Fundraising 2011/Kaldari Letter/sr

Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Интернет је некада био заиста занимљив.

Било је много више различитости „у старим данима“ деведесетих, тако да је изгледао више као заједница занимљивих људи него као — знате — просто глорификована телевизија, као што данас изгледа.

Ја сам један од добровољаца који су створили Википедију. И ми смо давно одлучили да је дељење информација и образовање људи много важније од стварања профита. Зато данас Википедију покреће непрофитна организација, и на њој се никада неће налазити огласи. Новац јесте потребан за одржавање сервера и финансирање малог броја запослених. Али уместо да имамо огласе и финансијски утицај који врши притисак на наш рад, сваке године молимо наше читаоце да својим прилогом подрже праву заједницу људи који представљају нешто другачије на интернету. Молимо вас да нам помогнете са пет или десет долара, или колико год можете да приуштите.

Након година рада на Википедији, на крају сам се придружио особљу као програмер. И могу вам рећи, инфраструктура која подржава Википедију је огољена колико може бити.

Гугл има скоро милион сервера, Јаху око 13.000 запослених. Ми имамо 679 сервера 95 запослених.

Википедија је пета најпосећенија интернет страница која услужује 470 милиона људи сваког месеца — што су милијарде прегледаних страница.

Најбоља ствар када приложите десет долара Википедији је што се то умножава много пута. Ако тих десет долара оде на плату једног програмера, који затим развије алат који омогућава да хиљаду добровољаца уради нешто сјајно на Википедији, одједном испада да је ваших десет долара учинило много више него што би то било могуће на било којој другој интернет страници.

Ваш прилог ће нам помоћи да наставимо да унапређујемо Википедију, и да осигурамо да барем овај део интернета остане забаван.

Хвала,

Рајан Калдари
Википедијин програмер