues of equity and injustice as part of their focus on freedom of expression and access to information. The grant will also support the organization’s press freedom and independent journalism advocacy to help build a favorable and enabling environment for in-depth investigative reporting that encourages transparency and accountability — the lack of which often result in injustices and marginalisation of the poor, underrepresented, and minority groups.
  • The SeRCH Foundation, Inc. (US$250,000): The STEM en Route to Change Foundation (SeRCH Foundation) is a non-profit organization based in the United States that focuses on the intersection of science, technology, engineering, and mathematics (STEM) as a tool for social justice. This grant will be used to support their flagship program, #VanguardSTEM, which asserts the value of non-traditional knowledge alongside technical expertise and uses storytelling as a means of cultural production to amplify the contributions of Black, Indigenous, women of color and non-binary people of color in STEM fields. With this investment, #VanguardSTEM will grow their collection of featured BIPOC STEM creatives, adding multimedia to each profile to enhance the storytelling capacity. This collection of open and freely licensed audio, video, and written content about women and non-binary innovators and inventors of color will expand the repository of rich content in the Commons centering the experiences and expertise people of color in STEM and support non-traditional methods of storytelling.

Moving forward, the Equity Fund will provide one more round of grants in the Wikimedia Foundation’s fiscal year, likely in early 2022. Our plan is to select these grantees among ideas from the Wikimedia movement, and welcome recommendations through this form.

Смотрите также

 
Подробная информация о Фонде равенства знаний Фонда Викимедиа, который предоставляет гранты на расовое равенство и свободные знания.

Офисные часы: Мы провели две онлайн-встречи в понедельник, 14 июня, в 01:00 по Гринвичу и в 15:00 по Гринвичу. На первом сеансе у нас не было посетителей, а на более позднем сеансе в разное время присутствовали 3 добровольца. Мы получили три вопроса. Каждый из этих вопросов теперь указан в разделе Часто задаваемых вопросов.

  • 1. How can volunteers know if some of the work they are doing around knowledge equity could qualify for a grant from the Equity Fund?
  • 2. Is the actual legal agreement with Tides Advocacy going to be made public?
  • 3. Are there legally-binding reporting requirements, regarding where money in the fund is going?

For additional information, we will be monitoring this Meta page to answer questions. You can also reach the Equity Fund Committee at equityfund@wikimedia.org