This page is a translated version of the page Global rights and the translation is 100% complete.

Ez az oldal a globális jogokat dokumentálja, különösen az globális csoportok javaslati és végrehajtási folyamatát, a globális jogok használatának alapelveit és a használatukra vonatkozó korlátozásokat.

Alapelvek

A Wikimédia Alapítvány projektjeinél a globális felhasználói jogok alapelve az, hogy olyan funkciókat biztosítanak, melyek a helyi projektekből hiányoznak. A globális jogok nem a helyi projektek jogait hivatottak helyettesíteni, és minden globális jogot az ilyen használatra vonatkozó helyi irányelvekkel összhangban kell használni. Ha egy helyi projektben nincs külön globális felhasználói jogokra vonatkozó szabályzat, akkor a helyi projektnek a megfelelő helyi jog használatára vonatkozó szabályzatát kell kötelező érvényűnek tekinteni. Ha a globális felhasználói jogot gyakorló felhasználó nem ismeri a helyi szabályzatot, vagy nyelvi akadályok miatt nem tudja elolvasni azt, akkor a felhasználónak tisztában kell lennie azzal, hogy a helyi szabályzat megsértése a globális jog visszavonását vonja maga után.

Javaslatok új csoportokra

Minden új vagy jelentősen módosított globális felhasználói csoportra vonatkozó javaslatot nyilvánosságra kell hozni, és olyan módon és időtartamban kell megvitatni, mely lehetővé teszi a Wikimédia Alapítvány valamennyi projektjének tagja számára a részvételt. Ennek legalább az összes projekt kocsmafalán (vagy annak megfelelőjén) elhelyezett hirdetményeket kell tartalmaznia, és lehetőleg minden fontosabb javaslat esetében a megfigyelési listán (vagy a sitenotice-on) közzétett hirdetményeket.

A globális jogokkal való visszaélés

A globális felhasználói joggal való visszaélés a jog azonnali visszavonását vonja maga után. A visszaélés a helyi vagy globális irányelvek szándékos megsértése, vagy a helyi vagy globális irányelvek folyamatos megsértése tudatlanságból vagy a helyi irányelvek megértésére való képtelenségből (nyelvi akadályok miatt). A globális jogokkal való visszaélést azonnal jelenteni kell a Wikimédia intézőjének az az intézők hirdetőtábláján vagy e-mailben a következő címen: stewards wikimedia.org.

Globális csoportok hozzárendelése

A globális csoportok hozzárendelése az egyes globális jogok használatát szabályozó globális szabályzatban meghatározott kritériumok alapján történik. Az egyes globális jogokra vonatkozó szabályzatoknak figyelembe kell venniük a szükséges bizalmi szintet és az ezen követelmények teljesülésének megállapítására szolgáló eljárásokat.

Belépés vagy kilépés a globális csoportokból

Minden projektnek megvan a technikai lehetősége arra, hogy bizonyos globális csoportokba belépjen vagy onnan kilépjen a Special:WikiSets segítségével. A kilépési folyamatot a helyi projekteknek kell kezdeményezniük, követve a szabályok megegyezésének elérésére szolgáló helyi folyamatokat.

Lásd még